Ακουστικά Βιβλία: Η λύση σε κάθε “Θέλω να διαβάσω αλλά…”

0
289

Όλοι γνωρίζουμε την αξία που βρίσκεται μέσα σε ένα καλό βιβλίο. Ορισμένες φορές μεταφράζεται σε πρακτικές συμβουλές που μας βοηθούν να εξελιχθούμε. Αντίστοιχα, κάποιες άλλες φορές αποτελούν την κατάλληλη πηγή έμπνευσης που ζητούσαμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα.

 

Ενδιαφέρον: “Λέγεται ότι ένας CEO διαβάζει κατά μέσο όρο 60 βιβλία τον χρόνο.”

Για την πλειοψηφία του κόσμου η πρόταση “Να διαβάσω περισσότερα βιβλία”, αποτελεί έναν από τους στόχους για κάθε νέα χρονιά. Η αλήθεια είναι όμως ότι μέσα στους έντονους ρυθμούς και τις υποχρεώσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, αυτός ο στόχος κάποια στιγμή χάνεται και μετατίθεται για την επόμενη χρονιά.

Τα audiobooks είναι μία χρήσιμη απάντηση σε αυτή την πρόκληση. Μέσα από τη φωνή ενός αφηγητή που έχει ήδη διαβάσει το βιβλίο για εμάς, γίνονται η ιδανική συντροφιά σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Ταυτόχρονα, γίνονται ένας εναλλακτικός τρόπος για να ολοκληρώσουμε όλα εκείνα τα βιβλία της λίστας μας.

Τι είναι ένα Audiobook;

Τα audiobooks είναι ηχητικά αρχεία βιβλίων τα οποία μπορούμε να ακούμε αντί να διαβάζουμε. Περιλαμβάνουν ολόκληρο το περιεχόμενο ενός βιβλίου, το οποίο ηχογραφείται από το εξώφυλλο, μέχρι και την τελευταία σελίδα. Μπορούμε να ακούσουμε ένα βιβλίο σε ακουστική μορφή σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, όπως το smartphone, το tablet, το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου μας ή στο σπίτι με τη βοήθεια ενός ηχείου.

Η καινοτόμα ιδέα των audiobooks ήρθε για να κάνει εύκολο σε όλους μας το να ακούμε τα βιβλία μας σε πολλές και διαφορετικές φάσεις της καθημερινότητάς μας, όπως όταν:

  • Οδηγούμε το αυτοκίνητό μας,
  • Πηγαίνουμε για τρέξιμο ή για έναν περίπατο,
  • Κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού,
  • Κάθε άλλη στιγμή της ζωής μας όπου τα μάτια μας μπορεί να είναι απασχολημένα, αλλά το μυαλό μας ελεύθερο να το αξιοποιήσουμε.

Αλήθεια, είχατε σκεφτεί ποτέ ότι το σιδέρωμα των ρούχων, ή η αναμονή στην ουρά της τράπεζας μπορούν να γίνουν οι πιο παραγωγικές στιγμές της καθημερινότητάς σας;

Είναι για εμένα;

Αν σας αρέσουν τα βιβλία, η απάντηση είναι ναι. Αν, για την ακρίβεια, σας αρέσει να διαβάζετε, αλλά δε σας ταιριάζει το έντυπο βιβλίο ή νιώθετε πως δεν έχετε τον χρόνο και τον χώρο να το κάνετε, τότε διπλασιάστε το ναι της προηγούμενης πρότασης.

Σε κάθε περίπτωση, τα audiobooks είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να βουτήξετε ακόμη περισσότερο σε αυτή την πολύτιμη γνώση που βρίσκεται μέσα στον κόσμο των βιβλίων.

Ακουστικά βιβλία

Πως μπορεί να με βοηθήσει;

“Οι μορφωμένοι ενήλικες πρέπει να είναι ικανοί αναγνώστες και ικανοί αναγνώστες πρέπει να απολαμβάνουν την ανάγνωση (Carbo, 1990, σελ. 26).”

Σε ένα άρθρο της στο ‘We Are Teachers’, η Kimberley Moran, μία εκπαιδευτικός με 15 χρόνια εμπειρία στον χώρο της διδασκαλίας σε αίθουσες και μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση του αλφαβητισμού, αναφέρει 7 τρόπους μέσα από τους οποίους ένας μαθητής μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση ενός audiobook στην εκπαίδευσή του, οι οποίοι είναι:

Βελτίωση του λεξιλογίου μας.

Ένα audiobook μας φέρνει σε επαφή με περισσότερες λέξεις οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευκολία στην καθημερινότητά μας.

Δημιουργούν τις κατάλληλες εκπαιδευτικές βάσεις.

Ένα ηχητικό βιβλίο μπορεί να μας προσφέρει εύκολα και άμεσα τη θεωρητική γνώση πάνω στην οποία μπορούμε στη συνέχεια να χτίσουμε τις πρακτικές μας γνώσεις.

Ελαχιστοποιεί τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με το διάβασμα.

Η Kimberley Moran, παρατήρησε ότι οι μαθητές που δυσκολεύονται με την ανάγνωση περνούν τόσο πολύ χρόνο εστιάζοντας στο πως προφέρονται οι λέξεις που συναντούν, που είναι δύσκολο για αυτούς να διατηρήσουν τελικά τις πληροφορίες που διαβάζουν. Όταν αφαιρέσουμε από την εξίσωση αυτή τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν, τους δίνουμε περισσότερο χώρο έτσι ώστε να μπορούν να κατανοήσουν και να θυμούνται περισσότερα.

Αποβάλλει το άγχος της ανάγνωσης.

Ως αποτέλεσμα ο μαθητής να ανοίγει και να γίνεται πιο δεκτικός στη γνώση. Τα ακουστικά βιβλία επιτρέπουν στον εκπαιδευόμενο να βουτήξει μέσα στο νόημα ενός κειμένου, επομένως να συγκεντρωθεί περισσότερο σε αυτό, ελαχιστοποιώντας τους εξωτερικούς περισπασμούς.

Αυξάνει τον ρυθμό κατανόησης.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου λέξη-προς-λέξη δε δημιουργεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία εκπαίδευσης. Αντιθέτως, όταν οι μαθητές ακούν μία πληροφορία ή ένα βιβλίο συνολικά ο βαθμός κατανόησης αυξάνεται.

Δημιουργούν ένα αίσθημα ισότητας.

Όταν προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις εκπαίδευσης για να επιλέξει ο κάθε μαθητής με ποιον τρόπο μπορεί να μάθει καλύτερα, οι διακρίσεις μέσα σε μία αίθουσα εξομαλύνονται. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε μαθητή γίνεται η διάθεσή του για μάθηση και όχι το αν μπορεί να αξιοποιήσει σωστά ένα μεμονωμένο εργαλείο εκπαίδευσης.

Προσφέρουν στους μαθητές το αίσθημα της ανεξαρτησίας.

Η Kimberley Moran παρατήρησε πως όταν οι μαθητές έχουν την επιλογή να εργαστούν ανεξάρτητα, τους δίνει την αυτοπεποίθηση να γίνουν επιτυχημένοι μαθητές και να ελέγχουν το εκπαιδευτικό τους αποτέλεσμα. Το αίσθημα της υπευθυνότητας και της κριτικής σκέψης είναι σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για έναν άνθρωπο. Γιατί να μη δίνουμε την επιλογή στα παιδιά να αναπτύξουν τέτοιου είδους δεξιότητες από νωρίς;

Ακουστικά βιβλία

Γιατί τα audiobooks έχουν γίνει τόσο δημοφιλή;

Από τη μία έρευνα στην άλλη, τα συμπεράσματα για τα βιβλία σε ακουστική μορφή είναι παρόμοια: Με την πάροδο του χρόνου και την βοήθεια της τεχνολογίας τα audiobooks γίνονται ολοένα και πιο αγαπητά από τον κόσμο.

Ποιοι είναι όμως οι κύριοι λόγοι που έχουν κάνει αυτή τη μορφή βιβλίων να κερδίζει έδαφος διαρκώς και να γίνεται χρόνο με τον χρόνο μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο;

Ο παράγοντας χρόνος

Ο μεγάλος εχθρός της σύγχρονης καθημερινότητας, ο χρόνος, καθιστά για πολλούς αδιανόητη την ιδέα του να κάνουν χώρο και χρόνο μέσα στο πολυάσχολο πρόγραμμά τους για να διαβάσουν ένα βιβλίο. Και πάλι όμως, για πολύ κόσμο, η επιθυμία να μάθουν και να εκπαιδευτούν παραμένει εκεί και γίνεται απωθημένο.

Έτσι, τα audiobooks γίνονται η λύση στο πρόβλημα, μιας και έχουν την ιδιότητα να μπορούν να συνδυαστούν με πολλές άλλες δραστηριότητες.

Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που τα audiobooks έχουν γίνει τόσο αγαπητά. Στην πραγματικότητα, μία έκθεση του APA το 2017 αποκάλυψε ότι έως και το 60% των ανθρώπων που ακούνε audiobooks, κάνουν ταυτόχρονα και κάτι άλλο. Κάποια εργασία στο σπίτι, ίσως ακούν κάτι καθώς πηγαίνουν για τρέξιμο. (Kozlowski, 2017). Δεν υπάρχει αμφιβολία γιατί τα βιβλία σε ακουστική μορφή έχουν αποκτήσει τόσους οπαδούς, καθώς είναι μια μορφή που μπορεί να συμβαδίσει με τον ρυθμό της σημερινής κοινωνίας.

Τα audiobooks είναι το εργαλείο που κερδίζει τη συνεχιζόμενη μάχη του χρόνου και της υπομονής των ανθρώπων.

Μία νέα εμπειρία ανάγνωσης.

Όσο ικανοποιητική κι αν είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου, τα audiobooks προσφέρουν στον ακροατή μια νέα διάσταση στην εμπειρία ανάγνωσής τους. Δίνουν φωνή στις ιστορίες. Με αυτόν τον τρόπο οι αναγνώστες αποκτούν μία πιο οικεία και συναισθηματική σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου. Ακούγοντας κάποιον άνθρωπο να διαβάζει, οι ακροατές λαμβάνουν πληροφορίες που είναι προφορικές ή και μη λεκτικές. Αυτό δημιουργεί ένα βαθύτερο επίπεδο κατανόησης, καθώς οι ακροατές μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες μέσω της ιστορίας, καθώς και από τη φωνή που ακούνε.

ακουστικά βιβλία

#ΆκουΤοΒιβλίοΣου στην Auvril Education

Η Auvril Education είναι η πρώτη πλατφόρμα με audiobooks στην Ελλάδα, με ειδίκευση σε θεματικές εκπαίδευσης και αυτοβελτίωσης. Στη σελίδα της θα βρείτε μία συλλογή από κλασικά βιβλία της ιστορίας που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης εκατομμυρίων ανθρώπων ανά των κόσμο. Επιπρόσθετα, θα βρείτε και νέους τίτλους που προσφέρουν έμπνευση και βοηθούν στην προσωπική μας ανάπτυξη.

Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της παρέας, η Auvril έχει μετατρέψει πολλά από τα σχολικά βιβλία σε ακουστική μορφή και τα προσφέρει σε συμβολική τιμή.

Αυτοέκδοση στην Auvril Education

Τέλος, η Auvril Education προσφέρει την επιλογή αυτοέκδοσης σε συγγραφείς που θέλουν να μετατρέψουν τα βιβλία τους σε ακουστική μορφή, χωρίς κάποιο κόστος επένδυσης.

Όταν υπάρχει διάθεση για γνώση, η εκπαίδευση μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε όλους. Στο χώρο του βιβλίου, η λύση πολλές φορές έρχεται μέσα από ένα audiobook.

 

Αναλυτικά στοιχεία:

Auvril Education
Τηλέφωνο: 2310788660
Site: auvril.com
Email: [email protected]

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας