Ανθοϊάματα για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό

1
2476

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για τη γυναίκα (και την οικογένεια) τόσο εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, όσο και εξαιτίας των κοινωνικών και πιθανώς και προσωπικών πιέσεων που υφίσταται μια γυναίκα στην κοινωνία μας.

 

Τα συναισθήματα που βιώνει είναι τις περισσότερες φορές έντονα και πρωτόγνωρα: το σώμα μιλά πιο εύγλωττα τις ανάγκες του, ο νους συχνά μπερδεύεται και μπερδεύει, και συγχρόνως η κοινωνία (μέσω της οικογένειας, των φίλων, αλλά και των επαγγελματιών υγείας) προβάλλει τα δικά της «πρέπει» και αντιλήψεις.

Ο φόβος, οι συναισθηματικές εξάρσεις, η αβεβαιότητα, το στρες, οι ραγδαίες αλλαγές που γίνονται μέσα της μέρα με τη μέρα, συχνά ταλανίζουν τη μέλλουσα μαμά. Ειδικά όταν πρόκειται για την πρώτη εμπειρία εγκυμοσύνης, τα συναισθήματα αυτά ενδέχεται να είναι έντονα και γι αυτό όχι πάντα εύκολο να τα διαχειριστεί. Φυσικά κάθε εγκυμοσύνη είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, και είναι συχνό φαινόμενο μία γυναίκα να βιώνει διαφορετικά (και διαφορετικής έντασης) συναισθήματα σε κάθε της εγκυμοσύνη.

Η ανθοθεραπεία είναι μία ήπια, ενεργειακή θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί πεμπτουσίες ανθέων, τα ανθοϊάματα, για να εξισορροπήσει τα «δύσκολα» συναισθήματα, καθιστώντας τα ηπιότερα και πιο διαχειρίσιμα. Βοηθά ουσιαστικά τη μέλλουσα μαμά να διατηρεί την ψυχική της γαλήνη και νηφαλιότητα, και με τον τρόπο αυτό να διατηρεί την ενεργειακή της επάρκεια σε όλη τη διάρκεια του απαιτητικού ταξιδιού που λέγεται εγκυμοσύνη. Τα ανθοϊάματα μπορούν να λαμβάνονται με ασφάλεια σε κάθε περίοδο της ζωής, και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα στις πολύ ευαίσθητες περιόδους (εγκυμοσύνη, τοκετός, πρώιμη βρεφική ηλικία, υπερήλικες. Δεν επηρεάζουν και δεν αντιδοτούν κανένα συμβατικό ή ομοιοπαθητικό φάρμακο ή θεραπεία, αντίθετα, επειδή χαρίζουν ηρεμία και χαλαρότητα, βοηθούν κάθε είδους θεραπευτική ή ιατρική διαδικασία.

Η λήψη των ανθοϊαμάτων είναι απλή, και γίνεται με δύο τρόπους: είτε η θεραπευόμενη αγοράζει το μπουκαλάκι με το ίαμα που επιθυμεί και παίρνει 2 σταγόνες μέσα σε ένα ποτήρι νερό (1-3 φορές την ημέρα, ή όσες φορές χρειαστεί), είτε ζητά από τον φαρμακοποιό να της φτιάξει ένα «θεραπευτικό μπουκαλάκι» με τη σύνθεση των ιαμάτων που νιώθει ότι χρειάζεται (μέχρι 7 ιάματα). Από το θεραπευτικό μπουκαλάκι παίρνει 4 σταγόνες 4 φορές την ημέρα (ή, όσες φορές νιώθει ότι χρειάζεται).

Ένα σύνθετο ίαμα που συχνά δίνεται (και είναι καλό να υπάρχει μέσα στην τσάντα, στο φαρμακείο, στο αυτοκίνητό μας) είναι το Rescue Remedy (Ιαμα της Διάσωσης). Παρότι το ίαμα αυτό συνιστάται για περιπτώσεις έντονου άγχους, στρες, ή σοκ, δεν ενδείκνυται «δια πάσαν νόσον»!

Παρακάτω γίνεται αναλυτική αναφορά στα ανθοϊάματα που βοηθούν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ο κατάλογος δεν είναι πλήρης, αλλά περιλαμβάνει μόνο τα ανθοϊάματα του Μπαχ (Bach Flower Remedies), που είναι τα πιο διαδεδομένα και ευρέως διαθέσιμα στην Ελλάδα.

Walnut Είναι το ίαμα των μεταβάσεων, και ίσως το χρησιμότερο ίαμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες βομβαρδίζονται τόσο από τις αλλαγές στο σώμα τους όσο και από τις πάσης φύσεως αντιδράσεις του περίγυρου. Το ίαμα αυτό προστατεύει από τις ανεπιθύμητες επιρροές.

Cerato Η εγκυμοσύνη είναι η κατεξοχήν περίοδος που μια γυναίκα μπορεί και οφείλει να ακούει τα μηνύματα από το σώμα της: από το τι έχει ανάγκη να φάει και τι όχι, από το πότε έχει ανάγκη να κοιμηθεί, πότε να μείνει ξαπλωμένη και πότε να πάει για περίπατο. Το ίαμα αυτό ενισχύει την εσωτερική φωνή και σοφία που οι γυναίκες διαθέτουν κατά την περίοδο αυτή.

Olive Για την σωματική κούραση

Hornbeam Για την ψυχική κούραση (όταν η ξεκούραση σε κουράζει περισσότερο!)

Crab Apple Συχνά οι γυναίκες νιώθουν περίεργα (άσχημα) με τις αλλαγές του σώματός τους, με το βάρος ή το σχήμα τους. Το ίαμα αυτό βοηθά στην αποδοχή όλων αυτών των πραγμάτων ή καταστάσεων που (μπορεί και υποσυνείδητα να) σιχαινόμαστε…

Mimulus Για το φόβο του τοκετού, για το φόβο της έκθεσης, για τη ντροπαλοσύνη

Cherry plum Για τις περιστάσεις εκείνες που η ένταση χτυπάει κόκκινο, και η εγκυμονούσα φοβάται ότι θα αρχίσει να σπάει πιάτα (ή μούτρα!) ή θα τρελλαθεί, το ίαμα αυτό απαλύνει και γλυκαίνει την ψυχή.

Impatiens Συχνά, όταν πλησιάζουν οι μέρες του τοκετού, υπάρχει μια ανυπομονησία και ένα άγχος («θα είναι αύριο; Θα είναι απόψε; Άντε πια να τελειώνουμε…») Το ίαμα αυτό βοηθά επίσης όταν ο τοκετός αργεί περισσότερο από όσο περιμέναμε…

Red chestnut Για τις γυναίκες που ανησυχούν υπερβολικά για την υγεία του μωρού τους (οι έμμονες  ιδέες για το αν θα είναι «καλά» το μωρό) αλλά και για τη δική τους  υγεία («τι θα γίνει το μωρό εάν εγώ δεν είμαι καλά…» κτλ)

Aspen Για τους φόβους που δεν είναι συγκεκριμένοι, για το φόβο του πώς θα είναι ο τοκετός… (συνήθως αυτοί οι φόβοι καθησυχάζονται με την καλή και υπομονετική ενημέρωση από έναν ευαίσθητο επαγγελματία)

Για τον τοκετό

Ακόμα και αν μια γυναίκα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για το τι και το πώς του τοκετού, η αρχή του συχνά την πιάνει εξαπίνης! Τα έντονα  συναισθήματα του φόβου συχνά αναστέλλουν τις φυσικές λειτουργίες και διαδικασίες. Η παρουσία ενός ανθρώπου ευαίσθητου και υποστηρικτικού είναι ανεκτίμητη. Το ανθοϊαμα που συνήθως χρησιμοποιείται (και με μεγάλη επιτυχία) κατά τον τοκετό είναι το Rescue Remedy.

…Γεννήσαμε! Και τώρα; (Για τη νέα μητέρα)

Walnut Και πάλι, ανεκτίμητο! Οι αλλαγές είναι τεράστιες και χρειάζονται εξοικείωση!

Cerato Για να ενδυναμωθεί μέσα στη γυναίκα η φωνή της ίδιας της της φύσης (και να μην επηρεάζεται από τη φωνή των «ειδικών»)

Larch Για την τόνωση της αυτοπεποίθησής της ότι μπορεί να τα καταφέρει ως μητέρα

Olive Για την απίστευτη κούραση που μπορεί να νιώθει από τις ακατάστατες (ή λίγες) ώρες ύπνου

Gentian Για να ενισχυθεί η θετική στάση και η αισιοδοξία… Συχνά οι νέες μητέρες νιώθουν αποκαρδιωμένες ή/και απογοητευμένες εάν τα πράγματα δεν γίνουν όπως τα περίμεναν…

Mustard Μια άμεση υποστήριξη όταν νιώθει η γυναίκα να βρίσκεται μέσα σε ένα «σκοτεινό σύννεφο» ακεφιάς… Στις  ελαφρές περιπτώσεις επιλόχειας κατάθλιψης μαζί με τα hornbeam, gentian, και walnut κάνει θαύματα.

Red chestnut Για την υπερβολική ανησυχία σχετικά με την υγεία του νέου μωρού.

 

Newsletter εγγραφή

 

Έλενα Γκώγκου
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Έλενα Γκώγκου (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας