Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος.
– Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς.
Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός

 

ΗΑγνοδίκη γεννήθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα στην ηλιόλουστη πόλη της Παλλάδας Αθηνάς. Από μικρό κορίτσι φάνηκε πως είχε γεννηθεί για να απαλλάξει τον κόσμο απ’ τον πόνο. Ήθελε να σπουδάσει ιατρική, αλλά αυτό στην εποχή της απαγορευόταν στις γυναίκες.

Λόγω της αυστηρής αυτής απαγόρευσης, το ποσοστό θνησιμότητας στις επίτοκες ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς οι περισσότερες ντρέπονταν να εξεταστούν από άνδρες. Αυτός άλλωστε ήταν ο κυριότερος λόγος που ήθελε η νεαρή κοπέλα να γίνει μαία.

Κόντρα στις απαγορεύσεις και τις προκαταλήψεις της εποχής, η Αγνοδίκη αποφάσισε τελικά να πάρει το ρίσκο και να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Αφαίρεσε από επάνω της κάθε τι που μαρτυρούσε τη θηλυκή της πλευρά, έβαλε αντρικά ρούχα και μαθήτευσε δίπλα στον Ηρόφιλο, έναν από τους πιο ονομαστούς γιατρούς και έναν από τους πρώτους ανατόμους εκείνης της περιόδου. Η σχολή που είχε ιδρύσει στην Αλεξάνδρεια είχε σπουδαία φήμη.

Η Αγνοδίκη κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις και όλοι άξαφνα μιλούσαν για τον νεαρό που διέπρεπε στη μαιευτική και τη γυναικολογία. Αυτό που έκανε εντύπωση, πέρα από τις γνώσεις, ήταν τα λεπτά δάχτυλα του «νεαρού γιατρού», αλλά και η περίεργη γλυκύτητα του προσώπου του. Για να καθησυχάσει τις γυναίκες που εξέταζε, αποκάλυπτε σε κάποιες περιπτώσεις ότι ήταν γυναίκα, με σκοπό να την εμπιστευθούν και να αισθανθούν ακόμα πιο ασφαλείς στα χέρια της.

Το μυστικό της δεν διέρρευσε. Είχε τόση πολύ δουλειά που πλέον είχε γίνει αισθητή η προτίμηση στο πρόσωπό της. Οι άνδρες συνάδελφοί της, μη γνωρίζοντας ότι έχουν να ανταγωνιστούν μια γυναίκα, έψαχναν να βρουν τρόπο να εξαφανίσουν τον νεαρό γιατρό που τους είχε πάρει την πελατεία. Για να το καταφέρουν ξεκίνησαν να τον κατηγορούν ανοιχτά ότι συνάπτει εξωσυζυγικές σχέσεις με τις κυρίες που εξετάζει.

Στο δικαστήριο η Αγνοδίκη αναγκάστηκε να αποκαλύψει το φύλο της και αθωώθηκε πανηγυρικά, αφού την υπερασπίστηκαν όλες οι γυναίκες που είχε γιατρέψει….

Στη συνέχεια όμως κατηγορήθηκε για παράβαση του νόμου περί ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος, αφού ήταν γυναίκα. Στη δεύτερη δίκη, που ήταν και αυτή που πέρασε στην ιστορία, η Αγνοδίκη με άριστους δικηγόρους υπερασπίσεως στο πλευρό της, πέτυχε όχι μόνον την αθώωσή της, αλλά και την αναθεώρηση του σχετικού νόμου. Από τότε επετράπη στις γυναίκες να σπουδάζουν ιατρική και να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα»!

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας