Πολλές φορές θα έχει τύχει να πέσουμε θύματα ανθρώπων που επιχειρούν να μας χειραγωγήσουν ή ήδη μας χειραγωγούν, και κάποιες φορές, ίσως και εμείς να έχουμε κάνει το ίδιο σε κάποιον (χωρίς να το έχουμε καταλάβει ίσως!)

 

ηχειραγώγηση, αποτελεί την πιο κοινή εκδήλωση της προσωπικότητας με το στοιχείο του διαχωρισμού (εγώ-εσύ). Το άτομο που χειραγωγεί, πιστεύει ότι είναι ανώτερος (διαφορετικός) από τον συνάνθρωπό του και έτσι επιχειρεί να τον χρησιμοποιήσειγιαδικό του όφελος, δρώντας ενάντια στην ελεύθερη βούληση  τού τελευταίου.

Ετυμολογικά, η λέξη σημαίνει «παίρνω κάποιον από το χέρι και τον οδηγώ», η νεοελληνική της όμως σημασία έχει διαφορετικό νόημα, αυτό τού «ασκώ σε κάποιον τέτοια επίδραση, με αποτέλεσμα να του αφαιρώ κάθε πρωτοβουλία και κάθε ανεξαρτησία στη σκέψη».

Πώς δρα ο χειριστικός άνθρωπος

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι συγκεκριμένες και  προέρχονται από μία βαθιά γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας (επιστημονικά ή διαισθητικά). Ο χειριστικός άνθρωπος χρησιμοποιεί τις δικές σας  επιθυμίες και πάνω σε αυτές χαράζει την πορεία του. Πορεία που θα σας επιβάλλει να ακολουθήσετε! Διαστρεβλώνει τα δικά σας «θέλω» και τα προσαρμόζει επάνω στα δικά του! Αυτό του χαρίζει μια ανεξάντλητη δημιουργικότητα και ενέργεια αφού τροφοδοτείται συνεχώς από εσάς τους ίδιους!

Για να δυναμώσει την επιρροή του επάνω σας, θα χρησιμοποιήσει και ένα πλήθος άλλων πλάγιων μεθόδων όπως:

  • Κολακεία («είσαι πραγματικά ικανός, το είδα από την αρχή…»)
  • Εκφοβισμό («αν δεν κάνεις έτσι θα πάθεις αυτό κι εκείνο…»)
  • Αδελφοσύνη («μαζί θα το πετύχουμε» κ.λπ)
  • Ηθική («είναι δεοντολογικό το θέμα…»)

και γενικά οτιδήποτε κρίνει ότι τον βοηθάει στον έλεγχο της προσωπικότητάς σας. Ο χειριστικός άνθρωπος  λοιπόν είναι εύστροφος και ξέρει να χειρίζεται καλά τον Λόγο.

Πώς θα καταλάβουμε ότι κάποιος μας χειραγωγεί 

Καταρχήν, θα νοιώσουμε έναν μεγάλο και αδιόρατο φόβο στην σκέψη και μόνο να πάμε ενάντια σε αυτό που ζητάει ο άλλος από εμάς. Φοβόμαστε τις συνέπειες της «επαναστατικότητάς μας» και το ενδεχόμενο και μόνο να εκφράσουμε ότι θέλουμε να διακόψουμε ή να αλλάξουμε πορεία μάς γεμίζει πανικό!

Αν καθίσουμε όμως και ερευνήσουμε τους φόβους μας, θα δούμε ότι δεν υπάρχουν πραγματικές συνέπειες! Αυτό δείχνει την αβασιμότητά τους και αποτελεί ένδειξη χειραγώγησης.

Πώς μπορούμε να απελευθερωθούμε

Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση μας με αυτόν τον άνθρωπο και ότι δεν είναι φυσιολογικό να νοιώθουμε τόσο πολύ φόβο στο να εκφράσουμε τα δικά μας θέλω. Αυτό ισχύει κυρίως στην περίπτωση που δεν έχει συμβεί κάτι που θα δικαιολογούσε αυτόν το φόβο (π.χ. άσκηση σωματικής βίας).

Το δεύτερο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς οι ίδιοι τρέφουμε το χειραγωγό μας με το φόβο και την ατολμία μας, να καταλάβουμε ότι είναι πολύ εύκολο να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Στη συνέχεια, χρειάζεται να πάρουμε θάρρος και να εκφράσουμε σθεναρά την πρόθεσή μας για διόρθωση της κατάστασης ή και για πλήρη αποκοπή από το ίδιο το άτομο (αν κρίνουμε ότι αυτό είναι το σοφότερο). Αυτό, δεν είναι απαραίτητο να γίνει με ένταση καθώς το άτομο θα λάβει ασυνείδητα το μήνυμα από εμάς.

Τέλος, επιμένουμε στη θέση μας διότι είναι σχεδόν σίγουρο (εκτός κι αν πρόκειται για κοντινό μας άτομο που είναι πρόθυμο να μας ακούσει και να αλλάξει) ότι ο χειραγωγός θα επιμείνει και θα μας ενοχλεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αποφασιστικότητά μας εδώ παίζει καθοριστικό ρόλο διότι σε περίπτωση δικής μας υποτροπής, θα βάλει όλα του τα δυνατά για να αποτρέψει παρόμοια «ανυπακοή» στο μέλλον. Το θετικό είναι ότι σπάνια ο χειραγωγός θα επιμείνει πάνω από 2-3 φορές, όντας δειλός, από την στιγμή που έχει αποκαλυφθεί θα φύγει ψάχνοντας για ένα πιο εύκολο θύμα.

 

Newsletter εγγραφή

 

Στέργιος Λουκόπουλος

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας