Ακούστε τα κάλαντα από όλη την Ελλάδα πατώντας πάνω στο χάρτη!

0
711

Τα κάλαντα είναι μία παράδοση αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τα ελληνικά Χριστούγεννα. Ένα διαδραστικό σάιτ συγκεντρώνει αυτά τα ακούσματα από όλη τη χώρα και μας δίνει την ευκαιρία να τα ακούσουμε, πατώντας απλώς πάνω στο χάρτη!

Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ο ορισμός σας
Χριστού την θείαν Γέννησιν να πω στ’ αρχοντικό σας…

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι καλαντιστές γυρνούν από σπίτι σε σπίτι. Κρατούν στο χέρι τρίγωνα και τραγουδούν τα κάλαντα. Ένα έθιμο τόσο γνώριμο και αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους. Οι ρίζες του φτάνουν χιλιάδες χρόνια πίσω, ήδη στα αρχαία χρόνια. Στην πραγματικότητα τα κάλαντα είναι ένα συνονθύλευμα αρχαίων ειδωλολατρικών και χριστιανικών εθίμων. Περνώντας από γενιά σε γενιά, συνδέθηκαν κατά τους Βυζαντινούς χρόνους με τη νύχτα της γέννησης του Χριστού. Έτσι απέκτησαν νέο, χριστιανικό περιεχόμενο και έφτασαν σε εμάς ως αναπόσπαστο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης παράδοσης.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Σε όλη την ελληνική επικράτεια συναντάμε πολλές παραλλαγές καλάντων που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Σχεδόν κάθε περιοχή, κάθε νησί και κάθε χωριό έχει τα δικά του κάλαντα. Τα παλιότερα χρόνια, τα κάλαντα τραγουδιόντουσαν με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και θύμιζαν περισσότερο δημοτικό άκουσμα. Οι στίχοι διαμορφώνονται ανάλογα με τις διαλέκτους και τα ιδιώματα της κάθε περιοχής και η μουσική ανάλογα με την παράδοση του κάθε τόπου. Έτσι δημιουργούν ένα μουσικό κολάζ που επεκτείνεται απ’ άκρη σε άκρη της χώρας μας.

Στα πλαίσια μίας πολύ ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας, δημιουργήθηκε ένα διαδραστικό σάιτ όπου οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν τα κάλαντα από όλη την Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσουν στο χάρτη πάνω στον αντίστοιχο νομό!

Ακούστε τα πατώντας εδώ!

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας