Χρυσή Μπέρου | Η διευκόλυνση συμπαντικής ενέργειας είναι η αλήθεια μου

0
1148
Η Χρυσή Μπέρου λέει πως η ίδια δεν θεραπεύει. Βλέπει τον εαυτό της σαν τροφό. Μια συμβολική μητέρα που δημιουργεί έναν ασφαλή ενεργειακό χώρο, μέσα στον οποίο συντελείται η θεραπεία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Χρυσή Μπέρου ζει και εργάζεται με την ενέργεια. Η άσκηση στο Τσι Κονγκ είναι καθημερινότητα για εκείνη, συγχρόνως όμως είναι και το επάγγελμά της. Προσφέρει “ενεργειακές διευκολύνσεις”, ένα εναλλακτικό τρόπο ολιστικής ίασης, και μυεί ανθρώπους στην τέχνη του Τσι. “Δεν θεραπεύουμε την ασθένεια, θεραπεύουμε τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάποιος την ζωή” , λέει. Το Τσι είναι για τους Κινέζους η Πνοή: “τα πάντα γύρω μας είναι Τσι, ολόκληρη η φύση διέπεται από τους ίδιους συμπαντικούς νόμους. To Τσι Κονγκ μας μαθαίνει να είμαστε σε αρμονία με τους νόμους αυτούς”.

Ιδιαίτερα καταξιωμένη στον χώρο της ενδυματολογίας μας διηγείται πως το ανακάλυψε απροσδόκητα, σε μια συνέντευξη που είναι η προσωπική της ιστορία και το ταξίδι της μέχρι εδώ.

Χρυσή, πως αισθάνεσαι που έχεις εγκαταλείψει τον χώρο της ενδυματολογίας και του σινεμά;

Εξαιρετικά! Παρόλο που αυτό που έκανα το αγαπούσα πολύ, και ήμουν ψωνάρα. Ήμουν η πρώτη που πήγαινα και η τελευταία που έφευγε από ένα γύρισμα.

Πόσα χρόνια κράτησε αυτό;

Κράτησε 22 χρόνια. Κάποια στιγμή όμως ένιωσα ότι σβήνει η φλόγα, ότι χάνω το ενδιαφέρον. Σε όλη μου την ζωή, έτσι λειτουργούσα με βάση το πάθος.

Ήταν δύσκολος ο αποχωρισμός;

Ήταν δύσκολος συναισθηματικά. Σαν ενδυματολόγος το όνειρό μου ήταν ένα βεστιάριο και για τον λόγο αυτό είχα συγκεντρώσει πάνω από 3.500 κοστούμια τα οποία ήταν δύσκολο να τα αποχωριστώ. Χρειάστηκε όμως. Στα πρώτα χρόνια της μετάβασής το εισόδημα που προέκυψε από τα ρούχα, με υποστήριξε οικονομικά.

Το μετάνιωσες;

Όχι καθόλου! Το συνειδητοποίησα όταν πριν από μερικά χρόνια, στην παραγωγή μιας ταινίας κλήθηκα να συμμετάσχω. Προτίμησα να βοηθήσω φιλικά, όχι όμως σαν ενδυματολόγος. Εκεί κατάλαβα ότι ο χώρος αυτός είναι μια παλιά οικογένεια, επαγγελματικά όμως έχει για μένα κλείσει.

Είχε ρίσκο αυτή η επαγγελματική στροφή;

Φυσικά είχε μεγάλο ρίσκο, γιατί άφησα στα 48 μου μια στημένη καριέρα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ήταν λίγο περίεργο. Πήγα στην Κίνα για να μελετήσω και να φέρω κάτι που εδώ ο κόσμος δεν ξέρει.

Πως αντιμετώπισε την κίνηση αυτή ο περίγυρός σου;

Μου έλεγαν “Τί έγινε, σου την βάρεσε;” “Είναι δυνατόν να τα παρατάς όλα εσύ, που έχεις φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο;” Μπορεί να μην ήξερα που θα με βγάλει όλο αυτό, συγχρόνως όμως δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία, ήμουν ακλόνητη. Ένιωθα ότι θα το ακολουθήσω, ότι και αν γίνει.

Αυτό που περιγράφεις είναι μια αφύπνιση. Πώς προέκυψε;

Ήταν απρόσμενο. Ζούσα έντονη ζωή, το επάγγελμά μου ήταν απαιτητικό και δούλευα ατελείωτες ώρες. Εκείνη την εποχή όταν κάποιος μου μιλούσε για ενέργεια, δεν καταλάβαινα, δεν ήξερα τίποτα πέρα από την λογική. Και την φαντασία φυσικά, όσον αφορούσε την τέχνη μου. Κάποια στιγμή, μια φίλη ανέφερε ότι θα δει μια γυναίκα που κάνει καθαρισμό ενέργειας. Και αυθόρμητα της είπα “θα έρθω και εγώ”, και πήγα.

Πότε συνέβη αυτό;

Το 2011. Γνώρισα αυτή την γυναίκα η οποία με ιδιαίτερη συγκίνηση μου είπε: “Υπάρχει κάτι που συμβαίνει, πολύ ιδιαίτερο, το οποίο έχω χρέος να σου μεταφέρω γιατί πρέπει να το ξέρεις. Είσαι θεραπεύτρια και χρειάζεται να ανοίξεις την ποιότητά σου γιατί σε περιμένει κόσμος”. Τόσο απλά και ξεκάθαρα.

Πώς ένιωσες;

Έμεινα άναυδη, το αμφισβήτησα. Όμως εκείνη επέμεινε ότι είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν πρέπει να το σταματήσω. Έφυγα προβληματισμένη προσπαθώντας να το ερμηνεύσω. Τελικά αποφάσισα να επιστρέψω και να μυηθώ μαζί της στην διαύλωση με τον Ανώτερο Εαυτό.

Ένιωθες φόβο με αυτό που σου συνέβαινε;

Όχι, αλλά υπήρχε ένα σχήμα οξύμωρο. Από την μία ήταν η ανασφάλεια “είναι δυνατόν να μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο;” και από την άλλη ένιωθα μια έντονη φλόγα που με ωθούσε να προχωρήσω. Δίσταζα να το εφαρμόσω. Μέχρι που ήρθε η πρώτη φορά… Τότε ένιωσα ότι δεν είχα καμία αμφιβολία, αυτή είναι η αποστολή μου.

Πως ήταν αυτό;

Την ώρα που συνδέθηκα, στο λέω με πολύ δυνατή  καρδιά αυτή την στιγμή, ένιωσα ένα κεντράρισμα και ένα απίστευτο άνοιγμα καρδιάς. Ένιωσα συμπόνια, αγκαλιά και αίσθηση ότι είμαστε όλοι ίδιοι.

Πως ανταποκρίνονται οι θεραπευόμενοι;

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν άμεσα αποτελέσματα. Αντίθετα σε άλλες περιπτώσεις, η αλλαγή σκάει αργότερα, ξαφνικά σαν ένα ποπ κορν!

Άρα η θεραπεία δουλεύει σε βάθος χρόνου;

Ναι, γιατί πρώτα, μπορεί να ολοκληρωθεί σε διαφορετικό ενεργειακό πεδίο, νοητικό ή ψυχικό. Εμείς δουλεύουμε στον κάθετο άξονα, εκεί που δεν υπάρχει χρόνος, όλα είναι τώρα. Πολλοί άνθρωποι με ρωτάνε “μα πώς έγινε αυτό;”. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε με την λογική. Δεν χρειάζεται, γιατί έχουμε το βίωμα.

Πως γίνεται η ίαση;

Άκου τι συμβαίνει. Όταν συναντιόμαστε λέω, η εργασία μου είναι να σου δημιουργήσω έναν ασφαλή χώρο να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Θα είναι σαν να είμαι δίπλα σου, σαν να σε παίρνω αγκαζέ και να πηγαίνουμε βόλτα σε έναν κήπο. Όλα αυτά γίνονται βάση ελεύθερης βούλησης, αν εσύ δεν θέλεις να δω, δεν θα δω. Αν δεν θες να με αφήσεις, δεν θα με αφήσεις, τελεία. Θα πάμε μέχρι εκεί που επιτρέπεις.

Το βίωμα είναι μια συγκινησιακο-διανοητική συνειδητοποίηση του τι συμβαίνει. Όλοι έχουμε δυσλειτουργικά μοτίβα, αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Το θέμα είναι πώς τα συνειδητοποιούμε και πώς μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε, πώς τα κάνουμε λειτουργικά, αλλάζοντας την οπτική μας. Αυτό είναι η θεραπεία.

Θέλεις να μας πεις πως είναι μια συνεδρία;

Ξεκινάμε με μια μικρή συζήτηση. Λέμε ένα δύο λόγια για να καταλάβω ποιο είναι το αίτημα του ανθρώπου που έρχεται. Στην συνέχεια ενημερώνω για το τί είναι αυτό που θα ακολουθήσει, προκειμένου να νιώσει ασφαλής και να αρχίσει να χαλαρώνει. Η επόμενη φάση, είναι μια χαρτογράφηση των αποθηκών ενέργειας (chakras) στο σώμα του. Βλέπω δηλαδή την ροή της ενέργειας, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές ένα εκκρεμές. Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση.

Το δεύτερο μέρος, που είναι και το βασικό κομμάτι της διευκόλυνσης, είναι η διαύλωση με το πεδίο της Ανώτερης Νοημοσύνης. Είναι σαν να μπαίνουμε στην ψυχική μας βιβλιοθήκη, εκεί όπου υπάρχουν όλα τα αρχεία και τα δεδομένα της εξέλιξης της ψυχής μας, όχι μόνο αυτής της ενσάρκωσης μας.

Γίνεται δηλαδή ένα download πληροφοριών;

Έτσι είναι, ωστόσο δεν κάνω κάτι προσωπικά, ανοίγει το κανάλι και οι πληροφορίες έρχονται. Αυτός είναι ένας μίτος και από εκεί αρχίζουμε να ξεμπλοκάρουμε καταστάσεις, μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι. Επίσης θέλω να πω, ότι  η διευκόλυνση/άνοιγμα της ενέργειας, μας πάει μέχρι εκεί που είμαστε έτοιμοι και ποτέ πιο πέρα.

Χρειάζεται ο θεραπευόμενος να κάνει κάτι;

Αυτό που είναι σημαντικό να κάνει κάποιος, είναι να παρατηρεί τα μοτίβα σκέψης του.

Πόσες συνεδρίες μπορεί να χρειαστούν για να πετύχει κάποιος μια αλλαγή;

Δεν υπάρχει συνταγή. Όμως υπάρχει μια ειλικρίνεια από την δική μου πλευρά. Επίσης ο θεραπευτής/θεραπευόμενος καταλαβαίνει και συντονίζεται με το πότε έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Χρυσή Μπέρου

Θέλεις να μας πεις τι είναι το Τσι;

To Τσι είναι η ανάσα, η ζωή μας η ίδια, τα πάντα είναι Τσι. Το Τσι για τους κινέζους δεν είναι μόνο η Ανα-πνοή -η υπέροχη αυτή λέξη-, είναι η ζωτική ενέργεια. Αν αναγνωρίσουμε την αξία της αναπνοής, μπορούμε να αναγεννηθούμε.

 

Τι σε έκανε να το προσεγγίσεις;

Ήθελα να βρω κάτι που να είναι σωματικό και με το οποίο να μπορώ να προσεγγίσω ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την ενέργεια. Υπάρχουν τρεις χιλιάδες είδη Τσι Κονγκ. Το Zhineng Qigong (Ζίνενγκ Τσιγκόγκ) που διδάσκω, σου μαθαίνει πώς να καλλιεργείς καθημερινά  την ενέργεια σου, αναδεικνύοντας τις ικανότητες σου και τη σοφία σου.

Από που προέρχεται το Ζι Νενγκ Τσι Κόνγκ;

Το Zhineng Qigong ιδρύθηκε από έναν ιδιαίτερα προικισμένο και φωτισμένο κινέζο γιατρό και επιστήμονα τον Δρ. Πανγ Μινγκ. Το ξεχωριστό με αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι μεγάλωσε σε ένα αμιγώς Τσιγκόγκ οικογενειακό περιβάλλον, με πάρα πολλούς δασκάλους γύρω του. Έμαθε πολλές διαφορετικές τεχνικές Τσι Κονγκ και την δεκαετία του 80, ήταν τόσο αναγνωρισμένος και διάσημος που κουράριζε υψηλά ιστάμενους της κυβέρνησης.

Τότε λοιπόν αποφάσισε να φτιάξει το δικό του σύστημα, το οποίο ήταν ένα αμάλγαμα τεχνικών και ιατρικής, τα οποία γνώριζε σε βάθος. Για πρώτη φορά έκανε το επαναστατικό βήμα και έβαλε μέσα στο παιχνίδι και την κβαντοφυσική. Αυτό πολλαπλασίασε το πεδίο και έδωσε πολύ μεγαλύτερη ισχύ στην πρόθεση.

Τι μαθαίνει κάποιος που κάνει Τσι Κονγκ μαζί σου;

Μαθαίνουμε πώς να κεντράρουμε μέσα μας και πώς να κάνουμε «ενεργειακό διάλογο» με το Τσι της φύσης. Το χρησιμοποιημένο Τσι το παραδίδουμε και παραλαμβάνουμε φρέσκο Τσι από την φύση. Στους μαθητές μου διδάσκω συγκεκριμένες φόρμες ώστε να μπορεί ο καθένας να ασκείται και μόνος του. Επίσης διδάσκω καθοδηγητικούς διαλογισμούς, οι οποίοι βοηθούν σε θεραπεία ασθενειών. Έχουμε διάφορες περιπτώσεις, ορισμένες αρκετά σοβαρές.

Στις σοβαρές παθήσεις δουλεύεις συμπληρωματικά;

Ναι φυσικά, δεν χρειάζεται κάποιος να αφήσει την συμβατική θεραπεία που ακολουθεί. Όλα είναι κατ’ ευχή και όλα είναι ενέργεια. Ακόμη και τα φάρμακα είναι ενέργεια. Βέβαια στις χημειοθεραπείες βλέπουμε πως ο οργανισμός εξασθενεί δραματικά, και πάμε ξανά και ξανά με το Τσι να βοηθήσουμε τον οργανισμό να ανεβεί. Αυτό όμως που μαθαίνουμε στον ασθενή είναι να θεραπεύει την σκέψη. Δεν θεραπεύουμε την νόσο, θεραπεύουμε την στάση μας απέναντι στην ζωή.

Άρα μιλάμε για μια καλλιέργεια, για ένα είδος παιδείας;

Ακριβώς για αυτό πρόκειται. Το Τσι Κονγκ θεωρείται μέρος της επιστήμης ζωής και δεν έχει εφαρμογή μόνο στην προσωπική μας υγεία και ευεξία. Έχει εφαρμογή σε όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα, γιατί όλα είναι Τσι. Μπορεί να έχει καταπληκτική εφαρμογή στην καλλιέργεια των φυτών, στην δασοκομία, στην γεωργία ή την κτηνοτροφία. Γίνονται πολλές έρευνες αυτή την στιγμή και πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον.

Έχεις κάνει εναλλακτικές συνεργασίες;

Ένα πράγμα που ονειρευόμουν, ήταν να διδάξω Τσι Κονγκ σε χορευτές, γιατί αγαπώ πολύ τον χορό και πιστεύω ότι ένας χορευτής που δουλεύει με το κέντρο του ενεργειακά, μπορεί να έχει πολύ δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό έγινε λοιπόν σε ένα χώρο που εκπαιδεύει επαγγελματίες χορευτές και λέγεται Ακτίνα. Το κάναμε στο τρίτο έτος και δούλεψε υπέροχα. Σήμερα, λειτουργούν όμορφα και οι συνεργασίες με ομάδες ψυχοθεραπευτών.

ευτυχίαΤι είναι η ευτυχία για σένα;

Ευτυχία είναι να αναγνωρίσουμε τις ποιότητες που έχουμε, τα ταλέντα μας. Να τα καλλιεργήσουμε και να μάθουμε τον εαυτό μας μέσα από αυτά. Με χαρά… Αυτό είναι η ζωή, αυτή είναι η αλήθεια μας, αυτή είναι η προσφορά μας, δεν είναι όλα τα άλλα. Και το Τσι Κονγκ μας μαθαίνει να είμαστε σε επαφή με το αναφαίρετο δικαίωμά μας, που είναι η επαφή με την χαρά.

Κάνεις καθημερινή πρακτική;

Ναι, γιατί το αγαπώ. Και έτσι πρέπει να γίνεται, όχι γιατί μας το είπε κάποιος δάσκαλος. Η πρακτική είναι σαν να επενδύεις ενέργεια σε έναν κουμπαρά. Κάθε μέρα και από λίγο. Δημιουργείς έτσι ένα απόθεμα που θα το χρησιμοποιήσεις, όταν θα έρθει κάτι δύσκολο. Το Τσι Κονγκ σου μαθαίνει πως να είσαι συνδεδεμένος με τους κανόνες του σύμπαντος. Σου μαθαίνει, ακόμη, πώς είναι να μην δημιουργείς προσκολλήσεις.

Τι σημαίνει προσκόλληση;

Όταν μας συμβαίνει κάτι, θετικό ή αρνητικό, δημιουργούνται συναισθήματα μέσα μας, που παράγονται από χημικές εκρήξεις μέσα στο σώμα μας. Αυτές οι βιοχημικές διεργασίες διαρκούν γύρω στα 16 δευτερόλεπτα. Για παράδειγμα ο θυμός, βιολογικά παράγεται και διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα.

Στην συνέχεια μεταφέρεται στο συναισθηματικό και νοητικό μας σώμα και γίνεται συναίσθημα και σκέψη: είμαι θυμωμένος γιατί….κλπ. Εκεί γίνεται η προσκόλληση και μπορεί να μείνουμε θυμωμένοι με την σκέψη, για πάρα πολύ καιρό και να το τροφοδοτούμε με τις όποιες επιπτώσεις στο σώμα μας.

Επιτρέπεται λοιπόν ο θυμός;

Όλα τα συναισθήματα είναι χρήσιμα, υπάρχουν και μας μαθαίνουν να γνωρίζουμε τη ζωή. Όμως όταν τα παρατηρήσουμε, τότε αρχίζουμε να μαθαίνουμε να μην προσκολλόμαστε σε αυτά. Η προσκόλληση δηλητηριάζει το σώμα μας. Η προσκόλληση μπορεί να γίνει και σε ευχάριστα συναισθήματα, τα οποία προσπαθούμε να τα ζήσουμε ξανά και ξανά. Καλό είναι να μπορούμε να προχωράμε.

στόχοι

Τι στόχους έχεις;

Ονειρεύομαι να με δω κάπου κοντά στην θάλασσα, γιατί την αγαπώ πολύ και την έχω δει με την φαντασία μου αυτή την εικόνα. Δεν με φαντάζομαι  μόνη μου όμως εκεί. Πιστεύω πολύ στις συνεργασίες και θα ήθελα να είμαι μαζί με άλλους ανθρώπους. Όλοι μαζί σαν μια αγκαλιά να συνεργαζόμαστε για την θεραπεία αυτών που μας επιλέγουν. Πιστεύω ότι η ενέργεια πάει προς τα εκεί, προς το εμείς. Αυτό θα ήθελα να είναι το μέλλον το δικό μου αλλά και γενικότερα του κόσμου.

Το ευχόμαστε και εμείς Χρυσή, γενικότερα αλλά και σε σένα προσωπικά.

Ευχαριστώ.

Συνέντευξη στην Λίλιαν Μετάξη
για την Όμορφη Ζωή

 

Δείτε τις προσεχείς εκδηλώσεις
της Χρυσής Μπέρου>>

 

Αναλυτικά στοιχεία: Χρυσή Μπέρου
Site: http://www.berou.gr
Email: [email protected]

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας