Υπό ευρεία έννοια, σχεδόν όλοι έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό – δηλαδή, την επιθυμία για χρήμα! Όμως, αυτό δεν είναι συγκεκριμένος σκοπός. Προτού ο σκοπός σου μπορέσει να χαρακτηριστεί συγκεκριμένος, ακόμα και αν είναι η συσσώρευση χρημάτων, θα πρέπει να καταλήξεις σε μια απόφαση για την ακριβή μέθοδο μέσω της οποίας θα συσσωρεύσεις το χρήμα.

 

Είναι ανεπαρκές να πεις ότι θα βγάλεις λεφτά ασχολούμενος με επιχειρήσεις. Θα πρέπει να προσδιορίσεις τι ακριβώς είδους επιχείρηση. Θα πρέπει, επίσης, να αποφασίσεις πού θα βρίσκεται η επιχείρηση. Θα πρέπει να αποφάσεις για την επιχειρηματική πολιτική σου.

Απαντώντας την ερώτηση: «Ποιος είναι ο συγκεκριμένος σκοπός στη ζωή σου» που υπάρχει στο ερωτηματολόγιο το οποίο χρησιμοποίησα για να αναλύσω πάνω από 16.000 ανθρώπους πολλοί απάντησαν ως εξής:

 «Συγκεκριμένος σκοπός της ζωής μου είναι να προσφέρω όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες στον κόσμο και να κερδίζω ένα καλό εισόδημα».

Αυτή η απάντηση είναι τόσο συγκεκριμένη, όσο ακριβής είναι η αντίληψη ενός βατράχου για το μέγεθος του Σύμπαντος! Η προσεκτική παρατήρηση της φιλοσοφίας των επιχειρήσεων άνω των εκατό ανδρών και γυναικών που σημείωσαν εξέχουσα επιτυχία στην ασχολία τους, αποκάλυψε ότι καθένας και καθεμιά τους ήταν άτομο που έπαιρνε γρήγορες και συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η συνήθεια να δουλεύεις με συγκεκριμένο, κύριο σκοπό θα σου αναπτύξει τη συνήθεια για γρήγορες αποφάσεις, η οποία θα σε βοηθά σε όλα όσα θα κάνεις.

Ακόμα περισσότερο, η συνήθεια να εργάζεσαι με συγκεκριμένο, κύριο σκοπό θα  σε βοηθήσει να συγκεντρώνεις την προσοχή σου σε ένα εγχείρημα, ώσπου να κυριαρχήσεις πάνω του.

Η συγκέντρωση της προσπάθειας και η συνήθεια να δουλεύεις με συγκεκριμένο, κύριο σκοπό είναι δύο από τους ουσιαστικούς παράγοντες επιτυχίας που πάντα πάνε μαζί. Το ένα οδηγεί στο άλλο.

Οι πιο γνωστοί  επιτυχημένοι  επιχειρηματίες ήταν όλοι άνθρωποι που έπαιρναν γρήγορες αποφάσεις και που πάντα εργάζονταν με έναν κύριο, εξέχοντα στόχο ως κύριο σκοπό τους.

Να ορισμένα αξιοσημείωτα παραδείγματα:

 • Ο Γούλγουορθ διάλεξε ως συγκεκριμένο, κύριο σκοπό του να ζώσει την Αμερική με μία αλυσίδα καταστημάτων Five and Ten Cent και συγκέντρωσε τον νου του σε αυτή την εργασία ώσπου την έφτιαξε και ο ίδιος «φτιάχτηκε».
 • Ο Ρίγκλι συγκέντρωσε τον νου του στην παραγωγή και πώληση της τσίχλας των 5 σεντ και μετέτρεψε την ιδέα του  σε εκατομμύρια δολάρια.
 • Ο Έντισον συγκεντρώθηκε στο να εναρμονίσει τους φυσικούς νόμους και να κάνει τις προσπάθειές του να αποκαλύψουν χρησιμότερες εφευρέσεις από όποιον άλλον άνθρωπο έζησε ποτέ.
 • Ο Έντουιν Μπάρνς  συγκεντρώθηκε στην πώληση των Μηχανών Υπαγόρευσης του Εντισον και αποσύρθηκε, ενώ ήταν ακόμα νέος, με περισσότερα χρήματα απ΄όσα θα επιθυμούσε.
 • Ο Γούντροου Ουίλσον  συγκεντρώθηκε με στόχο τον Λευκό Οίκο επί  είκοσι πέντε χρόνια και έγινε ο κύριος ένοικός του, επειδή γνώριζε την αξία να προσκολλάσαι  σε έναν συγκεκριμένο, κύριο σκοπό.
 • Ο Λίνκολν συγκέντρωσε τον νου του στο να απελευθερώσει τους σκλάβους και πράττοντας του έγινε ο μεγαλύτερος Αμερικανός πρόεδρος.
 • Ο Ροκφέλερ συγκεντρώθηκε στο πετρέλαιο και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της γενιάς του.
 • Ο Φορντ συγκεντρώθηκε στο φθηνό αυτοκίνητο και έγινε ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ.
 • Ο Κάρνεγκι  συγκεντρώθηκε στη χαλυβουργία και με τις προσπάθειες του έχτισε μία μεγάλη περιουσία και έγραψε το όνομά του στις δημόσιες βιβλιοθήκες όλης της Αμερικής.
 • Ο Ζιλέτ συγκεντρώθηκε στο ξυραφάκι ασφαλείας, έδωσε στον κόσμο το ευχάριστο ξύρισμα και έγινε πολυεκατομμυριούχος.
 • Ο Τζορτζ Ίστμαν (Kodak) συγκεντρώθηκε στο φωτογραφικό φιλμ και έκανε την ιδέα του να του αποδώσει μια περιουσία, ενώ ταυτόχρονα ευχαρίστησε εκατομμύρια ανθρώπους.
 • Η Έλεν Κέλερ συγκεντρώθηκε στο να μάθει να μιλά και υλοποίησε τον συγκεκριμένο, κύριο σκοπό της, παρότι ήταν τυφλή και κωφάλαλη.
 • Ο εκλιπών Κάιζερ της Γερμανίας συγκεντρώθηκε στον πόλεμο και αυτόν ακριβώς κατάφερε με το παραπάνω – αυτό ας μην το ξεχνάμε!
 • Ο Φλάισμαν συγκεντρώθηκε στο μικρό και ταπεινό κέικ μαγιάς και πλούτισε από το «φούσκωμα».


Ανάγνωση: Βάσια Μώραλη Φώτο: Θάνος Ρίβιος.
Επιμέλεια: Γιώργος Ανδρέου – Energy4Life – CDN®

Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε μέρα στη φτώχεια και στην αποτυχία και τις αποκτούν με το παραπάνω.

Οι Αδελφοί Ράιτ  συγκεντρώθηκαν στο αεροπλάνο και κατέκτησαν τους αιθέρες.

Φαίνεται πως όλοι όσοι πέτυχαν δούλεψαν με κάποιο συγκεκριμένο, εξέχοντα σκοπό ως αντικείμενο των προσπαθειών τους.

Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις καλύτερα από κάθε άλλον στον κόσμο. Ψάξε μέχρι να βρεις τι ακριβώς είναι αυτό, κατέστησε το αντικείμενο του συγκεκριμένου, κύριου σκοπού  σου και μετά οργάνωσε όλες τις δυνάμεις σου και  όρμησε με την πίστη ότι θα νικήσεις.

Στην έρευνά σου για τη δουλειά που σου ταιριάζει καλύτερα, καλά θα κάνεις να θυμάσαι ότι θα πετύχεις περισσότερο στη δουλειά που σου αρέσει πιο πολύ – επειδή είναι πασίγνωστο ότι ο άνθρωπος εν γένει πετυχαίνει στη δουλειά που αφιερώνεται ψυχή τε και σώματι.

Η επιθυμία είναι ο παράγοντας που καθορίζει ποιος θα είναι ο συγκεκριμένος σκοπός στη ζωή σου. Κανείς δεν μπορεί να διαλέξει για λογαριασμό σου τη δική σου επικρατούσα επιθυμία, αλλά άπαξ και την επιλέξεις εσύ ο ίδιος, η επιθυμία γίνεται ο συγκεκριμένος κύριος σκοπός και καταλαμβάνει περίοπτη θέση στον νου σου ώσπου να ικανοποιηθεί μέσω πραγμάτωσης, εκτός εάν την αφήσεις να παραγκωνιστεί από αντικρουόμενες επιθυμίες.

Για να τονίσω την αρχή που προσπαθώ να διασαφηνίσω, πιστεύω πως δεν είναι παράλογο ότι για να σιγουρευτεί κανείς ότι θα πετύχει, ο συγκεκριμένος κύριος σκοπός στη ζωή πρέπει να υποστηρίζεται από φλογερή επιθυμία για να πραγματωθεί. Η επιστήμη έχει εδραιώσει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι μέσω της αρχής της Αυθυποβολής κάθε βαθιά ριζωμένη επιθυμία διαποτίζει όλο το σώμα και τον νου με την ουσία της και κυριολεκτικά μεταμορφώνει τον νου σε πανίσχυρο μαγνήτη που θα ελκύσει το αντικείμενο της επιθυμίας, εάν βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της λογικής.

Για παράδειγμα το να επιθυμούμε απλώς ένα αυτοκίνητο δεν θα κάνει το αυτοκίνητο να έρθει τσουλώντας προς εμάς, αλλά εάν υπάρχει φλογερή επιθυμία για αυτοκίνητο, αυτή θα οδηγήσει στην κατάλληλη δράση, μέσω της οποίας μπορούν να βρεθούν τα χρήματα για αυτοκίνητο.

Η απλή επιθυμία της ελευθερίας, ουδέποτε θα απελευθερώσει έναν φυλακισμένο, εάν δεν είναι αρκετά ισχυρή για να τον κάνει να πράξει κάτι που θα του χαρίσει την ελευθερία.

Αυτά είναι τα βήματα που οδηγούν από την επιθυμία στην εκπλήρωση.

Πρώτα η φλογερή επιθυμία, μετά η αποκρυστάλλωση της επιθυμίας σε συγκεκριμένο σκοπό, ύστερα η επαρκής κατάλληλη δράση για να επιτευχθεί ο σκοπός. Θυμήσου πως αυτά τα τρία βήματα είναι πάντα απαραίτητα για τη διασφάλιση της επιτυχίας.

Αυτό το μάθημα δεν θα ολοκληρωθεί, ώσπου να επιλέξεις τον συγκεκριμένο κύριο σκοπό της ζωής, να τον περιγράψεις γραπτώς και να τοποθετήσεις το χαρτί κάπου  που να το βλέπεις κάθε πρωί όταν σηκώνεσαι και κάθε βράδυ όταν ξαπλώνεις.

Η αναβλητικότητα είναι… αλλά γιατί να γκρινιάζω;

Ξέρεις ότι εσύ είσαι ο υλοτόμος του δάσους σου, η αντλία του νερού σου και ο διαμορφωτής του δικού σου συγκεκριμένου σκοπούς στη ζωή.

Συνεπώς, γιατί να χρονοτριβείς για κάτι που ήδη ξέρεις;

Ο συγκεκριμένος σκοπός είναι κάτι που πρέπει να δημιουργήσεις για τον εαυτό σου.

Κανείς άλλος δεν μπορεί να το δημιουργήσει για λογαριασμό σου, ούτε μπορεί να δημιουργηθεί από μόνος του.

Τι θα κάνεις για αυτό; Πότε; Και πώς;

Άρχισε τώρα να …

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Ο νόμος της Επιτυχίας”, του Ναπολέων Χιλ, των εκδόσεων Τhe Law of Success Publishing.

Διαβάστε ακόμη: Ο συγκεκριμένος κύριος σκοπός | Μπορείς να το κάνεις εάν πιστέψεις ότι μπορείς

 

Newsletter εγγραφή

 

Γιώργος Ανδρέου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας