Αγαπημένε συν-οδοιπόρε

δεν είσαι ο εγκέφαλός σου, δεν είσαι αυτά που σκέφτεσαι, οι πεποιθήσεις, οι συνήθειες που έχεις. Ο νους χρησιμοποιεί τον εγκέφαλο για να εκφραστεί όπως η αγάπη χρησιμοποιεί την καρδιά. Όταν ο νους σου είναι ήρεμος, με επίγνωση και συνειδητότητα, μπορεί να δώσει “εντολές” στον εγκέφαλο να πράξει διαφορετικά. Να σβήσει μια ασθένεια ή μια συνήθεια και να αλλάξει την καλωδίωσή μας εντελώς. Και όχι με φάρμακα ή άλλους τρόπους που η επιστήμη νομίζει πως μπορεί να ελέγξει.

Ο Deepak Chopra εξηγεί με τον πιο απλό τρόπο γιατί οι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταφέρουν να “σβήσουν” συγκεκριμένες καλωδιώσεις του εγκεφάλου εξαλείφοντας συμπεριφορές ή “θεραπεύοντας” κάτι. “Πειράζοντας” όμως τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους όπως μας εξηγεί αυτός ο διακεκριμένος επιστήμονας, είναι σαν να προσπαθούμε να διορθώσουμε το τραγούδι κλοτσώντας το ραδιόφωνο.

Ο ήρεμος νους, η συνειδητότητα και η επίγνωση μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια τις σωματικές και συναισθηματικές μας λειτουργίες. Κάθε υπέρβαση που κάνουμε, όταν βρίσκουμε οι ίδιοι τη δύναμη να αλλάξουμε παλιές συνήθειες ή αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε ένα νέο τρόπο ζωής, ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες νευροσυνάψεις.

Ακόμη μια φορά, η συνειδητότητα αλλάζει τη φυσική.

Με αγάπη,
Έλενα Έρα & Νίκος Πνευματικός

Όπως ένας προσωπικός υπολογιστής, έτσι και η επιστήμη χρειάζεται έναν κάδο ανακύκλωσης για τις ιδέες που δεν λειτούργησαν όπως είχαν σχεδιαστεί.

Σε αυτόν τον κάδο θα πήγαιναν τα τρένα που θα έτρεχαν πάνω σε ράγες χωρίς τριβή με τη χρήση υπεραγωγιμότητας, η ιντερφερόνη και το εμβόλιο κατά του AIDS και άλλων νοσημάτων. Αυτές οι αποτυχημένες υποσχέσεις είχαν ένα κοινό: έμοιαζαν με το κύμα του μέλλοντος, αλλά η πραγματικότητα απέδειξε πολύ πιο πολύπλοκη για να χωρέσει στο απλό μοντέλο που της προσφερόταν.

Το επόμενο πράγμα που θα μπει στον κάδο ανακύκλωσης ίσως είναι ο εγκέφαλος.

Ζούμε σε μια χρυσή εποχή έρευνας, κυρίως χάρη στις τεράστιες βελτιώσεις στα εγκεφαλογραφήματα. Τώρα που οι μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να μας δίνουν στιγμιότυπα του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο, οι ερευνητές μπορούν να δουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου να φωτίζονται, υποδεικνύοντας αυξημένη δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά, σκοτεινά σημεία στον εγκέφαλο υποδεικνύουν ελάχιστη ή καθόλου δραστηριότητα. Έτσι, φτάνουμε στους οικείους χάρτες οι οποίοι συγκρίνουν έναν φυσιολογικό εγκέφαλο με κάποιον ο οποίος έχει παραστρατήσει. Αυτό φυσικά είναι ένα θαυμάσιο δώρο όταν έχουμε να κάνουμε με ασθένειες. Οι γιατροί μπορούν να δουν ακριβώς σε ποιο σημείο η επιληψία, η ασθένεια πάρκινσον ή ένας όγκος έχει κάνει ζημιά και με αυτή τη γνώση νέα φάρμακα και πιο ακριβείς εγχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το παρακάναμε όμως. Μας έδειξαν εγκεφαλογραφήματα κατά συρροή εγκληματιών με δείκτες στα ελαττωματικά σημεία των εγκεφάλων τους. Το ίδιο έγινε και με τους εγκεφάλους Βουδιστών μοναχών, μόνο που στη δική τους περίπτωση η δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι βελτιωμένη, ιδιαίτερα στην περιοχή των προμετωπιαίων λοβών οι οποίοι συνδέονται με τη συμπόνια. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια κατάσταση, καλή ή κακή, που να μην έχει συνδεθεί με κάποιο εγκεφαλικό μοτίβο και να μην «αποδεικνύει» πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και συγκεκριμένων συμπεριφορών ή της έκφρασης κάποιου συγκεκριμένου χαρακτηριστικού. Το γενικό συμπέρασμα, το οποίο υποστηρίζει το 99% των νευροεπιστημόνων, είναι πως είμαστε οι εγκέφαλοί μας.

Με αυτό το σκεπτικό, ο εγκέφαλός μας είναι αυτός που κάνει κουμάντο έχοντας εξελιχθεί ώστε να ελέγχει συγκεκριμένες σταθερές συμπεριφορές.

Γιατί οι άνδρες βλέπουν τους άλλους άνδρες ως ανταγωνιστές για την κατάκτηση κάποιας γυναίκας; Γιατί οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τον Θεό; Γιατί η κατανάλωση σνακ μπροστά από την τηλεόραση γίνεται συνήθεια; Μας έχουν κατακλύσει άρθρα και βιβλία τα οποία φτάνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ο εγκέφαλός μας, ελέγχει εμάς και όχι το αντίθετο.

Οι αδυναμίες της μέχρι τώρα συλλογιστικής συνοψίζονται παρακάτω:
  • Η δραστηριότητα του εγκεφάλου δεν είναι η ίδια όταν σκεφτόμαστε, όταν αισθανόμαστε ή όταν βλέπουμε.
  • Κανείς δεν έχει καταφέρει να αποδείξει πώς τα μόρια του εγκεφάλου απέκτησαν αυτές τις ιδιότητες.
  • Είναι αδύνατον να φτιάξουμε μια θεωρία για τον νου η οποία θα βασίζεται σε υλικά αντικείμενα τα οποία με κάποιον τρόπο απέκτησαν συνείδηση.
  • Όταν ο εγκέφαλος φωτίζεται, η δραστηριότητα είναι σαν να ανάβει ένα ραδιόφωνο όταν παίζει μουσική. Αποτελεί πλάνη να πούμε πως το ραδιόφωνο συνέθεσε τη μουσική. Αυτό που βλέπουμε είναι μια φυσική συσχέτιση και όχι η αιτία.

Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τους νευροεπιστήμονες να δουν αυτά τα λάθη. Εκείνοι κρατούν τα ηνία προς το παρόν και όσο νέες ανακαλύψεις γίνονται καθημερινά, μια αίσθηση θριάμβου γεμίζει τον επιστημονικό τους χώρο. «Εννοείται» πως θα λύσουμε τα πάντα, από την κατάθλιψη μέχρι τη λαιμαργία, από τα εγκλήματα μέχρι τον θρησκευτικό φανατισμό, παίζοντας με τους νευρώνες και προσπαθώντας να τους εντάξουμε στη φυσιολογική και επιθυμητή εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό όμως μοιάζει σαν να ακούμε μια πολύ άσχημη εκτέλεση της «Γαλάζιας Ραψωδίας» και να προσπαθούμε να την κάνουμε καλή, απλά κλοτσώντας το ραδιόφωνο.

Μας έχει ενθουσιάσει ένα τέλειο άρθρο του 2008 από τον Ντόναλντ Χόφμαν, καθηγητή γνωστικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια. Έχει τίτλο «Συνειδητός ρεαλισμός και το πρόβλημα νου-σώματος» και σκοπός του είναι να δείξει με τη χρήση της λογικής, της φιλοσοφίας και των νευροεπιστημών ότι δεν είμαστε οι εγκέφαλοί μας. Είμαστε «συνειδητοί παράγοντες» – ο όρος του Χόφμαν για τους νόες που διαμορφώνουν την πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της πραγματικότητας του εγκεφάλου. Ο Χόφμαν είναι αισιόδοξος πως το πρόβλημα της συνειδητότητας μπορεί να λυθεί και πως η επιστήμη μπορεί να βρει ένα ελέγξιμο μοντέλο για τον νου. Η μελλοντική πρόοδος όμως εξαρτάται από ερευνητές οι οποίοι θα αφήσουν την τωρινή παραδοχή πως ο εγκέφαλος είναι ο νους. Οι ιδέες του Χόφμαν δείχνουν πως τα πράγματα αλλάζουν.

Είναι άσχημο για το ανθρώπινο δυναμικό όταν ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί εμάς κι όχι εμείς αυτόν.

Αναμφίβολα μπορούμε να παγιδευτούμε από λανθασμένες «καλωδιώσεις» του εγκεφάλου – αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στην κατάθλιψη, στους εθισμούς και στις φοβίες. Τα νευρικά κυκλώματα μπορεί φαινομενικά να παίρνουν τον έλεγχο και γίνεται πολύ συζήτηση για «προγραμματισμούς» όταν κάποιες δραστηριότητες είναι προκαθορισμένες από τη φύση όπως η αντίδραση αγώνα ή φυγής. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους οι οποίοι σπάνε τις κακές συνήθειες, διώχνουν τους εθισμούς ή ξεπερνούν την κατάθλιψη; Θα ήταν παράλογο να πούμε πως ο εγκέφαλος, ο οποίος είναι κολλημένος στην λάθος καλωδίωση, ξαφνικά και αυθόρμητα διόρθωσε την καλωδίωση. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, όπως ξέρουν όλοι όσοι τα κατάφεραν, είναι ότι αναλαμβάνει ο νους. Ο νους διαμορφώνει τον εγκέφαλο και όταν αποφασίσετε να κάνετε κάτι, επιστρέφετε στην φυσική κατάσταση του να χρησιμοποιείτε εσείς τον εγκέφαλό σας και όχι το αντίθετο.

Είναι πολύ καλά νέα το ότι δεν είστε ο εγκέφαλός σας, γιατί όταν ο νους σας βρει την πραγματική του δύναμη, τα αποτελέσματα είναι η θεραπεία, η έμπνευση, η διορατικότητα, η αυτο-επίγνωση, η ανακάλυψη, η περιέργεια και κβαντικά άλματα στην προσωπική σας εξέλιξη.

Ο εγκέφαλος είναι εντελώς ανίκανος γι” αυτά τα πράγματα. Τελικά, αν είναι προγραμματισμένος, δεν υπάρχει χώρος για ξαφνικά άλματα και ανανεωμένη έμπνευση. Η μηχανή κάνει απλά αυτό που κάνει. Ένας νους σε κατάθλιψη δεν μπορεί πλέον να θεραπεύσει τον εαυτό του όπως ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί ξαφνικά να πετάξει. Αυτή τη στιγμή η χρυσή εποχή της εξερεύνησης του εγκεφάλου αποκωδικοποιεί τα νευρικά κυκλώματα και χάρη στην νευροπλαστικότητα, ξέρουμε πως οι νευρικές δίοδοι του εγκεφάλου μπορούν να αλλάξουν. Τα θαύματα της δραστηριότητας του εγκεφάλου μάς εκπλήσσουν μέρα με τη μέρα. Κι όμως, η έκπληξή μας θα ήταν μεγάλο λάθος κι επιζήμια για την ανθρωπότητα αν ξεχνούσαμε πως η πραγματική δόξα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι ο νους και όχι ο εγκέφαλος που τον υπηρετεί.

chopraDeepak Chopra MD, FACP: Ιδρυτής του Ιδρύματος Chopra και συνιδρυτής του Κέντρου Ευεξίας Chopra. Είναι παγκοσμίου φήμης πρωτοπόρος στην ενσωματωμένη ιατρική και στην προσωπική μεταμόρφωση. Είναι επίσης πιστοποιημένος από το Συμβούλιο Εσωτερικής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού. Μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ενδοκρινολογίας.

Μετάφραση: Nίκος Πνευματικός
πηγή: chopra.com
photo credit: fotolia.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας