Αντιδραστικός χαρακτήρας του παιδιού μέσα στην οικογένεια

1
Αντιδραστικός χαρακτήρας του παιδιού μέσα στην οικογένεια, Σαπφώς Στραβαρίδου

636 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Της Σαπφώς Στραβαρίδου

πόσες είναι οι φορές που νιώθουμε ανίκανοι ως γονείς να επικοινωνήσουμε με το παιδί μας, γιατί νιώθουμε ακύρωση ή ανημποριά να γίνουμε κατανοητοί. Εκεί που νομίζουμε ότι έχουμε επισημάνει τα όρια και έχουμε έρθει σε ένα είδος συμφωνίας, εκεί το ίδιο μας το παιδί μας επιβεβαιώνει ότι τα όρια τα θέτει εκείνο. Και ένας φαύλος κύκλος αρχίζει, μέσα από διαφωνίες, τσακωμούς ακόμα και στο ίδιο το γονικό ζευγάρι. Μα πάνω απ όλα το αίσθημα της απογοήτευσης όταν νιώθεις το παιδί σου να «φεύγει» από το νοητό όριο της καρδιάς σου. Εγκλωβισμός! Υπάρχει άραγε διέξοδος;

Τα νέα είναι ευχάριστα αφού μια νέα τακτική που μας έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, από τον καθηγητή Ψυχολογίας, Haim Omer, βασισμένη στην στάση και φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι. Η ήρεμη μεν αλλά αποτελεσματική αντίσταση. Ποιο ήταν το όπλο του Ινδού πολιτικού καθώς χωρίς καταστροφικές συγκρούσεις προέβαλε την αντίσταση του; Μήπως άραγε και οι γονείς θα μπορούσαν να αντιγράψουν τον τρόπο του;

Παραθέτω παρακάτω κάποιες βοηθητικές τακτικές που αξίζει να δοκιμάσετε:

  • Διατήρηση της ηρεμίας, όταν βλέπετε ότι δεν έχετε εισακουσθεί σε έναν από τους κανόνες σας. Έτσι αποφεύγετε ακραίες αντιδράσεις, ενώ την απάντηση σας θα την δώσετε μετά από μία μέρα αν είναι έφηβος ή μετά από μισή ώρα, κάνοντας διάλογο.
  • Το κήρυγμα βλάπτει. Ούτε τα παρακαλάμε, ούτε κάνουμε ατελείωτους μονολόγους βασισμένους στο πως ήταν κάποτε και πως είναι τώρα ο «σωστός» άνθρωπος
  • Όρια μέσω “sit-in” . Μπαίνουμε στο δωμάτιο τους, καθόμαστε απέναντι τους σε μία καρέκλα. Τους δίνουμε να καταλάβουν ότι εδώ και τώρα θα πρέπει να δοθεί λύση. Δεν επιβάλλουμε τίποτα στο παιδί, αλλά αντίθετα το ενθαρρύνουμε να βρει μόνο του τη λύση. Οι γονείς δεν είναι ούτε αυθεντίες που γνωρίζουν τα πάντα ούτε ρομπότ-παιδαγωγοί που μοιράζουν επιβραβεύσεις ή τιμωρίες.
  • Η Ζεστή Αγκαλιά. Τέλος, μια αγκαλιά που να υπόσχεται: Είμαι εδώ να σε φροντίζω και να σε καταλαβαίνω. Μαζί θα δίνουμε πάντα λύσεις στα προβλήματα. Στους πολύ μικρούς μας φίλους δε, όταν χτυπιέται και στριγγλίζει στο πάτωμα, η αγκαλιά είναι προτιμότερη από ένα αυστηρό ύφος, ή μια δυνατή φωνή.

Με αγάπη,
Σαπφώ Στραβαρίδου

αντιδραστικός χαρακτήρας παιδί

Σαπφώ Στραβαρίδου

Σαπφώ Στραβαρίδου

Η Σαπφώ Στραβαρίδου είναι Πιστοποιημένη Σύμβουλος Expansion Method - μέθοδος συναισθηματικής αποφόρτισης και επίτευξης στόχων - και σπουδάζει Συμβουλευτική Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάζεται στο Νέο Ψυχικό.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Σαπφώς Στραβαρίδου
Σαπφώ Στραβαρίδου

Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Σαπφώ Στραβαρίδου (όλα τα άρθρα)

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.