Της Άννας Χαλκιώτη

Άναψα την φωτιά στην εστία. Η εξάπλωση της ζέστης μου θύμισε την θέρμη στην Ανάσσα σου, όταν σου είπα «χωρίζουμε».

«Δεν γίνεται αυτό», μου απάντησες και στην αγκαλιά σου μέσα βρέθηκα να ερωτοτροπώ ξανά. Η ζεστασιά σου έτρεξε στις φλέβες μου και το αίμα τύλιξε την καρδιά μου σαν επίδεσμος που απαλά προστατεύει θαρρείς ένα τραύμα.

Έδωσα παράταση, μα η άθλια λέξη επέστρεψε στις κοιλότητες της έκφρασής μου. «Χωρίζουμε», δήλωσα ξανά. Πόση σκληρότητα κρύβεται μέσα σε μια λέξη; Και πώς γίνεται άραγε ένας χωρισμός; Ακόμα δεν είχα μάθει.

«Δεν γίνεται», ξανά εσύ. «Δεν γίνεται να χωρίσουμε». Μα τι σιγουριά να λάβω από μια αρνητική σου απάντηση; «Δεν το ξέρεις μάτια μου;» επιμένεις, «οι άνθρωποι δεν χωρίζουν. Μόνον συνεχίζουν στο ταξίδι τους… Δες το κύμα, σμίγει με τον μπλε Ωκεανό κι αφού πάρει το σπέρμα του, συνεχίζει το ταξίδι. Και γεννά έπειτα, αυτά που από τον άξιο εραστή έλαβε. Ορίστε και το δέντρο, δίδει όλη του την αγάπη στον καρπό. Έπειτα όμως, όταν αυτός θελήσει να κυλιστεί στην αγκαλιά της παλλόμενης Γαίας, τον αφήνει την νέα σχέση να συνάψει δίχως να νιώθει χωρισμό».

«… Έτσι κι άνθρωποι μάτια μου. Σμίγουν. Φυτεύουν σπόρους ο ένας στον άλλον. Έπειτα συνεχίζουν στο ταξίδι. Όμως μάτια μου, δεν χωρίζουν ποτέ. Αυτό δεν γίνεται…»

Πολλές φορές σου είχα πει την άθλια αυτή λέξη. Συγχώρα με τώρα άξιε εραστή, δεν γνώριζα, ήμουν στην νιότη μου. Αλήθεια, πόσα παιδιά γέννησα από εσένα και πόσα εσύ από εμένα!

Καθώς άναψα την φωτιά στην εστία μου, η Άνασσά σου απλώθηκε παντού. Κόκκινες φλόγες, οι αιώνιες Βασίλισσες που τρυπώνουν στις γκρίζες σκιές. Δεν χωρίζουν οι άνθρωποι μάτια μου. Μόνον συνεχίζουν στο ταξίδι τους. Και μέσα τους κουβαλούν ο ένας τον άλλον. Και τα έργα ακόμα πιο σπουδαία έτσι γίνονται.

*Άνασσα= η Βασίλισσα… η Βασιλεία (άναξ= ο Βασιλιάς)

Άννα Χαλκιώτη

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας