Τι είναι η Ardha Matsyendrasana; 

H Ardha Matsyendrasana είναι μια καθιστή θέση με περιστροφή της σπονδυλικής στήλης στον άξονά της. Είναι η 9η στις 12 βασικές θέσεις της Hatha Yoga.

Πρόκειται για μια εύκολη όμως ιδιαίτερα ευεργετική θέση για την σπονδυλική μας στήλη, η οποία συνήθως επιβαρύνεται λόγω των κακών συνηθειών στην καθημερινότητά μας. Η κακή στάση που συχνά υιοθετούμε, η τσάντα στον ώμο, τα βάρη που κουβαλάμε, η καθιστική ζωή, οι ώρες που περνάμε οδηγώντας, ταλαιπωρούν πολύ την σπονδυλική μας στήλη. 

Ο “ιερός άξονας”, είναι το θεμέλιο της σωματικής μας υγείας. Η Ardha Matsyendrasana είναι πραγματικά μια κορυφαία θέση που επανορθώνει τα αποτελέσματα της καταπόνησης που δέχεται η σπονδυλική μας στήλη και μας ανακουφίζει.   

Επίσης, είναι μια θέση που αποσυμφορίζει την λεκάνη και τα ισχία, από τις πιέσεις που δέχονται μετά από πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Αντίστοιχα βοηθάει στην διάταση των ώμων και του στήθους, στο άνοιγμά τους. Δυστυχώς έχουμε την τάση να κρατάμε κλειστό το στήθος, να γέρνουμε τους ώμους προς τα μέσα. Η θέση αυτή μας βοηθά να “ανοίξουμε” και να καλλιεργήσουμε μια πιο ευθυτενή στάση.  

Ενεργειακά ανεβάζει το στοιχείο της φωτιάς στην περιοχή της κοιλιάς και γενικότερα αυξάνει την ενέργεια στο σώμα, βοηθά την πέψη και ενισχύει τον μεταβολισμό και την αποτοξίνωση.  

Ποιός είναι ο μύθος πίσω από την Ardha Matsyendrasana; 

Half lord of the fishes pose, αυτός είναι ο ορισμός της θέσης στα αγγλικά και στα ελληνικά θα λέγαμε σε ελεύθερη μετάφραση, “μισός βασιλιάς των ψαριών”. 

Ας δούμε την ανάλυση των σανσκριτικών Ardha Matsyendrasana και αμέσως μετά θα μιλήσουμε για την ιστορία. 

 • Αrdha = μισό
 • Matsya = ψάρι
 • Indra = βασιλιάς
 • Asana = θέση
Σύμφωνα με τον ινδουιστικό μύθο, κάποτε ένα φιλομαθές ψάρι παρακολουθούσε μέσα από τον βυθό της θάλασσας με μεγάλη προσήλωση, τον θεό Shiva που παρέδιδε μαθήματα γιόγκικης σοφίας στην Parvati, την θεά της ομορφιάς!  

Το αξιοπερίεργο ήταν ότι το ψάρι έμεινε τελείως ακίνητο για αρκετή ώρα. Για την ακρίβεια έμεινε ακίνητο σε όλη την διάρκεια του μαθήματος του Shiva, πράγμα αρκετά δύσκολο όπως καταλαβαίνετε για ένα ψάρι…  

photo on wikipediaΌταν ο Shiva το αντιλήφθηκε όχι μόνο του έδωσε την ευλογία του, αλλά το ονόμασε Matsyendrasana, δηλαδή Βασιλιά των Ψαριών. Στην συνέχεια του έδωσε ανθρώπινη μορφή και θεϊκή υπόσταση και το ψάρι βγήκε στην στεριά. Εκεί, στην στεριά πλέον, πήρε την θέση της καθιστής μισής περιστροφής Ardha Matsyendrasana. Ο Βασιλιάς των Ψαριών έμεινε ξανά ακίνητος βιώνοντας την φώτιση και αφομοίωσε την διδασκαλία του Shiva.  

Πώς προετοιμαζόμαστε για την Ardha Matsyendrasana; 

Ας πάμε πίσω στα πρακτικά όμως αυτής της εξαιρετικά ευεργετικής θέσης. Όπως είπαμε η Ardha Matsyendrasana είναι μια εύκολη θέση. Όμως οφείλουμε πάντα να είμαστε προσεκτικοί και να κάνουμε την σχετική προετοιμασία. 

Για την θέση αυτή θα πρέπει να προετοιμαστούμε περνώντας προηγουμένως από θέσεις που διατείνουν την πλάτη και το πλαϊνό μέρος του κορμού. Επίσης, καλό θα ήταν να προθερμάνουμε τους ώμους μας κάνοντας απαλά κυκλικές περιστροφές με τις παλάμες πάνω στους ώμους, μπροστά και πίσω 20 φορές.  

Απλές, αλλά πολύ αποτελεσματικές διατάσεις για την πλάτη και ολόκληρο το πίσω μέρος του σώματος είναι η Paschimottanasana (τσιμπίδα) και η όρθια τσιμπίδα Uttanasana (όρθια τσιμπίδα).  

photo on unsplash photo on pexels

Επίσης, για την διάταση του πλαϊνού μέρους του κορμού και την ήπια προετοιμασία της σπονδυλικής στήλης για την στροφή, προτείνουμε την Parivrtta Sukhasana (περιστροφή σε θέση οκλαδόν) ή της Bharadvajasana, επίσης μια ήπια καθιστή περιστροφή με τα γόνατα λυγισμένα και την λεκάνη μας καθισμένη δεξιά ή αριστερά από τις φτέρνες.  

Πώς μπαίνουμε βήμα προς βήμα στην Ardha Matsyendrasana; 

Πριν μπούμε σε οποιαδήποτε θέση yoga, είναι σημαντικό να έχουμε τον έλεγχο της επίγνωσής μας, δηλαδή να έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στο σώμα και στην αναπνοή. 

 1. Καθίστε στο στρωματάκι σας με τα πόδια απλωμένα μπροστά. Βρείτε την επαφή της λεκάνης με το έδαφος και από εκεί ανυψώστε τον κορμό και την κορυφή του κεφαλιού προς τον ουρανό.

2. Περάστε το δεξί σας πόδι λυγισμένο πάνω από το αριστερό γόνατο και ακουμπήστε καλά ολόκληρο το πέλμα στο στρωματάκι έξω από το αριστερό γόνατο.

3. Μαζέψτε το αριστερό σας πέλμα, λυγίζοντας το γόνατο δίπλα στο δεξιό μέρος της λεκάνης.

photo on pexels4. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή, μακρύνετε για άλλη μία φορά προς τον ουρανό και υψώστε το δεξί σας χέρι μακραίνοντας το προς τα πάνω.

5. Στην εκπνοή στρέψτε όλο τον κορμό προς τα αριστερά και αγκαλιάστε με το δεξί σας χέρι όλο το μήκος του αριστερού μηρού.

photo on pexels

6. Στο σημείο αυτό λυγίστε το δεξί σας χέρι, ανοίξτε την παλάμη και πιέστε με τον αγκώνα το έξω μέρος του μηρού, λίγο πιο κάτω από το γόνατο. Ουσιαστικά αυτό θα σας βοηθήσει να μπείτε ακόμη πιο βαθιά στην στροφή.

7. Στείλτε το βλέμμα πάνω από τον αριστερό σας ώμο και μείνετε στην θέση αναπνέοντας. Συνεχίστε να σπρώχνετε απαλά με τον αγκώνα σας τον μηρό ενώ το γόνατο ασκεί την αντίθετη δύναμη.

8. Μείνετε ιδανικά για 6-8 πλήρεις εισπνοές και εκπνοές.

9. Βγείτε μαλακά από την θέση και αλλάξτε πλευρά.

Ποια είναι τα φυσικά οφέλη της Ardha Matsyendrasana;

 • λειτουργεί επανορθωτικά στην σπονδυλική στήλη και σε παθήσεις, όπως η σκολίωση 
 • ανακουφίζει από πόνους της πλάτης 
 • διατείνει τον λαιμό 
 • διατείνει την σπονδυλική στήλη και την δυναμώνει 
 • βοηθά στο άνοιγμα του στήθους και την ενδυνάμωση των ώμων  
 • προάγει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και του κορμού 
 • τονώνει την κυκλοφορία στα όργανα της κοιλιάς 
 • τονώνει την κυκλοφορία στα όργανα της πυελικής χώρας 
 • προωθεί την καλή λειτουργία της πέψης 

Ποιά είναι τα ενεργειακά οφέλη της Ardha Matsyendrasana; 

 • ανεβάζει το στοιχείο της φωτιάς στον κορμό βοηθώντας την πέψη  
 • δυναμώνει την ενέργεια στο κεντρικό ενεργειακό μας κανάλι την Sushumna  
 • τα παραδοσιακά κείμενα αναφέρουν την Ardha Matsyendrasana σαν μια θέση πανθεραπευτική, η οποία επίσης διεγείρει και την Kundalini 

Υπάρχουν αντενδείξεις για την θέση; 

Καλό θα είναι να αποφύγετε την θέση αυτή αν έχετε κάποιο τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη ή στα ισχία.  

Υπάρχουν κάποια χρήσιμα tips για την Ardha Matsyendrasana; 

Όταν κάποιος είναι αρχάριος θα πρέπει να είναι προσεκτικός και ενδεχομένως να χρησιμοποιεί τα βοηθήματα της yoga (κουβέρτες, ιμάντες, τουβλάκια) προκειμένου να μπει σταδιακά σε μια θέση. 

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης θέσης μπορούμε να προτείνουμε τα εξής: 

 1. photo on pexelsΧρησιμοποιήστε ένα μαξιλαράκι ή μια διπλωμένη κουβερτούλα την οποία θα τοποθετήσετε κάτω από την λεκάνη ώστε να μπορέσετε να μακρύνετε την σπονδυλική σας στήλη προς τα πάνω με μεγαλύτερη άνεση.
 2. Δεν είναι απαραίτητο να περάσετε τον αγκώνα σας έξω από το γόνατο και να μπείτε σε πλήρη στροφή. Μπορεί απλώς να περιοριστείτε στο προηγούμενο βήμα, που είναι “αγκαλιάζουμε με το δεξί μας χέρι ή το αριστερό, ανάλογα σε ποια στροφή είμαστε, όλο το μήκος του μηρού μας”. Θα μείνετε στο σημείο αυτό αναπνέοντας και είναι σίγουρο ότι θα πάρετε όλα τα οφέλη της θέσης σύμφωνα με τα όρια του δικού σας σώματος.

Βαθμός δυσκολίας για την Ardha Matsyendrasana:

H Ardha Matsyendrasana θεωρείται εύκολη θέση.

Θέλετε να χρησιμοποιήστε μια Mudra (χειρονομία); 

Οι Μudras είναι χειρονομίες που χρησιμοποιούνται στην yoga, στην ινδουιστική παράδοση αλλά και σε άλλες παραδόσεις. Συνήθως πρόκειται για συγκεκριμένες θέσεις των δακτύλων των χεριών.

Οι Mudras λέγεται ότι ενεργοποιούν λειτουργίες του εγκεφάλου, αυξάνουν την συγκέντρωση και υποσυνείδητα βαθαίνουν την γνώση.

Μπορείτε στην συγκεκριμένη θέση να χρησιμοποιήσετε μια πολύ γνωστή και δυνατή mudra, την Gyan Mudra, η οποία θα τονώσει το ενεργειακό σας σώμα.

photo on unsplashGyan Mudra:  ενώστε την άκρη του δείκτη με την άκρη του αντίχειρα, τα υπόλοιπα δάχτυλα παραμένουν χαλαρά ανοιχτά.

Δικτυογραφία:

-https://www.researchgate.net/publication/326648697_ROLE_OF_ARDHA-MATSYENDRASANA_ON_DISEASES_OF_ANNAVAHA_SROTAS_IN_PERSPECTIVE_OF_SHARIR

-https://www.yogajournal.com/practice/half-lord-of-the-fishes-pose 

Διαβάστε ακόμη: Yoga και αδυνάτισμα | Μπορώ να χάσω βάρος κάνοντας yoga;

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας