Αν απολαμβάνετε την αίσθηση της δουλειάς ή την πρόκληση που σας προσφέρει, αλλά απεχθάνεστε να καθαρίζετε το σπίτι, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: να προσλάβετε οικιακή βοηθό ή να παρατηρήσετε τη διαφορά μεταξύ του πώς αναπαριστάτε τη δουλειά και πώς το καθάρισμα του σπιτιού. Αναπαριστώντας το καθάρισμα του σπιτιού και τη δουλειά με τις ίδιες υποτροπικότητες, θα νιώσετε αμέσως την παρόρμηση να καθαρίσετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και στα παιδιά σας!

Τι θα συνέβαινε αν παίρνατε όλα τα πράγματα που απεχθάνεστε να κάνετε, αλλά θεωρείτε απαραίτητα, και τα συνδέατε με τις υποτροπικότητες της ευχαρίστησης; Θυμηθείτε ότι λίγα πράγματα εμπεριέχουν από τη φύση τους κάποιο συναίσθημα. Έχετε διδαχτεί τι είναι ευχάριστο και τι όχι. Έτσι, μπορείτε απλώς να επαναπροσδιορίσετε αυτές τις εμπειρίες στον εγκέφαλό σας και να δημιουργήσετε αμέσως ένα νέο συναίσθημα γι’ αυτές. Τι θα συνέβαινε αν παίρνατε όλα τα προβλήματά σας, τα συρρικνώνατε και τα απομακρύνατε από μπροστά σας; Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες. Εσείς έχετε τον έλεγχο!

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, όπως και οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα, οι μεταβολές υποτροπικότητας χρειάζονται επανάληψη και εξάσκηση. Όσο συχνότερα προκαλείτε συνειδητά αυτές τις απλές αλλαγές, τόσο καλύτεροι θα γίνετε στο να δημιουργείτε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Μπορείτε να διαπιστώσετε πως όταν μεταβάλλετε τη φωτεινότητα μιας εικόνας, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο απ’ ό,τι όταν αλλάζετε τη θέση ή το μέγεθός της. Έτσι, θα γνωρίζετε ότι η φωτεινότητα θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα προσαρμόζετε όταν επιθυμείτε να αλλάξετε κάτι.

Κάποιοι μπορεί να σκέφτεστε: «Αυτές οι αλλαγές υποτροπικότητας ακούγονται ωραίες, αλλά τι θα τις εμποδίσει να αλλάξουν ξανά και να πάρουν πάλι την αρχική τους μορφή;» Ξέρω ότι μπορώ να αλλάξω το πώς αισθάνομαι εκείνη τη στιγμή, και αυτό είναι πολύτιμο, αλλά θα ήταν υπέροχο αν υπήρχε τρόπος να κάνω την αλλαγή πιο αυτόματη, πιο συστηματική.

Ο τρόπος να το επιτύχετε αυτό περνά μέσα από μια διαδικασία που ονομάζουμε τεχνική swish. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε τα πιο επίμονα προβλήματα και τις κακές σας συνήθειες. Η τεχνική swish παίρνει εσωτερικές αναπαραστάσεις που κανονικά παράγουν αντιπαραγωγικές καταστάσεις και τις κάνει να προκαλούν αυτομάτως νέες εσωτερικές αναπαραστάσεις που σας βάζουν στις επιθυμητές παραγωγικές καταστάσεις. Όταν συνειδητοποιήσετε, για παράδειγμα, ότι οι εσωτερικές αναπαραστάσεις σας σας κάνουν να τρώτε περισσότερο από το κανονικό, με την τεχνική swish μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα εσωτερική, πιο ενδυναμωτική αναπαράσταση που, αν τη δείτε ή την ακούσετε, θα σας κάνει να σπρώξετε μακριά το πιάτο με το φαγητό. Αν συνδέσετε τις δύο αυτές αναπαραστάσεις, κάθε φορά που θα σκέφτεστε την πολυφαγία, η πρώτη αναπαράσταση θα ενεργοποιεί ακαριαία τη δεύτερη και θα μπαίνετε σε μια κατάσταση που δεν θα θέλετε να φάτε. Το καλύτερο με την τεχνική αυτή είναι ότι μόλις την εντυπώσετε στο μυαλό σας, δεν θα χρειαστεί να ξανασκεφτείτε ποτέ για να την ενεργοποιήσετε. Η διαδικασία θα ενεργοποιείται αυτομάτως, χωρίς συνειδητή προσπάθεια. Δείτε πώς λειτουργεί η τεχνική swish.

Βήμα #1: Προσδιορίστε τη συμπεριφορά που επιθυμείτε να αλλάξετε. Τώρα δημιουργήστε μια εσωτερική αναπαράσταση της συμπεριφοράς όπως τη βλέπετε μέσα από τα δικά σας μάτια. Αν θέλετε να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας, φανταστείτε ότι σηκώνετε το χέρι σας, φέρνετε τα δάχτυλά σας στα χείλη και δαγκώνετε τα νύχια σας.

Βήμα #2: Μόλις δημιουργήσετε μια ξεκάθαρη εικόνα της συμπεριφοράς που επιθυμείτε να αλλάξετε, πρέπει να δημιουργήσετε μια διαφορετική αναπαράσταση, μια εικόνα του πώς θα ήσαστε αν κάνατε την επιθυμητή αλλαγή και του τι θα σήμαινε για εσάς αυτή η αλλαγή. Μπορείτε να φανταστείτε ότι απομακρύνετε τα δάχτυλα από το στόμα, πιέζετε ελαφρά το δάχτυλο στο σημείο που θα δαγκώνατε και βλέπετε τα νύχια σας συμμετρικά κομμένα και περιποιημένα και τον εαυτό σας καλοντυμένο, εξαιρετικά περιποιημένο, με περισσότερο έλεγχο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η εικόνα που δημιουργήσατε σε αυτή την επιθυμητή κατάσταση θα πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένη. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ιδανική εσωτερική εικόνα που θα σας προτρέπει περισσότερο να την πραγματοποιήσετε, σε αντίθεση με μια συσχετισμένη εικόνα που θα σας έδινε την αίσθηση ότι τα έχετε καταφέρει ήδη.

Βήμα #3: Χρησιμοποιώντας την τεχνική swish στις δύο εικόνες, θα κάνετε την αντιπαραγωγική εμπειρία να ενεργοποιεί αυτομάτως την παραγωγική. Μόλιςεγκαταστήσετε αυτόν τον μηχανισμό ενεργοποίησης, αυτό που σας έκανε να τρώτε τα νύχια σας τώρα θα σας βάζει σε μια κατάσταση όπου πλησιάζετε την ιδανική εικόνα του εαυτού σας. Έτσι, δημιουργείτε έναν εντελώς νέο τρόπο με τον οποίο το μυαλό σας θα αντιμετωπίζει κάτι που στο παρελθόν μπορεί να σας αναστάτωνε.

Πώς να κάνετε την τεχνική swish: Ξεκινήστε δημιουργώντας μια μεγάλη φωτεινή εικόνα της συμπεριφοράς που επιθυμείτε να αλλάξετε. Έπειτα, στην κάτω δεξιά γωνία της εικόνας δημιουργήστε μια σκοτεινή εικόνα τού πώς επιθυμείτε να γίνετε. Τώρα πάρτε τη μικρή εικόνα και σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, αυξήστε το μέγεθος και τη φωτεινότητά της μέχρι κυριολεκτικά να κομματιάσει την εικόνα της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, κάντε με όσο περισσότερο ενθουσιασμό μπορείτε τον ήχο που συνήθως συνδέουμε με μια γρήγορη και αβίαστη κίνηση: φσσστ. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται κάπως παιδιάστικο, αλλά όταν λέτε φσσστ με ενθουσιώδη τρόπο στέλνετε μια σειρά από πανίσχυρα, θετικά σήματα στον εγκέφαλό σας. Μόλις έχετε δημιουργήσει την εικόνα στο μυαλό σας, όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να σας παίρνει ελάχιστο χρόνο – όσο χρειάζεστε για να πείτε φσσστ. Τώρα μπροστά σας έχετε μια μεγάλη, φωτεινή, εστιασμένη, πολύχρωμη εικόνα του πώς επιθυμείτε να γίνετε, και η παλιά εικόνα τού πώς ήσαστε έχει γίνει σκόνη και θρύψαλα.

Το μυστικό αυτής της τεχνικής είναι η ταχύτητα και η επανάληψη. Πρέπει να δείτε και να αισθανθείτε τη μικρή σκοτεινή εικόνα να γίνεται τεράστια και φωτεινή, να καταστρέφει τη μεγάλη εικόνα και να την αντικαθιστά με μία ακόμη μεγαλύτερη και φωτεινότερη που δείχνει πώς θέλετε να γίνουν τα πράγματα. Τώρα βιώστε το σπουδαίο συναίσθημα που νιώθετε βλέποντας τα πράγματα όπως θέλετε να είναι. Ύστερα, ανοίξτε τα μάτια σας για μισό δευτερόλεπτο ώστε να διακόψετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Όταν ξανακλείσετε τα μάτια σας, κάντε την τεχνική swish ξανά. Πρώτα φανταστείτε μια μεγάλη εικόνα αυτού που επιθυμείτε να αλλάξετε και έπειτα αυξήστε το μέγεθος και τη φωτεινότητα της μικρής εικόνας καταστρέφοντας τη μεγάλη με ένα φσσστ! Σταματήστε και βιώστε το συναίσθημα. Ανοίξτε τα μάτια σας. Ξανακλείστε τα. Δείτε τι θέλετε να αλλάξετε. Δείτε την αρχική εικόνα και πώς θέλετε να την αλλάξετε. Χρησιμοποιήστε και πάλι την τεχνική swish. Επαναλάβετε πέντε ή έξι φορές, όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Να θυμάστε ότι το μυστικό είναι η ταχύτητα και να διασκεδάζετε όταν το κάνετε. Λέτε στο μυαλό σας: Δες αυτό, «Φσσστ!», Κάνε αυτό, δες αυτό, «Φσσστ!» Κάνε αυτό, δες αυτό, «Φσσστ!» Κάνε αυτό… μέχρι που η παλιά εικόνα ενεργοποιεί αυτομάτως τη νέα εικόνα, τη νέα κατάσταση και, άρα, τη νέα συμπεριφορά.

Τώρα προσπαθήστε να φανταστείτε ξανά την πρώτη εικόνα. Τι συμβαίνει; Αν, για παράδειγμα, αλλάξατε το μοτίβο που σας έκανε να τρώτε τα νύχια σας, τότε θα σας είναι δύσκολο να το φανταστείτε ξανά. Μάλιστα, θα σας φανεί αφύσικο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία. Αυτή τη φορά, θα την κάνετε πιο ξεκάθαρα και πιο γρήγορα. Βεβαιωθείτε ότι βιώνετε το θετικό συναίσθημα που νιώθετε από τη νέα εικόνα μόνο για μια στιγμή, προτού ανοίξετε ξανά τα μάτια σας και ξαναρχίσετε τη διαδικασία. Αν η εικόνα που επιλέξετε δεν είναι αρκετά συναρπαστική ή ελκυστική, η τεχνική μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ιδιαίτερα ελκυστική, κάτι που σας βάζει σε μια κατάσταση επιθυμίας και παρακίνησης – κάτι που πραγματικά θέλετε ή που είναι πολύ σημαντικότερο από την παλιά σας συμπεριφορά. Μερικές φορές βοηθά να προσθέτετε νέες υποτροπικότητες, όπως η όσφρηση ή η γεύση. Η τεχνική swish παράγει αποτελέσματα εξαιρετικά γρήγορα λόγω συγκεκριμένων τάσεων που έχει ο εγκέφαλός μας να απομακρύνεται από δυσάρεστα πράγματα και να έλκεται από ευχάριστα. Κάνοντας την εικόνα που σας δείχνει να μη χρειάζεστε πια να τρώτε τα νύχια σας πολύ πιο ελκυστική από αυτήν που σας έδειχνε να σας είναι αναγκαίο να τα τρώτε, δίνετε στον εγκέφαλό σας ένα πανίσχυρο σήμα που του υποδεικνύει προς ποια κατεύθυνση συμπεριφοράς θα κινηθεί. Αυτό έκανα και εγώ για να σταματήσω να τρώω τα νύχια μου. Ήταν μια εντελώς ασυνείδητη συνήθεια. Τη μέρα που εφάρμοσα την τεχνική swish, ξαφνικά έπιασα τον εαυτό μου να τρώει τα νύχια του. Θα μπορούσα να το ερμηνεύσω ως αποτυχία. Αντί γι’ αυτό, ερμήνευσα ως πρόοδο το γεγονός ότι είχα αρχίσει να συνειδητοποιώ τη συνήθειά μου. Έπειτα, επανέλαβα δέκα φορές το πρότυπο και από τότε ούτε έχω ξανασκεφτεί ποτέ να φάω τα νύχια μου.

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με φόβους και απογοητεύσεις. Πάρτε κάτι που φοβάστε να κάνετε. Τώρα φανταστείτε το να εξελίσσεται με τον επιθυμητό τρόπο. Κάντε την εικόνα πραγματικά συναρπαστική. Τώρα εναλλάξτε τις δύο εικόνες επτά φορές. Ξανασκεφτείτε αυτό που σας φόβιζε. Πώς αισθάνεστε; Αν έχετε εφαρμόσει αποτελεσματικά την τεχνική, με το που σκέφτεστε τα πράγματα που είχατε φοβηθεί, θα πρέπει πλέον να αλλάζετε αυτομάτως και να σκέφτεστε τα πράγματα όπως θέλετε να είναι.

Μία άλλη παραλλαγή του προτύπου επιτάχυνσης είναι να φανταστείτε μια σφεντόνα μπροστά σας. Ανάμεσα στη διχάλα της βρίσκεται η εικόνα της τωρινής συμπεριφοράς που θέλετε να αλλάξετε. Τοποθετήστε στο λάστιχο μια μικρή εικόνα τού πώς επιθυμείτε να γίνετε. Έπειτα φανταστείτε να τραβάτε τη μικρή εικόνα όλο και πιο μακριά μέχρι η σφεντόνα να τεντωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Κατόπιν, αφήστε τη. Φανταστείτε τη μικρή εικόνα να διαπερνά την παλιά, η οποία βρίσκεται μπροστά σας, και να μπαίνει στον εγκέφαλό σας. Όταν το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να τραβήξετε μέχρι τέρμα τη σφεντόνα προτού την αφήσετε. Και εδώ λέτε «Φσσστ!» καθώς απελευθερώνετε τη σφεντόνα και συντρίβετε την παλιά περιοριστική εικόνα του εαυτού σας. Αν το κάνετε σωστά, όταν αφήσετε τη σφεντόνα, η εικόνα πρέπει να έρθει προς το μέρος σας με τόση ταχύτητα που το κεφάλι σας να πεταχτεί προς τα πίσω. Τώρα σταματήστε και σκεφτείτε για λίγο κάποια περιοριστική σκέψη ή συμπεριφορά που θα θέλατε να αλλάξετε και χρησιμοποιήστε το πρότυπο της σφεντόνας για να το επιτύχετε.

Θυμηθείτε ότι το μυαλό σας μπορεί να αψηφήσει τους συμπαντικούς νόμους με αποφασιστικό τρόπο. Μπορεί να κινηθεί αντίστροφα στον χρόνο. Ο ίδιος ο χρόνος και τα γεγονότα δεν γυρίζουν πίσω – όμως το μυαλό σας μπορεί. Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε στο γραφείο σας και το πρώτο πράγμα που παρατηρείτε είναι ότι μια σημαντική αναφορά που χρειαζόσασταν δεν έχει γραφτεί. Η μισοτελειωμένη αναφορά σάς βάζει σε αντιπαραγωγική κατάσταση. Θυμώνετε. Νιώθετε αγανάκτηση. Είστε έτοιμοι να βγείτε έξω και να βάλετε τις φωνές στη γραμματέα σας. Όμως, οι φωνές δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απεναντίας θα επιδεινώσουν μια ήδη κακή κατάσταση. Το μυστικό είναι να αλλάξετε την κατάστασή σας, να πάτε πίσω και να βάλετε τον εαυτό σας σε μια κατάσταση που θα σας επιτρέψει να κάνετε αυτά που πρέπει. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε αναδιατάσσοντας τις εσωτερικές σας αναπαραστάσεις.

Σε όλο το βιβλίο λέω ότι πρέπει να είστε βασιλιάδες, να εξουσιάζετε και να διαχειρίζεστε εσείς το μυαλό σας. Τώρα βλέπετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να το επιτύχετε. Από τις λιγοστές ασκήσεις που έχετε κάνει μέχρι τώρα, θα διαπιστώσατε πως έχετε την ικανότητα να ελέγξετε απόλυτα τη νευροφυσιολογική σας κατάσταση. Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας, αν όλες τις καλές εμπειρίες που θυμόσασταν τις βλέπατε φωτεινές, κοντινές και γεμάτες χρώμα· τις ακούγατε χαρούμενες, ρυθμικές και μελωδικές· τις αισθανόσασταν απαλές και ζεστές, και σας προκαλούσαν θαλπωρή. Και αν αποθηκεύατε όλες τις αρνητικές σας εμπειρίες σε θολές, μικρές, ακίνητες εικόνες με σιγανές φωνές και σχεδόν άυλες μορφές, που δεν σας έκαναν να αισθάνεστε τίποτα γιατί ήταν πολύ μακριά σας; Αυτό είναι κάτι που οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν ασυνείδητα. Γνωρίζουν πώς να αυξάνουν την ένταση των πραγμάτων που τους βοηθούν και να μειώνουν τον ήχο εκείνων που τους παρεμποδίζουν. Σε αυτό το κεφάλαιο μάθατε πώς να τους μοντελοποιείτε.

Δεν προτείνω να αγνοείτε τα προβλήματά σας. Μερικά πράγματα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε. Όλοι ξέρουμε κάποιον που μέσα στη μέρα μπορεί να του πήγαν καλά ενενήντα εννιά πράγματα και να γυρίσει σπίτι με κατάθλιψη. Γιατί; Επειδή ένα πράγμα τού πήγε στραβά. Μπορεί να μετέτρεψε το ένα πράγμα που του πήγε στραβά σε μια μεγάλη, φωτεινή, θορυβώδη εικόνα και όλα τα υπόλοιπα σε μικρές, σκοτεινές, βουβές και επουσιώδεις εικόνες.

Απεριόριστη ΔύναμηΑπόσπασμα από το νέο βιβλίο best seller του Anthony Robbins “Απεριόριστη Δύναμη”, των εκδόσεων Διόπτρα, 2016.

Όμορφη Ζωή Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Όμορφη Ζωή Άρθρα (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας