Ασκήσεις Αυτοπεποίθησης: Στο πρώτο μέρος του άρθρου αυτού, επιλέχθηκαν 5 απο τα κύρια αξιώματα του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) και συνδέθηκαν με την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης στη ζωή μας.
συνεχίζοντας τον παραλληλισμό της άσκησης που χρησιμοποιήθηκε στο προηγούμενο άρθρο, σήμερα που πλέον είστε περισσότερο ψυχικά προπονημένοι μετά το πρώτο μέρος του άρθρου, ας κάνουμε μία ακόμα δυνατότερη προπόνηση με ακόμα 5 αξιώματα του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP)
-
Ο Χάρτης δεν είναι η επικράτεια.
Αυτή η μυστηριώδης φράση περιγράφει μία από τις συγκλονιστικότερες αλήθειες της ζωής: αυτή την υποκειμενικής πραγματικότητας την οποία ζούμε. Κάθε άνθρωπος ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ο οποίος καθορίζεται από ένα μπουκέτο εσωτερικών φίλτρων!
Όλοι, καθημερινά και ταυτόχρονα λέμε αλήθεια αλλά και ψέματα για τα ίδια θέματα! Αλήθεια, διότι αυτό που εκφράζουμε είναι η προσωπική μας αλήθεια, ψέματα διότι απλά είναι μία προσπάθεια ενός μη τέλειου πλάσματος όπως ο άνθρωπος να περιγράψει ένα πολύπλοκα μαγικό φαινόμενο όπως είναι η ζωή!
Ότι και να κάνουμε, όσο εκπαιδευμένοι και ανεπτυγμένοι πνευματικά και να γίνουμε απέχουμε πολύ από την τελειότητα. Έτσι λοιπόν ο Χάρτης Πραγματικότητας που φτιάχνουμε στην ψυχή μας για να πορευτούμε στη ζωή δεν είναι παρά μόνο μία προσεγγιστική αποτύπωση του πως αυτή λειτουργεί και κάθε άνθρωπος έχει και από έναν τέτοιο χάρτη, τον οποίον και εξελίσσει συνεχώς εμπλουτίζοντας, τον όσο μαζεύει εμπειρίες στη ζωή του.
-
Το αποτέλεσμα της επικοινωνίας μας, είναι η απόκριση που λαμβάνουμε.
Πίσω από τις λέξεις αυτής πρότασης, θα μπορούσε να κρύβεται ο Αλέξης αν φυσικά το όνομα σας είναι Αλέξης… όπου Αλέξης, βάλτε το όνομα σας και αυτό διότι πίσω της κρύβεται η αγαπημένη (#not), ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης για τα αποτελέσματά μας.
Φανταστείτε μία φανταστική συνομιλία μεταξύ δύο συνομιλητών, που συνομιλούν και ενώ ο ένας προσπαθεί να εξηγήσει κάτι στον άλλον, ο άλλος δεν το καταλαβαίνει, με αποτέλεσμα ο πρώτος να του κολλήσει μία αρνητική ταμπέλα και ο δεύτερος να την αποδεχθεί…
Στο καθόλου φανταστικό αυτό παράδειγμα, η αντίσταση του δεύτερου συνομιλητή που οδηγεί σε μία μη επιτυχημένη προσπάθεια επικοινωνίας, είναι καθαρά ευθύνη του πρώτου συνομιλητή και αυτό διότι δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τον τρόπο τον οποίο ο δεύτερος χρειάζεται για να κατανοήσει.
Αν λοιπόν βρεθείτε σε μία τέτοια καθόλου φανταστική συζήτηση όπως η παραπάνω, πριν πάρετε την απόφαση να δεχτείτε έναν επικριτικό χαρακτηρισμό από τον συνομιλητή σας, θυμηθείτε ότι αυτός είναι που δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει το μήνυμα του.
Αν πραγματικά θέλετε να τον βοηθήσετε να το κάνει, επικοινωνήστε του εσείς τι είναι σημαντικό για εσάς σε μία επικοινωνία, χρησιμοποιώντας κάποια από τα λόγια που εκείνος χρησιμοποιούσε τόση ώρα που μιλούσε, διότι πλέον γνωρίζετε ότι ….το αποτέλεσμα της επικοινωνίας μας, είναι η απόκριση που λαμβάνουμε.
-
Ο πιο ευέλικτος συμπεριφορικά θα ελέγξει το σύστημα.
Θυμάστε εκείνο το quote που αποδίδεται συχνά-πυκνά στα memes του Facebook, στον Dalai Lama και λέει σε μία αντιπαράθεση κερδίζει αυτός που αποχωρεί πρώτος?
Γιατί;
Διότι αποδεικνύεται πιο ο ευέλικτος από τους δύο στο να αλλάζει τη συμπεριφορά του και αλλάζοντας την… αλλάζει και το αποτέλεσμα του.
Η σταθερότητα είναι μια έννοια-αξία που εξυπηρέτησε τους ανθρώπους χρόνια πριν, μα πλέον χρειάζεται να την ευχαριστήσουμε και να την βάλουμε στο μέρος που όλοι φυλάσσουμε τις όλες αυτές τις έννοιες που πλέον δεν μας εξυπηρετούν.
Φανταστείτε το κάτι σαν ένα Μουσείο, όπου τις τιμάμε για όλα όσα μας πρόσφεραν, αλλά δεν εξυπηρετούν πλέον τους στόχους μας!
Αντ’ αυτού, πιστεύω ότι είναι ανάγκη να αντικατασταθεί στο σύστημα αξιών μας, με μία νέα αξία: την ευελιξία. Η ευελιξία είναι μία έννοια που περιλαμβάνει μέσα της την επιλογή. Ο ευέλικτος είναι αυτός ο οποίος έχει πληθώρα επιλογών και την ικανότητα να δρα εξελικτικά προς τα εκεί που αισθάνεται ότι βρίσκονται τα θέλω του.
Ο ευέλικτος άνθρωπος κινητοποιείται κυρίως από τους στόχους του, αντιδρά αποτελεσματικά σε ότι του συμβαίνει ή και το προλαμβάνει , άρα ελέγχει τη μοίρα, αμφισβητεί δημιουργικά τα πάντα ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό και όριο του είναι ο ουρανός, ενώ ο σταθερός εμμένει στη θέση του μέχρι να προκύψει ανάγκη και συνήθως καταλήγει έρμαιο των καταστάσεων.
Ένας/μία που θα επιλέξει να εξελίσσεται θα είναι για πάντα επίκαιρος/η και η σταθερότητα στη ζωή του/της, θα πηγάζει από την ευέλικτη στάση του απέναντι στην αλλαγή!
Πως όλα αυτά συνδέονται με την αυτοπεποίθηση: Η ευελιξία δημιουργεί επιλογές, ενώ η σταθερότητα αργά και σταθερά τις μειώνει…και όταν μείνουμε από επιλογές… φανταστείτε τί συμβαίνει στην αυτοπεποίθησή μας…
-
Πίσω από κάθε συμπεριφορά υπάρχει θετική πρόθεση.
Ο κάθε άνθρωπος σε μία δεδομένη στιγμή συμπεριφέρεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δίνει τον καλύτερο εαυτό του σε ότι και αν κάνει, ακόμα και αν τα αποτελέσματα του είναι μακριά από τα αναμενόμενα! Πίσω από κάθε συμπεριφορά βρίσκεται πάντοτε μία καλή πρόθεση ακόμα και αν αυτή είναι άσχημή.
Εδώ είναι η ώρα για τα απαραίτητα διαφημιστικά μηνύματα, διότι ήδη έχω αρχίσει να βλέπω τα ερωτηματικά επάνω από τα κεφάλια σας, εν μέσω καπνών…
Σε καμία περίπτωση όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ανεχόμαστε προσβλητικές, παραβιαστικές συμπεριφορές εις βάρος μας, αλλά και ότι θα βγούμε στη γύρα και θα μοιράζουμε συγχωροχάρτια… Θυμηθείτε ότι ο πιο ευέλικτος συμπεριφορικά ελέγχει το σύστημα και το δις εξαμαρτείν δεν είναι και το πιο σοφό πράγμα… Όταν κάποιος μας συμπεριφερθεί άσχημα, αν δεν μεταβάλλουμε την συμπεριφορά μας απέναντι του, θα συνεχίσει να το κάνει.
Ας αφήσουμε τους άλλους και στραφούμε εντός μας για λίγο και καθώς στρέφουμε την προσοχή μας προς τα μέσα, ας φανταστούμε για μία μόνο μία στιγμή, ότι είμαστε εμείς που συμπεριφερόμαστε άσχημα. Αυτή η κατάσταση είναι σίγουρο ότι το κάρμα θα την γυρίσει πίσω σε εμάς κάτι που δεν ωφελεί και ιδιαίτερα την αυτοπεποίθησή μας.
Αν όμως είχαμε τα δύο αυτά αξιώματα ως πεποιθήσεις βαθιά μέσα μας, τότε από τη μία θα ψάχναμε να βρούμε την καλή μας πρόθεση πίσω από την συμπεριφορά έτσι ώστε να την επικοινωνήσουμε καλύτερα και περισσότερο σεβασμό την επόμενη φορά, ενώ ταυτόχρονα θα αναγνωρίζαμε στον εαυτό μας ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε και θα τον συγχωρούσαμε!
Η αυτοσυγχώρεση κάνει καλό στην αυτοπεποίθηση!
-
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο ενός ανθρώπου είναι η συμπεριφορά του.
Πέμπτο αξίωμα για σήμερα, είναι ένα αξίωμα το οποίο αποτελεί ίσως την μαγιά για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο. Η συμπεριφορά μας είναι το αποτέλεσμα της εξωτερίκευσης δαιδαλωδών υποσυνείδητων γραναζιών και διαδικασιών.
Ότι και να λέμε με το λόγο, το πως τελικά αυτά εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς μας είναι που καθορίζουν την πραγματικότητά μας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας έχετε ερωτηθεί: Πως είστε; και έχετε απαντήσει βαριεστημένα: Καλά… ήσασταν όμως πραγματικά καλά; Μάλλον όχι!
Αυτή η ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων, είναι θανάσιμο πλήγμα για την αυτοπεποίθηση διότι τα λόγια δημιουργούν μέσα μας μία προσδοκία την οποία η συμπεριφορά (πράξη), καταρρίπτει… με οδυνηρές συνέπειες.
Αν όμως δώσουμε την αμέριστη προσοχή στην συμπεριφορά μας, συγκρίνοντας την με τις προθέσεις μας, τότε ο παράγοντας προσδοκίες φεύγει από τη μέση με μόνο θετικά θέματα στην αυτοπεποίθησή μας.
Η εσωτερική μας ακεραιότητα που δημιουργείται όταν οι λέξεις συμβαδίζουν με τις πράξεις μας είναι άμεσα συνδεμένη με την αυτοπεποίθηση!
Τώρα που έχετε 5 + 5 διαφορετικές πεποιθήσεις, τις οποίες αν εντάξετε στην καθημερινότητα της σκέψης σας, η αυτοπεποίθησή θα βελτιωθεί θεαματικά… τι περιμένετε; Ξεκινήστε σήμερα εφαρμόζοντας την πρώτη από αυτές…
Δείτε τις υπηρεσίες και τις προσεχείς εκδηλώσεις
του Παναγιώτη Μπαρμπαρήγου >>
- Γεωμετρία της Ψυχής Υπηρεσίες - 13/10/2022
- Ασκήσεις Αυτοπεποίθησης με 5 Αξιώματα του NLP – Μέρος Β - 27/04/2022
- Ασκήσεις Αυτοπεποίθησης με 5 Αξιώματα του NLP! Μέρος Α - 19/04/2022