Καλύτερη υγεία και ανεβασμένη διάθεση για όλους εξασφαλίζει η γιόγκα.

 

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους συντηρώντας τη διάθεση τους στα ύψη θα πρέπει να κάνουν γιόγκα. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που επανεξέτασε 22 μελέτες για τις επιδράσεις της γιόγκα στην σωματική και ψυχική ευεξία των γηραιότερων ενηλίκων.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εξέτασε τα αποτελέσματα της γιόγκα σε γηραιότερους ενήλικες χωρίς φυσική δραστηριότητα. Επίσης έκανε ξεχωριστή μελέτη για τους ηλικιωμένους που ακολουθούσαν μεθόδους άσκησης, όπως το περπάτημα και η αερόβια άσκηση σε καθιστή θέση.

Οι ερευνητές συγκεκριμένα ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν γιόγκα είχαν βελτιωμένη ισορροπία, ευλυγισία και πιο δυνατά πόδια. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, της ποιότητας του ύπνου τους και της όρεξης για ζωή.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η επαναξιολόγηση βελτιώνει την κατανόηση των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει η γιόγκα στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Παράλληλα εντοπίζει στοιχεία και λόγους για την προώθηση της γιόγκα στις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας για τους ηλικιωμένους.

«Ένα μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων είναι ανενεργό και δεν πληροί τις οδηγίες για μυϊκή ενδυνάμωση που γίνονται από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας. Με βάση αυτή τη μελέτη μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η γιόγκα δίνει εξαιρετική προοπτική για βελτίωση σημαντικών σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων στους γηραιότερους ενήλικες. Πρόκειται για μία ευγενή δραστηριότητα που μπορεί να τροποποιηθεί για να ταιριάζει στους ανθρώπους με παθήσεις και νόσους που επέρχονται με τη γήρανση.». Τα παραπάνω γράφειστα συμπεράσματα της έρευνας η επικεφαλής της Divya Sivaramakrishnan.

Προηγούμενη επανεξέταση 37 μελετών για τα οφέλη της γιόγκα από Ολλανδούς επιστήμονες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συνδέεται με τη μείωση των καρδιακών προβλημάτων.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι άλλη βρετανική έρευνα του 2013 έδειξε ότι η γιόγκα βελτιώνει τη διάθεση και τη ψυχική υγεία των κρατουμένων. Κι αυτό γιατί περιορίζει την επιθετικότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά τους.

Πηγή: inews.co.uk

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας