Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο ορισμός της «Υγείας» είναι η «κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία νόσου».

 

Πότε μπορούμε να έχουμε σωματική και ψυχική ευεξία; Όταν οι λειτουργίες σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας γίνονται σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ του όξινου και του αλκαλικού περιβάλλοντος, κάτι που ο οργανισμός μας μπορεί να το πετύχει με θαυμαστό τρόπο!

Αυτό το είδος της ισορροπίας ονομάζεται «Οξεοβασική Ισορροπία» και επιτυγχάνεται με πολύπλοκες διεργασίες. Όταν το Σύστημα της Οξεοβασικής Ισορροπίας λειτουργεί σωστά, τότε ο Οργανισμός μας κατορθώνει να κρατά σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του, ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Αυτή η ικανότητα του Οργανισμού μας ονομάζεται «Ομοιόσταση».

Όταν, λοιπόν, η Ομοιόσταση λειτουργεί σωστά, είμαστε υγιείς και όταν έχει πρόβλημα, ασθενούμε.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της Οξεοβασικής Ισορροπίας και της Ομοιόστασης! Η καλή λειτουργία της μιας επιτυγχάνει την καλή λειτουργία της άλλης.

Δύο απλά παραδείγματα θα μας δώσουν να καταλάβουμε τι σημαίνει ομοιόσταση.

1ο παράδειγμα: Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος η θερμοκρασία του σώματός μας είναι σταθερή. Είτε έχει καύσωνα έξω με 40 βαθμούς Κελσίου είτε κάνει κρύο και έχει -5 βαθμούς Κελσίου, το σώμα μας διατηρεί σταθερά τη θερμοκρασία μεταξύ 36 και 37 βαθμούς Κελσίου.

2ο παράδειγμα: Το πάγκρεας είναι το όργανο που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και φροντίζει, με την έκκριση της ινσουλίνης, να μπαίνει η γλυκόζη μέσα στα κύτταρα και να χρησιμοποιείται σαν καύσιμη ύλη. Σημειωτέον ότι η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Όταν το πάγκρεας λειτουργεί σωστά, τότε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα διατηρούνται σταθερά, περίπου μεταξύ 70 και 110 mg/dl, άσχετα με την ποσότητα της γλυκόζης που εισέρχεται μέσω του εντέρου.

Η ικανότητα του Οργανισμού, μέσω της λειτουργίας των οργάνων, να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος αλλά και το διοξείδιο του άνθρακος, τη θερμοκρασία, το νερό και τα άλατα, τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση κτλ, είναι η «Ομοιόσταση».

Αναφέρθηκε προηγουμένως η σπουδαιότητα της οξεοβασικής ισορροπίας, της ισορροπίας, δηλαδή, μεταξύ του όξινου και του αλκαλικού περιβάλλοντος. Ο οργανισμός έχει την ικανότητα να διατηρεί το PH του αίματος στο 7,4 (7,35-7,45). Το αίμα, επομένως, είναι μονίμως ελαφρά αλκαλικό. Το περιβάλλον, όμως, μέσα και έξω από τα κύτταρα των ιστών είναι όξινο και αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής μας και στη διατροφή μας. Τα ζωικά λευκώματα και οι επεξεργασμένες τροφές έχουν μεγάλη οξύτητα και αυτό οδηγεί στην εμφάνιση συμπτωμάτων. Η μακροχρόνια διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας οδηγεί σε σοβαρή δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών.

Γιατί όμως είναι τόσο επιβλαβές το όξινο περιβάλλον στους ιστούς;

  • Το όξινο περιβάλλον αποτελεί άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Και τέτοιοι είναι τα μικρόβια, οι ιοί, οι μύκητες, οι ζυμομύκητες κτλ. Όλοι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν το δικό τους μεταβολισμό, ο οποίος παράγει όξινα προϊόντα, επιβλαβή για τα κύτταρά μας. Ο οργανισμός μας προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτές τις ουσίες και συγχρόνως να αντισταθμίσει την οξύτητα χρησιμοποιώντας μεταλλικά στοιχεία που «κλέβει» από τους ιστούς του. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, πέφτουμε σε ένα φαύλο κύκλο όπου η υπερβολικά όξινη διατροφή ευοδώνει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που με τη σειρά τους απελευθερώνουν οξέα μέσα στους ιστούς μας, καταστρέφοντας τα κύτταρά μας και προσβάλλοντας τη λειτουργία των οργάνων μας.
  • Κατά το μεταβολισμό απελευθερώνονται ελεύθερες ρίζες που είναι άκρως επιζήμιες για τον οργανισμό μας. Επιτίθενται στις κυτταρικές μεμβράνες και προκαλούν δυσλειτουργία με αποτέλεσμα τα όργανα που προσβάλλονται να αρχίσουν να πάσχουν. Το πρώτο οργανικό σύστημα που αρχίζει να πάσχει είναι ο εντερικός σωλήνας που είναι η πύλη εισόδου των τροφών και κύριο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματός μας. Κατά το μεταβολισμό των ζωικών πρωτεϊνών απελευθερώνονται πολλές ελεύθερες ρίζες, ενώ οι φυτικές τροφές περιέχουν τις ευεργετικότατες φυτοχημικές ουσίες που τις κυνηγούν και τις δεσμεύουν, εμποδίζοντας, έτσι, την καταστροφική τους μανία.

Άρα θα ήταν καλό να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με αλκαλικές τροφές που θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 60 με 80% του γεύματός μας.

Τι όμως σημαίνει αλκαλική και τι όξινη τροφή;

Αλκαλική τροφή δεν είναι αυτή που έχει PH πάνω από το 7. Είναι η τροφή που τα προϊόντα του μεταβολισμού της ανεβάζουν το PH μέσα στο κύτταρο και έξω από αυτό. Κλασικό παράδειγμα το λεμόνι. Θεωρείται εξαιρετικά αλκαλικό παρόλο που είναι όξινο λόγω κιτρικού και ασκορβικού οξέος (PH 2-3). Μετά το μεταβολισμό, ανεβάζει το PH στο 8,5-9.

Στα επόμενα άρθρα μας θα αναλύσουμε ποιες είναι οι αλκαλικές τροφές και τις ευεργετικές τους δράσεις.

 

Newsletter εγγραφή

 

Αναστάσιος Πετρόπουλος
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Αναστάσιος Πετρόπουλος (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας