Carolyn Cowan | «Τρία λεπτά μόνο επικέντρωσης σε διατάσεις και στην αναπνοή σας, μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Το αξίζετε»

0
4428

Συνέντευξη της Carolyn Cowan
για την Όμορφη Ζωή

Κυρία Carolyn Cowan, τα παιδικά σας χρόνια ήταν τα κλασικά παιδικά χρόνια, που όταν μεγαλώνουμε τα θεωρούμε αξέχαστα και πηγή ακόμη κι έμπνευσης;

Η παιδική μου ηλικία ήταν όντως «ενδιαφέρουσα» και αδιαμφισβήτητα πηγή έμπνευσης και πραγματικό κίνητρο για να προχωρήσω, να κάνω ένα βήμα παραπέρα, να ωριμάσω και να μην επαναλαμβάνω συνεχώς τα ίδια μοτίβα συμπεριφοράς.

Carolyn Cowan | «Τρία λεπτά μόνο επικέντρωσης σε διατάσεις και στην αναπνοή σας, μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Το αξίζετε»Ποιο ήταν το γεγονός εκείνο, που σας καθόρισε περισσότερο;

Πιστεύω ότι η αποτοξίνωσή μου, το 1991, ήταν ένας καθοριστικός σταθμός στη ζωή μου. Θεωρώ ότι όλες οι αλλαγές και η μεταμόρφωσή μου ξεκινούν από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Το μετεφηβικό σας στάδιο ήταν τη δεκαετία του 1980. Τη δεκαετία της εκτόνωσης, της απελευθέρωσης, της αυτοκαταστροφής, θα λέγαμε. Εσείς πώς βιώσατε αυτή την “άγρια εξωστρέφεια”;

Τη βίωσα με διάφορους τρόπους. Το έβρισκα πολύ δύσκολο συναισθηματικά να είμαι εγώ. Δεν ήμουν καλή στο να συγκρατώ τα συναισθήματά μου. Είχα μεγαλώσει μέσα σε ένα περιβάλλον με πολλή κακοποίηση και ντροπή κι αυτό επηρέασε την αντίληψή μου για τον εαυτό μου. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ με βοήθησαν να μην το νιώθω για ένα διάστημα κι έτσι ένιωθα ότι ο εαυτός μου ήταν εντάξει… αλλά τελικά εμφανίστηκαν ρωγμές σε αυτό το «εντάξει» συναίσθημα και κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω σημαντικά βήματα για να αλλάξω τη ζωή μου. Άφησα πίσω μου τον παρανοϊκό κόσμο, που είχα δημιουργήσει, και δούλεψα ώστε να δημιουργήσω έναν καινούριο. Ήταν για μερικά χρόνια μία πολύ ζόρικη περίοδος.

Τα ναρκωτικά και τα συναφή είναι οι προφανείς εξαρτήσεις. Ωστόσο, ο άνθρωπος πριν καταλήξει εκεί, έχει ήδη εξαρτήσει τον εαυτό του από άλλες τοξικές καταστάσεις, που σχετίζονται με την ψυχολογία. Συμφωνείτε;

Συμφωνώ σε τεράστιο βαθμό. Πιστεύω ότι η εξάρτηση είναι μία εκδήλωση των τρόπων που βρίσκουμε ως παιδιά και έφηβοι να προστατέψουμε τους εαυτούς μας. Δυστυχώς πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε, ως ενήλικες, πολύ παλιά εργαλεία για να διαχειριστούμε τους φόβους μας όσον αφορά στην οικειότητα, τη σύνδεση, την εγκατάλειψη, την απόρριψη και την απομόνωση. Η εξάρτηση είναι ένδειξη του πόνου που νιώθουμε μέσα μας και μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές. Δεν μπορούμε να συνέλθουμε μέχρι να αποδεχτούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να περάσουμε πάνω από το μίσος για τον εαυτό μας και τον αυτοτραυματισμό. Έτσι απλά αντικαθιστούμε τη μία εξάρτηση με την άλλη.

Η δική σας σχέση με τα ναρκωτικά ήταν μοιραία. Γιατί σας έστρεψε σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη στάση ζωής έπειτα. Έπειτα, περάσατε στο πεδίο της θεραπείας, της αυτοπροφύλαξης, του του αυτοσεβασμού.

Δεν μετανιώνω για τη ζωή ή τις εμπειρίες μου, ούτε στο ελάχιστο. Παρόλα αυτά, ελπίζω τα παιδιά μου να μην έχουν την ίδια αρνητικά καθοριστική παιδική ηλικία! Δεν πιστεύω ότι τη βιώνουν έτσι κι εγώ ξέρω ποια είμαι λόγω της ζωής μου. Το να είσαι γονιός χωρίς να κάνεις στην άκρη τις εμπειρίες του παρελθόντος είναι μία δύσκολη κατάσταση.

Σε ποια σημεία επικεντρώνεται η σημερινή σας φιλοσοφία και τι υπηρεσίες προσφέρετε    στον κόσμο;

Είμαι θεραπεύτρια σε ψυχοσεξουαλικές περιπτώσεις και θεραπεύτρια ζευγαριών με ειδίκευση στα ψυχολογικά τραύματα, τις εξαρτήσεις. Εργάζομαι με ζευγάρια. Επίσης, είμαι δασκάλα της Κουνταλίνι Γιόγκα. Διδάσκω Κουνταλίνι ως τεχνολογία, όχι ως θρησκευτική πρακτική και μπορώ, μέσω αυτής, να χτίζω γέφυρες ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους, τη θεραπεία και την Κουνταλίνι Γιόγκα.

Είστε ευτυχισμένη;

Ναι. Είναι ευτυχισμένη και ΝΙΩΘΩ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ.

Κοιτώντας πίσω, θα το αλλάζατε το παρελθόν;

Όσον αφορά στον εαυτό μου; Δεν νομίζω. Δεν περνούσα καθόλου καλά, όταν ήμουν παιδί, μισούσα την εφηβεία και πραγματικά πάλεψα όταν ήμουν 20, αλλά από τα 31 και μετά ήταν μία εξαιρετική ζωή.

Ποια συμβουλή σας έδωσαν κάποτε και τη θυμάστε ακόμη; Ποιο είναι αυτό που εσείς λέτε σαν μότο σε έναν νέο άνθρωπο, που έχει όλη τη ζωή μπροστά του;

Δεν μπορώ να θυμηθώ να μου έχουν δώσει κάποια χρήσιμη συμβουλή! Δυστυχώς. Αλλά η συμβουλή που θα έδινα και που δίνω τώρα είναι η εξής: να γνωρίζετε ότι μπορείτε να αλλάξετε το πώς νιώθετε. Δεν είστε αβοήθητοι. Τρία λεπτά μόνο επικέντρωσης σε διατάσεις και στην αναπνοή σας, μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Το αξίζετε!

Έρχεστε στην Ελλάδα. Σε λίγες μέρες. Πώς νιώθετε;

Χαίρομαι που ξαναέρχομαι στην Ελλάδα. Αυτή τη χρονιά, δίδαξα σε πολλά σεμινάρια και κάθε ένα από αυτά οδήγησε τον εαυτό μου σε μεγάλες αλλαγές, καθώς επίσής, – το πιστεύω –  και σε όσους δούλεψαν μαζί μου. Η Ελλάδα είναι ένα τόπος με ισχυρό δυναμικό, μέσω του οποίου μπορούν να γίνουν πολλές αλλαγές . Η ανθρωπιστική κρίση, όσον αφορά τόσο στην οικονομική κατάσταση όσο και στο προσφυγικό, έχει δημιουργήσει νέα πεδία για εξαιρετικές αλλαγές και μεταμορφώσεις. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που με καλούν να έλθω και να συνεισφέρω σε μία τέτοια εποχή.

Η Carolyn Cowan θα είναι στην Ελλάδα τον Ιανουάριο για ένα και μοναδικό σεμινάριο με θέμα “Γίνε κύριος της εθισμένης πλευράς του εαυτού σου“.
Δείτε εδώ όλες τις αναλυτικές πληροφορίες

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κι εγώ. Να έχουμε καλές γιορτές.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Χρύσα Φωτοπούλου

Σχετικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα: 
Τhe Addictive Personality
Youtube: Carolyn Cowan

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας