Δέκα προτάγματα για μια Παγκόσμια Κοινωνία του Καλού

0
1184
Η πανδημία του κορωνοϊού, με τις σοβαρότατες επιπτώσεις που επιφέρει στη ζωή όλων μας, στέλνει μία τελευταία προειδοποίηση, θέτοντάς μας επιτακτικά την ανάγκη για μια άμεση και συνολική παγκόσμια αλλαγή προτού να είναι πολύ αργά. Τα συσσωρευμένα διεθνή προβλήματα είναι τεράστια – στα πεδία της οικονομίας, της ειρήνης, της ενέργειας, της διατροφής, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, της κουλτούρας και των ανθρώπινων σχέσεων. Για να αποφευχθεί μια επικείμενη πλανητική καταστροφή και υποβάθμιση του ανθρώπινου είδους πρέπει να ξεπεραστούν οι «παιδικές ασθένειες» της ανθρωπότητας μέσω μιας συνολικής επανεκκίνησης του πολιτισμού μας.

 

μπροστά στην κρισιμότητα των περιστάσεων, ξεκινάμε από την Ελλάδα μία σημαντική πρωτοβουλία μέσω του Global Network of Love in Action. Είμαστε συνειδητοί πολίτες που δεν ανήκουμε σε συγκεκριμένα κόμματα και δεν εξυπηρετούμε κανενός είδους συμφέροντα. Eμπνεόμαστε από ανθρωπιστικές αξίες, νοιαζόμαστε αποκλειστικά για το κοινό καλό και διαθέτουμε σημαντική εμπειρία στους τομείς της κοινωνικής δράσης και της προσωπικής ανάπτυξης.

Έτσι, συντάχθηκε ένα κείμενο που θέτει Δέκα Βασικά Προτάγματα. Δέκα επιτακτικούς στόχους για μια συνολική επανεκκίνηση της ανθρωπότητας. Στόχος είναι να διαδοθεί αυτό το κείμενο σε όλες τις γλώσσες, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γαίας.

Σε καλούμε να μην μιζεριάσεις και να παραβλέψεις τυχόν εγωισμούς ή μικρο-διαφωνίες σου με αυτά τα προτάγματα. Αυτό που προέχει είναι η ευθυγράμμιση όλης της ανθρωπότητας προς έναν κοινό στόχο. Επίσης, παρακαλούμε να μην σταθούν εμπόδιο στη διάδοση αυτού του κειμένου η –προφανής– δυσκολία άμεσης υλοποίησης των προταγμάτων του και η –επίσης προφανής– ανάγκη για περαιτέρω εξειδίκευση των τρόπων με τους οποίους αυτά θα επιτευχθούν.

Θα ακολουθήσει, προσεχώς, η προσπάθεια για ίδρυση ενός παγκόσμιου φορέα συντονισμού των συνειδητών πολιτών του κόσμου για την προώθηση, εξειδίκευση και υλοποίηση αυτών των προταγμάτων.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η επίτευξη των δέκα προταγμάτων του ακόλουθου κειμένου, όπως και κάθε άλλου εξειδικευμένου στόχου που μπορεί να προκύψει μελλοντικά, θα επιδιωχθεί –αποκλειστικά και μόνο– μέσω νόμιμων, ειρηνικών, ανοιχτών και δημοκρατικών μέσων και διαδικασιών.

Εάν, λοιπόν, επικροτείς σε γενικές γραμμές το παρόν κείμενο, αντίγραψέ το από την αρχή του και αναμετάδωσέ το με κάθε δυνατό μέσο. Σε όσες γλώσσες μπορείς, σε όλο τον κόσμο! Και παρότρυνε όλες τις επαφές σου να το διαδώσουν και αυτές με τον ίδιο τρόπο.

Και ακόμα, εάν επιθυμείς να ενημερώνεσαι και να συμμετέχεις κι εσύ πιο ενεργά στην όλη προσπάθεια προώθησης και διεκδίκησης των Προταγμάτων, εγγράψου στην ακόλουθη φόρμα: https://forms.gle/tcQk92azX6Q4EhMs6

Δέκα επιτακτικά Προτάγματα για τα οποία πρέπει όλοι να στρατευτούμε:

1.Διεθνοποίηση – Νέα Παγκόσμια Τάξη – ΕΘνικά κράτη

Η Διεθνοποίηση υπό την έννοια της ανοιχτής επικοινωνίας, της αδελφοσύνης των λαών, της απελευθέρωσης των οικονομικών συναλλαγών και των διαρκών πολιτισμικών και θρησκευτικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των κρατών είναι αναπόφευκτη και νομοτελειακή εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Εξάλλου, όσο συσσωρεύονται σοβαρά προβλήματα διεθνούς κλίμακας, τόσο θα απαιτούνται και διεθνοποιημένες λύσεις.

Ωστόσο, η παγκόσμια ενότητα διασφαλίζεται μόνο με την πολυπλοκότητα και την ισότιμη συνεργασία των κρατών. Προκειμένου να συνεισφέρει ουσιαστικά στο διεθνές γίγνεσθαι, ως υγιές κύτταρό του, κάθε εθνικό κράτος οφείλει να περιφρουρεί την ανεξαρτησία του, να ενισχύει την εθνική του ταυτότητα, να διατηρεί την πολιτισμική του κληρονομιά και να αξιοποιεί ελεύθερο τη μοναδικότητα των φυσικών και ανθρώπινων πόρων του για ανάπτυξη και ευημερία.

Η φερόμενη ως Νέα Παγκόσμια Τάξη, έτσι όπως επιχειρείται να εφαρμοστεί στην πράξη, αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί προσπάθεια δημοκρατικής και ισότιμης Διεθνοποίησης, αλλά επιβολής ενός παγκόσμιου ολοκληρωτικού καθεστώτος που εξυπηρετεί διεθνή οικονομικά συμφέροντα και σκοτεινά κέντρα εξουσίας και ισοπεδώνει τις εθνικές υποστάσεις.

2. Ειρήνη – Ασφαλής Διαβίωση

 • Στρατηγικός στόχος μας πρέπει να είναι η εγκαθίδρυση της παγκόσμιας ειρήνης με καθολικό αφοπλισμό. Όλες οι διακρατικές διενέξεις πρέπει να επιλύονται μέσω Διεθνών Ειδικών Δικαστηρίων, εκλεγμένων άμεσα από τους πολίτες του κόσμου.
 • Κλείσιμο των εργαστηρίων κατασκευής βιολογικών, χημικών, πυρηνικών και ηλεκτρονικών όπλων. Κλείσιμο των πολεμικών βιομηχανιών.
 • Εξάλειψη της διεθνούς εγκληματικότητας (ναρκωτικά, trafficking, εμπόριο οργάνων, παιδική κακοποίηση κλπ).
 • Εκπαίδευση των πολιτών στην ειρηνική διαβίωση και επίλυση των διαφορών τους.

3. Νέα ανθρωπιστική και συμμετοχική οικονομία

 • Παγκόσμια διαγραφή χρεών και απαγόρευση του κερδοσκοπικού δανεισμού και της μόχλευσης. Μετατροπή των τραπεζών σε κοινωφελή ιδρύματα ανέξοδης διεκπεραίωσης συναλλαγών των πολιτών και χρηματοδότησης της υγιούς επιχειρηματικότητας.
 • Κατάργηση του χρηματιστηριακού τζόγου. Επιστροφή στην πραγματική οικονομία.
 • Στροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των κρατικών εταιρειών προς την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που προάγουν το επίπεδο διαβίωσης, τον τρόπο ζωής, το οικοσύστημα και την πνευματική ανάπτυξη του συνόλου των πολιτών.
 • Όχι στα υπερκέρδη και τον γιγαντισμό των πολυεθνικών και των αγορών, που πρακτικά λειτουργούν ως σκιώδης κυβέρνηση του πλανήτη μας. Πέρασμα σε νέα Ανθρωπιστική Οικονομία.
 • Ορθολογική, ισότιμη και δίκαια κατανομή των παγκοσμίων φυσικών και ενεργειακών πόρων.
 • Ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Καθιέρωση αυτοδιαχειριζόμενων συμμετοχικών παραγωγικών μονάδων.

4. Κοινωνική πρόνοια για όλους

 • Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθώς και υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλψης για όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Εξάλειψη της πείνας και της ακραίας οικονομικής ανισότητας. Καθιέρωση Παγκόσμιου Βασικού Εισοδήματος Διαβίωσης για όλους.
 • Θέσπιση και τήρηση αξιοπρεπών αυνθηκών εργασίας για τον παγκόσμιο πληθυσμό.
 •  Απελευθέρωση των δομών υγείας και των ιατρικών και φαρμακευτικών ερευνών από διεθνή κέντρα κερδοσκοπίας. Στροφή της Ιατρικής προς την ολιστική θεραπευτική.

5. Υπερπληθυσμός– Μεταναστευτικό

 • Ο υπερπληθυσμός στα «αναπτυσσόμενα» κράτη συνιστά σοβαρό διεθνές πρόβλημα. Ωστόσο, προβάλλεται διογκωμένα ως προς τις επιπτώσεις του στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες που δημιουργεί, αν αναλογιστούμε την υπερκατανάλωση και την κατασπατάληση πόρων που προκαλούν τα «ανεπτυγμένα» κράτη. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με τον συνειδητό περιορισμό των γεννήσεων μέσω διαρκούς επιμόρφωσης των πολιτών και παροχής σχετικών κινήτρων. Όχι στη χρήση βίας και τις τεχνολογίες αποπληθυσμού.
 • Το μεταναστευτικό είναι κυρίως γέννημα του υπερπληθυσμού, της φτώχειας και των πολέμων. Μέχρι να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη, ισότιμη ανάπτυξη των κρατών και ορθολογική, δίκαια κατανομή των παραγόμενων αγαθών θα εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα. Η αντιμετώπισή του –προς το παρόν– δεν μπορεί παρά να είναι συγκυριακή, κρατώντας μία χρυσή ισορροπία ανάμεσα στον ανθρωπισμό αλλά και την αποφασιστική διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας των κρατών που απειλούνται με αλλοίωση του πληθυσμού και της εθνικής τους ταυτότητας.

6. Συμφιλίωση με τη γαία

 • Καθολική στροφή προς τη βιολογική γεωργία, τη βιο-κτηνοτροφία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την «τεχνολογία ελεύθερης ενέργειας». Μετάβαση προς την οικο-πολεοδομία και τις αποκεντρωμένες οικο-κοινότητες.
 • Παύση κάθε δραστηριότητας που καταστρέφει το οικοσύστημα. Απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και των τεχνολογιών τροποποίησης καιρού.
 • Απαγόρευση του βασανισμού των ζώων και της χρήσης βλαβερών ουσιών στην κτηνοτροφία και την ιχθυοκαλλιέργεια. Απαγόρευση της χρήσης βλαβερών χημικών ουσιών στα τρόφιμα.
 • Κατάργηση των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

7. Πολιτική – Ελευθερία – Συμμετοχική δημοκρατία

 • Αποκατάσταση του αληθινού ρόλου της Πολιτικής ως αφιλοκερδούς και συνειδητής δράσης για το κοινό καλό. Επαναπροσδιοριμός της δομής των πολιτικών φορέων ώστε να λειτουργούν δημοκρατικά και ανεξάρτητα από άλλα κέντρα εξουσίας.
 • Αναμόρφωση και εκδημοκρατισμός της λειτουργίας των κοινοβουλίων, των δικαστηρίων και των κυβερνητικών δομών, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των τριών εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική) και αυτές να εργάζονται αποκλειστικά για το κοινό καλό, ανεπηρέαστες από άλλα συμφέροντα.
 • Απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Απαγόρευση της παρακολούθησης των πολιτών και των τεχνολογιών ελέγχου του νου (mind control). Απόλυτη προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
 • Παγκόσμια αναγνώριση και προστασία των γυναικών και των παιδιών ως ισότιμα μέλη των κοινωνιών.
 • Απάλειψη των φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων.
 • Απελευθέρωση των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον ασφυκτικό έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων. Πέρασμα από την “μιντιακή” τρομολαγνεία στη θετική ειδησεογραφία.
 • Θέσπιση δημοψηφισμάτων και δομών Άμεσης Συμμετοχικής Δημοκρατίας για λήψη αποφάσεων, εκλογή κυβερνήσεων, δικαστών και κρατικών λειτουργών.
 • Ανεξάρτητη, αποκεντρωμένη και συμμετοχική τοπική αυτοδιοίκηση.
 • Επανίδρυση και διεύρυνση όλων των διεθνών οργανισμών, με εκλογή των μελών τους απευθείας από την παγκόσμια κοινότητα.

8. Ελεύθερη παιδεία – Επιστήμη για τον άνθρωπο

 • Απελευθέρωση της επιστημονικής έρευνας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τα δεσμά οικονομικών συμφερόντων. Απελευθέρωση όλων των απαγορευμένων τεχνολογιών ελεύθερης ενέργειας.
 • Στροφή των Επιστημών προς την ουσιαστική γνώση, την ανεξάρτητη έρευνα και την εξυπηρέτηση του κοινού καλού.
 • Απαγόρευση των τεχνολογιών αλλοίωσης και μετάλλαξης των ανθρώπων σε παθητικές και ελεγχόμενες ανθρωπομηχανές.
 • Κατοχύρωση δικαιώματος για ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση στην Παιδεία και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τους ανθρώπους του κόσμου. Διαρκής, δια βίου επιμόρφωση για όλους.

9. Συνειδητοί πολίτες

 • Κατοχύρωση δικαιώματος για ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση όλων των ανθρώπων του κόσμου σε πολιτειακές δομές κοινωνικής επιμόρφωσης, ολιστικής προσωπικής ανάπτυξης και συνειδητής συμμετοχής στα κοινά.
 • Ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση για όλους σε δομές διαρκούς εκπαίδευσης στην αυτογνωσία, την ψυχική ισορροπία, την αυτοβελτίωση και την πνευματική ανάπτυξη.
 • Ένταξη της ψυχολογίας και της αυτογνωσίας ως βασικό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

10. Θετικός πολιτισμός – Oρθές Ανθρώπινες σχέσεις

 • Στροφή των Τεχνών και των Μέσων Ψυχαγωγίας προς την προβολή των ανθρωπιστικών αξιών, του θετικού τρόπου ζωής και προς την ανάδειξη κοινωνικών προτύπων που αναβιβάζουν τον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση.
 • Εγκατάλειψη της μέχρι τώρα κυρίαρχης υποκουλτούρας, της βίας, της αποξένωσης, της απληστίας και του κυνισμού.
 • Υγιείς, ελεύθερες και ισότιμες ανθρώπινες σχέσεις, βασισμένες στην αγάπη, την αλληλεγγύη, την ειλικρίνεια, την ελευθερία, τη συνέργεια και τον αμοιβαίο σεβασμό. Τέλος στις σχέσεις θύτη–θύματος, τη χειριστικότητα, την κτητικότητα, την υποκρισία, την αποξένωση και την υστεροβουλία.

Αν θέλεις και εσύ να βοηθήσεις:

Ακολούθησε τη σελίδα μας στο Facebook: Global Network of Love in Action

Στείλε μας στο [email protected] με τι ασχολείσαι και πως μπορείς να βοηθήσεις

Πηγή: padisy.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας