Ανοίγουν οι «Αέρηδες» για το κοινό

0
167

Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία ανοίγει για τους επισκέπτες το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου Κυρρήστου, ή αλλιώς «Πύργος των Ανέμων» στη Πλάκα.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, που πραγματοποιήθηκαν από το 2007 ως το 2013, στο πλαίσιο του έργου του ΕΣΠΑ «Συντήρηση και Ανάδειξη του Ωρολογίου του Ανδρονίκου Κυρρήστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών» ολοκληρώθηκαν. Εξειδικευμένες εργασίες έγιναν και από το μόνιμο προσωπικό συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, στο εσωτερικό του μνημείου.

Το κτίριο του τέλους του 1ου αιώνα π.Χ., διέθετε εννέα ηλιακά ωρολόγια αλλά και μηχανισμό «πλανηταρίου». Εσωτερικά του πύργου υπήρχε επίσης υδραυλικός μηχανισμός και η επικρατέστερη επιστημονική ερμηνεία είναι αυτή της χρήσης του υδραυλικού ρολογιού. Εσωτερικά του πύργου υπήρχε επίσης υδραυλικός μηχανισμός και η επικρατέστερη επιστημονική ερμηνεία είναι αυτή της χρήσης του υδραυλικού ρολογιού.

Ο «Πύργος των Ανέμων» μετατράπηκε την παλαιοχριστιανική εποχή σε εκκλησία ή σε βαπτιστήριο γειτονικής εκκλησίας, ενώ τον 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως τόπος προσευχής των Δερβίσηδων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά σπαράγματα τοιχογραφίας με χριστιανικό περιεχόμενο, που επιβεβαιώνουν την επαναλαμβανόμενη χρήση του μνημείου.

Το εισιτήριο θα είναι στην τιμή των 6 ευρώ και 3 το μειωμένο.

Πηγή: efsyn.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας