Anahat chakra | H καρδιά δονείται στην συχνότητα της αγάπης

0
987

Όταν μιλάμε για ενεργειακά κέντρα στο σώμα μας, ποιο είναι το πρώτο chakra που θα φέρναμε στο νου μας; Το πιο πιθανό είναι πως η σκέψη μας θα πάει στο chakra της καρδιάς, αυτό που στα σανσκριτικά ονομάζεται Αnahat chakra.

 

επειδή είναι πολύ συχνό να μην γνωρίζουμε τι είναι η ενεργειακή ανατομία, όμως τυχαίνει να ακούμε συχνά λέξεις όπως μπλοκάρισμα ή καθάρισμα των ενεργειακών κέντρων, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε “τί σημαίνει αυτό”.

Υπάρχει τρόπος να ξεμπλοκάρει κάποιος ένα chakra; Nα το θεραπεύσει, να το δυναμώσει, να το εξισορροπήσει; Kαι μάλιστα μόνος του, χωρίς την βοήθεια ενός θεραπευτή; Μπορούμε να δυναμώσουμε το κέντρο της καρδιάς, και τι σημαίνει αυτό για την σωματική, ψυχική και πνευματική  μας ευεξία;

Στο άρθρο μας θα μιλήσουμε για τις ιδιότητες του Anahat chakra, θα μάθουμε ενεργειακές πρακτικές, ασκήσεις ενδυνάμωσης και θα κάνουμε κατανοητά και χειροπιαστά, αυτά που μέχρι τώρα μπορεί να μας φαινόντουσαν άγνωστα και παράξενα.

Η συχνότητα της αγάπης

Όπως κάθε όργανο που εκπέμπει σε μια συγκεκριμένη ενεργειακή συχνότητα, έτσι και η καρδιά εκπέμπει ως δόνηση την δική της ενεργειακή συχνότητα. Η σύγχρονη έρευνα προτάσσει, ότι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς, είναι το ισχυρότερο στο σώμα μας, ακόμη πιο δυνατό και από αυτό του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μελέτες που πλέον τεκμηριώνονται, η καρδιά έχει νοημοσύνη. Έχει δηλαδή τον δικό της τρόπο να σκέφτεται, μέσα από νευροδιαβιβαστές και ορμόνες.

Σκεφτείτε λοιπόν αυτό που λέμε για την αγκαλιά και το πόσο ευεργετική είναι για την υγεία μας. Είναι αλήθεια πως άνθρωπος έχει κυριολεκτικά ανάγκη, από τουλάχιστον τέσσερις αγκαλιές την ημέρα. Μπορεί η καθημερινότητα να μας κάνει να το ξεχνάμε, όμως αναλογιστείτε για λίγο, πως αισθανόμαστε όταν αγκαλιάζουμε κάποιον. Τα συναισθήματα που γεννιούνται την δύναμη και την ευεξία που νιώθουμε. Μήπως όλο αυτό έχει σχέση με την ενέργεια της καρδιάς, την οποία νιώθουμε από πολύ κοντά πια, όταν αγκαλιάζουμε κάποιον; Δεν χρειάζονται παραπάνω αποδείξεις, το ξέρουμε όλοι εμπειρικά. Η καρδιά θεραπεύει, παρηγορεί, ενθαρρύνει, τονώνει, προσφέρει χαρά και ανακούφιση. Γιατί; Γιατί όπως θα δούμε παρακάτω, η συχνότητά της είναι ταυτόσημη με την δόνηση της αγάπης. Και η δόνηση της αγάπης είναι το υπέρτατο φάρμακο: βάλσαμο, δύναμη, χαρά και ζωή.

Η καρδιά έχει το μαγικό ραβδί

Όλα τα ενεργειακά μας κέντρα είναι ηλεκτρομαγνητικά πεδία που έχουν την μορφή μιας περιστρεφόμενης σπείρας. Ενός νοητού δίσκου δηλαδή, που περιστρέφεται και εκπέμπει μέσα αλλά και γύρω από το φυσικό μας σώμα.

Το κέντρο της καρδιάς εκτείνεται ενεργειακά περίπου στα 2 μέτρα, γύρω από το σώμα μας και η δύναμη του είναι κατά πολύ πολλαπλάσια από την δύναμη του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που εκπέμπει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Αυτό από μόνο του ακούγεται μαγικό. Αν αυτή την ενέργεια την εξερευνήσουμε, την παρατηρήσουμε και την γνωρίσουμε καλύτερα, μήπως μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητές της;

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε ευεξία αλλά επίσης μπορούμε και να επηρεάσουμε θετικά το περιβάλλον μας, τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας. Λέμε συχνά ότι όλοι είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας, κανένας δεν είναι ξεκομμένος από το περιβάλλον και τους οικείους του. Μας ενώνει μια λεπτοφυής μορφή ενέργειας και μέσω αυτής επικοινωνούμε και επηρεάζουμε ο ένας τον άλλο. Όταν η καρδιά μας είναι σε ισορροπία και το κέντρο της είναι ανοιχτό, νιώθουμε ευδαιμονία και εκπέμπουμε θετικά προς τους οικείους μας. Μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τα φυτά του κήπου μας και να τα βοηθήσουμε να αναρρώσουν ή να ανθίσουν, ή ακόμη και να ζωντανέψουμε την ατμόσφαιρα που ζούμε και εργαζόμαστε. Ακούγεται τραβηγμένο; Μπορούμε να πούμε ότι είναι συμβολικό, σίγουρα όμως έχει μια βάση και θα δούμε παρακάτω ποιά είναι αυτή.

Η καρδιά είναι το κέντρο της αγάπης

Το κέντρο της καρδιάς ή αλλιώς anahat chakra, είναι το τέταρτο στην σειρά ενεργειακό μας κέντρο. Ένα από τα επτά βασικά chakra που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλική στήλης. Το πρώτο είναι το κέντρο της βάσης μας “muladhara”, το δεύτερο το κέντρο της απόλαυσης “swatishtanna” και το τρίτο είναι αυτό του ηλιακού πλέγματος “manipura”.  Μπορούμε με απλά λόγια να πούμε, ότι τα τρία αυτά ενεργειακά κέντρα ουσιαστικά εκπροσωπούν την πιο γήινη μας υπόστασή. Ότι μας απασχολεί καθημερινά: η επιβίωση, η ασφάλειά μας, το φαγητό και η στέγη, η απόλαυση, το σεξ, την επικοινωνία με τους άλλους, το αν είμαστε δημιουργικοί. Αμέσως μετά τα τρία πρώτα κέντρα, ανατομικά στην περιοχή του στήθους και της καρδιάς βρίσκεται το Anahat chakra.

Είναι ένας πολύ σημαντικός κόμβος γιατί εκεί ενώνεται η γήινη με την θεϊκή μας υπόσταση. Είναι η γέφυρα θα λέγαμε ανάμεσα στην γη και τον ουρανό.

Τα επόμενα chakras δηλαδή το chakra του λαιμού, του μετώπου και του στέμματος,  αντιπροσωπεύουν πνευματικές και άυλες ποιότητες, όπως αυτές της έκφρασης, της ενόρασης, της προσφοράς και της ενότητάς με τον Ανώτερο Εαυτό και την συμπαντική ενέργεια. Με αυτά όπως και με το κέντρο της καρδιάς, είναι εναρμονισμένοι οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι, οι άγιοι, οι μύστες και οι σοφοί όλων των κουλτούρων και θρησκειών του πλανήτη.

Η καρδιά λοιπόν ταυτίζεται με την ενέργεια της αγάπης, της χαράς και της εσωτερικής γαλήνης. Είναι το κέντρο από όπου ξεκινούν να εκπορεύονται ανώτερες ποιότητες που έχουν να κάνουν με την εσωτερική μας ηρεμία και πληρότητα. Ποιότητες που δεν έχουν σχέση με την ύλη, αλλά αντίθετα είναι βαθιά ανθρώπινες και ανθρωπιστικές συγχρόνως.

Όταν το κέντρο αυτό είναι δυνατό και ισορροπημένο, τότε νιώθουμε ήρεμοι, χαρούμενοι, αισιόδοξοι, συγχωρητικοί. Μέσα από το δικό μας συναίσθημα, μπορούμε όχι μόνο να εξελιχθούμε εμείς αλλά να δώσουμε δύναμη και φως και στους άλλους. Η ενέργεια μεταφέρεται, είναι όπως το φως του ήλιου που φωτίζει ένα δωμάτιο, θρέφει έναν οργανισμό, ή λιώνει τον πάγο.

Οι συμβολισμοί του anahat chakra

Συναίσθημα: αγάπη, χαρά, εσωτερική γαλήνη, ηρεμία

Μέρος του σώματος: καρδιά, στήθος, κέντρο της πλάτης και χέρια

Χρώμα: ανοιχτό πράσινο και ροζ

Mandra: Yam

Στοιχείο: αέρας

Αδένας: θύμος αδένας

Ποιότητα: τρυφερότητα, ανιδιοτελής αγάπη, τρυφερότητα, συμπόνια, ανεκτικότητα, υπομονή, δοτικότητα, συγχώρεση, καλοσύνη

Αρνητική πλευρά: οργή, μίσος, απόρριψη

Σύμβολο: o πράσινος λωτός με τα δώδεκα πέταλα που εκπροσωπεί την ένωση του αρσενικού με το θηλυκό

Λίθος: ροδονίτης, ροζ κουαρτζ, σμαράγδι, μαλαχίτης

Σώμα, συναίσθημα, νους: πως επηρεάζονται

Όπως είπαμε νωρίτερα τα ενεργειακά μας κέντρα είναι σπείρες ενέργειας οι οποίες κινούνται και μεταφέρουν την ζωτική ενέργεια, το Qi σε όλο μας το σώμα. H κίνηση των chakra και η ροή της ενέργειας επηρεάζεται από ένα μεγάλο σοκ, από το στρες, την έντονη καθημερινή ανησυχία, από συναισθηματικές διακυμάνσεις και σωματική καταπόνηση.

Όταν το κέντρο της καρδιάς είναι όπως θα λέγαμε “ανοιχτό”, νιώθουμε:
 • αγάπη για τον εαυτό μας
 • αγάπη για τους γύρω μας
 • συμπόνια και κατανόηση
 • εσωτερική γαλήνη
 • το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι δυνατό
 • είμαστε δοτικοί
 • φτιάχνουμε πράγματα με τα χέρια μας
Όταν το κέντρο της καρδιάς δεν είναι σε ισορροπία τότε:
 • μπορεί να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην καρδιά, τον θυρεοειδή, το στήθος και τα χέρια
 • να έχουμε άσθμα
 • αδύναμο ανοσοποιητικό
 • προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος
 • πόνους στην πλάτη
Όταν το κέντρο της καρδιάς υπολειτουργεί τότε:
 • νιώθουμε πληγωμένοι
 • είμαστε κλειστοί και αντικοινωνικοί
 • φοβόμαστε και λυπόμαστε
 • είμαστε κτητικοί
 • είμαστε πολύ ντροπαλοί ή καχύποπτοι
Όταν το κέντρο της καρδιάς υπερλειτουργεί τότε:
 • νιώθουμε αγωνία και ανασφάλεια
 • είμαστε υπερευαίσθητοι
 • νιώθουμε έντονη ζήλια
 • δεν μπορούμε να θέσουμε τα προσωπικά μας όρια
 • προσκολλόμαστε έντονα στους άλλους
 • έχουμε εξάρτηση και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από κακοποιητικές σχέσεις
Πρακτικές για να ισορροπήσουμε το chakra της καρδιάς

Κρύσταλλοθεραπεία: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσει κανείς τους κρυστάλλους και δεν είναι ανάγκη να προσκολληθείτε σε έναν από αυτούς. Μπορείτε να φτιάξετε την δική σας προσωπική ρουτίνα. Επιλέξτε κάποιο λίθο που ευνοεί την καρδιά όπως ο ροδονίτης, το ροζ κουαρτζ, το σμαράγδι, ο μαλαχίτης και χρησιμοποιήστε τον σαν κόσμημα στο λαιμό σας. Τοποθετήσετε τους λίθους σε κάποιο χώρο στο σπίτι σας.   Χρησιμοποιήστε τους στον διαλογισμό. Είναι επίσης ευεργετικό να τους ακουμπήσετε στο σώμα σας ενώ χαλαρώνετε ή βρίσκεστε σε savasana. Φροντίστε για τον σωστό ενεργειακό καθαρισμό τους.

Διαλογισμός: Κάντε διαλογισμό στο κέντρο της καρδιάς και χρησιμοποιήστε το mandra “yam”. Επαναλάβετέ το καθώς κρατάτε την επίγνωση στην περιοχή του στήθους. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και τα χρώματα του anahat, που είναι το απαλό ροζ και το πράσινο. Επίσης μπορείτε να εστιάσετε και σε μια θετική διατύπωση, μια sankalpa όπως λέμε στην yoga. Η διατύπωση της φράσης γίνεται νοερά εκπορεύεται μέσα από την καρδιά και την αισθάνεστε σαν να έχει ήδη πραγματωθεί

Yoga asanas: Υπάρχουν αρκετές γιόγκικες θέσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα της καρδιάς και όσο περισσότερο τις ασκούμε τόσο περισσότερο ενδυναμώνουμε το κέντρο μας. Μπορείτε να νιώσετε το άνοιγμα στην καρδιά με τις παρακάτω θέσεις:

-βάζοντας στην θέση της savasana ένα βοηθητικό τουβλάκι ή ένα μαξιλάρι κάτω από πλάτη στο ύψος της καρδιάς

Ustrasana, η θέση της καμήλας

Bhujangasana, η θέση της κόμπρας

Natarajasana, η θέση του χορευτή

Χρώμα ροζ ή πράσινο: είναι και τα δύο χρώματα της καρδιάς και μπορείτε να τα φορέσετε ή να τα βάλετε στον χώρο σας

Χρησιμοποιήστε την mudra του Λωτού: Padma mudra είναι η mudra του κέντρου της καρδιάς και μπορείτε να την εφαρμόσετε στον διαλογισμό ή την χαλάρωση σας. Καθίστε άνετα οκλαδόν με τον κορμό σε ευθεία θέση. Φέρτε μπροστά στο στήθος τα δυο σας χέρια και ενώστε τις άκρες της παλάμης, τους αντίχειρες και τα μικρά δάχτυλα σαν να σχηματίζεται ένα μισάνοιχτο λουλούδι. Μείνετε στην θέση με κλειστά μάτια και ήρεμη αναπνοή.

Δημιουργήστε με τα χέρια σας: είπαμε ότι η καρδιά συνδέεται ενεργειακά με τα χέρια μας. Αν θέλουμε να την τονώσουμε μπορούμε να εκφραστούμε δημιουργικά μέσα από χειροτεχνίες, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, πλέξιμο, αγγειοπλαστική, ζωγραφική, κηπουρική.

Αγκαλιάστε: Αγκαλιάστε τους ανθρώπους που αγαπάτε, συχνά και σφιχτά. Δεν είναι δύσκολο, για την ακρίβεια είναι το πιο εύκολο και λυτρωτικό πράγμα στον κόσμο. Απλώς ανοίξτε τα χέρια σας και κλείστε μέσα στην αγκαλιά σας τον άνθρωπο ή ακόμη και το κατοικίδιο που αγαπάτε. Κρατήστε την αγκαλιά για όσο αισθάνεστε και οι δύο άνετα. Επαναλάβετε ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρατηρήστε τις αλλαγές στην διάθεσή σας.

Γράφει η Κυριακή Ματζάνα για την Όμορφη ζωή

Διαβάστε ακόμα:

Muladhara | Το σημαντικότερο από όλα τα chakra και οι θέσεις yoga που το ξεμπλοκάρουν 

Svadhisthana | Το chakra του ερωτισμού και της απόλαυσης 

Manipura chakra | Η δύναμη της θέλησης είναι στο τρίτο ενεργειακό κέντρο 

Vishuddha chakra | Μίλα, εκφράσου, βγάλε τον αληθινό σου εαυτό 

Μτφ: Πώς διακρίνω αν ένα chakra είναι σε ανισορροπία; 

 

Δικτυογραφία:
https://isha.sadhguru.org/us/en/wisdom/article/anahata-chakra-take-explore-anahata
https://www.healthline.com/health/hugging-benefits
https://www.shawacademy.com/blog/heart-chakra-stones/

 

  

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας