Τα βιβλία χρωματίσματος δεν είναι μόνο για παιδιά. Μπορούν να χαλαρώσουν το νου και να προσφέρουν ανακούφιση από το στρες στους ενήλικες. Ας δούμε με ποιον τρόπο.

 

Βιβλία χρωματίσματος για ενήλικες

Νομίζετε πως τα βιβλία χρωματίσματος είναι μόνο για παιδιά; Σκεφτείτε το καλά. Τα βιβλία χρωματίσματος είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να εκφράσουν οι μεγάλοι τα καλλιτεχνικά τους ένστικτα και για να απαλύνουν το στρες που τους διακατέχει. “Το να χρωματίζει κάποιος ελεύθερα σχήματα σε ένα βιβλίο, είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα συγκέντρωσης. Είναι κάτι που σε βοηθά να επικεντρωθείς στην στιγμή έχοντας επίγνωση” λέει η Cara Maksimow, ιδιώτης ψυχοθεραπεύτρια στο Chatham του New Jersey.

Τα βιβλία χρωματισμού είναι επίσης μέσα στο top 10 των πλέον ευπώλητων τίτλων του Amazon, καθώς οι άνθρωποι ψάχνουν οικονομικούς τρόπους για να χαλαρώσουν και να γίνουν δημιουργικοί από το σπίτι τους.

Να λοιπόν τι πρέπει να ξέρουμε όσοι είμαστε αρχάριοι σε αυτή την δημοφιλή δραστηριότητα.

Το χρώμα μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ψυχική αναστάτωση

Μια μελέτη του 2018, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Arts in Psychotherapy, παρακολούθησε την πορεία 200 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν για διάφορους ιατρικούς λόγους, μεταξύ των οποίων και επεμβάσεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί που συμμετείχαν σε 50 λεπτά προγράμματα art therapy σημείωσαν σημαντική βελτίωση στην διάθεσή τους και μείωση του επιπέδου πόνου και ψυχικής αναστάτωσης. Εάν έχεις χαμηλό επίπεδο πόνου και στρες, μια ώρα ενασχόλησης με χρωμάτισμα, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ακόμη μεγαλύτερη ηρεμία και να βελτιώσεις περισσότερο την διάθεσή σου.

Χρωματίζοντας μπορούμε να ηρεμήσουμε ακόμη και τον πιο υπερκινητικό νου

Εξαιτίας της απλής επαναλαμβανόμενης κίνησης αλλά και της επιλογής των χρωμάτων, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφαλικού φλοιού, ενώ συγχρόνως χαλαρώνουμε την αμυγδαλή. Η αμυγδαλή είναι το κέντρο του εγκεφάλου που συνδέεται με τον φόβο και το χρώμα έχει άμεση επίδραση πάνω της. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό Frontiers in Psychology, τα ψυχρά χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο προκαλούν ηρεμία, ενώ τα θερμά όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί μπορούν να μας ενεργοποιήσουν. Επίσης, χρωματίζοντας μπορούμε να συγκεντρωθούμε ενώ επικεντρωνόμαστε στις αισθήσεις: Πώς αισθανόμαστε την ξυλομπογιά ανάμεσα στα δάχτυλά μας; Τι μυρωδιά έχει; Πώς θα περιγράφαμε ακριβώς την απόχρωση που επιλέξαμε;

Χρωματίζοντας μπορούμε να απαλλαγούμε από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μας

Αντικαθιστώντας το κινητό, το tablet ή το laptop με ένα βιβλίο για χρωμάτισμα, αποφεύγουμε να εκθέσουμε τον εαυτό μας στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών που μας κρατάει άγρυπνους μέσα στην νύχτα. Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 στο JAMA Pediatrics, φαίνεται ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικές συσκευές το βράδυ, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να κοιμηθούν και πολύ πιο περιορισμένη κατάσταση REM ύπνου (απαραίτητη για την σωματική ανάπαυση και την αναδόμηση της μνήμης), σε σχέση με τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικές συσκευές. Αφού ξυπνούσαν και μετά, εξακολουθούσαν να αισθάνονται νυσταγμένα και παρέμεναν έτσι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τους μη-χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών.

Χρωματίζοντας, ενθαρρύνετε τον καλλιτέχνη που έχετε μέσα σας

Έχετε ακόμη τραυματικές μνήμες από το μάθημα των καλλιτεχνικών στο σχολείο; Μπορείτε να επανορθώσετε την άσχημη παιδική σας ανάμνηση. Χρησιμοποιώντας ένα βιβλίο με έτοιμα σχέδια (και μάλιστα αρκετά περίτεχνα), είναι σαν ένας σπουδαίος ζωγράφος να συνάπτει μαζί σας μια συμφωνία που λέει ότι εσείς έχετε το δικαίωμα να βάλετε χρώμα στα σχέδιά του. Η σύγχρονη ιέρεια των βιβλίων χρωματισμού Johanna Basford, δηλώνει απερίφραστα ότι οι άνθρωποι που απλώς χρωματίζουν τα έτοιμα σχέδια που υπάρχουν στα βιβλία της, είναι το ίδιο δημιουργικοί με την ίδια.

Χρωματίζοντας μπορεί να ανακαλύψετε κάτι καινούργιο

Οι μεγάλοι δεν έχουμε τις ευκαιρίες για ανοιχτό και μη-δομημένο παιχνίδι (το Candy Crush δεν μετράει). Όμως, σε αυτές τις στιγμές συγκέντρωσης όπου ο νους απελευθερώνεται, έχει την ευκαιρία να κάνει αναπάντεχους συνειρμούς. Από αυτούς θα προκύψουν οι καινούργιες ιδέες και θα απελευθερωθεί η κρυμμένη δημιουργικότητα που υπάρχει μέσα μας. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε και δημοσιεύθηκε το 2018 στο Clinical Journal of Nursing Oncology, η ενσωμάτωση του ελεύθερου παιχνιδιού και της δημιουργικής δραστηριότητας, στην καθημερινή ρουτίνα ασθενών με καρκίνο, είχε μεγάλη ευεργετική δράση. Τους έκανε να αποσπαστούν, με την καλή έννοια, από αυτό που τους συνέβαινε, με αποτέλεσμα να νιώθουν λιγότερο άγχος. Αυτό σημαίνει ότι η δραστηριότητα του ελεύθερου χρωματίσματος μπορεί να έχει μια θετική επίδραση σε πολύ κόσμο.

Χρωματίζοντας μπορείς να γίνεις ο σταρ του γραφείου

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, η οποια δημοσιεύθηκε στο Frontiers of Neural Circuits, οι άνθρωποι που εκφράζονται δημιουργικά, μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία και να εξελιχθούν περισσότερο σε διάφορους τομείς της κοινωνικής,  επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής. Να ένας ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσει κανείς να είναι δημιουργικός, λέει η ψυχοθεραπεύτρια Cara Maksimow. “Τα βιβλία χρωματίσματος σχεδίων για ενήλικες, είναι όπως κάθε μορφή τέχνης, όπως η μουσική, η yoga, η κηπουρική, μια εξαιρετική επιλογή για να μειώσει κανείς το προσωπικό του άγχος και να εκφραστεί”. Ας το κάνουμε μια υπόθεση που έχει διπλό όφελος: μπορούμε να προσκαλέσουμε τους συναδέλφους μας να το δοκιμάσουν μαζί μας, σε ένα διάλειμμα φαγητού στο γραφείο.

Χρωματίζοντας μπορούμε να βρούμε γλυκιά ανακούφιση από την ζάλη των πολλών επιλογών

Υποθέτουμε ότι έχουμε να εκπληρώσουμε το απλό έργο της αγοράς ενός γιαουρτιού στο σουπερμάρκετ. Είναι πιθανό να συλλάβετε τον εαυτό σας να είναι καθηλωμένος και αγχωμένος στην μέση του διαδρόμου παλεύοντας με μια σειρά από ερωτήματα: Ποια εταιρία να επιλέξω; Πόσα τα εκατό λιπαρά; Τι γεύση; Εδώ αρχίζει ο πονοκέφαλος. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν την συγκεκριμένη κατάσταση “κόπωση απόφασης”, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Health Psychology. Όταν χρωματίζετε δεν έχετε παρά δύο απλά διλήμματα: “ποια σελίδα να χρωματίσω;” “τι χρώμα να χρησιμοποιήσω;”

Χρωματίζοντας προσθέτετε νόημα στην ζωή σας και νιώθετε ξανά σαν παιδιά

Όχι, το χρωμάτισμα δεν είναι κάποιο είδος μαύρης μαγείας, αλλά μπορεί να ανακαλέσει το πιο μαγικό από όλα τα συναισθήματα: την Νοσταλγία.

Πώς μπορείτε να αρχίσετε; Διαλέξτε ένα βιβλίο που το θέμα του (mandala, ζώα, λουλούδια, ακόμη και ρητά έμπνευσης) έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα για εσάς, και μετά διαλέξτε τα αγαπημένα σας χρώματά. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κανόνες. Αν θέλετε ο ήλιος να είναι μπλε και τα δέντρα πορτοκαλί, κάντε το! Αφήστε το εσωτερικό σας παιδί να οργιάσει.

Χρωματίζοντας μπορείτε να μεγαλώσετε με χάρη

Επειδή το χρωμάτισμα είναι μια ασχολία που γίνεται με τα χέρια, σας βοηθά να διατηρήσετε την επιδεξιότητα που οι άνθρωποι χάνουν με την ηλικία. Και ποιος μας λέει ότι το χρωμάτισμα είναι μια μοναχική περιπλάνηση; Πολλές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία διοργανώνουν σχετικές συναντήσεις. Και αν ακόμη δεν μπορείτε να εντοπίσετε κάτι σχετικό στην περιοχή σας, μπορείτε να οργανώσετε την δική σας συνάντηση για χρωμάτισμα. Οι άνθρωποι με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς απολαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό ευτυχίας και υγείας κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Πηγή: www.thehealthy.com

Cara Maksimow, LCSW, a therapist in private practice in Chatham, New Jersey.
The Arts in Psychotherapy: “Art therapy improves mood, and reduces pain and anxiety when offered at bedside during acute hospital treatment”.
American Art Therapy Association: “The Adult Coloring Book Phenomenon”.
Frontiers in Psychology: “Color and psychological functioning: a review of theoretical and empirical work”.
JAMA Pediatrics: “Association Between Portable Screen-Based Media Device Access or Use and Sleep Outcomes: A Systematic Review and Meta-analysis”.
Clinical Journal of Nursing Oncology: “Creative Play: A Nursing Intervention for Children and Adults With Cancer”.
Health Psychology: “Clinical decisions and time since rest break: An analysis of decision fatigue in nurses.”

Σχετικά links: https://www.johannabasford.com/ 

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας