Bowtech

0
1259

Τι είναι το Bowtech;

Το Bowtech είναι μια φυσική, ολιστική και  μη επεμβατική μέθοδος θεραπείας, την οποία εμπνεύστηκε ο Tom Bowen στην Αυστραλία στα μέσα του 1950.

Οι χαρακτηριστικές κινήσεις Bowen εφαρμόζονται με καθορισμένη σειρά πάνω στους μύες, τους τένοντες και το συνδετικό ιστό, σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι κινήσεις πρέπει να είναι σταθερές, ελεγχόμενες, αργές και προσεκτικές, για να προκαλέσουν μια ήπια δόνηση, που θα σημάνει την έναρξη της ροής μηνυμάτων και ενέργειας μέσω του νευρικού συστήματος, η οποία θα διεγείρει και θα ενισχύσει την αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού.

Μεταξύ των κινήσεων αυτών υπάρχουν ολιγόλεπτες παύσεις, ώστε να δοθεί χρόνος στο σώμα να χαλαρώσει και να ανταποκριθεί στην τεχνική. Ο χρόνος των παύσεων ποικίλει, ανάλογα με τις σωματικές ανταποκρίσεις που παρατηρούνται. Ανταπόκριση θεωρείται οτιδήποτε συμβαίνει μετά το τέλος μιας κίνησης ή συνεδρίας. Πιθανές ανταποκρίσεις είναι, π.χ., αισθήματα κίνησης, ροής, θερμότητας, μουδιάσματος ή ακούσιες μυϊκές κινήσεις. Ωστόσο μια συνεδρία θεωρείται επιτυχής ακόμη και αν δεν υπάρχουν ανταποκρίσεις.

Η χαλάρωση και επομένως η εξισορρόπηση τόσο του σώματος όσο και των συναισθημάτων και του νου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας Βοwtech, εξαρτάται από δύο βασικές προϋποθέσεις: α) ο ασκών το Bowtech πρέπει κατά τη διάρκεια των παύσεων να αποχωρεί από το χώρο της συνεδρίας και β) δεν επιτρέπεται να συνομιλεί με το δέκτη.

Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές στο Βowtech η οικονομία κινήσεων (άρα και σαφών μηνυμάτων προς το σώμα) είναι επιβεβλημένη. Όσο λιγότερες κινήσεις γίνονται, τόσο πιο δυναμικό το αποτέλεσμα. Κινήσεις περισσότερες από τις αναγκαίες μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της τεχνικής. Οι περισσότερες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα το πρώτο 24ωρο μετά τη συνεδρία, οι ανταποκρίσεις μπορούν ωστόσο να συνεχιστούν μέχρι και δέκα ημέρες μετά τη συνεδρία. Αμέσως μετά τη συνεδρία το σώμα αρχίζει να επαναπροσδιορίζει τη στάση του, με αποτέλεσμα το επιβεβλημένο μετά τη θεραπεία συχνό περπάτημα, να διατηρεί αυτή την ορθή στάση. Επίσης το νερό βοηθά να μαλακώσει η περιτονία και διευκολύνει έτσι το σώμα να διατηρεί αυτή τη βέλτιστη στάση. Απαραίτητες, λοιπόν, προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας νερού και η κίνηση (κυρίως το περπάτημα), οι οποίες ενεργοποιούν και την καλύτερη λειτουργία του λεμφικού συστήματος.

Η τεχνική Bowen δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, διότι ακυρώνεται το ήπιο μήνυμα που στέλνει στο σώμα και ειδικά στο νευρικό σύστημα. Το Bowtech συνήθως εφαρμόζεται σε ένα κρεβάτι του μασάζ και πάνω από ελαφρά ρούχα.

 

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από το Bowtech;

Εφόσον κάθε σώμα έχει την εγγενή ιδιότητα της αυτοθεραπείας, το Bowtech είναι χρήσιμο για όλους. Καθώς οι κινήσεις είναι ιδιαίτερα απαλές είναι κατάλληλο για βρέφη, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνιες διαταραχές, καθώς και άτομα με ειδικές ικανότητες.

Τα αποτελέσματα του Bowtech είναι εκπληκτικά όσον αφορά στη θεραπεία αποκατάστασης αθλητικών, εργατικών και αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή άλλου είδους τραυματισμών. Το Bowtech μειώνει την περίοδο αποκατάστασης, ασχέτως πόσο παλιό ή πρόσφατο είναι το τραύμα. Επίσης πολλοί άνθρωποι με καλή υγεία απολαμβάνουν τακτικά την τεχνική Bowen, αποζητώντας περισσότερη αρμονία, περισσότερη ενέργεια και μία γενικότερη αίσθηση ευεξίας στο σώμα τους.

 

Ποιες καταστάσεις ανταποκρίνονται θετικά στο Bowtech;

•    Πονοκέφαλοι – Ημικρανίες – Ίλιγγοι
•    Ανισορροπίες της κροταφογναθικής άρθρωσης
•    Αυχενικό σύνδρομο
•    Πόνοι στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση
•    Ανισορροπίες σπονδυλικής στήλης (κύφωση, σκολίωση)
•    Αναπνευστικά προβλήματα – Άσθμα
•    Αλλεργίες – Αλλεργική ρινίτιδα
•    Δυσκαμψία ώμου – Παγωμένος ώμος
•    Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
•    Επικονδυλίτιδες – Τενοντίτιδες
•    Ανισορροπίες και πόνοι λεκάνης, ισχίων, γονάτων και αστραγάλων
•    Διάστρεμμα
•    Κήλη
•    Πεπτικές διαταραχές
•    Οπισθοστερνικός καύσος
•    Προβλήματα ήπατος – χολής
•    Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
•    Ανισορροπίες περιόδου και άλλα γυναικολογικά προβλήματα
•    Προβλήματα προστάτη
•    Συμπτώματα άγχους και έντασης – Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
•    Αθλητικοί και εργατικοί τραυματισμοί

 

Η ιστορία του Bowtech

O Τhomas Ambrose Bowen (1916-1982) και θεμελιωτής της τεχνικής Bowen, άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να δείχνει ενδιαφέρον για τις μεθόδους ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου και μέσω συνεχούς παρατήρησης διαπίστωσε, ότι συγκεκριμένοι χειρισμοί σε διάφορα σημεία του σώματος επέφεραν θετικά αποτελέσματα στα σημεία αυτά. Η γυναίκα του, που υπέφερε από βαριάς μορφής άσθμα, ήταν η πρώτη του θεραπευόμενη, της οποίας η υγεία αποκαταστάθηκε πλήρως με τη βοήθεια της μεθόδου που είχε ανακαλύψει. O Bowen διατηρούσε μια κλινική στο Geelong, στη Βικτώρια της Αυστραλίας, όπου, σύμφωνα με μια έρευνα της τοπικής κυβέρνησης, έβλεπε περίπου 13.000 ασθενείς το χρόνο. Δεδομένου ότι απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών ανάμεσα στις θεραπείες και ότι οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονταν μόνο 2-3 θεραπείες, ο αριθμός των ασθενών ανά χρόνο ήταν εκπληκτικός.

Το 1974 ο Βowen γνώρισε τον οστεοπαθητικό Oswald Rentsch και παρόλο που ο Rentsch δε γνώριζε τίποτα για το έργο του Bowen, του ζήτησε να τον εκπαιδεύσει. Στη διάρκεια των επόμενων 2,5 χρόνων ο Rentsch μελέτησε την τεχνική και τελικά εξουσιοδοτήθηκε από τον Bowen να καταγράψει τις ανακαλύψεις και το έργο του. Επιθυμία του Bowen ήταν ο Ossie και η γυναίκα του Elaine, να αρχίσουν να διδάσκουν την τεχνική του μετά το θάνατό του.

Το πρώτο σεμινάριο έγινε στην Αυστραλία το 1986. Το 1987 ο Ossie και η Elaine ίδρυσαν την Ακαδημία Bowen Αυστραλίας. Έκτοτε, έχουν εκπαιδευτεί στην Τεχνική Bowen 20.000 άτομα σε 30 χώρες από 80 αναγνωρισμένους εκπαιδευτές.

Στην Ελλάδα το Bowtech διδάσκεται από τον Ανδρέα Ζόππο, ανώτερο εκπαιδευτικό στέλεχος της Ακαδημίας Bowtech Αυστραλίας και δια βίου επίτιμο μέλος του Αυστραλιανού Σωματείου Βowtech και άλλους αναγνωρισμένους δασκάλους της τεχνικής.

Το 2001 ιδρύθηκε το Σωματείο Bowtech Ελλάδας, το οποίο συνεργάζεται στενά με την Ακαδημία Bowtech Αυστραλίας, για την προώθηση της τεχνικής στο ευρύτερο κοινό.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας