96 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Της Ελευθερίας Μαντζώρου

Ολοι έχουμε ακουστά την αρωματοθεραπεία, μια από τις δημοφιλέστερες εναλλακτικές θεραπείες. Τι είναι όμως η αρωματοθεραπεία, και σε ποιες διαταραχές είναι αποτελεσματική; Κάποιοι ίσως πιστεύουν ότι έγκειται μόνο στο να μυρίζουμε ευωδιαστά μπουκαλάκια για να αισθανθούμε καλύτερα – κάπως σαν μυρίζαμε λίγη κολόνια, π.χ. – ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι πανάκεια για όλες τια ασθένειες. Για να δούμε πού βρίσκεται η αλήθεια…

Τι είναι τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι οι λιπόφιλες, αρωματικές ενώσεις των φυτών. Συχνά λέγεται ότι είναι η «ψυχή» του φυτού. Eίναι προϊόντα υψηλής συμπύκνωσης. Πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν φάρμακα, και όχι σαν αρώματα.

Τα αιθέρια έλαια απαντώνται σε μικρές ποσότητες στα φυτά. Για την παραγωγή των αιθέριων ελαίων το φυτό καταβάλει ενεργειακό κόστος και δεν µπορεί να είναι τυχαία η δηµιουργία τους. Π.χ. θεωρείται ότι δηµιουργούν για το φυτό µια ασπίδα απορρόφησης της υπεριώδους ακτινοβολίας, ότι το προστατεύουν από βακτήρια και μύκητες, ότι απωθούν έντομα και φυτοφάγα θηλαστικά, ότι ρυθμίζουν την διαπνοή, κτλ…

Επίδραση των αιθερίων ελαίων στον ανθρώπινο οργανισμό

Μέσω της μάλαξης, τα αιθέρια έλαια εισδύουν στο αίμα, και από εκεί επιδρούν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Μέσω της εισπνοής, επιδρούν άμεσα στο άνω αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων, γρίπης και εν γένει διαταραχών αναπνευστικού συστήματος. Από την άλλη, επειδή ο οσφρητικός βολβός αποτελεί τμήμα του λιμπικού συστήματος του εγκεφάλου, τα αιθέρια έλαια μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της συμπεριφοράς και της ψυχοσύνθεσης. Συν τοις άλλοις, μπορούν να ληφθούν και εσωτερικά υπό διάφορες μορφές και οδούς, αλλά αυτό απαιτεί επαγγελματική εκπαίδευση.

Αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας

Πάντα πίστευα ότι η αρωματοθεραπεία αδικείται από το όνομά της, το οποίο πραγματικά παραπέμπει σε «φρου-φρου κι αρώματα». Ένας ορθότερος ορισμός της θα μπορούσε να είναι «διαδερμική βοτανοθεραπεία», αν και αυτό δεν περιλαμβάνει την εσωτερική λήψη. Όπως και να έχει, ο όρος έχει καθιερωθεί.

  • Η αρωματοθεραπεία είναι ίσως η αποτελεσματικότερη εναλλακτική θεραπεία για λοιμώξεις της άνω αναπνευστικής οδού, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα στην οξεία φάση, με ποσοστό επιτυχίας που μπορεί να προσεγγίζει το 95%. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει επαγγελματική εκπαίδευση.
  • Επίσης, μπορεί να αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών (εφόσον μιλάμε για νευρώσεις και όχι για ψυχώσεις), της αϋπνίας και του στρες. Σε αυτό, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική από την βοτανοθεραπεία. Κι αν αυτά σας ακούγονται υποδεέστερης σημασίας, αναλογιστείτε πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει η συμπεριφορά μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας…
  • Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ωστόσο, η διαδερμική εφαρμογή της δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για μεταβολικές διαταραχές και παθήσεις εσωτερικών οργάνων. Για αυτά τα τελευταία, το άτομο να πρέπει να καταφύγει σε κάποια άλλη εναλλακτική ή συμβατική θεραπευτική αγωγή.
  • Όσο για την επίδρασή τους στο δέρμα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται συστάσεις! Χάρη στο χαμηλό μοριακό τους βάρος και τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα αιθέρια έλαια είναι πολύτιμα στην κοσμητολογία.

Πηγή: Flow – Wellness & Training

FLOW

Είμαστε μια μικρή ομάδα που αγαπάει την ευεξία, τη γνώση και τον φυσικό τρόπο ζωής. Στεγαζόμαστε σε μια ήσυχη μονοκατοικία με κήπο.
Πιστεύουμε ότι όλοι καλούμαστε να φροντίζουμε το σώμα μας και να μεριμνούμε για την ευεξία μας. Το οφείλουμε στον εαυτό μας. Γι’ αυτό σας προτείνουμε να κάνετε μια στάση σε εμάς.
Σε εμάς θα βρείτε σεμινάρια μάλαξης από κορυφαίους επαγγελματίες, μαθήματα Yoga & Pilates, και εναλλακτικές θεραπείες υψηλού επιπέδου, όλα σε προσιτές τιμές.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία του Flow Wellness & Training

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εγγραφή στις ενημερώσεις της Όμορφης Ζωής

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.