Στις δυσκολίες και προκλήσεις που περνάμε, θεωρώ σαν επιτακτική ανάγκη, στα πλαίσια της ενίσχυσης και της διατήρησης ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, με στροφή στην ζωντανή φυτοφαγική διατροφή, με έμφαση στα φύτρα, βλαστάρια και φυσικά στην χρήση χυμών σε καθημερινή βάση για βαθιά κυτταρική θρέψη.

 

ηαρχική αιτία της δημιουργίας κάθε είδους ασθένειας είναι η τοξιναιμία (η τοξίνωση του σώματος) και η έλλειψη μικροθρεπτικών ουσιών ήτοι μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα συνένζυμα, νερό και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Και ο άμεσος και πρωταρχικός τρόπος αντιμετώπισης κάθε δυσλειτουργίας του οργανισμού είναι η άμεση αποτοξίνωση,/ νηστεία, εσωτερική κάθαρση, αποφυγή στερεάς τροφής για ένα διάστημα.

Ένας απλός, σύντομος, εύκολος, ασφαλής και γευστικός τρόπος της επαναφοράς της ομοιόστασης, της υγείας του οργανισμού είναι η λήψη, κατανάλωση σε καθημερινή βάση   ΧΥΜΩΝ από φρούτα και λαχανικά.

Τις πρώτες αναφορές για την θεραπευτική έννοια των χυμών τις έχουμε από την αρχαιότητα, από τον μεγάλο γιατρό και φιλόσοφο Ιπποκράτη.

Υπάρχουν από το 1700πΧ αναφορές ότι στα συμπόσια τους απολάμβαναν φρεσκοστυμμένους χυμούς από ρόδι το οποίο μάλιστα ονόμασαν «Ερωτικήν πόσιν» ή «Ποτό της Αγάπης, χυμούς από σταφύλια, και άλλα φρούτα.

Η πρώτη μάλιστα καταγεγραμμένη συνταγή χυμού εμφανίζεται στα επίσημα αρχαία χειρόγραφα που βρέθηκαν  στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας (Ισραήλ).

Σε αυτά λοιπόν γίνονται αναφορές για ένα δυναμωτικό μείγμα ελιξίριο από ½ κιλό πολτοποιημένα σύκα και ρόδια το οποίο χάριζε σωματική ρώμη και ευεξία.

Την ίδια περίπου χρονική περίοδο άρχισε να καθιερώνεται στην σημερινή Αμερική και Φλόριδα ο χυμός εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα το πορτοκάλι. Η μέθοδος της παστερίωσης έδωσε την δυνατότητα να συντηρείται ο χυμός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το να πίνει όμως κάποιος παστεριωμένο συντηρημένο χυμό δεν έχει κανένα όφελος και θετικό αντίκτυπο στην υγεία.

Η παστερίωση μπορεί να προσφέρει μια ασφάλεια από τα βακτήρια και παθογόνους οργανισμούς, αλλά καθιστά το ρόφημα ένα «νεκρό» και ίσως «τοξικό» προϊόν το οποίο δεν έχει να προσφέρει τίποτα παρά μόνο κενές θερμίδες, αποστερημένες βιταμινών και πολύτιμων ιχνοστοιχείων, και μία επίπλαστη γεύση από τα πρόσθετα τεχνητά συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης.

Η μέγιστη προσφορά των χυμών, φρούτων και λαχανικών

Οι χυμοί λοιπόν των φρούτων και των λαχανικών έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τις δύο κύριες αιτίες όλων των ασθενειών, που είναι η τοξιναιμία και έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών.

Οι χυμοί φρούτων, και ειδικά των λαχανικών, με έμφαση στο χυμό καρότου, προκαλούν μια ηλεκτρομαγνητική αντίδραση του σώματος, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανταλλαγή της ύλης μεταξύ των κυττάρων.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, τα κύτταρα κατορθώνουν να προσλαμβάνουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, το απαραίτητο οξυγόνο και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά και συγχρόνως αποβάλουν τα απόβλητα του οργανισμού και το διοξείδιο του άνθρακα.

Αποτοξινώνουν το σώμα και παράλληλα το θρέφουν σε κυτταρικό επίπεδο χάρις των 4 πολύτιμων συστατικών τους: νερό, ένζυμα, χλωροφύλλη, μεταλλικά άλατα.

Αμινοξέα, Απλά σάκχαρα, ελεύθερα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, συνένζυμα, διαλύτες, φυτικές ίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά και φυτοθεραπευτικά συστατικά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
ΟΙ ΧΥΜΟΙ  βοηθάνε και συντελούν:

  • Στην Κυτταρική Θρέψη
  • Στην άμεση Ενέργεια
  • Είναι ιδανικός τρόπος ημερήσιας λήψης των απαραίτητων φρούτων και λαχανικών
  • Βοηθάνε στην Πρόληψη
  • Βοηθητικοί για την Θεραπεία των ασθενειών

Ιδανικός τρόπος λήψης των χυμών

  • Η λήψη γίνεται Πάντα με άδειο στομάχι.
  • Ανάλογα του χρόνου πέψης της τροφής, 2-6 ώρες μετά από το γεύμα.
  • Συνιστάται 4ώρες μετά από το γεύμα που περιλαμβάνει αμυλούχες τροφές (ρύζι, πατάτες, όσπρια, ζυμαρικά).
  • 2 ώρες μετά από γεύμα λαχανικών.
  • 4-6 ώρες μετά από πρωτεϊνούχα τροφή ( κρέας- ψάρι, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, σπόροι).

Ιδανική ώρα για χυμούς φρούτων 8:00 – 12:00, όπου χρειαζόμαστε και περισσότερη ενέργεια.

Ιδανική ώρα για χυμούς λαχανικών 14.00 – 20.00, όπου συντελείται η ανάπλαση και η θρέψη.

Για πρόληψη: 1 λίτρο/ ημερησίως (2-4 ποτήρια)
Για ανακούφιση και θεραπεία συμπτωμάτων: 2-4 λίτρα ( 8-16 ποτήρια) ημερησίως

Προσοχή

Οι χυμοί φρούτων ανεβάζουν τα επίπεδα  του σακχάρου, επειδή έχουν χάσει τις φυτικές τους ίνες. Είναι επίσης ανασταλτικό για χάσιμο βάρους, και για όσους βέβαια έχουν πρόβλημα μεταβολισμού των σακχάρων (Διαβήτης ΙΙ), επίσης είναι ανασταλτικό και για το σμάλτο των δοντιών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αποφεύγετε την υπερβολική λήψη χυμών, ή χρησιμοποιείτε το μίξερ, σε μορφή “smoothies”, ή ολόκληρα φρούτα.

Γενικές Οδηγίες

  • Μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνονται 1-2 χυμοί φρούτων ημερησίως ( 250 -500 ml).
  • Αραιώνετε το περιεχόμενο κατά το ήμισυ με νερό καρύδας, ή χυμό Σέλερι.
  • Αποφεύγετε την λήψη τους μετά τις 14.00.
  • Αμέσως μετά ξέπλυμα του στόματος με αλατόνερο ή διαττανθρακική σόδα και νερό (1/4 κουτ.σούπας. σε ½ ποτήρι νερό).
  • 30′ αργότερα μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Δεν αποχυμώνονται

  • Μπανάνα
  • Αβοκάντο
  • Ακτινίδιο
  • Ροδάκινο
  • Νεκταρίνια
  • Δαμάσκηνα
  • Βερίκοκα
  • Φράουλες

Χυμοί Λαχανικών

Έχουμε πάντα σαν βάση:

  • Σέλερι
  • Αγγούρι
  • Καρότο ή Μήλο
  • Λεμόνι ή Λαϊμ

+ 1 Φυλλώδες λαχανικό ( Σπανάκι, Σέσκουλο, Πατζαρόφυλλα, Κέϊλ, Λάχανο, Μαρούλι) Για ενίσχυση της αλκαλικότητας, και με εναλλαγή, (rotation)

+ Αρωματικά βότανα / μπαχαρικά (Μαϊντανός, Άνηθος, Ρόκα, Κορίανδρος, Φινόκιο).

photo on pexels

Συνδυασμοί

ΟΧΙ Χυμοί φρούτων και λαχανικών στο ίδιο γεύμα

Η μόνη εξαίρεση: Ο Συνδυασμός Μαρούλι + Σέλερι + Αγγούρι μπορούν να καταναλωθούν ταυτόχρονα με οποιοδήποτε άλλο φρούτο.

Ιδανικοί συνδυασμοί με χυμούς λαχανικών:

  • Μήλο
  • Ανανάς
  • Λεμόνι
  • Αχλάδι (εφόσον είναι ανεκτό)
  • Τομάτα (θεωρείται φρούτο)
Διαφορετικά, δημιουργείται Τυμπανισμός, δυσπεψία, ρεψίματα, αέρια.

Μπορούμε να ενισχύσουμε τους χυμούς με:

  • Spirulina
  • Chlorella
  • Διατροφική Μαγιά (Nutritional Yeast)
  • Νωπή Γύρη Άνθεων
  • Μυλόξυδο (αφιλτράριστο, απαστερίωτο)

+ 1 πηγή φυτικού λίπους όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, ζυμωμένο γιαούρτι αμυγδάλου, αμυγδαλόγαλο ή γάλα σόγιας.

Ο συνδυασμός Λαχανικών και Λιπαρών στο ίδιο γεύμα αυξάνει την διαθεσιμότητα των μεταλλικών αλάτων, και την αφομοίωση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E, K κατά 10 φορές τουλάχιστον.

 Ιδανική καλή πρωινή συνήθεια :

«Μπουκώματα» (oil pulling) με 1 κ/σ βιολογικό ψυχρής σύνθλιψης λάδι καρύδας, ή Σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο, κάνουμε «βόλτα» ανάμεσα στα δόντια, μάγουλα, για 5-20΄(όσο αντέχουμε), και μετά φτύνουμε στην τουαλέτα.
Προσοχή: έχει μαζέψει πολλά μικρόβια.

Σημείωση:
Η «πούλπα» που περισσεύει από τους χυμούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές χρήσεις: Για οργανικό λίπασμα, εμπλουτισμό τροφής κατοικίδιων, σε σούπες, κέικ, γλυκά, smoothies κ.α

Προτεινόμενη Συνδυασμοί Χυμών

Για το παχύ έντερο

  • 200-300 γρ. σπανάκι
  • 200-300 γρ. καρότα

Το σπανάκι αντενδείκνυται σε νεφρικές παθήσεις.

Και για τόνωση του στομάχου

  • 300-500γρ. κόκκινο λάχανο
  • 2 ξινόμηλα
  • τζίντζερ
Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε ένα μικρό κομμάτι θρυμματισμένη μαστίχα Χίου ή 1 κουτ. βαλσαμόλαδο.

Σημείωση:
Αν το λάχανο σας δημιουργεί αέρια, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με καρότα.

Δυναμωτικός χυμός για τα νεφρά

  • 300 γρ. καρότα
  • 300 γρ. πατζάρι1 αγγούρι

Για τους μη «μυημένους» πρωτάρηδες, για μία ήπια αρχική μύηση

  • 300γρ. καρότα
  • 200γρ. σέλερι

Δροσιστικό “κοκτέιλ” υγείας

  • 2-4 κλωνάρια σέλερι
  • 1 μεγάλο αγγούρι ή 2 μικρά
  • 1 ξινόμηλο
  • 1 λεμόνι ή λάιμ

Χυμός ευεξίας

  • 1/2 λεμόνι
  • 1 κόκκινο Γκρέιπ-φρουτ
  • 2 πορτοκάλια
  • 3-4 μανταρίνια
  • 1 κομματάκι τζίντζερ

Για διέγερση

  • 3 ξινόμηλα
  • 1 λεμόνι
  • 1 κομμάτι τζίντζερ
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα

Προαιρετικά αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε κάποια γλυκαντική ουσία, αγαύη, ή σφένδαμο, μέλι ή στέβια, ζάχαρη καρύδας, χαρούπι κ.α

Για ενίσχυση αιματοκρίτη

  • 25γρ. μαϊντανός100γρ. (3-4 χούφτες) σπανάκι
  • 2-3 πορτοκάλια
  • 300-500γρ. καρότα
  • 2 βολβούς παντζάρια
  • 100γρ. σπανάκι
  • 50γρ. μαϊντανός
  • 50γρ. κέιλ
  • 1 ξινόμηλο
  • 1 λεμόνι ή λάιμ

Για super ενίσχυση του ανοσοποιητικού

  • 300γρ. καρότα
  • 1 μεγάλος βολβός παντζάρι
  • 3-4 κλωνάρια σέλερι
  • 50γρ. μαϊντανός ή κόλιανδρος
  • 100γρ. κέιλ ή σπανάκι
  • 1 μήλο ή ξινόμηλο

Για άμεση τόνωση και αποκατάσταση του νευρικού συστήματος

  • 300-500γρ. Άσπρο λάχανο (περιέχει γλουταμίνη, η οποία βοηθάει στην άμεση           αποκατάσταση του μυϊκού ιστού και του νευρικού συστήματος)
  • 1/4 ανανά (περιέχει βρωμελαϊνη, ένζυμο που βοηθάει στην πέψη)
  • 1 γλυκό μήλο (περιέχει ένζυμα, κάλιο)
  • 2-3 κλωνάρια σέλερι (νάτριο)

Super χυμός πρωτεϊνούχος

  • 100γρ. μπρόκολο
  • 100γρ. σπανάκι
  • 50γρ. μαϊντανός
  • 2 αγγουράκια
  • 200γρ. σέλερι (το κλωνάρι)
  • 1 ξινόμηλο
  • 1 λεμόνι

Προσθέτουμε 1κ.γ. πρωτεΐνη κάνναβη, ή πρωτεΐνη σόγια, ή Αρακά.

Υπναγωγά

  • 200γρ. μαρούλι
  • 300γρ. σέλερι
  • 300γρ. ξινόμηλο
  • 300γρ. λεμόνι

Για χαρά, ευεξία, έκκλιση ενδοφρινών

  • 1/2 λεμόνι
  • 1 γκρέιπ-φρούτ κόκκινο
  • 2 πορτοκάλια
  • 3-4 μανταρίνια
  • 1 κομμάτι τζίντζερ

Super τονωτικός χυμός

  • 2 βολβοί παντζάρι + φύλλα + κλωνάρια
  • 1/2 ανανάς
  • 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Σημείωση:
Επίσης έχετε την δυνατότητα προαιρετικά, και με την έμπνευση και φαντασία σας, όλους αυτούς τους υπέροχους και ανανεωτικούς χυμούς, να τους συνδυάσετε και με πρωτεΐνη από Κάνναβη, σόγια ή αρακά, ή ότι άλλο προτιμάτε.

Επίσης τους συνδυασμούς των υλικών αν προτιμάτε, εναλλακτικά κάποιες φορές μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, με τριμμένα ή κομμένα τα υλικά, και να προσθέσετε σταφίδες, κεχρί, κινόα, τριμμένο λιναρόσπορο, κουκουνάρι, καρύδια, ή ότι άλλο προτιμάτε.

Να είστε καλά!
Με ευεξία, υγεία, εσωτερική πληρότητα και δύναμη, αγάπη.

Διαβάστε ακόμη: 5 χυμοί για αποτοξίνωση και κυτταρική θρέψη

 

Newsletter εγγραφή

 

Ελένη Λουσσή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...



Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας