Αυτοπεποίθηση είναι η σιγουριά που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και τις ικανότητες μας.

 

Ηαυτοπεποίθηση είναι ένα από τα σημαντικότερα εφόδια που χρειάζεται να έχει ένα παιδί καθώς μεγαλώνει. Είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό για τη συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξή του καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, καθώς επηρεάζει τόσο τις επιδόσεις του όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Η αυτοπεποίθηση αρχίζει να διαμορφώνεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια του παιδιού. Καθοριστικό ρόλο παίζουν τόσο οι γονείς όσο και οι άλλοι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του, όπως για παράδειγμα οι δάσκαλοι, οι φίλοι και οι κοντινοί συγγενείς.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση στο παιδί σας έχουν ως εξής:

Εκφράστε του την αγάπη σας

Το να εκφράζουμε την αγάπη μας στο παιδί μας με λόγια ή πράξεις αποτελεί το καλύτερο τονωτικό για την αυτοπεποίθηση του. Το πιο σπουδαίο συστατικό για την οικοδόμηση της παιδικής αυτοπεποίθησης είναι η άνευ όρων, άπλετη αγάπη του γονιού. Αυτή η αίσθηση, αυτή η ασπίδα μιας αγάπης χωρίς όρους και προϋποθέσεις…

Αφήστε το να βρίσκει μόνο του τις λύσεις στα προβλήματα

Αν πάντα «ξελασπώνετε» το παιδί σας από τις δυσκολίες δεν θα μάθει να βρίσκει μόνο του την άκρη. Αντί να βιαστείτε να λύσετε κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα που προκύπτει, προκαλέστε το: «εσύ τι νομίζεις;». «Ποιες ιδέες έχεις για τη λύση αυτού του ζητήματος;». «Τι αποτέλεσμα νομίζεις ότι θα έχει αυτό;».

Επιβραβεύετε πάντα την προσπάθεια και ποτέ το αποτέλεσμα

Είτε πετύχει είτε όχι τον στόχο του το παιδί σας, εσείς εστιάστε την κριτική σας στην προσπάθεια του. Μην το επαινείτε μόνο όταν τα καταφέρνει και δείξτε του ότι αυτό που πάντα μετράει περισσότερο είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

Επιτρέψτε στο παιδί μας να δοκιμάζει, να κάνει λάθη, να μαθαίνει

Είστε δίπλα του για να ενισχύσετε την εξερεύνησή του, για να το αφήσετε να πειραματίζεται και να έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον κάνοντας λάθη, αλλά και κατορθώνοντας το σωστό. Κατά αυτόν τον τρόπο και μόνο χτίζεται η πίστη στον εαυτό μας, όταν δεν υπάρχει κάποιος τρίτος να μας διασώζει, να μας προλαβαίνει, να καταφέρνει πράγματα για εμάς.

Μην είστε υπερπροστατευτικοί

Παροτρύνετέ το να ξεπεράσει τον εαυτό του, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα κάνει πράγματα που επιτρέπονται για την ηλικία του. Αν του στερείτε τις πρωτοβουλίες και κάνετε τα πάντα εσείς, ενθαρρύνετε την παθητικότητά του και το κάνετε ευάλωτο απέναντι στους άλλους σε περίπτωση σύγκρουσης. Αφήστε το παιδί σας να αναπνεύσει, να δοκιμάσει πράγματα, να πειραματιστεί!

Μη συγκρίνετε το παιδί σας με κανέναν

Η σύγκριση ποτέ δεν κάνει καλό. Δημιουργεί «κόμπλεξ» στα παιδιά και νιώθουν ότι πρέπει πάντα να ανταγωνίζονται αυτόν με τον οποίο συγκρίνονται. Συμβουλέψτε το ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, με διαφορετικά ταλέντα αλλά και ελαττώματα! Ο μόνος ανταγωνιστής θα πρέπει να είναι ο ίδιος ο εαυτός του και κανείς άλλος!

Δώστε το καλό παράδειγμα

Μην περιμένετε το παιδί σας να είναι δυναμικό, όταν βλέπει εσάς να είστε παθητικοί. Εξηγήστε του πως κινείται η κοινωνία και μάθετέ το να είναι ανθεκτικό στις δυσκολίες και να μην τα παρατάει ποτέ. Η επικοινωνία είναι σημαντική, καθώς του δείχνετε πως χαίρεστε να μιλάτε μαζί τους και απολαμβάνετε να ακούτε τη γνώμη τους.

Πηγή: imommy.grparents.com,  outlook.live.com
 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.