Της Σμάρως Κοσμάογλου

Η σημασία του συγχρονισμένου ρυθμού πνοής και κίνησης, στην εκγύμναση του σώματος και το αδυνάτισμα.

Έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να μας προκαλέσει ευεξία, μέσα στη σκληρή και περιορισμένη καθημερινότητα μας; Η άσκηση του σώματος!

Τα οφέλη όμως, είναι πολλαπλά, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Πολλά προβλήματα υγείας, οργανικά και ψυχικά, αντιμετωπίζονται ή βελτιώνονται με τη φυσική άσκηση.

Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η καλή λειτουργία του εντέρου, η σωστή στήριξη της σπονδυλικής στήλης, η ευλυγισία των αρθρώσεων και πολλά άλλα προβλήματα, που έχουν σχέση με το μυϊκό αλλά και με το ευαίσθητο νευρικό σύστημα, βελτιώνονται με την άσκηση.

Ζούμε σε μία εποχή που το νευρικό σύστημα του ανθρώπου, επωμίζεται τόσα ερεθίσματα από υπολογιστές, tablets, τηλεόραση, και τους αφύσικα γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ο εγκέφαλος πιέζεται αφόρητα, προκαλώντας έλλειψη προσοχής, σύγχυση, διάφορες φοβίες, νευρώσεις ακόμα και κατάθλιψη.

Ως φυσική άσκηση ορίζουμε: το περπάτημα στη φύση, το κολύμπι, αλλά και το γυμναστήριο, που είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που αποτελούν διέξοδο και βελτιώνουν πολλά προβλήματα ψυχοσωματικών λειτουργιών.

Συστήματα όπως η γιόγκα, το ται τσι και οι pilates, ενδείκνυνται για ανθρώπους που επιζητούν κάτι πιο φυσικό αλλά και δοκιμασμένο μέσα στον χρόνο.

Εστιάζοντας στη Δυναμική Γιόγκα, βλέπουμε ότι επιδρά με φιλικό τρόπο στη φυσιολογία του σώματος, είναι ακίνδυνη και ταυτόχρονα έχει αντίκτυπο σε πολλά διαφορετικά επίπεδα: ψυχικό, νοητικό και σωματικό.

Ποια είναι όμως τα μυστικά της επιτυχίας, της Δυναμικής Γιόγκα με το σύστημα της ατμοϋγροποιησης; Η απάντηση βρίσκεται στο συγχρονισμένο ρυθμό κίνησης και πνοής. Ο ρυθμός, δηλαδή η «κάθε τακτική επαναλαμβανόμενη κίνηση», είναι το χαρακτηριστικό της εκδήλωσης της ζωής στη φύση και κατ’ επέκταση εφαρμόζεται με επιτυχία και μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Οι ασκήσεις της Δυναμικής Γιόγκα στηρίζονται πάνω σε αυτή την αρχή και ενισχύουν το αποτέλεσμα κάθε κίνησης του σώματος με τη συντονισμένη πνοή.

Η πνοή αναπτύσσει την οξυγόνωση αλλά και την ενδυνάμωση των μυών, επισπεύδοντας τις καύσεις-μεταβολισμό των λιπών μέσα στο σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα αποβάλλει τα περιττά λίπη, αναζωογονεί τα κύτταρα του και τα ανανεώνει, χαρίζοντας στον οργανισμό ζωτικότητα και ευεξία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ζωτικές λειτουργίες του σώματος (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, γαστρεντερικό, κ.ά.) βελτιώνονται και συχνά, θεραπεύονται από υπάρχουσες δυσλειτουργίες με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα.

Είναι σημαντικό το σώμα του ανθρώπου να ασκείται με μια τεχνική όπως η Δυναμική Γιόγκα, η οποία με τον απαραίτητο συγχρονισμένο ρυθμό αναπνοής-κίνησης φέρνει γρήγορα αποτελέσματα, χωρίς να καταπονεί το σώμα με σκληρές- αφύσικες ασκήσεις.

H επανάληψη των ασκήσεων, μας προσφέρει εκτός από το αδυνάτισμα – σύσφιξη, ευεξία, υγεία, ανανέωση, ισορροπία και «κατά φύση» επαναφορά όλων των ζωτικών μας λειτουργιών.

Σμάρω Κοσμάογλου
Δασκάλα Γιόγκα, Εσωτερική Θεραπεύτρια και υπεύθυνη του Ομακοείου Αθηνών

Ομακοείο Αθηνών

Η λέξη Ο Μ Α Κ Ο Ε Ι Ο είναι σύνθετη και αποτελείται από το «ομού (μαζί) ακούμε» την Εσωτερική Διδασκαλία, έννοια που εμπεριέχει ο ιερός υπέρτατος ήχος του ΟΜ. Το ΟΜΑΚΟΕΙΟ για πρώτη φορά ιδρύθηκε από τον Πυθαγόρα στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα στον Κρότωνα της Νότιας Ιταλίας, της Μεγάλης τότε Ελλάδας, και αποτέλεσε την πρώτη αληθινή Σχολή Μύησης στην Εσωτερική Πνευματική Αλήθεια.Σήμερα στο ΟΜΑΚΟΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ συνεχίζεται το πολύπλευρο διδακτικό έργο του Νικολάου Α. Μαργιωρή, διευρυμένο, υπό την άοκνη προσπάθεια και διεύθυνση της Σμάρως Κοσμάογλου. Ακολουθείται πιστά το πνεύμα διδασκαλίας του ιδίου, ενώ προς βοήθεια, μελέτη και αξιοποίηση των ενδιαφερόμενων διατίθεται το πλούσιο συγγραφικό του έργο (βιβλία, μελέτες, περιοδικό «Ομακοείο», «Εσωτερικό Κλειδί», κ.α.) που αποτελεί και την πνευματική του παρακαταθήκη.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία του Ομακοείου Αθηνών

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.