Αποφεύγοντας τον ανταγωνισμό στην άσκηση της γιόγκα

0
218

ΣΣτην αρχή, όταν κατάφερνα να μπαίνω σε δύσκολες στάσεις της γιόγκα, καμάρωνα τον εαυτό μου στον καθρέφτη του studio… «Απίστευτο!» σκεφτόμουν. «ΕΓΩ το κάνω αυτό;;;» Κι έπειτα, έριχνα μερικές κλεφτές ματιές γύρω μου για να δω πώς τα πάνε τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας για να κάνω την σύγκριση!

 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς θα αποφύγουμε τα συχνά λάθη που κάνουμε όταν ξεκινάμε το ταξίδι μας στην yoga, ώστε να ασκηθούμε με εποικοδομητική νοοτροπία.

Στην πορεία, καταλαβαίνεις ότι μπαίνοντας σε μια τέτοια ανταγωνιστική διάθεση, χάνεις πολλά από αυτά που έχει να προσφέρει η γιόγκα. Η γιόγκα δεν είναι αγώνας δρόμου, και δεν θα έπρεπε να εμπεριέχει ανταγωνισμό και σύγκριση. Ας έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω, για να υπερσκελίσουμε τις παγίδες που βάζει ο νους μας…

1. Καθένας είναι μοναδικός.
Πολλοί άνθρωποι γράφονται σε ένα τμήμα γιόγκα επειδή προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα μυοσκελεκτικό πρόβλημα με εναλλακτικό τρόπο. Άλλοι πάλι επιλέγουν την γιόγκα επειδή υποφέρουν από στρες, ενώ άλλοι επειδή επιδιώκουν την πνευματική ανάπτυξη. Ναι, καθένας έχει τους δικούς του λόγους, που συχνά καθορίζουν και τον δάσκαλο, το στιλ και την ατμόσφαιρα του μαθήματος που επιλέγει.

Συν τοις άλλοις, σε ένα τμήμα, μπορεί να συναντήσει κανείς άτομα διαφόρων ηλικιακών ομάδων, άντρες και γυναίκες, και ποικίλους σωματότυπους. Γι’ αυτό, δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κανέναν άλλον.

2. Την πρακτική μας, την κάνουμε για εμάς.
Η ώρα που αφιερώνουμε στην άσκηση της γιόγκα, είναι δική μας. Γι’ αυτό συνιστάται να την αξιοποιούμε στο μέγιστο.

Θα αποκομίσουμε τα βέλτιστα από την άσκησή μας παρατηρώντας την κίνηση του σώματός μας, την αναπνοή και τα συναισθήματά μας. Η σύγκριση διασπά αυτή την παρατήρηση. Θα ωφεληθούμε αν στρέψουμε την προσοχή μας μέσα μας.

3. Εμπνεόμαστε από την πρόοδο των άλλων
Αν κάποια στιγμή αντιληφθούμε ότι κάποιοι συμμαθητές μας εκτελούν μια δύσκολη asana πιο ικανοποιητικά από εμάς, μπορούμε να εμπνευστούμε από αυτούς, και να το δούμε σαν θετική πρόκληση για την πρακτική μας, αντί να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης. Όπως λέει και ο Patanjali, ο Πατέρας της Γιόγκα, «ο νους εξαγνίζεται όταν αισθανόμαστε χαρά για την ευτυχία και τις επιτυχίες των άλλων» (maitri karuna mudita upekshanam sukha duhka punya apunya vishayanam bhavanatah chitta prasadanam).

4. Είμαστε μέλος μιας κοινότητας
Τα άτομα που ασκούνται στην γιόγκα είναι, κατά μια έννοια, μέλη μιας κοινότητας. Αυτό ισχύει ειδικά για τις σχολές που βρίσκονται σε γειτονιές και απευθύνονται στους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχω βρεθεί σε χώρους μακριά από την περιοχή μου (π.χ. σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό), στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχω λάβει ένα θερμό καλωσόρισμα. Σε αυτό το πνεύμα, δεν χωράνε ανταγωνισμοί και συγκρίσεις…

5. Η γιόγκα είναι πολλά περισσότερα από τις asana
Στην παραδοσιακή γιόγκα, έτσι όπως παρατίθεται στο Yoga Sutra, η εξάσκηση στις στάσεις (ασανα) είναι απλώς το 3ο από τα 8 βήματα. Η γιόγκα είναι τρόπος ζωής και σκέψης, και σίγουρα είναι κάτι πολύ παραπάνω από το πόσο ευλύγιστοι είναι οι προσαγωγοί μας…

Της Ελευθερίας Μαντζώρου

Πηγή: jointheflow.weebly.com

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας