Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του οργανισμού μας. Έχει έκταση περίπου 1,80μ2 και αποτελεί το 16% του βάρους του σώματος. Σε κάθε ένα τετραγωνικό εκατοστό δέρματος (1cm2) υπάρχουν εκατομμύρια κύτταρα, 10 τρίχες, 10 νεύρα, 15 σμηγματογόνοι αδένες και 100 ιδρωτοποιοί αδένες.

 

Λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας από το εξωτερικό περιβάλλον, τους βλαβερούς ιούς και τα μικρόβια. Ένα υγιές δέρμα, συντελεί στην υγεία ολόκληρου του σώματος.

Μας προστατεύει από χημικές ουσίες, μικρόβια, τις υπεριώδεις ακτίνες και τους κραδασμούς. Χάρη στην κερατίνη, αποτρέπει την απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα από τα όργανα που αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Αποτελεί αποθήκη θερμίδων και συνθέτει τη βιταμίνη D, με την έκθεση στον ήλιο.

Βασική προϋπόθεση για την υγεία του δέρματος είναι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, καθημερινά. Ο οργανισμός θεωρείται ενυδατωμένος, εφόσον λαμβάνουμε 1,5 με 2 λίτρα νερού την ημέρα, ανάλογα πάντα και με τη σωματική μας άσκηση και την εργασία μας.

Πρωτεΐνες, που τα τελευταία χρόνια, προωθούνται ως ελιξίρια ομορφιάς, αλλά και φυσικές θεραπείες, όπως το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να απορροφηθούν ούτε από το δέρμα, αλλά ούτε και με εσωτερική λήψη, καθώς είναι μεγαλομοριακές ουσίες (ο οργανισμός θα τις διασπάσει σε αμινοξέα). Το σώμα χρειάζεται τροφή, όπως το πυρίτιο (που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στην τσουκνίδα και το εκουιζέτο), προκειμένου να μπορέσουν τα κύτταρα να παράξουν αυτές τις πρωτεΐνες (από αμινοξέα), οι οποίες χρησιμοποιηθούν για την αναδόμηση ιστών, όπως το δέρμα, οι αρθρώσεις κ.λ.π.

Πολλές τοξικές και, επομένως, βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα που προορίζονται για το δέρμα, ακόμα και σε ‘‘φυσικά’’ ή και ‘‘βιολογικά’’ καλλυντικά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορεί να χρησιμοποιηθούν χημικές-τοξικές μέχρι κάποιου επιτρεπτού ποσοστού, ακόμα και συνδυαστικά. Επίσης, εάν τη περιεκτικότητα αυτών των ουσιών είναι λιγότερο από 0,3% δεν υπάρχει υποχρέωση να αναφέρονται στα συστατικά.

Όπως σε όλα τα όργανα του σώματος, έτσι και στο δέρμα, κάτω από την επιδερμίδα, βρίσκονται αγγεία, που μεταφέρουν τις ουσίες που απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι, επομένως, λανθασμένη η αντίληψη ότι μπορούμε να βάζουμε στο δέρμα μας προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα για βρώση.

Ό,τι θα έβλαπτε τον οργανισμό εσωτερικά, θα τον βλάψει και αν μπει επάνω στο δέρμα, καθώς μέσω της απορρόφησης, οι ουσίες θα καταλήξουν στα ίδια κύτταρα!

Πηγές: ‘‘Ανατομία και φυσιολογία δέρματος’’, Ρηγόπουλος Δημήτρης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Θέλεις να μάθεις φτιάχνεις κι εσύ μία εξαιρετική κρέμα προσώπου, ένα γαλάκτωμα, ένα σαπούνι και πολλά ακόμη, χρησιμοποιώντας μόνο μαγειρικά βρώσιμα υλικά ;
Δες εδώ τις επόμενες συναντήσεις μας  !

Χημικά Συστατικά Καλλυντικών
    • Πλακούντας αγελάδας:

θεωρείται ότι κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά, καθώς περιέχει τεράστια ποσότητα ορμονών, τόσο που μπορεί να αναπτύξει στήθος σε βρέφη.

    • Υδράργυρος:

παρ’ όλο που εδώ και 30 χρόνια είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές ζημίες στις εγκεφαλικές λειτουργίες, περιέχεται σε σχεδόν σε όλες τις μάσκαρες (ως υδράργυρος ή thimerosal=συντηρητικό υδραργύρου).

    • Νανοσωματίδα: θεωρείται επαναστατική ουσία, ωστόσο οι παρενέργειές της είναι άγνωστες.
    • Aluminium Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminium Chloride: (συνθέσεις αλουμινίου)

Χρησιμοποιείται σε αποσμητικά και αντι-ιδρωτικά, καθώς, κυριολεκτικά, σταματούν την φυσική διαδικασία εφίδρωσης του σώματος και συρρικνώνουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να μπλοκάρουν τους πόρους. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενοχοποιούνται για την ασθένεια Alzheimer’s. Τα χημικά που μπαίνουν στις μασχάλες φτάνουν μέσω των αδένων στο στήθος και συσσωρεύονται.

    • Ammonium Hydroxide Compounds: (συνθέσεις αμμωνίας)

Χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ σε μακροχρόνια επαφή μπορεί να προκαλέσει βήχα, ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα, που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

    • Benzophenone, Benzene, Benzylphenyl, Ketone:

Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιηλιακά, καθώς προστατεύει το δέρμα από τις UVA και UVB ακτίνες, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα. Ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει έκζεμα, δερματίτιδα, καθώς και αλλαγές στο δέρμα ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο. Βλαβερό με την εισπνοή, την κατάποση ή την απορρόφηση από το δέρμα. Η λειτουργία της είναι παρόμοια με εκείνη των οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Μελέτες δείχνουν επίσης πιθανή τοξική επίδραση στον εγκέφαλο, στο νευρικό σύστημα και στα υπόλοιπα όργανα, καθώς επίσης και στο περιβάλλον. Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη φύση WWF και υπολείμματά του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα. Στις ετικέτες αναγράφεται ως μεθανόνη, 2-υδροξυ-4-μεθοξυφαινόλη, 2-υδροξυ-4-μεθοξυ-βενζοφαινόνη, βενζοφαινόνη-3 ή BP-3.

    • Benzyl Acetate (οξικό βενζύλιο):

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνος ουσία (καρκίνος του παγκρέατος). Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, βήχα και συστημικές αντιδράσεις. Τοξικό.

    • Benzyl Alcoholενζυλική αλκοόλη):

Πετροχημικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και, σε ακραίες περιπτώσεις, διακοπή της αναπνοής και θάνατο.

    • Butulated Hydroxutoluene – BHT ουτίλιο υδροτολονόλιο):

Συνθετικό συστατικό από πετρέλαιο. Περιέχεται σε υδατικές κρέμες, ορούς ενυδάτωσης και γενικά στα καλλυντικά ως αντιοξειδωτικό. Είναι εξαιρετικά φωτοευαίσθητο και προκαλεί μεγάλους ερεθισμούς με την έκθεση στον ήλιο. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα, διαταραχές και ερεθισμούς στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα και, κατ’ επέκταση, στην καρδιά. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει αναπαραγωγικά προβλήματα και διαταραχές στο έμβρυο. Σε πειράματα που έγιναν, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Η μεγάλη συσσώρευσή του προκαλεί γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετούς και διάρροιες και γενικά ακραία προβλήματα υγείας. Ύποπτο για καρκινογένεση σε βαθμό επικινδυνότητας 3. Περιέχει τα επικίνδυνα συστατικά Cresol και Phenol, συστατικά που κατηγοριοποιούνται για πολλά προβλήματα υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

    • Cocamide DEA μίδια κόκκου υδροξυκίθυλο):

Ένα μείγμα από εθανολαμίνες από οξέα καρύδας που χρησιμοποιείται επειδή βγάζει σαπουνόφουσκες και κάνει πιο παχύρρευστα τα καλλυντικά ή τα σαμπουάν. Επειδή αναμιγνύεται με συνθετικά χημικά, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και ξηρότητα στο δέρμα και στα μαλλιά. Τοξικό.

    • Copolymer PUP/VA (συμπολιμεριστής):

Χημικό από πετρέλαιο. Χρησιμοποιείται στο σπρέι μαλλιών, τζελ και άλλα καλλυντικά. Θεωρείται τοξικό, καθώς σε ανθρώπους με ευαισθησία στους πνεύμονες έχουν βρεθεί μόρια του συστατικού αυτού.

    • Diethanolamine DEA ιαιθανολαμίνη):

Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά ως εξισορροπιστής του pH. Επίσης, χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα για να μετατρέψει το οξύ σε άλας (stearate),που στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως βάση σε γαλάκτωμα. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα. Τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο. Πιθανός παράγοντας καρκινογένεσης.

    • DMDM Hydantoin

Χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος και των νυχιών, προκαλώντας αλλεργίες, ισχυρούς πόνους και καρκίνο.

    • Ethylenedinitrilo – Edetic Arid EDTA

Συνθετικό χημικό που χρησιμοποιείται ως μαλακτικό νερού και ως αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι τοξικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στις τερατογενείς ουσίες.

    • F&DC – C.I.υνθετικά χρώματα):

Χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα προϊόν ‘‘όμορφο’’, καθώς και στις βαφές μαλλιών. Αναγράφονται ως FD&C ή D&C και ακολουθεί ένα χρώμα και ένας αριθμός. Π.χ. FD&C ή D&C ή C.I. 77496. Συνήθως, προέρχονται από πίσσα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Επίσης, προκαλούν δερματοπάθειες και ελάττωση των επιπέδων οξυγόνου στον οργανισμό.

    • Fluoride (φθόριο):

Δηλητήριο· πριν δεκαετίες χρησιμοποιούταν ως δηλητήριο για ποντίκια και αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (νευροδιαβιβαστής του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το ερέθισμα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη είναι η ικανότητα μνήμης. (Πρόβλημα στην κυκλοφορία εντολών). Η νόσος Alzheimer’s οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Το 50% του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία του στόματος και συσσωρεύεται, κυρίως, στα κόκαλα και στα δόντια. Η επίδρασή του στα κόκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιούταν από τους Γερμανούς στους φυλακισμένους, προκαλώντας νωθρότητα, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Από το 1990 έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας το κατατάσσει ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει.

    • Formaldehyde ορμόλη – φορμαλδεΰδη):

Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Συνήθως, παράγωγά του χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, διότι το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. (Χρησιμοποιείται για την ταρίχευση νεκρών, πουλιών και ζώων). Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, πιθανό καρκινογόνο, σίγουρα τοξικό.

    • Fragrance – Parfum υνθετικά αρώματα):

Μπορεί να περιέχουν μέχρι και 600 διαφορετικά συστατικά. Το 95% από αυτά είναι από πετρέλαιο, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια, καθώς αναγράφεται απλώς Parfum ή Fragrance (άρωμα). Προκαλούν πονοκεφάλους, εξανθήματα, φαγούρες, κοκκινίλες, βήχα, άσθμα, τάσεις για εμετό, ενώ πολλά έχουν ‘‘ναρκωτική’’ δράση. Πολλά από τα χημικά των συνθετικών αρωμάτων είναι τα ίδια με αυτά στον καπνό του τσιγάρου, τα οποία είναι καρκινογόνα.

    • Hydroquinone (υδροκινόνη): χρησιμοποιείται σε προϊόντα που υπόσχονται φωτεινό δέρμα, αλλά προκαλεί (στην καλύτερη των περιπτώσεων), μακροπρόθεσμα, σκούρες κηλίδες στο δέρμα.
    • Imidazolidinyl Urea και Diazolidinyl Urea μιδαζολινική ουρία):

Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 10ο C ελευθερώνουν φορμόλη (ταριχευτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πτώματα). Τοξικά.

    • Isopropyl Alcohol σοπροπυλική αλκοόλη)Propyl Alcohol – Propanol:

Χημική ουσία από πετρέλαιο. Χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου. Ερεθίζει τα μάτια, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ερεθίζει το δέρμα, προκαλεί κοκκινίλες και πόνο. Με την αναπνοή αυτής της ουσίας προκαλεί ζαλάδα, πονοκεφάλους, αναισθησία, ακόμα και θάνατο. Άτομα με ευαισθησίες στο δέρμα, προβλήματα νεφρών, συκωτιού, καρδιάς και κυκλοφορικού συστήματος είναι πιο ευάλωτα στα τοξικά. Μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση.

    • Magnesium Nitrate αγνισιονατρικό αλας):

Επικίνδυνο εύφλεκτο υλικό. Προκαλεί ερεθισμούς και εγκαύματα στο δέρμα, ερεθισμούς στα μάτια ακόμα και προσωρινά προβλήματα στην όραση. Με την αναπνοή προκαλεί έντονο βήχα και αδύνατη αναπνοή. Χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και διανοητικά προβλήματα. Μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο ,στα διάφορα κύτταρα του οργανισμού.

    • Mineral Oil εταλλικό έλαιο):

Χρησιμοποιείται σε κρέμες χειλιών, ματιών, χεριών, σώματος, υδατικές κρέμες, μέικ-απ, προϊόντα μαλλιών κ.ά. Καλύπτει το δέρμα με ένα λεπτό, σαν μεμβράνη στρώμα, εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπνέει, να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες, να ενυδατώνεται και να δημιουργεί νέα υγιή κύτταρα. Συχνές αντιδράσεις είναι τα μαύρα στίγματα, τα σπιθουράκια, η αφυδάτωση, η φωτοευαισθησία (υπερευαισθησία στον ήλιο – πανάδες), η πρόωρη γήρανση του δέρματος κ.λ.π. Μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές και αλλεργικές διαταραχές, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, κατάθλιψη, βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι, δυσκολία στην αναπνοή κ.λ.π.

    • Methyl – Propyl, Butyl, Ethyl Paraben (παραβένες):

Χρησιμοποιούνται για την αναστολή μικροβίων και για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Αν και είναι γνωστό ότι είναι πολύ τοξικά, χρησιμοποιούνται ευρύτατα. Έχουν προκαλέσει αλλεργίες και δερματίτιδες. Επιστημονικές έρευνες του πανεπιστημίου Brunel έχουν αποδείξει ότι μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα. Μέσα στο σώμα λειτουργούν ως ξένη θηλυκή ορμόνη, προκαλώντας μείωση της δύναμης του σπέρματος, καρκίνο στους όρχεις, δυσμορφίες στο πέος, και άλλες διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα, στους άνδρες και καρκίνο του μαστού, στις γυναίκες.

    • Mεθυλ-ισοθειαζολινόνη ΜΙΤ:

Ισχυρή χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε πολλά εμπορικά σαπούνια, ως ισχυρό βιοκτόνο και συντηρητικό. Έχει αποδειχθεί, από μελέτες, ότι προκαλεί βλάβες του εγκεφάλου, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια. Είναι τόσο αμφιλεγόμενη και έχει απαγορευτεί η χρήση της σε καλλυντικά στον Καναδά. Έρευνες της EWG (Environmental Working Group) δείχνουν ότι η χρήση αυτού του προϊόντος μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και να βλάψει το σύστημα του εγκεφάλου και των νεύρων. Προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που αφορούν στα επίπεδα ψευδαργύρου και τα ένζυμα του γενετικού υλικού στα κύτταρα του εγκεφάλου.

    • Nylon 12 – Polyamide ολυαμίδιο):

Προκαλεί δερματίτιδες, ερεθισμούς και εγκαύματα στα μάτια, καθώς και προβλήματα στην όραση. Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

    • Paraffinium Liquidium (παραφίνη):

Παράγωγο πετρελαίου. Χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά, κραγιόν, κρέμες κ.λ.π. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, σε επαφή με το δέρμα προκαλεί δερματίτιδα, πονοκεφάλους, ζαλάδες, αναισθησία. Παρόμοια συμπτώματα με το Mineral Oil. Τοξικό.

    • Petrolatum (πετρελαιώδες):

Μεταλλικό έλαιο και προκαλεί πολλά προβλήματα όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα. Προκαλεί φωτοευαισθησία (κάνει τον ήλιο πιο επικίνδυνο στο δέρμα), έχει την τάση να εμποδίζει την λειτουργία του φυσικού μηχανισμού του σώματος και οδηγεί στην αφυδάτωση και ξεφλούδισμα της επιδερμίδας. Χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες καλλυντικών γιατί είναι απίθανα φτηνό συστατικό. Παρόμοια συμπτώματα με το Mineral Oil.

    • Polyvinyl Purrolidone – PVP ολυβινιλιοπυρολιντόν):

Βλαβερό με την εισπνοή ή με την απορρόφησή του από το δέρμα. Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια. Ερεθίζει τις βλεννώδεις μεμβράνες και το άνω αναπνευστικό σύστημα. Ανήκει στην κατηγορία Γ με την ένδειξη τερατογένεσης στα ζώα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. Αποφεύγεται την επαφή με το προϊόν και την εισπνοή.

    • Propylene Glycol (προπυλενογλυκόλη):

Σύνθετη πετροχημική ανάμιξη που χρησιμοποιείται ως υγραντικό. Δρα ως ενισχυτής διείσδυσης και διατηρεί το προϊόν στην κανονική του μορφή σε συνθήκες μεγάλης θέρμανσης και κατάψυξης, ώστε να παραμένει το ένα προϊόν εμπορικό. Είναι φθηνό και ευρέως διαθέσιμο συστατικό. Είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές και τοξικές αντιδράσεις. Είναι πρωταρχικό ερεθιστικό του δέρματος ακόμα και σε πολύ μικρό ποσοστό συμπύκνωσης. Η λειτουργία του είναι να απορροφά την υγρασία από το δέρμα ‘‘κλέβοντάς’’ την από το χαμηλό στρώμα, για να τη φέρνει στην επιφάνεια. Επιτρέπει σε άλλες χημικές ουσίες να περάσουν την επιδερμίδα και να φθάσουν σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Χρησιμοποιείται πολύ σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως το υγρό φρένων και αντιψυκτικό υγρό για αυτοκίνητα ή για βαφές. Το συγκεκριμένο προϊόν αναφέρεται ότι μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στο συκώτι ή ακόμα και καταστροφή των νεφρών. Έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με τον καρκίνο, αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά ζητήματα, αλλεργίες, ανοσοτοξικότητα, νευροτοξικότητα και ενδοκρινικές διαταραχές. Έχει βρεθεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και ευαισθητοποίηση σε ανθρώπους σε περιεκτικότητα ακόμη και 2%.

    • Propyl Gallate (προπύλιο – εστέρας γαλλικού οξέως):

Αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Τοξικό.

    • Poly – Quaternium ουατέρνιο):

Παράγωγο αμμωνίας που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, τριχόπτωση, ξεφλούδισμα στο δέρμα και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Τοξικό.

    • Stearalkonium Chloride τερεατικό χλωρίδιο):

Χημικό που χρησιμοποιείται σε μαλακτικά μαλλιών και κρέμες προσώπου. Δημιουργήθηκε αρχικά από την βιομηχανία ως μαλακτικό ρούχων. Είναι πολύ πιο φθηνό από φυτικά εκχυλίσματα που πραγματικά βοηθάνε τα μαλλιά και το δέρμα. Τοξικό.

    • Sodium Hydroxide (καυστικό νάτριο):

Περιέχεται σε πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κ.ά. Απορροφάει νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω από 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική. Προκαλεί δερματίτιδα, ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.

    • Sodium Lauryl / Laureth Sulphate

Μπορεί να είναι συνθετικής (από πετρέλαιο) ή φυτικής προέλευσης (από καρύδα) ανάλογα με τη φιλοσοφία της εταιρίας. Χρησιμοποιείται σε σαμπουάν, θεραπείες για το τριχωτό της κεφαλής, βαφές μαλλιών και λευκαντικά, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, καθαριστικά, μέικ-απ, υγρά σαπούνια χεριών, απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και έλαια και άλατα μπάνιου. Το χημικό προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, εξανθήματα και φαγούρες στο δέρμα, τριχόπτωση, πιτυρίδα και αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό που το κάνει επικίνδυνο είναι η διαδικασία παρασκευής του, κατά την οποία επιμολύνεται με 1,4διοξάνιο, το οποίο είναι καρκινογόνο υποπροϊόν βιομηχανίας. Από την EWG (Environmental Working Group) έχει βαθμολογηθεί ως ‘‘μέτρια επικίνδυνο’’.

    • Sodium palmitate (παλμιτικό οξύ):

Έχει αποδειχθεί από μελέτη σε αρουραίους πως επιδρά στη μεταβολή πτυχών του κεντρικού νευρικού συστήματος, που είναι υπεύθυνο για την έκκριση ινσουλίνης και την καταστολή της φυσικής όρεξης. Ως αποτέλεσμα, διαταράχθηκαν οι φυσικές ορμόνες ινσουλίνη και λεπτίνη, που εμπλέκονται στη ρύθμιση του βάρους. Για να κατανοηθεί η πολυπλοκότητα στη χρήση και τις ιδιότητες ενός λιπαρού οξέος, αρκεί να αναφερθεί πως άλατα αλουμινίου από παλμιτικό οξύ και ναφθενικό οξύ συνδυάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου για την παραγωγή ναπάλμ. Η λέξη “ναπάλμ” προέρχεται από τις λέξεις ναφθενικό και παλμιτικό.

    • Tetrasodium EDTA:

Λειτουργεί ως σταθεροποιητής του γαλακτώματος ή του σαπουνιού στον ατμοσφαιρικό αέρα. Υδατοδιαλυτό συστατικό που παρασκευάζεται από φορμαλδεΰδη (γνωστό καρκινογόνο) και κυανιούχο νάτριο και χρησιμοποιείται ς ένας παράγοντας χηλίωσης σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Έχει την ιδιότητα να μαλακώνει το νερό και να δρα ως συντηρητικό, επειδή βελτιώνει την σταθερότητα, στα προϊόντα που χρησιμοποιείται. Λειτουργεί καλύτερα σε προϊόντα που περιέχουν αλκαλικά μέταλλα, που βρίσκονται συχνά στα σαπούνια. Μπορεί να αποτρέψει τη δράση των αποαφριστικών ιόντων, να συντελέσει στην μείωση της διάσπασης του σάπωνα και να βελτιώσει την αφριστική δράση.

Οργανισμοί, όπως το FDA και το CIR (Cosmetic Ingredient Interview) εγκρίνουν τη χρήση του με θεσπισμένα συγκεκριμένα όρια συγκέντρωσης. Μελέτες αναφέρουν πως έχει δράση παρόμοια με της προπυλενογλυκόλης. Πιο συγκεκριμένα, είναι ενισχυτής της ικανότητας διείσδυσης μέσα από την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα χημικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος.

    • Titanium Dioxide (διοξείδιο του τιτανίου):

Αντιπροσωπεύει το 70% του συνολικού όγκου της παραγωγής των χρωστικών παγκοσμίως. Χρησιμοποιείται ευρέως για την παροχή λευκότητας και αδιαφάνειας σε προϊόντα όπως πλαστικά χρώματα,, χαρτιά, μελάνια, τα τρόφιμα, και οδοντόπαστες. Επίσης, χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και προϊόντα φροντίδας του δέρματος, και σε σχεδόν σε κάθε αντηλιακό, όπου βοηθά στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Κατά την εισπνοή του είναι επιβλαβές και έχει ταξινομηθεί από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ως καρκινογόνο ομάδας IARC 2B, που σημαίνει ότι είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Οι μελέτες έχουν βρει επίσης ότι νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου προκαλούν φλεγμονώδη απόκριση και γενετικές βλάβες σε ποντικούς. Είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη λευκή χρωστική λόγω της χαρακτηριστικής φωτεινότητας του και έχει πολύ υψηλό δείκτη διάθλασης. Χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία σε προϊόντα όπως χρώματα, επιχρίσματα, πλαστικά, χαρτιά, μελάνια, τρόφιμα, φάρμακα (π.χ. χάπια και δισκία), καθώς και στις περισσότερες οδοντόκρεμες και σαπούνια.

    • Triethanolamine – TEA ριαιθανολαμίνη):

Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν εξισορροποιητής του pH. Επίσης, χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα σε άλας (stearate), που στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως βάση σε γαλάκτωμα. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, προβλήματα στα μάτια, αφυδάτωση στα μαλλιά και στο δέρμα. Τοξικό σε μακροχρόνια χρήση.

    • Tallow (Sodium Tallowed, Tallow Amine Oxide):

Λίπος από λιπώδεις ιστούς βοοειδών και προβάτων. Χρησιμοποιείται ευρέως στα κοινά σαπούνια, αφρούς ξυρίσματος, κραγιόν, σαμπουάν κ.λ.π. Άγευστο και άοσμο συστατικό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και έκζεμα. Σημειώνεται ότι οι τοξίνες και οι διοξίνες συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στους λιπώδεις ιστούς των ζώων με αποτέλεσμα η χρήση του συστατικού αυτού στα διάφορα προϊόντα να αποτελεί κίνδυνο μεταφοράς των επικίνδυνων χημικών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Της Βασιλείας Θεοδωρίδου

Newsletter εγγραφή

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...



Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας