Πολλοί από εμάς έχουμε νιώσει σε κάποιες περιόδους της ζωής μας, ότι διάφορα αρνητικά γεγονότα που μας φαίνονται αξεπέραστα, μπορούν να σηματοδοτήσουν μία περίοδο κρίσης από την οποία δεν ξέρουμε πως να βγούμε.

 

Σε αυτές τις δύσκολες περιόδους συχνά αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι λάθος με εμάς και ότι οι συγκεκριμένες καταστάσεις και εμπειρίες αποτελούν απόδειξη για αυτό. Η ανησυχία και ο φόβος για το αν θα τα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, συχνά προκαλεί επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις που εναλλάσσονται με μία αίσθηση παραίτησης.

Φράσεις όπως: «Θέλω να σταματήσω να μαλώνω συνέχεια με την οικογένειά μου αλλά δεν ξέρω πως» ή «Τελικά είδες, πάλι τα ίδια, φαίνεται ότι εγώ δεν θα έχω ποτέ μία καλή σχέση» ή «Αισθάνομαι συνέχεια ότι οι άλλοι παραβιάζουν τα όρια μου. Φοβάμαι να βάλω όρια και δεν ξέρω πως να τους αντιμετωπίσω» είναι κάποια παραδείγματα αρνητικών σκέψεων και πιστεύω που περνάνε ξανά και ξανά από το μυαλό μας.

Αυτό που δεν κατανοούμε όμως είναι ότι η στάση που υιοθετούμε διαμορφώνει πάρα πολύ τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο, καθώς όχι μόνο τείνουμε να επικεντρωνόμαστε σε ότι επιβεβαιώνει τις σκέψεις και τα πιστεύω μας αλλά πάρα πολύ συχνά τα προκαλούμε ή τα προσελκύουμε.

Όμως, υπάρχουν τρόποι για να βρούμε ανακούφιση από τις δυσκολίες της ζωής μας. Η εμπειρία και η πρακτική μου με έχουν διδάξει ότι η αλλαγή είναι κάτι το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατό. Όμως η αλλαγή χρειάζεται να ξεκινήσει από μέσα μας. Χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε και που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, αλλιώς κινδυνεύουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια δυσλειτουργικά μοτίβα που μας βασανίζουν με διαφορετικά προσωπεία την κάθε φορά.

Ένας βασικός λόγος που επαναλαμβάνουμε τα ίδια μοτίβα είναι ότι είμαστε τόσο απορροφημένοι στις καταστάσεις που ζούμε που δεν μπορούμε να δούμε τίποτα άλλο πέρα από αυτό. Στο μυαλό μας έχει σχηματιστεί ένας κόσμος με ορισμένα δεδομένα και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει γίνει μία παγιωμένη αλήθεια για τη ζωή μας. Μία αλήθεια που τις περισσότερες φορές θα υπερασπιστούμε με σθένος, ακόμα και αν δεν μας είναι καθόλου χρήσιμη πια.

Αν θέλουμε όμως να αλλάξει κάτι στη ζωή μας, χρειάζεται να γίνουμε ανοικτοί σε νέες πιθανότητες, να διερωτηθούμε για τα πιστεύω μας. Είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε στο μυαλό μας ότι για να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα είναι αναγκαίο να αρχίσουμε να αμφισβητούμε την παλιά και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως το να αλληλεπιδράσουμε με καινούργιους ανθρώπους, να εκτεθούμε σε νέες ιδέες και να μάθουμε από το παράδειγμα άλλων, που θεωρούμε ότι τα έχουν καταφέρει σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Επίσης, θα χρειαστεί να πάρουμε χρόνο με τον εαυτό μας και να κοιτάξουμε μέσα μας. Ο διαλογισμός είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να αλλάξει η οπτική μας, να βγούμε λίγο έξω από τις καταστάσεις που βιώνουμε και να τις κοιτάξουμε από απόσταση.

Για παράδειγμα, μπορούμε να φανταστούμε τις σκέψεις και τους φόβους μας να πραγματοποιούνται έξω από εμάς, σαν να βλέπαμε μία ταινία στην οθόνη του κινηματογράφου.

Παίρνοντας απόσταση από την εκάστοτε σκέψη μας έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον εαυτό μας και τη συμπεριφορά του σαν εξωτερικός παρατηρητής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μην ταυτιζόμαστε με το ρόλο που έχουμε στη σκηνή που διαδραματίζεται στο μυαλό μας, καθώς πλέον τη βλέπουμε να παίζεται έξω από εμάς. Έτσι βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά και με λιγότερη συναισθηματική φόρτιση.

Έπειτα, μπορούμε να αρχίσουμε να φανταζόμαστε μία νέα εκδοχή της ιστορίας μας. Αυτή τη φορά μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας να είναι πρωταγωνιστής σε μία νέα κατάσταση που τα καταφέρνει να διαχειριστεί τις δυσκολίες καλύτερα από πριν. Πλέον τα πράγματα είναι πιο ευνοϊκά, καθώς εμείς είμαστε ο δημιουργός της ιστορίας μας.

Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει από ένας παθητικός δέκτης των γεγονότων της ζωής μας να γίνουμε πρώτα ο παρατηρητής και έπειτα ο σκηνοθέτης της στο μυαλό μας.

Επιτρέποντας στον εαυτό μας να φανταστεί μία διαφορετική πραγματικότητα, είναι η αρχή για να τη δημιουργήσουμε…

 

Newsletter εγγραφή

 

Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου

Μέσα από τις υπηρεσίες μου προσφέρω “ένα κήπο πέρα από το σωστό και το λάθος”, εκεί που θα σε βοηθήσω με αγάπη να εκφράσεις και να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τους στόχους σου.

Ως υπαρξιστική και πνευματική ψυχοθεραπεύτρια η βασική μου προσέγγιση είναι η υπαρξιστική ενσωματώνοντας στοιχεία και από άλλες προσεγγίσεις.

Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Κωσταντίνας Πολυχρονοπούλου
Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας