Η συμπόνια προς τον εαυτό μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα έχει ψυχολογικά και σωματικά οφέλη για τον οργανισμό μας.

 

Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, οι ασκήσεις αυτοσυμπόνιας διευκολύνουν την ανταπόκριση του σώματος μας απέναντι σε μια απειλή, χαμηλώνουν τον καρδιακό ρυθμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η αυτοσυμπόνια συνδέεται με την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά δεν ξέραμε το γιατί». Η δήλωση αυτή ανήκει στην δρ. Ανκλ Καρλ, μια εκ των ερευνητών των πανεπιστημίων Έξετερ και Οξφόρδης που ηγήθηκαν της πρόσφατης αυτής μελέτης.

«Η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε τον σχετικό μηχανισμό. Πως δηλαδή το να είμαστε ευγενικοί με τους εαυτούς μας, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ευεργετεί την ψυχολογία μας. Απομακρύνοντας ουσιαστικά την απειλή, βοηθάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δίνουμε στον εαυτό μας μια καλύτερη ευκαιρία για να θεραπευτεί», προσθέτει η ίδια.

Στο πλαίσιο της έρευνας 135 υγιείς φοιτητές του πανεπιστημίου του Έξετερ μοιράστηκε σε πέντε ομάδες. Τα μέλη της κάθε ομάδας άκουσαν διαφορετικές φωνητικές οδηγίες. Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν τον καρδιακό παλμό και τον ρυθμό εφίδρωσης τους, πριν ρωτήσουν τους ίδιους πως αισθάνονταν.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν συγκεκριμένα πόσο ασφαλείς αισθάνονταν. Αν ένιωθαν συμπόνια για τους εαυτούς τους και πόσο συνδεδεμένοι ήταν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι δύο ομάδες που σύμφωνα με τις ακουστικές οδηγίες ενθαρρύνθηκαν να είναι περισσότερο ευγενικοί με τους εαυτούς τους, απάντησαν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη συμπόνια και αισθάνονταν περισσότερο συνδεδεμένοι με τον περίγυρο τους. Ταυτόχρονα οι σωματικές τους μετρήσεις ανταποκρίνονταν σε έναν οργανισμό σε χαλαρή κατάσταση μέσα σε συνθήκες ασφαλείας.

Αντίθετα τα μέλη των ομάδων που παροτρύνθηκαν ακουστικά να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί ή να τηρήσουν μια πιο κρητική στάση απέναντι στον εαυτό τους, παρουσίασαν ταχυκαρδία και μεγαλύτερη εφίδρωση. Συμπτώματα δηλαδή ταιριαστά προς τα αισθήματα απειλής και άγχους που τους κατέκλυσαν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Γουίλεμ Κούικεν «τα αποτελέσματα αυτά μας βοήθησαν να καταλάβουμε καλύτερα τα αποτελέσματα κάποιων κλινικών δοκιμών μας. Πρόκειται για δοκιμές που έδειξαν ότι οι άνθρωποι με υποτροπιάζουσα κατάθλιψη ωφελούνται από την γνωστική θεραπεία που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα, όταν ενθαρρύνονται να νιώθουν συμπόνια προς τους εαυτούς τους».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Clinical Psychological Science.

Πηγή: psychcentral.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας