Άγχος, είναι η ασθένεια της εποχής μας. Η λέξη προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα άγχω, που σημαίνει πνίγω.
Σύμφωνα με τη φυσιολογία, το άγχος αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα σωματικών αντιδράσεων που συμβαίνουν ως άμεσο αποτέλεσμα ενός αγχογόνου παράγοντα, που προκαλεί αναστάτωση στην ομοιόσταση (ισορροπία) του οργανισμού.
Μετά την άμεση διακοπή είτε της ψυχολογικής είτε της σωματικής ισορροπίας, το σώμα αντιδρά με τη διέγερση του νευρικού συστήματος.
Το νευρικό σύστημα, όταν βρίσκεται σε διέγερση ή σε κατάσταση συναγερμού, επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, παράγοντας έτσι τις ορμόνες του άγχους, όπως η κορτιζόλη. Το αποτέλεσμα της υπερλειτουργίας αυτής είναι τα κλινικά συμπτώματα και οι διαταραχές. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα επίπεδα του ανθρώπινου οργανισμού (σωματικό, συναισθηματικό, γνωστικό, συμπεριφοριστικό κλπ.)
Ακούγοντας συχνά τη μουσική που μας αρέσει, ή ακόμα καλύτερα παίζοντας μουσική και τραγουδώντας, μπορούμε σταδιακά να βγάλουμε τον οργανισμό μας από την κατάσταση συναγερμού στην οποία βρίσκεται και να τον βοηθήσουμε να παράγει ορμόνες χαράς (σεροτονίνη) και αγάπης (ωκυτοκίνη). Έτσι καταφέρνουμε να νιώσουμε εσωτερική γαλήνη κι ευεξία, καθώς επίσης και να ενεργοποιήσουμε τις φυσικές διεργασίες υγείας του σώματος.
Πέρα από τον προσωπικό παράγοντα επιλογής της μουσικής, μέσα από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι υπάρχουν κάποια ιαματικά στοιχεία της μουσικής που με τη χρήση τους μπορούμε να αποβάλουμε το άγχος και να φέρουμε τον οργανισμό μας σε κατάσταση ηρεμίας και φυσιολογικής λειτουργίας.
Ας δούμε περιληπτικά τα σημαντικότερα από αυτά:
- Αργό τέμπο (60-30 bpm), χαμηλή ένταση, κατιούσες μελωδικές κινήσεις:
Τα μουσικά αυτά στοιχεία επηρεάζουν τις ρυθμικές λειτουργίες του σώματος και δημιουργούν την αίσθηση αποφόρτισης – αδειάσματος. Ρίχνουν τους παλμούς της καρδιάς και τη συχνότητα των σφίξεων, επιβραδύνουν την αρτηριακή πίεση, την εγκεφαλική δραστηριότητα, την αναπνοή κ.α. ώστε το σώμα να εκτελεί ήρεμα, χωρίς ένταση και πίεση όλες τις λειτουργίες του.
- Επαναλήψεις μουσικών μοτίβων:
Επηρεάζουν το ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο λειτουργίας μας. Δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας και οικειότητας, ώστε να μπορέσει να υπάρξει συναισθηματική χαλάρωση.
- Ισοκράτημα:
Δηλαδή το κράτημα ενός μακρόσυρτου ήχου (το συναντάμε συχνά στην εκκλησιαστική μουσική). Με τη συχνότητα του ήχου του ισοκρατήματος συντονίζονται οι μύες, οι ιστοί, τα όργανα, δημιουργώντας μια αίσθηση ήπιου εσωτερικού παλμικού μασάζ κι έτσι σταδιακά μπορούν να διαλυθούν μπλοκαρίσματα και εντάσεις του σώματος. - Ηχητικά κύματα Α:
Μέσω συντονισμού, ενεργοποιούν τα εγκεφαλικά κύματα Α και φέρνουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση ηρεμίας, χαλάρωσης και στοχευμένης εστίασης. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές μουσικές επιλογές που περιέχουν κύματα Α (μπορούμε να τις αναζητήσουμε ως Α brain waves), ωστόσο είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιήσουμε μέσα από ειδικά προγράμματα παραγωγής ήχου.
Η ακρόαση, το παίξιμο μουσικής ή το τραγούδισμα, μπορούν να λειτουργήσουν ως την πιο ευχάριστη αγχολυτική διαδικασία.
Όσο πιο συχνή είναι η επαφή μας με τη θεραπευτική μουσική, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας.
- Εγκεφαλικά κύματα – Ηχητικά κύματα - 27/05/2024
- Άγχος και μουσική - 23/04/2024
- Η φωνή μας μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτικό μέσον - 10/04/2024