Αγιουρβέδα – Σημείο Σάττβα

0
381

ΗΑγιουρβέδα έχει την δομή της στο πνευματικό και φιλοσοφικό μονοπάτι. Αναδύθηκε μέσα από τις αρχαίες ιερές Βέδες, εξ ου και το όνομα της. Οι Βέδες κατά την ινδουιστική φιλοσοφία, δόθηκαν από τον Θεό στον άνθρωπο  σαν γνώμονας για τη συμπεριφορά του επάνω στη γη.

Η παραμονή του ανθρώπου επάνω στη γη κυβερνάται από συμπαντικούς νόμους, οι οποίοι υποδεικνύουν  και υπενθυμίζουν ότι είμαστε φιλοξενούμενοι στον πλανήτη γη. Υπενθυμίζουν την θεϊκή καταγωγή μας και την ατέρμονη αλληλεπίδραση του τρόπου ζωής μας με τη φύση και το σύμπαν.

Σύμφωνα με τις Βέδες συγκαταλεγόμαστε σε μία από τρεις κατηγορίες:  Σάττβα, Ράτζα και Τάμα.

  • Τα άτομα που ανήκουν  στη κατηγορία Σάττβα, τα διακρίνει η πρόοδος και η δράση τους είναι δημιουργική, με συγκεκριμένο σκοπό.
  • Τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία Ράτζα δρουν για να δράσουν. Σκέπτονται συνέχεια, είναι ανυπόμονοι και παρορμητικοί.
  • Τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία Τάμα, προτιμούν τη στασιμότητα, δεν σκέφτονται εποικοδομητικά και αφήνονται στις καταστάσεις.
Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η σαττβική διατροφή είναι η καλύτερη

Τα σαττβικά άτομα, από τη φύση τους έχουν υγιείς επιθυμίες. Διατρέφονται με φρούτα, λαχανικά, καρπούς, μέλι κλπ. Η σωστή διατροφή τους χαρίζει μακροβιότητα και τρυφερά συναισθήματα.

 

Όπως υπάρχουν οι οργανικές ή διατροφικές τοξίνες, έτσι υπάρχουν οι νοητικές και οι συγκινησιακές.

Οι αρρωστημένες σκέψεις είναι αποτέλεσμα της νοητικής άμα, που σημαίνει τοξίνεςΟι νοητικές τοξίνες, δημιουργούνται από αρνητικά συναισθήματα και απαισιοδοξία. Οι σοφοί της Αγιουρβέδα, αναφέρουν ότι: Η νοητική άμα δημιουργείται από αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμός, φόβος, αυτοκριτική, απληστία, πίκρα ή ακόμα και ζήλια, εκνευρισμό και πλήθος άλλων αρνητικών συναισθημάτων.

Τα αρνητικά και απαισιόδοξα συναισθήματα ονομάζονται συγκινησιακές τοξίνες. Σε αυτά συγκαταλέγονται οικογενειακά προβλήματα, επαγγελματικά προβλήματα, διαζύγια, θάνατοι, αλλά και η επίδραση της αρνητικότητας άλλων ανθρώπων και βιβλίων ή ταινιών με βίαιο περιεχόμενο.

Τα σαττβικά άτομα σκέπτονται θετικά, ρέπουν προς την οικουμενική αγάπη, επιδιώκουν ισορροπία για τη ζωή τους και το περιβάλλον.

 

Αρχές ήθους
  • Να μην προσβάλλουμε κανέναν.
  • Να μην είμαστε εχθρικοί, αλαζόνες, ατομιστές και αδέξιοι.
  • Να μην ασχολούμαστε με τον τρόπο ζωής των συνανθρώπων μας.
  • Να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τους δασκάλους, τους γονείς και τους συγγενείς.
  • Να μην είμαστε ανυπόμονοι ή υπερβολικά  αυθόρμητοι.
  • Να προσφέρομε τον καλύτερο εαυτό μας για να διεκπεραιώσουμε κάποιο έργο που αναλάβαμε, χωρίς υπερβολική σχολαστικότητα, αλλά με συνέπεια.
  • Να ελέγχουμε τις αισθήσεις μας καθημερινά. Να μην αφήνουμε αχαλίνωτο τον ευμετάβλητο νου μας.

Ο νους, ω Κρίσνα , είναι άστατος, ταραχώδης , δυνατός και ατίθασος. Μου φαίνεται  ότι είναι πιο δύσκολο να δαμάσω αυτόν, παρά τον άνεμο.”
Απόσπασμα από την Μπαγκαβάτ  Γκίτα

Όταν ο Ιησούς περιέγραψε την εξισορρόπηση των αντιθέτων λέγοντας ότι: Πρέπει να υπάρχουμε μέσα στο κόσμο, δίχως να είμαστε ο κόσμος ή αλλιώς να είμαστε αποστασιοποιημένοι και συνδεδεμένοι ταυτόχρονα.

Ας αναλογιστούμε… 

Ποια είναι η μεγαλύτερη  δύναμη μου; Η αυτονομία μου
Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιό μου; Η μοιρολατρία μου.

 

Βάνα Αλεξάτου –Hassan
Αγιουρβεδική θεραπεύτρια, Συγγραφέας

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας