Μέχρι ποιο σημείο είναι φυσιολογικό το άγχος, οι φοβίες και ο πανικός; Που οφείλονται και πως αντιμετωπίζονται; Ο Δρ. Τάσος Βαρθολομαίος απαντά στις ερωτήσεις σας και δίνει λύσεις στο πρόβλημα σας.

 

Οι αγχώδεις διαταραχές χαρακτηρίζονται από έντονα, χρόνια συμπτώματα άγχους, τα οποία προκαλούν σοβαρές διαταραχές στη διάθεση, στη σκέψη, στη συμπεριφορά, καθώς και στις βιολογικές λειτουργίες του ατόμου. Επίσης τα συμπτώματα άγχους είναι πολύ πιθανόν να περιορίζουν ή και να εμποδίζουν τις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες του ατόμου.

Χαρακτηριστικά, χωρίς θεραπεία ή υποστήριξη τα συμπτώματα άγχους αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα με την πάροδο του χρόνου, αν και υπάρχουν χρονικές περίοδοι ύφεσης, που σχεδόν πάντα ακολουθούνται από μεγαλύτερες περιόδους έξαρσης.

Η Ομοιοπαθητική  μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στις περισσότερες περιπτώσεις άγχους, φοβιών και πανικού. Ο Δρ. Τάσος Βαρθολομαίος έχει αναπτύξει σχετικά ομοιοπαθητικά πρωτόκολλα θεραπειών, τα οποία εξατομικεύονται ανάλογα με την περίπτωση, ώστε να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, σύντομα και μόνιμα.

Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν:

  • Κρίσεις πανικού οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονο φόβο και συναισθήματα επικείμενης καταστροφής, συνοδευόμενα από διάφορα οργανικά συμπτώματα, όπως πόνοι στο στήθος, δυσκολίες στην αναπνοή, ταχυπαλμία, λιποθυμία κ.ά. Υπάρχει επίσης έντονο άγχος στο διάστημα μεταξύ των κρίσεων, καθώς και αποφυγή καταστάσεων ή συνθηκών στις οποίες συνήθως συμβαίνουν οι κρίσεις πανικού.
  • Έντονο φόβο και άγχος όταν το άτομο βρίσκεται σε κάποιο μέρος ή σε περιστάσεις απ’ όπου είναι δύσκολο να ξεφύγει, ή όπου θα είναι δύσκολο να του δοθεί βοήθεια στην περίπτωση που παθαίνει κρίση πανικού. Το άτομο αποφεύγει με κάθε τρόπο τέτοια μέρη ή περιστάσεις.
  • Έμμονες δυσάρεστες ιδέες και σκέψεις οι οποίες έρχονται στο άτομο απρόσκλητα και παρά τη θέλησή του, έντονες παρορμητικές τάσεις, καθώς και από επαναλαμβανόμενες, καταναγκαστικές, ή «τελετουργικές», συμπεριφορές και πράξεις οι οποίες «πρέπει να γίνουν» και είναι κι αυτές έξω από τον έλεγχο του ατόμου. Οι έμμονες ιδέες και οι καταναγκαστικές πράξεις συνοδεύονται από έντονο άγχος. Επίμονες, τρομακτικές σκέψεις και μνήμες, καθώς και επίμονα οδυνηρά συναισθήματα, τα οποία έχουν σχέση με κάποια τραυματική εμπειρία που έχει βιώσει το άτομο. Συχνά το άτομο επαναβιώνει αθέλητα κομμάτια από την τραυματική εμπειρία.
  • Χρόνιο, παθολογικό, επίμονο και έντονο φόβο ότι οι άλλοι άνθρωποι παρατηρούν και κρίνουν δυσμενώς το άτομο και τη συμπεριφορά του. Ο φόβος μπορεί να περιορίζεται μόνο σε ορισμένες συμπεριφορές του ατόμου – όπως να μιλάει σε ακροατήριο, να τρώει μαζί με άλλους, να γράφει μπροστά σε άλλους, να μιλάει στο τηλέφωνο κ.α. Μπορεί επίσης να είναι γενικευμένος και να περιλαμβάνει όλες του τις συμπεριφορές, καθώς και τη γενική του εμφάνιση. Το άτομο αισθάνεται έντονη ταπείνωση και άγχος και συνήθως αποφεύγει επαφές με ανθρώπους έξω από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον.
  • Έντονος παθολογικός φόβος για ένα αντικείμενο ή κατάσταση που δεν παρουσιάζει πραγματικό κίνδυνο. Το άτομο αν και μπορεί να αντιληφθεί ότι ο φόβος του είναι παράλογος, δεν είναι ικανό να τον ελέγξει και αποφεύγει το αντικείμενο, ζώο ή κατάσταση.
  • Έντονο, χρόνιο, γενικευμένο και διάχυτο άγχος ή υπερβολική ένταση και στενοχώρια που δεν συνδέονται με κάποια ιδιαίτερη ιδέα, αντικείμενο ή γεγονός. Το άγχος είναι συνεχές και πολύ εντονότερο από τα φυσιολογικό άγχος το οποίο βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Ποια είναι τα συμπτώματα:

Οι Ψυχοσωματικές διαταραχές περιλαμβάνουν οργανικά συμπτώματα, όπως ημικρανίες, στομαχόπονο, άσθμα, έλκος ζαλάδες κλπ, που γενεσιουργό τους αίτιο είναι κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Πρόκειται για σωματοποιητικές διεργασίες, οργανονευρώσεις, με κυρίαρχο στοιχείο τον πόνο.

Το άγχος είναι μια αντίδραση του οργανισμού σε καθημερινά στρεσογόνα γεγονότα. Συχνά εκδηλώνεται με δυσάρεστες σωματικές ή ψυχικές αντιδράσεις λόγω έντασης, θυμού ή απογοήτευσης αλλά και λόγω ευχάριστων καταστάσεων. Γεγονότα όπως ένας θάνατος, διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια εργασίας, αλλαγή στις συνθήκες ζωής και οικονομικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους.

Εάν θεωρείτε το άρθρο ενδιαφέρον θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις Συνεντεύξεις για Ολιστική Θεραπεία για “Άγχος – Φοβίες – Προσωπική Ανάπτυξη – Συντήρηση Υγείας” που θα πραγματοποιούνται  από Δευτέρα 15 Οκτωβρίου μέχρι τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μέσω Skype από τον Δρ Τάσο Βαρθολομαίο.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Δρ Τάσος Βαρθολομαίος

Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος ασκεί συνεχώς και αδιαλείπτωςτα τελευταία 30 (τριάντα) χρόνια την Ομοιοπαθητική Ιατρική, ιδρύοντας αρχικάτην «Ομοιοπαθητική Εστία» και μετάτην «Ομοιοπαθητική Φροντίδα Υγείας», την οποία διευθύνει μέχρι σήμερα.

Η πρακτική και η μεθοδολογία του εκφράζουν το σύγχρονο επιστημονικό πρόσωπο της Ομοιοπαθητικής, το οποίο ο ίδιος έχει διαμορφώσει με νέες προοπτικές μέσααπό μια ολιστική και συνθετική αντίληψη των δεδομένων της ιατρικής φυσιολογίας και παθολογίας.

Δείτε τα πλήρη στοιχεία του Τάσου Βαρθολομαίου
Δρ Τάσος Βαρθολομαίος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας