«Θρησκεία μου είναι η αγάπη»
Άμμα
Η Μάτα Αμριτάνανταμαΐ θεωρείται μία από τις μεγάλες πνευματικές φυσιογνωμίες της εποχής μας. Περισσότερο γνωστή ως Άμμα –που σημαίνει μητέρα στα Μαλαγιάλαμ, την επίσημη γλώσσα της πολιτείας της Κέραλα στη Nότια Ινδία– δηλώνει ότι θρησκεία της είναι η αγάπη. Στην Ινδία, η Άμμα θεωρείται «Μαχάτμα», δηλαδή Μεγάλη Ψυχή, ένα φωτισμένο Ον.
Η Άμμα ενσαρκώνει τα ιδανικά της αγάπης, της αλήθειας, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας στην πιο αγνή μορφή τους. Δεν αρκείται απλά στο να διδάσκει, αλλά εφαρμόζει τις διδασκαλίες της στην πράξη, κάθε δευτερόλεπτο, κάθε μέρα της ζωής της. Όντας η ίδια εδραιωμένη στην πληρότητα, προσφέρει τα πάντα. Γι’ αυτό, μπορούμε να αισθανθούμε το Θείο στην παρουσία της.
Μολονότι η Άμμα δεν παντρεύτηκε και δεν απέκτησε παιδιά, έγινε μητέρα όλων των ανθρώπων. Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι τη θεωρούν Μητέρα της Συμπόνιας, είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη πνευματική Δασκάλα και μια συμπαντική μητέρα.
Σ’ εκείνους που έχουν την τάση να κλείνονται στον εαυτό τους ή στο στενό τους περιβάλλον, η Άμμα δείχνει το δρόμο του ανοίγματος της καρδιάς και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Διδάσκει το μονοπάτι της ενότητας και της απεριόριστης συμπόνιας.
Το περίφημο «ντάρσαν» της, –η αγκαλιά που χαρίζει απλόχερα, «μια συνεχής ροή αγάπης» σύμφωνα με τα λόγια της– είναι μια απλή αλλά και ισχυρή ταυτόχρονα χειρονομία, η οποία έγινε το σύμβολο της άνευ όρων αγάπης της προς όλο τον κόσμο. Από το 1975 έχει σφίξει στη μητρική της αγκαλιά, έναν προς έναν, περισσότερους από 34 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει αγγίξει τις καρδιές όλων όσων πηγαίνουν να τη συναντήσουν.
Το έργο της Άμμα δεν τελειώνει όμως με το ντάρσαν. Αυτό που τη χαρακτηρίζει πάνω απ΄ όλα είναι η συμπόνια που μεταφράζεται σε δράση. Μέσω του οργανισμού Embracing the World (Αγκαλιάζοντας τον Κόσμο) που έχει ιδρύσει, απλώνει χέρι βοηθείας στους πιο φτωχούς και κατατρεγμένους ανθρώπους του κόσμου.
Η ίδια η ζωή της Άμμα είναι και το μοναδικό της μήνυμα: ανιδιοτελής προσφορά και αυταπάρνηση.
Μια σύντομη βιογραφία
Η Άμμα γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1953 σε μια οικογένεια ταπεινών ψαράδων που ζούσε σ’ ένα παραθαλάσσιο χωριό, στην Κέραλα της Νότιας Ινδίας. Ήδη από την ηλικία των πέντε ετών, είχε γίνει προφανές ότι διέθετε σπάνιες πνευματικές αρετές. Η αγάπη για το Θεό τη συνέπαιρνε και συνήθιζε να συνθέτει και να τραγουδά λατρευτικούς ύμνους.
Όταν η Άμμα ήταν εννέα ετών, η μητέρα της αρρώστησε βαριά. Τότε όλες οι ευθύνες του νοικοκυριού έπεσαν στους ώμους της, αναγκάζοντάς τη να εγκαταλείψει το σχολείο. Παρόλα αυτά, το μικρό κορίτσι συνέχιζε να προσφέρει ατελείωτες ώρες εργασίας στο Θεό.
Σε ηλικία δεκατριών ετών, βίωνε ήδη μεγάλες εμπειρίες πνευματικής έκστασης. Υποβάλλοντας τον εαυτό της σε αυστηρή πνευματική πειθαρχία, έμπαινε σε κατάσταση σαμάντι (βαθύ διαλογισμό) για πολλές ώρες, μερικές φορές ακόμα και μέρες ολόκληρες, χωρίς καμία αίσθηση της εξωτερικής πραγματικότητας.
Ταυτόχρονα, ένιωθε ένα βαθύ κάλεσμα να υπηρετεί τους φτωχούς συνανθρώπους της, στους οποίους έδειχνε μεγάλη στοργή και φροντίδα. Έπαιρνε μάλιστα στα κρυφά βούτυρο και γάλα από τους γονείς της και το έδινε σ’ εκείνους που είχαν μεγάλη ανάγκη. Προσπαθούσε να τους ανακουφίσει υλικά αλλά και συναισθηματικά, κρατώντας τους στην αγκαλιά της. Ήταν μια αυθόρμητη συμπεριφορά, που μπορεί τώρα να φαίνεται φυσιολογική, αλλά εκείνη την εποχή έκανε την οικογένειά της να αισθάνεται ντροπή, δεδομένου ότι οι νεαρές Ινδές δεν επιτρέπεται να αγγίζουν άλλους ανθρώπους, πολύ περισσότερο άνδρες και γενικά όσους ανήκουν σε διαφορετικές κάστες.
Στην εφηβεία οι εκστατικές καταστάσεις έγιναν πιο συχνές. Η Άμμα δεν συμπεριφερόταν σαν μια «φυσιολογική» νέα γυναίκα. Τα μέλη της οικογένειάς της και οι χωρικοί αδυνατούσαν να την καταλάβουν, αλλά κανείς δεν μπορούσε να τη σταματήσει από το να εκπληρώνει την αποστολή της.
Όταν έφτασε τα είκοσι, η φήμη της είχε ήδη εξαπλωθεί: Άνθρωποι έρχονταν από ολοένα και πιο μακρινές περιοχές για να τη συναντήσουν, ενώ ταυτόχρονα είχε ήδη σχηματιστεί γύρω της μια κοινότητα μαθητών και πνευματικών αναζητητών. Σταδιακά κέρδισε και διεθνή αναγνώριση, χάρη στις εξαιρετικές αρετές που διαθέτει. Για εκείνους που βρίσκονται κοντά της, η Άμμα είναι η θηλυκή ενσάρκωση του Θείου.
Το 1975, σε ηλικία είκοσι δύο ετών, αφού εγκατέλειψε το πατρικό της σπίτι, αναγκάστηκε να ζήσει στο ύπαιθρο. Η ζωή της κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου έχει γίνει θρύλος: Ο ουρανός ήταν η μοναδική της στέγη, η γη το κρεβάτι της, το φεγγάρι το λυχνάρι της για να βλέπει στο σκοτάδι και η αύρα του ωκεανού η βεντάλια που τη δρόσιζε στη ζέστη του καλοκαιριού. Τα πουλιά και τ’ άλλα ζώα τής κρατούσαν συντροφιά και έγιναν πιστοί της φίλοι. Της έφερναν φαγητό και την υπηρετούσαν με αγάπη. Ήταν εκείνη την εποχή που η Άμμα άρχισε ν’ αποκαλύπτει την πραγματική της αποστολή: να ανακουφίζει τον κόσμο από τη δυστυχία και να καθοδηγεί τους αναζητητές στον πνευματικό δρόμο. Από τότε συνεχίζει ακούραστα ν’ αγκαλιάζει και να υπηρετεί τους ανθρώπους σε σαράντα χώρες και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Το ντάρσαν της εμπνέει ταυτόχρονα πολλούς εθελοντές να προσφέρουν ανιδιοτελή εργασία και να υπηρετούν τους δυστυχισμένους συνανθρώπους τους.
Το 1981 χτίστηκε το άσραμ της στον τόπο που γεννήθηκε. Το 1987, σε ηλικία τριάντα τριών ετών, πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια περιοδεία της. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο άσραμ της και στις περιοδείες που κάνει κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Ινδία και αλλού σε όλο τον κόσμο. Συναντά μαθητές, πιστούς και όλους ανεξαιρέτως εκείνους που πηγαίνουν να βιώσουν το ντάρσαν της. Παντού στον κόσμο έχουν δημιουργηθεί πνευματικές κοινότητες που διαδίδουν το μήνυμά της: «Η αγάπη και η συμπόνια απέναντι στους φτωχούς και τους δυστυχισμένους είναι το καθήκον μας απέναντι στο Θεό».
Ανθρωπιστική δράση
Η δράση της Άμμα δεν περιορίζεται μονάχα στο ντάρσαν. Το τεράστιο ανθρωπιστικό της έργο έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση και της έχει αποφέρει, μεταξύ άλλων, το βραβείο Γκάντι-Κίνγκ για την ειρήνη και τη μη βία.
Χάρη στις δωρεές που συλλέγει απ’ όλο τον κόσμο, το εύρος δράσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης Embracing the World είναι ανάλογο με αυτό μεγάλων κρατών. Το Embracing the World διαχειρίζεται ένα διεθνές δίκτυο ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη γυναικών, παιδιών, ορφανών, φτωχών και θυμάτων μεγάλων φυσικών καταστροφών.
Μετά το τσουνάμι που χτύπησε την Ινδονησία, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα, το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, το σεισμό στο Νεπάλ και άλλες μεγάλες καταστροφές, οι εθελοντές της Άμμα έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα, προσφέροντας την αγάπη και τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς. Από το 1998 το EmbracingtheWorldέχει προσφέρει περισσότερα από 51 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Embracing the World αναπτύσσει πολλαπλές δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν: διανομή φαγητού και δωρεάν στέγαση —10 εκατομμύρια γεύματα σερβίρονται ετησίως σε αστέγους και υποσιτισμένους στην Ινδία, 75.000 άτομα σιτίζονται σε σαράντα μία πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, 45.000 σπίτια έχουν χτιστεί για τους άστεγους στην Ινδία— παροχή συντάξεων σε χήρες, λειτουργία ορφανοτροφείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε 3 εκατομμύρια ασθενείς, ανέγερση νοσοκομείων κλπ. Έχει επίσης ανεγείρει πέντε πανεπιστήμια, τα οποία ήδη συγκαταλέγονται στα καλύτερα διεθνώς στους τομείς της πληροφορικής και της έρευνας.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα. Για το μέλλον δρομολογούνται ήδη πολλά νέα ανθρωπιστικά προγράμματα.
«Στο σημερινό κόσμο υπάρχουν δύο είδη φτώχειας: η πρώτη οφείλεται στην έλλειψη τροφής, ρουχισμού και στέγης και η δεύτερη στην έλλειψη αγάπης και συμπόνιας. Αυτό το δεύτερο είδος φτώχειας είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα, γιατί αν οι καρδιές μας είναι γεμάτες αγάπη και συμπόνια, θα υπηρετούμε με όλη μας την καρδιά εκείνους που δεν έχουν φαγητό, ρούχα και στέγη.»
Άμμα
- Άμμα | Από την αναβλητικότητα στον σκοπό της ζωής: Ο δρόμος προς την πνευματική αφύπνιση! - 16/04/2024
- Άμμα: η αγάπη σε δράση - 12/04/2024
- Άμμα: η αγάπη σε δράση - 27/04/2023