Αυτοεκτίμηση | Μια ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας

 

Παλιά συναισθηματικά τραύματα, τα παιδικά βιώματα, ο τρόπος που μεγαλώσαμε και οι απόψεις που διαμορφώσαμε με το χρόνο, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν, τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας. Μοιάζει σαν, με το χρόνο, να φοράμε αόρατα γυαλιά, με τα οποία βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Κάποια γυαλιά κάνουν τα χρώματα να φαίνονται πιο φωτεινά, ενώ μερικά είναι θολά, μας κάνουν να βλέπουμε τον εαυτό μας πολύ “μικρό”, ‘’λίγο’’ και τον κόσμο πολύ “μεγαλύτερο”, ίσως απειλητικό, επικίνδυνο… Εσείς τι γυαλιά φοράτε; Τα καθαρίσατε ποτέ;

Αυτοεκτίμηση είναι το πολύτιμο, ‘’εσωτερικό’’ λουλούδι μας…

Με τα θολά γυαλιά της χαμηλής αυτοεκτίμησης βλέπουμε τον εαυτό μας “λίγο” και τους άλλους “τεράστιους”, ικανότερους, δυνατότερους, πιο αποτελεσματικούς από εμάς. Το χειρότερο, τα γυαλιά αυτά μας εμποδίζουν να ανακαλύψουμε μέσα μας το πιο πολύτιμο, προσωπικό μας λουλούδι που λέγεται η “αξία του εαυτού μου” ή αλλιώς “αξίζω”.

Δείκτης χαμηλής αυτοεκτίμησης: πόσο δεν βλέπω, δεν νοιώθω ότι ‘’αξίζω’’;

Αν κάνετε συχνά αρνητική αυτοκριτική, δίνετε μεγαλύτερη σημασία στις αδυναμίες σας παρά στις δυνάμεις σας, νοιώθετε τεράστιο βάρος για τις παραλείψεις σας, δεν βλέπετε, ή εκτιμάτε λίγο, τις επιτυχίες σας (λέτε συχνότερα ‘’είχα καλή τύχη’’ αντί ‘’εγώ τα κατάφερα’’), αν δεν διεκδικείτε τα όρια και τα θέλω σας (υποχωρείτε στις επιθυμίες των άλλων), τότε τα γυαλιά σας είναι θολά κι η ‘’αξία του εαυτού μου’’ φαίνεται ελάχιστα ή καθόλου. Κοιτάζοντας προς το μέλλον νοιώθετε ανασφάλεια κι ανησυχία…

Η αυτοεκτίμηση, η ‘’αξία του εαυτού μου’’ μεγαλώνει με φροντίδα

Ο εαυτός μας, είναι το σπίτι μέσα στο οποίο περνάμε όλη μας τη ζωή, θέλει φροντίδα κι αγάπη αλλά μερικές φορές δεν μπορούμε να του την προσφέρουμε. Ο ψυχοθεραπευτής/τρια μπορεί να μας βοηθήσει ν’ ανακαλύψουμε από τι είναι διαμορφωμένα τα γυαλιά μας, να ‘’καθαρίσουμε’’ τα δύσκολα χνάρια και να κατακτήσουμε τα σημαντικά μαθήματα ζωής που μπορεί να λείπουν: τα όρια μας, πως τα διεκδικούμε και που βρίσκεται η πραγματική αξία του εαυτού μας.

Της Όλγας Μουλάκη

Πηγή: olgamoulaki.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.