1.469 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Της Σοφίας Τσουμάκη

ΤTα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως ενήλικες στη σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους προέρχονται κυρίως από επίπονες εμπειρίες που βιώσαμε στην σχέση με τους γονείς μας. Ο Βίλχεμ Ράιχ, ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην έννοια της θωράκισης ορίζοντάς την ως το σύνολο των προστατευτικών/αμυντικών μηχανισμών σε σωματικό, συναισθηματικό,νοητικό και ενεργειακό επίπεδο, που αναπτύσσει το άτομο ως αποτέλεσμα των τραυματικών του εμπειριών. Παρατήρησε μάλιστα, οτι αυτοί οι μηχανισμοί συνδέονται με την συρρίκνωση ή ακόμα και την διακοπή της ροής της ζωτικής ενέργειας στο σώμα μας. Έτσι, όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, που δημιουργήθηκαν με την πρόθεση να μας προστατεύσουν από τον πόνο, τόσο αυτόν που βιώσαμε στο παρελθόν, όσο και από κάποιο μελλοντικό, κι εκφράζονται στην καθημερινότητά μας μέσα από περιοριστικές πεποιθήσεις και σχήματα συμπεριφοράς (νοητικά,σωματικά, συναισθηματικά), μας διαχωρίζουν από την ολότητα του εαυτού μας και μας εμποδίζουν να αισθανόμαστε και να συνδεόμαστε σε ένα βαθύτερο επίπεδο, τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τους άλλους.

Επιθυμώντας λοιπόν, να υποστηρίξει τα άτομα στο να ζούν με περισσότερη αρμονία, αγάπη και πληρότητα, η Δρ. Εύα Ράϊχ, κόρη του Βίλχεμ Ράιχ, δημιούργησε το θεραπευτικό σύστημα της «Ηπιας Βιοενεργειακής», με στόχο την συνειδητοποίηση και απελευθέρωσή τους από αυτούς τους αμυντικούς μηχανισμούς, καθώς και την θεραπεία των τραυματικών τους εμπειριών.

Η παρατήρηση του ήπιου τρόπου με τον οποίο δούλευε ο πατέρας της με τα μωρά και τα παιδιά, την βοήθησε να ανακαλύψει, ότι το απαλό χάδι στο δέρμα οδηγούσε σε διαστολή της ενέργειας, ενώ η βαθιά πίεση οδηγούσε σε συστολή της ενέργειας, και στην συνέχεια να αναπτύξει, μέσα και από τις προσωπικές της εμπειρίες ως γιατρός με μωρά και παιδιά, το μασάζ «Άγγιγμα της πεταλούδας», που είναι και ένα από τα θεραπευτικά εργαλεία της μεθόδου της.

Μέσα από την χρήση αυτού του απλού στην εκμάθησή του μασάζ, που η αίσθησή του στο σώμα μοιάζει με το απαλό άγγιγμα μιας πεταλούδας, τα μωρά ξεπερνούσαν το σοκ της γέννησης και των θεραπειών που ακολουθούσαν την μεταγεννητική περίοδο. Βοηθούσε επίσης τους γονείς στο να καλλιεργήσουν το δεσμό με τα παιδιά τους ή ακόμα και στο να τον ξανακτίσουν, στην περίπτωση που για διάφορους λογους, αυτός είχε κλονισθεί. Σιγά – σιγά, η τεχνική αυτή εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για το «λειώσιμο» της θωράκισης, τη διεύρυνση της ροής ενέργειας στο σώμα και την θεραπεία προλεκτικών και εξελικτικών τραυμάτων, τόσο σε μωρά και παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Καθώς η Εύα, εφάρμοζε αυτό το απαλό χάδι στους τελευταίους, γινόταν συχνά μάρτυρας διάφορων συναισθηματικών τους αντιδράσεων που σχετίζονταν με την ανάμνηση παλιών επίπονων εμπειριών τους, που τώρα όμως, μέσα από την δική της παρουσία και καθοδήγηση, μπορούσαν πια να εκφρασθούν, και να θεραπευθούν με έναν απόλυτα ασφαλή και υποστηρικτικό τρόπο.

Διδάσκοντάς σε όλο τον κόσμο αυτόν αβίαστο, ήπιο, μη επεμβατικό και μη λεκτικό τρόπο επαφής, βοήθησε πολλούς ανθρώπους σε όλα τα στάδια και τις φάσεις της ζωής τους, από την εγκυμοσύνη και το τοκετό, μέχρι τον θάνατο, στην επιλογή τους για αλλαγή, θεραπεία και προσωπική ενδυνάμωση.

Εξαιρετικά απλό στην εκμάθησή του και ταυτόχρονα πολύπλευρα σημαντικό σε σχέση με τις πολλαπλές χρήσεις του, το θεραπευτικό αυτό μασάζ, είναι ένα δώρο αγάπης και φροντίδας που μπορούμε να προσφέρουμε καθημερινά στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας, που μαλακώνει τις αντιστάσεις μας, θρέφει το πληγωμένο εσωτερικό μας παιδί και διευρύνει την ικανότητά μας να νοιώθουμε, να συναισθανόμαστε, να συνδεόμαστε και να αγαπάμε.

Η Σοφία Τσουμάκη είναι Συστημική Οικογενειακή Σύμβουλος/Τραυματοθεραπεύτρια/Ολιστική ψυχοθεραπεύτρια/Συντονίστρια Συστημικών Αναπαραστάσεων/Δασκάλα Ολιστικής Γιόγκα, μετεκπαιδευμένη στο σύστημα σωματικής θεραπείας ‘Ηπια Βιοενεργειακή’’ της Δρ. Εύας Ράϊχ.

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εγγραφή στις ενημερώσεις της Όμορφης Ζωής

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.