Για πολλούς ανθρώπους τα ψώνια φρούτων και λαχανικών γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την αγορά μέχρι την κατανάλωσή τους μπορεί να εκτείνεται από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Και κάποιες φορές φαίνεται ότι το πλαστικό είναι η μόνη λύση για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο φρέσκα.

 

Εάν όμως αποφασίσετε να μειώσετε το πλαστικό από τη ζωή σας, υπάρχουν πολλοί βιώσιμοι τρόποι για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα των φρούτων και των λαχανικών σας και να αποφύγετε την σπατάλη φαγητού. Δείτε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τα προϊόντα σας, χωρίς να χρησιμοποιήσετε πλαστικό:

– Μήλα: Καταψύξτε τα σε ένα μπολ ή στο συρτάρι του καταψύκτη σας.

– Ρόκα: Καταψύξτε την σε μία νωπή υφασμάτινη τσάντα ή πετσέτα και τοποθετήστε την στο συρτάρι για τα φρούτα και τα λαχανικά του ψυγείου σας.

– Σπαράγγια: Κόψτε τις σκληρές άκρες και καταψύξτε τους μίσχους σε ένα βάζο με νερό.

Αβοκάντο: Κρατήστε το εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει και έπειτα καταψύξτε το.

– Μπανάνες: Κρατήστε τες στον πάγκο, μακριά από άλλα φρούτα όπως τα μήλα και οι πατάτες που είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο.

– Βασιλικός: Κόψτε τους μίσχους και αποθηκεύστε σε ένα βάζο με νερό. Οι μίσχοι θα βγάλουν ρίζες μετά από μερικές ημέρες και μπορείτε να τους μεταφυτέψετε στον κήπο σας.

– Παντζάρια: Χωρίστε τα φύλλα από τις ρίζες. Καταψύξτε τις ρίζες στο συρτάρι της κατάψυξης και τα φύλλα μέσα σε μία νωπή υφασμάτινη τσάντα ή πετσέτα.

– Πιπεριές: Βάλτε τες στο συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο.

– Μούρα: Καταψύξτε τα σε ένα γυάλινο δοχείο. Μην τα πλύνετε μέχρι να έρθει η ώρα να τα καταναλώσετε

– Μπρόκολο: Βάλτε το στο συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο.

– Λαχανάκια Βρυξελλών: Καταψύξτε τα σε μία υφασμάτινη τσάντα στο ψυγείο σας.

– Λάχανο: Βάλτε το στο συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο.

Καρότα: Ξεχωρίστε την πρασινάδα από τις ρίζες. Καταψύξτε τα καρότα σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε ένα βάζο με νερό με τις ρίζες προς τα μέσα. Οι πρασινάδες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να κομποστοποιηθούν.

– Κουνουπίδι: Βάλτε το στο συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο.

– Σέλερι: : Βάλτε το στο συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο.

– Σέσκουλο: Καταψύξτε το μέσα σε μία νωπή υφασμάτινη τσάντα ή πετσέτα.

– Κίτρο: Βάλτε το στο συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο ή σε ένα μπολ.

– Καλαμπόκι: Καταψύξτε το μαζί με το κέλυφός του στο ψυγείο.

– Αγγούρι: Βάλτε το στο συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο.

– Μελιτζάνα: Βάλτε την στο συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο.

– Σύκα: Καταψύξτε τα σε μία στρώση μέσα σε ένα πιάτο.

– Σκόρδο: Διατηρήστε το εκτός ψυγείου.

– Σταφύλια: Καταψύξτε το μέσα σε μία νωπή υφασμάτινη τσάντα ή σε ένα μπολ.

– Πράσινα φασόλια: Καταψύξτε τα μέσα σε μία νωπή υφασμάτινη τσάντα ή πετσέτα.

– Βότανα: Καταψύξτε τα μέσα σε μία νωπή υφασμάτινη τσάντα ή πετσέτα.

– Ακτινίδιο: Κρατήστε το εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει και έπειτα καταψύξτε το.

– Πράσο: Τυλίξτε το σε μία νωπή υφασμάτινη τσάντα ή πετσέτα και τοποθετήστε το στο ψυγείο.

– Μαρούλι: Καταψύξτε το ολόκληρο μέσα σε μία νωπή υφασμάτινη τσάντα ή πετσέτα.

– Πεπόνι: Κρατήστε το εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει και έπειτα καταψύξτε το.

– Μανιτάρια: Καταψύξτε τα σε γυάλινο δοχείο.

– Κρεμμύδια: Διατηρήστε τα εκτός ψυγείου.

– Αχλάδια: Κρατήστε τα εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν και έπειτα καταψύξτε τα.

– Ανανάς: Διατηρήστε τον εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει. Έπειτα καταναλώστε άμεσα όσες φέτες θέλετε να καταναλώσετε ή καταψύξτε τον σε γυάλινο δοχείο.

Ρόδι: Αφαιρέστε το εσωτερικό και καταψύξτε το σε ένα βάζο.

– Πατάτες: Αποθηκεύστε σε σκοτεινό συρτάρι ή ντουλάπι.

– Φρέσκο κρεμμυδάκι: Βάλτε το σε ένα δοχείο με νερό και διατηρήστε το εκτός ψυγείου.

– Σπανάκι: Καταψύξτε τα μέσα σε μία νωπή υφασμάτινη τσάντα ή πετσέτα.

Τι δοχεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Βάζα

Τα γυάλινα βάζα είναι ένα βασικό προϊόν μίας zero-waste κουζίνας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση τροφίμων αλλά και για τη μεταφορά γευμάτων π.χ. στη δουλειά.

Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατψύξετε απομεινάρια από σάλτσες και σούπες. Σιγουρευτείτε όμως πως αφήνετε χώρο ώστε να μην σπάσουν όταν παγώσει το περιεχόμενό τους. Μία καλή ιδέα είναι να προμηθευτείτε και μερικά γυάλινα μπολ. Τα περισσότερα πωλούνται με πλαστικά καπάκια, όμως υπάρχουν και άλλες επιλογές από μπαμπού, χάλυβα ή ακόμη και γυαλί.

Υφασμάτινες τσάντες

Η αλήθεια είναι ότι τα τρόφιμά μας μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα χωρίς πλαστικές τσάντες. Αντίθετα, φαίνεται ότι τα ευαίσθητα λαχανικά όπως το μαρούλι, η ρόκα και τα φρέσκα βότανα είναι προτιμότερο να φυλάσσονται σε συσκευασίες από βαμβάκι σε ένα υγρό περιβάλλον.

Έτσι, μία υφασμάτινη τσάντα ή μία πετσέτα ενυδατώνει τα λαχανικά ενώ απομακρύνει την περιττή υγρασία, κρατώντας τα φρέσκα για εβδομάδες.

Περιτύλιγμα και τσάντες μίας χρήσης

Εάν θέλετε να μην βάλετε το κολατσιό σας σε ένα μεγάλο και βαρύ δοχείο, χησιμοποιήστε τσάντες σιλικόνης πολλαπλών χρήσεων. Από την άλλη, αντί για πλαστική μεμβράνη περιτυλίγματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα από μελισσοκέρι, το οποίο θα προστατεύσει τρόφιμα όπως το κομμένο αβοκάντο ή το τυρί από το να χαλάσουν. Το υλικό αυτό μπορεί να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί.

Πηγή: www.mindbodygreen.com

Διαβάστε ακόμη: Λιναρόσπορος | Ένα φάρμακο της φύσης

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας