Birthlight yoga | Συνοδεύει μητέρα και μωρό τις 1.000 πρώτες μέρες της ζωής τους

0
301

H εγκυμοσύνη, η γέννα ενός παιδιού και η μητρότητα είναι πιθανότατα το σημαντικότερο ορόσημο στην ζωή μιας γυναίκας. Είναι μια εμπειρία μοναδική και αναντικατάστατη. Αυτή η εμπειρία της μετάβασης από την εγκυμοσύνη στην μητρότητα είναι από μόνη της συναρπαστική. Μπορεί συγχρόνως να γίνει και ιδιαίτερα ευχάριστη και ουσιαστική. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει παιχνίδι, ταξίδι, εξερεύνηση, γέλιο, νανούρισμα, χαρά, δύναμη, αυτοπεποίθηση. Μπορεί να πλαισιωθεί με την πρακτική της Birthlight Yoga, ενός είδους yoga που κερδίζει έδαφος και προτιμήσεις στις εγκύους και στις νέες μητέρες.

 

αν διανύετε την συναρπαστική περίοδο της εγκυμοσύνης μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα πιο εξειδικευμένα είδη yoga για εγκύους (prenatal). H Birthlight Yoga είναι απόλυτα ολοκληρωμένη, γιατί όχι μόνο θα σας πλαισιώσει στους εννέα μήνες της κύησης, αλλά θα σας δώσει εφόδια και για αργότερα. Οι 1000 πρώτες μέρες της κοινής ζωής μητέρας και παιδιού είναι πολύ ξεχωριστές και δυνατές. Χτίζονται δεσμοί και εδραιώνονται συναισθηματικές γέφυρες.

Η Birthlight yoga μπορεί να προσφέρει σημαντικά εργαλεία και τρόπους για να εξερευνήσετε την σχέση με το πιο αγαπημένο σας πλάσμα στον κόσμο: το μωρό σας.

“Το λέει και το όνομά της birth light, μια γέννα με ευκολία. Δηλαδή χωρίς ένταση και βίαιες διαδικασίες. Ομαλά, όπως το προστάζει η γυναικεία φύση”

Τι είναι η Birthlight Yoga;

Η Birthlight Yoga είναι μια ολιστική γιόγκικη προσέγγιση που απευθύνεται σε εγκύους και νέες μητέρες. Είναι ένα είδος prenatal yoga πολύ εξειδικευμένο και πλούσιο σε τεχνικές και εργαλεία.

H Birthlight Yoga αφορά την περιγεννητική περίοδο στην ζωή μιας γυναίκας και τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Ιδρύθηκε πριν από τριάντα χρόνια από την Francoise Freedman. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να φροντίσει τις μέλλουσες μητέρες σε βάθος χρόνου, με ήπιες τεχνικές που προσφέρουν υγεία και ευεξία.  Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους πριν από την σύλληψη, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον τοκετό, την πρώτη φάση της μητρότητας, αλλά και τα πρώτα σημαντικά χρόνια της ζωής ενός παιδιού, από το πρώτο έως το τρίτο έτος της ζωής του.

Ποιά είναι η φιλοσοφία της Birthlight Yoga;

Η Birthlight Yoga συνδέει την μητρότητα με την χαρά και την ευεξία. Συνδέει το σώμα με το συναίσθημα και το ένστικτο.

Το ταξίδι της μητρότητας είναι μια διαδρομή στην οποία μητέρα και παιδί αλληλεπιδρούν δημιουργικά. Η Birthlight Yoga μπορεί να ενισχύσει αυτή την αλληλεπίδραση και να την κάνει ευχάριστη και χαλαρωτική. Τα εργαλεία της προκύπτουν από την κλασική γιόγκα, την prenatal yoga και την βαθιά γνώση διαπολιτισμικών παραδόσεων που έχουν σχέση με την μητρότητα. Η Birthlight Yoga προσφέρει στις νέες μητέρες την ευκαιρία να έρθουν κοντά στις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που προκαλούνται σε αυτή την φάση της ζωής τους. Τις βοηθά να συνδεθούν τόσο με το σώμα τους και τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται, όσο και με το μωρό που κυοφορούν και αργότερα κρατούν στην αγκαλιά τους.

Η Birthlight Yoga μπορεί να τους βοηθήσει να διανύσουν την διαδρομή με λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη χαρά.  Μπορεί να τις ενισχύσει στον καινούργιο τους ρόλο. Μπορεί να τις υποστηρίξει, να τις ενθαρρύνει και να τις καθοδηγήσει με ασφάλεια.

Τι είδους μαθήματα περιλαμβάνει η Birthlight Yoga;

Τα μαθήματα της Birthlight Yoga πλαισιώνουν την γονεϊκότητα και το μωρό. Υπάρχουν σεμινάρια που αφορούν την γονιμότητα, την εγκυμοσύνη, την περιγεννητική περίοδο, τον θηλασμό, και το βρεφικό κολύμπι (baby swimming).

Υπάρχει μεγάλο εύρος μαθημάτων και όλα γίνονται από εξειδικευμένους δασκάλους. Μια μέλλουσα μητέρα μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια ή τάξεις που έχουν σχέση με την γονιμότητα, την μητρότητα, την προετοιμασία του τοκετού, την περίοδο μετά τον τοκετό και την περίοδο του θηλασμού. Επίσης υπάρχουν τάξεις που γίνονται μέσα στο υγρό στοιχείο και απευθύνονται σε εγκύους ή σε μητέρες και μωρά. Στο πλαίσιο της Birthlight Yoga επίσης βρίσκουμε κύκλους μαθημάτων που καλύπτουν το βρεφικό μασάζ, το βρεφικό κολύμπι (baby swimming), το νηπιακό κολύμπι, την γυναικεία υγεία κ.α.

Ποιά είναι η ιδρύτρια της Birthlight yoga, Francoise Freedman;

Η Birthlight yoga ιδρύθηκε από μια διακεκριμένη κοινωνική ανθρωπολόγο η οποία σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

H Francoise Freedman είναι η εμπνεύστρια και ιδρύτρια της πρωτοποριακής προσέγγισης της Brightlight Yoga. Είναι πρώην αθλήτρια της κολύμβησης, με έδρα ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Το έναυσμα για την φροντίδα της μέλλουσας μητέρας και του μωρού μέσα από ολιστικές σωματικές πρακτικές, προέκυψε έπειτα από ενδελεχή επιστημονική έρευνα.

Την δεκαετία του ‘80 η Feedman, ζει και εργάζεται στις τοπικές κοινότητες της Νοτίου Αμερικής και εμβαθύνει στις πρακτικές των γηγενών. Δασκάλα γιόγκα η ίδια και αθλήτρια της κολύμβησης, αποφασίζει να προσαρμόσει την διδασκαλία της σύμφωνα με τα καινούργια εργαλεία που αποκομίζει απο την ανθρωπολογική της έρευνα στην περιοχή του Αμαζονίου, στο Περού. Αργότερα, επιστρέφοντας στην Αγγλία  και στην επιστημονική της βάση, συνεχίζει να διδάσκει αυτού του είδους την γιόγκα, αρχικά στο στενό φιλικό της περιβάλλον. Η ανταπόκριση μεγαλώνει όλο και περισσότερο και κάποια στιγμή η Freedman αρχίζει να δημοσιεύει video και βιβλία.

Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, το 1998, ιδρύει τον κοινωφελή εκπαιδευτικό φορέα που εκπροσωπεί το σύστημα της Birthlight Yoga και αρχίζει να εκπαιδεύει δασκάλους. Σήμερα οι εισηγητές της Birthlight Yoga ξεπερνούν τους 1500 διεθνώς. Η Freedman είναι διοικητικό μέλος και σύμβουλος στο European Yoga Federation Council, εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες.

Γιατί η Birthlight Yoga είναι τόσο ξεχωριστή;

Η Birthlight yoga απευθύνεται στις πρώτες 1000 μέρες μητέρας και παιδιού. Είναι ολιστική, προσωποποιημένη και έχει βάση την παράδοση.

Η Birthlight Yoga είναι πραγματικά ξεχωριστή, γιατί μπορεί να συνοδεύσει μια γυναίκα σε όλο το ταξίδι της μητρότητας. Είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει και να ενισχύσει τις ανάγκες αυτής της μεταμόρφωσης. Τα εργαλεία της αφορούν την περίοδο της σύλληψης, της εγκυμοσύνης (prenatal yoga), της γέννας και της φροντίδας μετά τον τοκετό.

Απευθύνεται τόσο στην μέλλουσα ή στην νέα μητέρα, όσο και στο μωρό ή στο νήπιο. Η Birthlight Yoga πλαισιώνει ολιστικά τις πρώτες 1000 ημέρες της κοινής ζωής και ενθαρρύνει μητέρα και παιδί σε τεχνικές ευεξίας και υγείας.

Τα μαθήματα έχουν έντονα προσωποποιημένο χαρακτήρα γιατί μπορούν να προσαρμοστούν στις διαφορετικές ανάγκες κάθε γυναικείου σώματος. Έτσι, κάθε γυναίκα που κυοφορεί προσεγγίζεται με σεβασμό και φροντίδα. Ενισχύονται και καλλιεργούνται ποιότητες όπως η αποδοχή, η αυτοεκτίμηση, η φυσική ροή, ο εναρμονισμός με την ζωτική ενέργεια και την φύση.

Η Birthlight Yoga ενσωματώνει παραδοσιακές προσεγγίσεις από αρχέγονες φυλές, κυρίως αυτές του Αμαζονίου, τις οποίες η ιδρύτρια Francoise Freedman γνώρισε και μελέτησε σε βάθος. Εμπνέεται από το παράδειγμά τους στον τρόπο που οι γυναίκες φροντίζουν και αναθρέφουν τα μωρά τους, σύμφωνα με ένα αλάνθαστο ένστικτο που ακουμπάει με σοφία τους φυσικούς ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος.

Τι είναι “Η δίνη της χαράς”;

Το οπλοστάσιο των γυναικείων ορμονών είναι το σημαντικότερο εργαλείο στην γέννα. Ας δούμε τι συμβαίνει με αυτές.

Μιλάμε φυσικά για την επίδραση της ωκυτοκίνης, της περίφημης ορμόνης της χαράς, η οποία κινητοποιεί και διευκολύνει το γυναικείο σώμα κατά την διάρκεια του τοκετού, όπως επίσης και για την έκκριση των ενδορφινών.

Η Birthlight Yoga, μέσα από τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης και συνειδητού ελέγχου του πυελικού εδάφους, προσφέρει την δυνατότητα στην γυναίκα που κυοφορεί να έχει μια ομαλή, μη-τραυματική εμπειρία γέννας. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες ενός φυσιολογικού τοκετού και ενισχύεται η μετάβαση του γυναικείου σώματος από την εγκυμοσύνη και την γέννα στο επόμενο στάδιο που είναι η μητρότητα.

Δημιουργείται μια ασφαλής συνθήκη επαναφοράς, θεραπείας, προσαρμογής, αποδοχής, σταθεροποίησης, αυτοεκτιμησης και αγάπης. Όλα δηλαδή όσα είναι απαραίτητα προκειμένου να ανθίσει μια ολοκληρωμένη και δημιουργική σχέση μητέρας-παιδιού.

Ποιές γυναίκες μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και τα σεμινάρια Birthlight Yoga;

Η Birthlight yoga απευθύνεται σε εγκύους, σε νέες μητέρες αλλά και σε επαγγελματίες της υγείας.

Υποψήφιες για ένα μάθημα ή μια σειρά συνεδριών ή ακόμη και για την παρακολούθηση σεμιναρίων, μπορεί να είναι γυναίκες που διερευνούν την φάση της γονιμοτητας τους, θέλουν να την ενισχύσουν και προετοιμάζονται να γίνουν μητέρες.

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε όλες τις φάσεις της κύησης (prenatal yoga). Η Birthlight yoga καλύπτει τους πρώτους μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων αντιμετωπίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την αλλαγή στο σώμα και την φυσιολογία του. Επίσης βοηθάει σημαντικά και την τελική φάση του τρίτου τριμήνου η οποία περιλαμβάνει την προετοιμασία για την γέννα.

Επίσης Birthlight Yoga μπορούν να παρακολουθήσουν μητέρες που έχουν πρόσφατα γεννήσει και βρίσκονται στην φάση του θηλασμού. Η Birthlight θα τις πλαισιώσει, θα τις καθοδηγήσει με σοφία και ασφάλεια και θα τους δώσει εργαλεία που θα τις βοηθήσουν να καταλάβουν τις αλλαγές στο σώμα και τις προσωπικές τους ανάγκες όπως και τις ανάγκες του βρέφους.

Στα επόμενα στάδια της φροντίδας και της ανατροφής του μωρού και του νηπίου, επίσης υπάρχουν μαθήματα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και μπορούν να προσφέρουν λύσεις και πρακτικές καθημερινής φροντίδας.

Ιδιαίτερα χρήσιμα τα μαθήματα και τα σεμινάρια είναι για δασκάλες γιόγκα, συμβούλους θηλασμού, ειδικούς της μάλαξης, μαίες, ειδικούς της υγείας και της ψυχικής υγείας.

Ποιό είναι το μεγαλύτερο όφελος που προκύπτει από την Birthlight Yoga για μια μητέρα και το μωρό της;

Το μεγαλύτερο όφελος είναι η χαλαρή σχέση αγάπης και χαράς που δημιουργείται.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μια μητέρα μπορεί να μάθει μέσα από την επαφή της με την Birthlight Yoga, είναι να αποδεχτεί τους καινούργιους ρυθμούς. Αντί να πολεμάει να τιθασεύσει τα καινούργια πράγματα που της συμβαίνουν, να τα αποδεχτεί και να τα απολαύσει. Να βρει την ηρεμία και τον τρόπο να χαλαρώσει και απλώς να χαρεί το μωρό της και τις ανεπανάληπτες στιγμές μαζί του. Να μάθει να το ηρεμεί και να το διασκεδάζει μέσα από το ίδιο της το σώμα. Και κυρίως να μπορούν και οι δύο να αντλούν χαρά, υγεία, αυτοθεραπεία και απόλαυση μέσα από την σχέση τους.

Photo credit: birthlight.com/

Δικτυογραφία / Βιβλιογραφία:

https://www.birthlight.com/
https://www.birthlight.com/page/baby-yoga-videos
“Yoga for mother and baby”, Francoise Freedman
“Step by step yoga. For conception, pregnancy, birth and beyond”, Francoise Freedman

Για δεύτερη φορά στην Ελλάδα έρχεται από τον καταξιωμένο Οργανισμό Birthlight η επαγγελματική εκπαίδευση στη Fertility Yoga (Γιόγκα γονιμότητας): Birthlight Fertility Yoga. Πραγματοποίεται το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μαΐου 2020 στην Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας