Έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές ότι το οργανικό λίπασμα που παράγεται από κομποστοποίηση με γεωσκώληκα είναι το χαβιάρι των κομπόστ, ή αλλιώς μαύρος χρυσός. Όσοι το έχουν δοκιμάσει συμφωνούν απόλυτα.
Για να υπάρχει το αντίστοιχο θεωρητικό υπόβαθρο κάναμε βιβλιογραφική έρευνα και βρήκαμε μελέτες από κάποια πανεπιστήμια. Συλλέξαμε όλο αυτό το υλικό σε αυτό το άρθρο, ώστε να αναγνωριστεί ευρύτερα η αξία του.
Κάποια από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του οργανικού λιπάσματος, που δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στις μετρήσεις και δεν αναγράφονται επάνω στις εμπορικές συσκευασίες, είναι η πλούσια περιεκτικότητα του σε ένζυμα και βακτήρια. Επίσης περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό οργανικής ύλης που αποτελεί φυσική τροφή για το έδαφος και τα φυτά. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό και δεν βλάπτει ούτε τα πιο ευαίσθητα φυτά.
Η κοπριά ζώων πριν την επεξεργασία από το γεωσκώληκα είναι ανομοιογενής όσον αφορά τον όγκο – δηλαδή σβολιασμένη, με διαφορετικά ποσοστά υγρασίας, οξύτητας και βαθμό χώνεψης ανά σημείο, αναμεμιγμένη με ξένα σώματα (χόρτα, χώμα κτλ). Ως συνέπεια είναι η μεγάλη απόκλιση στις μετρήσεις περιεκτικότητας θρεπτικών συστατικών. Μέσω της κομποστοποίησης με γεωσκώληκα καταλήγουμε σε ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα, ομογενοποιημένο, σταθεροποιημένο και με αυξημένη διαθεσιμότητα σε θρεπτικές ουσίες και βελτιωμένες φυσικοχημικές και μικροβιολογικές ιδιότητες.
Λόγω του γεωσκώληκα αναπτύσσεται ένα μεγάλο σύνολο διαφορετικών μικροοργανισμών. Ο γεωσκώληκας εκκρίνει στο τελικό κομπόστ ένζυμα και βλέννα. Η παρουσία των πεπτικών ενζύμων ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροβίων. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το χώμα εμπλουτίζεται άμεσα με μικροοργανισμούς οι οποίοι αυξάνουν το επίπεδο της ωφέλιμης μικροβιακής δράσης.
Ο «μαύρος χρυσός» – όπως αποκαλείται το οργανικό κομπόστ γεωσκώληκα – που παράγεται, περιέχει 50% οργανική ύλη.
Ο εμπλουτισμός με οργανική ουσία θα επιφέρει το βέλτιστο αποτελέσματα παράγοντας μεγαλύτερους καρπούς με έντονο άρωμα και γεύση.
Συμβάλλει στη βελτίωση της δομής του εδάφους, στην αύξηση της ικανότητας διατήρησης υγρασίας, την εξισορρόπηση του pH, η συγκράτηση θρεπτικών συστατικών και τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής δραστηριότητας. Τονώνει τα φυτά και ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Μία έρευνα στη βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι το κομπόστ γεωσκώληκα μπορεί να είναι ανώτερο από τα συμβατικά αερόβια κομπόστ σε ορισμένους τομείς. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:
Επίπεδο διαθέσιμων θρεπτικών συστατικών
Βρέθηκε ότι το συμβατικό κομπόστ έχει υψηλότερα ποσοστά αμμωνίου, ενώ το κομπόστ γεωσκώληκα τείνει να έχει υψηλότερα νιτρικά, το οποίο είναι η πιο χρήσιμη μορφή αζώτου για τα φυτά. Επίσης, πειράματα έδειξαν ότι το κομπόστ γεωσκώληκα έχει υψηλότερη διαθεσιμότητα σε άζωτο από το συμβατικό κομπόστ επί τη βάσει βάρους. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι ο ρυθμός τροφοδοσίας των διάφορων θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των φωσφόρου, καλίου, θείου και μαγνησίου, αυξήθηκε κατά τη κομποστοποίηση με γεωσκώληκες, σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους κομποστοποίησης. Φαίνεται λοιπόν ότι η μέθοδος της κομποστοποίησης με γεωσκώληκες τείνει να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα διαθέσιμων θρεπτικών συστατικών από ότι η συμβατική διαδικασία λιπασματοποίησης.
Επίπεδο ωφέλιμων μικροοργανισμών
Στη βιβλιογραφία υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό από ότι για τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά ευρέως πιστεύεται ότι το κομπόστ γεωσκώληκα υπερβαίνει κατά πολύ τα συμβατικά κομπόστ στα επίπεδα της ευεργετικής μικροβιακής δραστηριότητας. Πανεπιστημιακές μελέτες έχουν δείξει ότι το κομπόστ γεωσκώληκα μπορεί να είναι έως και 1000 φορές μικροβιακά πιο ενεργό από το απλό κομπόστ, αν και ο αριθμός αυτός δεν επιτυγχάνεται πάντοτε. Επιπλέον, αυτά τα μικρόβια είναι πολύ καλύτερα στη μετατροπή θρεπτικών στοιχείων σε μορφές που εύκολα απορροφώνται από τα φυτά, από ό, τι μπορούν να βρεθούν στο συμβατικό κομπόστ. Είναι πολύ προτιμότερο το κομπόστ αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως μέσω ανάπτυξης φυτών.
Ικανότητα να διεγείρει την ανάπτυξη των φυτών
Αυτός είναι ο τομέας στον οποίο τα πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί. Πολλοί ερευνητές έχουν βρει ότι το κομπόστ γεωσκώληκα διεγείρει την περαιτέρω ανάπτυξη των φυτών, ακόμα και όταν τα φυτά ήδη λαμβάνουν τη βέλτιστη διατροφή. Οι έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει σταθερή βλάστηση των σπόρων, ενισχυμένη ανάπτυξη των φυταρίων και αύξηση της παραγωγικότητας των φυτών, πολύ περισσότερο από ότι με τη χρήση ορυκτών θρεπτικών ουσιών σε μορφή λιπάσματος. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι το μέγιστο όφελος από το κομπόστ γεωσκώληκα επιτυγχάνεται όταν αποτελεί μεταξύ 10 και 40% του αυξανόμενου μέσου. Φαίνεται ότι όταν το ποσοστό του κομπόστ γεωσκώληκα είναι μεγαλύτερο από 40% δεν αυξάνεται το όφελος και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη ή απόδοση.
Ικανότητα να καταστέλλει ασθένειες
Υπάρχει σημαντικός όγκος επίσημων στοιχείων τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ικανότητα του κομπόστ γεωσκώληκα να προστατεύει τα φυτά. Η θεωρία είναι ότι τα υψηλά επίπεδα των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο κομπόστ γεωσκώληκα προστατεύουν τα φυτά από τα παθογόνα αποκλείοντας τα από τους διαθέσιμους πόρους (ας πούμε ότι πεθαίνουν από την πείνα), ενώ εμποδίζουν την πρόσβασή τους στο ριζικό σύστημα καταλαμβάνοντας όλες τις διαθέσιμες θέσεις. Οι έρευνες σχετικά με αυτό το χαρακτηριστικό του κομπόστ γεωσκώληκα είναι ακόμα στα σπάργανα παρόλα αυτά είναι ελπιδοφόρες.
Το Εργαστήριο Εδάφους και Οικολογίας του πανεπιστημίου Ohio State σε έρευνες του αναφέρει ότι «… έχουμε ερευνήσει τις επιπτώσεις του εμπορικά παραγμένου κομπόστ γεωσκώληκα σχετικά με τις επιθέσεις από Pythium sp. στα αγγούρια, Rhizoctonia solani στα ραπανάκια του θερμοκηπίου, καθώς και από Verticillium για φράουλες και Phomopsis και Sphaerotheca fuliginea στα σταφύλια. Σε όλα αυτά τα πειράματα η παρουσία του, κατέστειλε σημαντικά την συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Οι συγγραφείς συμπληρώνουν ότι τα παθογόνα εξαφανίστηκαν όταν το κομπόστ γεωσκώληκα ήταν αποστειρωμένο, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μηχανισμό μικροβιακού ανταγωνισμού.
Ικανότητα να αποκρούει τα παράσιτα
Φαίνεται να υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι το κομπόστ γεωσκώληκα απωθεί μερικές φορές τα δύσκολο παράσιτα. Γιατί αυτή η απώθηση μερικές φορές λειτουργεί ενώ άλλες όχι, μένει να καθοριστεί. Μία έρευνα ισχυρίζεται ότι το κομπόστ γεωσκώληκα απωθεί πολλά διαφορετικά έντομα διότι οι γεωσκώληκες παράγουν το ένζυμο χιτινάσης το οποίο διασπά τη χιτίνη στον εξωσκελετό των εντόμων.
Σε άλλη έρευνα αναφέρονται στατιστικά σημαντικές μειώσεις πληθυσμών στα αρθρόποδα (αφίδες, αλευρώδης έντομο, άκαρι αράχνης) και στην επακόλουθη μείωση των ζημιών των φυτών, στην ντομάτα, πιπεριά και λάχανο. Βρήκαν επίσης στατιστικά σημαντική καταστολή των φυτο-παρασιτικών νηματωδών σε δοκιμές σε χωράφια με πιπεριές, ντομάτες, φράουλες, και σταφύλια. Πολύ περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη, ωστόσο, πριν το κομπόστ γεωσκώληκα μπορεί να θεωρηθεί ως μια εναλλακτική λύση για τα φυτοφάρμακα ή εναλλακτικά, μη τοξική μέθοδος ελέγχου των παρασίτων.
Ένα εδαφοβελτιωτικό κατάλληλο για όλες τις χρήσεις, εξαιρετικά αποτελεσματικό σε μεγάλες καλλιέργειες, αλλά και για στον κήπο μας…
Πηγή: Isle of Eco
- 18 τρόποι για να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από τους κινδύνους του internet - 07/09/2024
- Μέθοδος θεραπείας Bowtech - 06/09/2024
- Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας - 05/09/2024