Ασκληπιεία

4
970

Ο Ασκληπιός, φέρει αρκετές εκδοχές μύθων. Η πιο κυρίαρχη από αυτές, λέγει ότι, ήτο υιός του Θεού Απόλλωνα και μιας θνητής, της Κορωνίδας. Ανατράφηκε από τον Κένταυρο Χείρωνα, στο Πήλιο.

 

ΟΑπόλλων συμβολίζει τον Ζωοδότη Ήλιο, αυτόν που δίδει απλόχερα τη ζωή, την αναζωογόνηση. Η Κορωνίδα, αν και θνητή, ωστόσο δρα και υπάρχει μέσα από την «κορώνα» της, δηλαδή το 7ο ενεργειακό κέντρο.

Ο δε Χείρων, ως άριστος γνώστης της θεραπείας, με τους τρόπους που παίρνουμε από την Γη (βότανα, ήλιος, ύδωρ,τροφές,κλπ), αλλά και από την μαθητεία μας στην Γη, γύρω από την ανθρωπογνωσία (μαλάξεις, κλπ χειροπρακτικές), συμβολίζει την Γήινη- Ανθρώπινη φύση που μπορεί να διαπρέψει. Ζει στο Πήλιο (Πύλη), εντός σπηλαίου (μήτρα, αλλά και κρανίο όπου σε μάθηση και περισυλλογή ο Νους καλλιεργείται) και είναι μισός άνθρωπος μισό ζώο, τονίζοντας έτσι την διττότητα που καλούμεθα να ξεπεράσουμε, να θεραπεύσουμε κατά μια έννοια.

Πατήρ λοιπόν του Ασκληπιού, ήτο το Πνεύμα του Ήλιου. Mήτηρ του το Σώμα της θνητής που όμως έφτασε στα υψηλά πεδία της Ανθρώπινης υπόστασης και Δάσκαλός και τροφός του η ίδια η «Πύλη» της Γης, με τα πάμπολλα θεραπευτικά της μέσα και κυρίως με την υπέρβαση της διττότητας όντας εν Ζωή!

Μα, αυτό ακριβώς πρεσβεύει συμβολικά και ο Ασκληπιός, την «θεραπεία» εδώ στην Γη. Αυτή, επιτυγχάνεται, όντας σε απόλυτη επαφή με το Ηλιακό Πνεύμα, την εργασία και αυτογνωσία ώστε η δράση να συμβαίνει από υπαρξιακή πληρότητα μέσω του 7ου Ενεργειακού κέντρου και φυσικά χρησιμοποιώντας τα πάμπολλα μέσα που η ίδια η Γη μας δίδει, για να διατηρούμε την Υγεία μας.

Ετυμολογώντας, το ίδιο το όνομα του Ασκληπιού, προδίδει τι θέλει να κάνει η φιγούρα τούτη: ασκληπιός, αυτός που θέλει να κάνει τα ασκελή (τα σκληρά, τα βίαια, τα επίμονα), ήπια. Θέλει να μαλακώσει τις Σωματικές αλλά και τις Ψυχο-Πνευματικές μας «σκληρύνσεις». Θέλει, με μια λέξη, να κάνει τον Βίο μας, ηπιότερο, από κάθε άποψη!

Φυσικά, ο Ασκληπιός εικάζεται ότι ήτο ένας απλός άνθρωπος. Iατρός από την Θεσσαλία, που όμως λατρεύτηκε ως Θεάνθρωπος, για τα κατορθώματα και τις μεθόδους του. Αποδίδουν σε αυτόν, σύζυγο και παιδιά, μα ρίχνοντας μιαν απλή ματιά στα όνόματα αυτών, κατανοούμε ότι πάλι υπάρχει μια συμβολικότητα, καθώς η «οικογένειά του», είναι ο Δαιμονικός του κύκλος.

Λέγεται ότι ο Ασκληπιός, ανέσταινε ακόμη και νεκρούς με τις άριστες γνώσεις του. Δι΄αυτό, ο Άδης παραπονέθηκε στον Δία και τότε εκείνος τον κατακεραυνώνει και καταστερώνει συνάμα. Συμβολικά, η ιστορία θέλει να μας διδάξει, ότι υπάρχει μια Συμπαντική Αρμονία κι αυτή, δεν πρέπει να διαταράσσεται. Οι Αιώνιοι Φυσικοί νόμοι του Σύμπαντος, πρέπει να τηρούνται από όλους. Aκόμα κι από αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια τους: την Γνώση. Αναγνωρίζεται η υπέρβαση που φέρει τιμωρία(κατακεραύνωση), αλλά και η πρόσφορά που φέρει επιβράβευση (καταστερισμός).

Ο Ασκληπιός, θεράπευε Σώμα και Ψυχή. Γνώριζε την άρρηκτη σχέση των δύο αυτών υποστάσεων. Εφάρμοζε λοιπόν εις τα Ασκληπιεία, καταιονισμούς, λουτρά, προσφορές, ως συμβολικές πράξεις εισαγωγικές. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι οι συμβολισμοί, τα σύμβολα, ομιλούν απευθείας εις τα μύχια της Ψυχής.

Έπειτα, η εγκοίμησις, τα θεραπευτικά εναργή όνειρα, στα οποία οι ψυχολόγοι του σήμερα, στηρίζουν μεγάλο μέρος της μεθόδου τους. Λέγεται ότι, ο ίδιος ο Ασκληπιός, εμφανίζονταν στα όνειρα και με ήπια και φιλική μορφή και φωνή, μιλούσε στους ασθενείς, συμβάλλοντας στην επιτυχία της θεραπείας. Ως ειπώθηκε, ο Ασκληπιός, ήτο ένα σύμβολο για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης, μάλιστα ένα σύμβολο Πνευματικο-θρησκευτικό.

Δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση λοιπόν, το υποσυνείδητο «κάλεσμα» του, στα όνειρά των ανθρώπων. Κατά το εναργές ονείρεμα, το ασυνείδητο δρά ελεύθερο, ώστε να επιβληθεί στο συνειδητό και αυτό με τη σειρά του να μοιράσει το μήνυμα μέσω ορμονών και στο σώμα. Η «εμφάνιση» συμβόλων στα όνειρα, συμβαίνει σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλες τις εποχές, μέχρι και σήμερα. Τα σύμβολα-πρόσωπα που ο άνθρωπος πιστεύει και ακολουθεί πνευματικώς, εμφανίζονται στο υποσυνείδητο, αναλαμβάνοντας καθοδήγηση και συμβουλευτική, ακόμη και αναγγελία ή υπόσχεση αποθεραπείας.

Ο Ασκληπιός, συνιστούσε και Υδροθεραπείες. Συμβούλευε και προέτρεπε, οι άνθρωποι να λούζονται και να κολυμπούν, σε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και πηγές. Το σώμα, αποτελείται από 70% νερό, συνιστώντας έτσι την  πλειοψηφία του ανθρώπινου φορέα. Αυτή η πλειοψηφία, με τον κατάλληλο χειρισμό και προγραμματισμό, δύναται να μετακινήσει και την μειοψηφία προς το εύρωστο αποτέλεσμα, εν τέλει δηλαδή, όλο το σώμα.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι, η επαφή με το ύδωρ, φέρει εις τον ασυνείδητο Νου και την Αρχέγονη Μνήμη των κυττάρων του σώματος, συνθήκες προσομοίωσης της ενδομήτριας ζωής. Εκεί, αισθήματα ασφάλειας και πληρότητας εγείρονται, ώστε ο άνθρωπος να μετακινηθεί, σε καταστάσεις αυτό-ίασης και αυτό-βελτίωσης, στην παρούσα στιγμή. Αλλά και σε περίπτωση άσχημης εμπειρίας κατά την ενδομήτρια ζωή, πάλι η προσομοίωση, δύναται να λειτουργήσει λυτρωτικά, «αλλάζοντας» τις καταγραφές.

Στις μέρες μας, έχει αναπτυχθεί μια μέθοδος, όπου με την βοήθεια ειδικού και την κατάλληλη καθοδήγηση, ο δέκτης επιστρέφει στη μήτρα και «αναγεννιέται» με νέες καταγραφές, πιο ωφέλιμες για την ψυχοσύνθεσή του, «σβήνοντας» τυχόν τραύματα. Γνωστές είναι πλέον και οι μελέτες του Ιάπωνα Μασάρου Εμότο, που παρουσιάζουν οπτικά, την ομοιοστασία των κρυστάλλων του νερού από κάθε είδους φυσική πηγή, σε αντίθεση με το νερό της βρύσης, που παρουσιάζει κρυστάλλους αποδομημένους. Οι μέθοδοι του Ασκληπιού, σχετικά με το νερό, μας υπερβαίνουν πραγματικά! Σήμερα με τις επιστημονικές ανακαλύψεις, επιβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές μας μεθόδους.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην θίξουμε και την μουσικοθεραπεία που εφάρμοζαν στα Ασκληπιεία. Με πάρα πολλές μεθόδους, η μουσική, η αρμονία, η τονικότητα, ήταν δηλωτικά της κατάστασης του ασθενούς  και ταυτόχρονα συνταγή ίασης και μέθοδος αποθεραπείας (η τονικότητα ειδικά, χρησιμοποιούνταν ως μέσον διάγνωσης). Μα, η επιστήμη του σήμερα, μετρά και καταγράφει τη συχνότητα των οργάνων του ανθρώπινου σώματος και όταν αυτά ξεφεύγουν προς την ασθένεια-δυσαρμονία, τα επαναφέρουν διοχετεύοντας με τις κατάλληλες δονήσεις! Η Μουσικοθεραπεία στο εξωτερικό πλέον συνταγογραφείται. Ακριβώς όπως ο Σωκράτης στην «Πολιτεία» συμβουλεύει!

Κατά καιρούς, ακούγονται διάφορα σχετικά με το τι συνέβαινε επιτέλους, σε αυτά τα Ασκληπιεία. Στις περισσότερες περιγραφές, επικρατεί μια ατμόσφαιρα μυστηρίου… Αν και μιλάμε για την Ελλάδα των Μυστηρίων, γι’ αυτόν που μελετά από τις πηγές, τα Μυστήρια, στο μεγαλύτερο φάσμα τους μετατρέπονται σε Μυσταγωγία.

Πολλές πληροφορίες χάθηκαν, κάποιες όμως διασώθηκαν. Ας τις μελετάμε, με βαθύ ενδιαφέρον και ανοικτό Νου.

«Πρέπει να είναι αγνός, εκείνος που έρχεται μέσα στον ευώδη τούτο Ναό. Και αγνότητα είναι να φρονούμε τα όσια.»

Επιγραφή από το Ασκληπιείο της Επιδαύρου που δεν διεσώθη, μαθαίνουμε όμως για την ύπαρξή της, μέσω του Πορφύριου, στο βιβλίο «Περί αποχής εμψύχων», βιβλ.2, 19

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

  • Πλάτων, Πολιτεία
  • Πορφύριος, Περί αποχής εμψύχων – Ακρεοφαγία
  • Ορφικοί ύμνοι- ‘Υμνος Ασκληπιού
  • Μασάρου Εμότο, το Μυστικό μήνυμα του Νερού
  • Πέτρος Γράβιγγερ, η Επιστήμη των Δονήσεων

Εάν σας ενδιαφέρει το άρθρο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις ομαδικές Ηχοθεραπευτικές Εγκοιμήσεις : «Κάθαρσις», Εργαστήρι Ήχου και Δόνησης. Πραγματοποιοόνται κάθε πρώτο Σάββατο και κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στη Σχολή Ωκεανός, στην Αθήνα, από την Άννα Χαλκιώτη

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Επίσης, στα σεμινάρια της σχολής : «Απόπειρα Αφύπνισης» διδασκόμεθα περί Ασκληπιείων θεωρητικά και βιωματικά. Ο νέος κύκλος ξεκινάει από την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 , από την Άννα Χαλκιώτη.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Άννα Χαλκιώτη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

4 Σχόλια

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας