Αποδέξου τον εαυτό σου για να θεραπευτείς από την κατάθλιψη

1
783

Της Nanice Ellis

Ολοι έχουμε όνειρα. Ωστόσο, αυτά τα όνειρα συχνά ματαιώνονται επειδή φοβόμαστε την απόρριψη, με επακόλουθο την κατάθλιψη. Μήπως η αποτυχία μας οφείλεται στο ότι περιμένουμε την έγκριση των άλλων; Ή μήπως στο ότι φοβόμαστε να εγκρίνουμε τον εαυτό μας;

Αν το σκεφτείτε καλύτερα, θα διαπιστώσετε ότι η αποτυχία αυτής της έγκρισης ή η επιδίωξη της έγκρισης των άλλων μας κρατάει κλεισμένους στο καβούκι μας, εμποδίζοντάς μας να ζήσουμε την ζωή που ονειρευόμαστε. Είναι δυνατόν η ευτυχία μας εξαρτάται από την αποδοχή του εαυτού μας; Ωστόσο, αν δεν εκφραζόμαστε και αυτοπεριοριζόμαστε, συχνά η συνέπεια είναι η χρόνια κατάθλιψη.

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα καταθλιπτικά άτομα εν γένει ζουν με σκληρούς περιορισμούς που τα ίδια επέβαλλαν. Αυτά τα άτομα δεν δίνουν στον εαυτό τους την άδεια να είναι αυτός που είναι.

Το να ζούμε όπως θα θέλαμε είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Γιατί να είναι ένα από τα δυσκολότερα;

Ο προγραμματισμός μας

Το σύστημα στο οποίο ζούμε, μάς έχει προγραμματίσει να ζητάμε εγκρίσεις. Η συμβατική εκπαίδευση αποδυναμώνει το άτομο, και τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούνε. Συχνά υφίστανται συνέπειες για την ανυπακοή, στις οποίες συγκαταλέγεται η ντροπή – και αυτή η ντροπή δεν παύει ποτέ να υφίσταται. Από την πρώτη ημέρα του δημοτικού σχολείου, μαθαίνουμε ότι χρειαζόμαστε έγκριση για τα πάντα, ακόμα και για τις βιολογικές μας ανάγκες.

Όταν η αυτοαξία του παιδιού συνδέεται με την κοινωνική αποδοχή, το παιδί ενδέχεται να συμβιβαστεί προκειμένου να την κατακτήσει, με επακόλουθο την αποδυνάμωσή του. Η παιδική κακοποίηση ενδέχεται να είναι τόσο διαδεδομένη, επειδή το παιδί διδάσκεται την υπακοή. Καλείται να πάρει άδεια για να μιλήσει, για να πάει στην τουαλέτα και να θέσει όρια. Έτσι, όταν ένας ενήλικας κάνει κάτι ανάρμοστο, το παιδί δεν ξέρει ότι μπορεί να αρνηθεί.

Το παιδί γίνεται ένας ενήλικας που ζητάει άδεια. Φυσικά, αυτό στηρίζει μια αυταρχική κοινωνία, όπου όλοι καλούνται να υπακούσουν σε επιταγές. Το κόστος είναι η καταστολή της προσωπικής ανάπτυξης. Όποτε καλούμαστε να ζητήσουμε έγκριση, αποδυναμωνόμαστε και το καβούκι μας στενεύει ακόμα περισσότερο.

Όταν είμαστε προγραμματισμένοι να ζητάμε άδεια, προγραμματίζουμε συστηματικά τους εαυτούς μας στην αποδυνάμωση, που είναι η αρχική αιτία της κατάθλιψης, του άγχους και πλήθους άλλων κοινωνικών διαταραχών.

Το καβούκι της έγκρισης

Σε έναν κόσμο όπου είμαστε προγραμματισμένοι να ζητούμε άδειες, καταλήγουμε να επιδιώκουμε την αποδοχή συγγενών και φίλων. Επειδή φοβόμαστε την απόρριψη, καταστέλλουμε τις ανάγκες μας, αν θεωρήσουμε ότι δεν θα τύχουν αποδοχής. Έτσι, ζούμε σε μικρή γυάλα, η οποία δημιουργεί τα όρια της άνεσής μας.

Επειδή η έγκριση βασίζεται στην αποδοχή, οι αισθήσεις μας ανιχνεύουν διαρκώς τυχόν ενδείξεις κατάκρισης. Και οποιαδήποτε τέτοια ένδειξη ερμηνεύεται ως απόρριψη.

Σπάνια μας λένε ρητά «Απορρίπτεσαι». Ωστόσο, πάντα το αντιλαμβανόμαστε όποτε οι άλλοι απορρίπτουν την συμπεριφορά και τις πεποιθήσεις μας. Όποτε μας λένε «Εσύ ξέρεις…», είναι βέβαιο ότι τυγχάνουμε απόρριψης. Είναι λες και βάζουν μια μεγάλη σφραγίδα με κόκκινα κεφαλαία γράμματα στο μέτωπό μας «ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ» – κι εμείς έπειτα καλούμαστε να πιστέψουμε ότι πρέπει να αποδείξουμε την αξία μας.

Σας έχει τύχει ποτέ να φύγετε από μια σχέση ή μια συζήτηαη σκεπτόμενοι «Θα τους δείξω εγώ!»;

Όλα αυτά είναι περιττά. Δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα, ούτε να επαναστήσετε ενάντια σε όσους σας απορρίπτουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσετε να ζητάτε αποδοχή – αντ’ αυτού, αποδεχτείτε εσείς τον εαυτό σας.

Θα δίνατε στον εαυτό σας την άδεια…

  • Να εκφραστείτε, να πείτε κάτι που κανένας άλλος δεν τολμά να πει;
  • Να ακολουθήσετε ένα παράτολμο όνειρο, να κάνετε κάτι που κανείς δεν τολμά;
  • Να ντυθείτε όπως θέλετε και να ζήσετε εκεί που θέλετε;
  • Να αγαπήσετε αυτόν που θέλετε, παρά τις προσδοκίες της κοινωνίας;
  • Να τραγουδήσετε, να χορέψετε ή να δημιουργήσετε κάτι μοναδικό;

Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να μπει σε ένα εσωτερικό ταξίδι που οδηγεί στην ανακάλυψη του πραγματικού σας εαυτού.

Μετάφραση: Ελευθερία Μαντζώρου
Πηγή: wakeup-world.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας