Δέσποινα Παλαμάρη | Η τάντρα δεν είναι μόνο θεραπεία, είναι τρόπος ζωής

0
1652

Η Δέσποινα Παλαμάρη ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα online σεμινάριο μέσω της Όμορφης Ζωής και συναντηθήκαμε σχεδόν στην καρδιά του καλοκαιριού, για να γνωριστούμε και να μιλήσουμε για την θεραπευτική της προσέγγιση.

 

Μας είπε ότι η θεραπεία είναι μια ολιστική εμπειρία μεταμόρφωσης. Νους, ψυχή και σώμα πρέπει να ενωθούν. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στις σωματικές πρακτικές πιστεύει και έχει δίκιο, ότι η εποχή μας έχει παραφορτώσει τον νου. Με τόση περιττή ενέργεια επιβάλλεται να στραφούμε και πάλι στο σώμα για να ισορροπήσουμε.

Το τέλειο εργαλείο είναι η αναπνοή, η οποία όπως λέει “μας συνδέει με την κοσμική ενέργεια”. Πόσο δίκιο έχει! Πόσο αλάθητος δίαυλος είναι η αναπνοή μας, και πόσο την έχουμε επιβαρύνει με το καθημερινό στρες και την αδιάκοπη σκέψη. Ήταν μεγάλη χαρά και ανακούφιση να μιλάς με την Δέσποινα, μια σωματοθεραπεύτρια γεμάτη ενέργεια της φωτιάς, που όπως μας είπε “έμαθε μέσα από την τάντρα και την κρανιοϊερή θεραπεία να την διαχειρίζεται”.

Δέσποινα χαίρομαι που μιλάμε. Πως είσαι;

Είμαι καλά, μόλις ολοκληρώσαμε το σεμινάριο για τους ενεργητικούς διαλογισμούς και τα οφέλη τους, στην Όμορφη Ζωή και αυτές τις μέρες αισθάνομαι ότι έχω ανάγκη να μείνω λίγο στην σιωπή και να συγκεντρωθώ. Όμως χαίρομαι και εγώ που βρισκόμαστε και είμαι έτοιμη να μοιραστώ ότι θέλεις.

Πόσα χρόνια είσαι θεραπεύτρια;

Μπήκα μέσα στο ενεργειακό μονοπάτι το 2001, με ρέικι και κρανιοϊερή θεραπεία για τους δικούς μου προσωπικούς λόγους. Ήμουν σε μια στιγμή που ένιωσα ότι όλα στην ζωή μου σβήνουν και χρειάζεται να με βρω. Τότε συνάντησα μια μεγάλη δασκάλα του ρέικι την Βασιλική Δαβλάρα.

Λένε πως όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, τότε έρχεται και ο δάσκαλος!

Δουλεύοντας λοιπόν με το ρέικι άνοιξε ο δρόμος για να συναντησω άλλους δύο χαρισματικούς δασκάλους, τον Αριστείδη Χατζηνάσιο και την Νατασσα Lotze, να  γνωρίσω  την Κρανιοϊερή θεραπεία και να μπω σε ένα καταπληκτικό εσωτερικό μονοπάτι όπου είδα με πολλούς τρόπους τον εαυτό μου. Βεβαίως ξεγυμνώθηκα, έκλαψα, μάτωσα και γονάτισα. Όμως σηκώθηκα και βγήκα μέσα από αυτό, πολύ πιο δυνατή, ατόφια και αυθεντική.

Τι άλλαξε δηλαδή σε σένα;

Απέκτησα μεγαλύτερη διάθεση για ζωή. Απέκτησα κυρίως πίστη στην ζωή και στον άνθρωπο. Συνειδητοποίησα επίσης ότι αυτός είναι ο δρόμος μου και ότι έχω ταλέντο θεραπευτικό.

Τι έκανες πριν;

Ήμουν γυμνάστρια, ασχολιόμουν με το σώμα και είχα και πάλι ανθρώπους που καθοδηγούσα. Όμως, παρόλο που δεν σκεφτόμουν να γίνω θεραπεύτρια, είχε γίνει πια η μεταμόρφωση στην ζωή μου.

Τι εννοείς μεταμόρφωση;

Συνειδητοποίησα ότι αυτό που σε εμένα έκανε μεγάλο καλό και μου άλλαξε την ζωή, ήθελα να το μοιραστώ και με άλλους. Έτσι έγινα θεραπεύτρια.

Ο θεραπευτής πρέπει να έχει χάρισμα;

Φυσικά και έχει χάρισμα όμως κυρίως έχει κάλεσμα. Αυτό το κάλεσμα ένιωσα και εγώ και μπήκα μέσα σε αυτό το μονοπάτι. Από τότε το βαδίζω καθημερινά και δεν έχω αναρωτηθεί ποτέ, μα ποτέ, αν ήταν η σωστή επιλογή ή όχι.

Κράτησες κάτι από την προηγούμενή σου ζωή;

Μέσα σε όλη αυτή την διαδρομή, άρχισα να κάνω διάφορα πράγματα που πάντα όμως ήταν συνδυασμός σώματος και πνεύματος. Ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω μόνο το ένα ή το άλλο.

Δουλεύεις και με την ηχοθεραπεία;

Nαι, κάποια στιγμή μπήκε στην ζωή μου ο ήχος και η ηχοθεραπεία. Οι ηχογαβάθες δένουν πάρα πολύ με την κρανιοϊερή. Η κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί το απαλό άγγιγμα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον ήχο που παράγεται από τις γαβάθες. Μπορεί να αλλάζει η θεραπευτική διαδικασία, αλλά στο βάθος τους και οι δύο θεραπείες είναι ίδιες. Το σώμα μπορεί να μας κάνει να ταξιδέψουμε με πολλούς τρόπους και να δούμε προς τα μέσα. Ότι κάνω έχει σχέση με το σώμα και οι θεραπείες που εφαρμόζω είναι το κλειδί για να ανοίξει η πύλη και να περάσουμε στον ναό της Ψυχής.

Όλα αυτά όπως η τάντρα που πλέον διδάσκεις, έχουν να κάνουν με την ενέργεια;

Η ενέργεια είναι ένας όρος παρεξηγημένος. Όλα είναι ενέργεια και ενεργειακοί θεραπευτές είμαστε όλοι. Για μένα το σώμα είναι κυρίαρχο. Γι’ αυτό και λέω ότι είμαι σωματοθεραπεύτρια, γιατί προσεγγίζω το πνεύμα μέσα από το σώμα. Το σώμα μας είναι μια ιερή πύλη, κρατάει μέσα στο κέντρο του την ψυχή.

Τι κάνεις στα μαθήματά σου σε σχέση με το σώμα;

Κάνω σεμινάρια αυτογνωσίας τα οποία έχουν πολλή κίνηση, ενεργητικούς διαλογισμούς και τεχνικές αναπνοής. Τα σεμινάρια πάντα θα ξεκινούν με κινητικούς διαλογισμούς που μπορεί να είναι ακόμη και χορός. Είναι σημαντικό να νιώσουμε την ευεξία που φέρνει η επαφή του σώματος με το τώρα, με την στιγμή. Αυτό γίνεται με την κίνηση σε συνδυασμό με την αναπνοή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί έχουμε γίνει όλοι μας πάρα πολύ νοητικοί. Για να συνδεθούμε με τον βαθύτερο εαυτό μας πρέπει η ενέργεια να κατέβει από τον νου στην καρδιά και από εκεί στην κοιλιά.

Η Τάντρα τι θέση έχει σε όλα αυτά;

Η Τάντρα έχει ολοκληρώσει την θεραπευτική μου προσέγγιση και είναι αυτό που με εκφράζει πλήρως. Στην Τάντρα κυριαρχεί η αποδοχή. Όλα είναι ένα, σώμα και πνεύμα, αρσενικό και θηλυκό είναι συμπληρωματικά. Η Τάντρα είναι αυτοεξερεύνηση, αυτοανακάλυψη, αυτογνωσία και φυσικά ένα παιχνίδι και μια ωραία ερωτική ενέργεια.

Η ιστορία ξεκινάει με τον Σίβα και την Σάκτι, τις δύο ινδουιστικές θεότητες, σωστά;

Είναι μια όμορφη ιστορία στην οποία η Σάκτι, η θηλυκή θεότητα, ρωτάει το αρσενικό τον Σίβα: τι είναι ζωή, τι είναι θάνατος, τι είναι ο έρωτας, τι είναι ο άνθρωπος, τι είναι το σύμπαν. Το συγκλονιστικό είναι ότι ο Σίβα δεν απαντά με θεωρίες, αλλά με συγκεκριμένες πρακτικές.  Δίνει ασκήσεις και τεχνικές, με τις οποίες η Σάκτι αλλά και ο κάθε άνθρωπος μέσα από την Τάντρα μπορεί να αντιληφθεί την ζωή, τον εαυτό του και τις δυνατότητές του. Μαθαίνει πως μπορεί να ενωθεί με το σύμπαν, να έχει οργασμό σε ότι κάνει στην ζωή του δηλαδή να είναι εκστατικός όχι μόνο στις στιγμές του έρωτα. Γι’ αυτό και η Τάντρα είναι τρόπος ζωής. Όσοι μπαίνουν στο ταντρικό μονοπάτι βιώνουν την ενέργειά της 24 ώρες το 24ωρο.

Η Τάντρα είναι παρεξηγημένη γιατί έχει συνδεθεί με τον έρωτα;

O ίδιος ο έρωτας είναι παρεξηγημένος στις μέρες μας, γιατί τον βλέπουμε πορνογραφικά. Ζούμε σε εποχές ταχύτητας και βιαιότητας. Ο άνθρωπος της Τάντρα κινείται αργά, αναπνέει αργά και με κάθε του κύτταρο. Αυτός ο άνθρωπος ξέρει ότι μπορεί να παραμείνει ελεύθερος ότι κι αν γίνει και ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσει ζωή.

Στις μέρες μας χρειαζόμαστε την επαφή και το άγγιγμα;

Περισσότερο από ποτέ.  Εργαζόμαστε ακατάπαυστα χωρίς να σκεφτόμαστε το κακό που μάς προκαλούμε, είμαστε υπερκαταναλωτικοί και έχουμε τεράστια ανάγκη για σύνδεση. Το άγγιγμα προσφέρει ενδορφίνες, δηλαδή ευτυχία, μας συνδέει με την ζωή.

Tantric Watsu
Έχεις γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την Τάντρα που λέγεται “Τάντρα πρακτική στην ερωτική αλχημεία”.

Έχω γράψει το βιβλίο αυτό, όπως και το “Το φιλί της πεταλούδας” γιατί θέλω να δώσω σε όλους την γνώση αλλά και τα θεραπευτικά κλειδιά που έχω. Το βιβλίο μου για την Τάντρα δίνει τρόπους και εξηγεί ακριβώς ποιά είναι η γυναικεία και ανδρική φύση. Πως αυτές οι δύο φύσεις μπορούν να είναι συμπληρωματικές και όχι αντίθετες. Είναι επίσης γεμάτο από διαλογιστικές τεχνικές, αναπνοές και τελετουργικά. Δείχνει πως ένας άντρας θα τιμήσει την γυναίκα που έχει κοντά του, θα δείξει σεβασμό τιμώντας την γυναικεία υπόσταση και βεβαίως το αντίθετο. Το ίδιο συμβαίνει και στα σεμινάρια μου τα οποία είναι βιωματικά.

Τι κάνει τα σεμινάριά σου βιωματικά;

Σε κάθε σεμινάριο σκοπό έχω να δώσω θεραπευτικά κλειδιά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Η αλλαγή μπορεί να συμβεί μια στιγμή που θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου όπου νους με καρδιά και σώμα, θα γίνουν ένα. Για να γίνει όμως αυτό το στιγμιαίο κλικ, πρέπει να έχουμε διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στο εσωτερικό μονοπάτι. Να έχουμε αλλάξει τον τρόπο που αναπνέουμε, να ξαναβρούμε την κοιλιακή αναπνοή που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά, πριν έρθουν τα μπλοκαρίσματα.

Ποιά είναι η δική σου εξέλιξη όλα αυτά τα χρόνια;

Κάθε θεραπεία για μένα, όπως και κάθε σεμινάριο που κάνω, είναι μάθημα ζωής. Γίνομαι καλύτερη και πλουσιότερη σαν ύπαρξη. Βαθαίνω μέσα μου όσο βαθαίνουν και οι άνθρωποι που δουλεύω μαζί τους.

Τι θα μάθει κάποιος που θα παρακολουθήσει τα μαθήματά σου;

Όσοι παρακολουθούν την σχολή, The Alchemy of Living εμβαθύνουν στα συναισθήματα και μαθαίνουν πως να τα διαχειρίζονται. Κυρίως συναισθήματα όπως ο πόνος, ο θυμός και ο φόβος. Αυτά είναι τα τρία βασικά που πιστεύω πως όταν μετουσιώσουμε την σχέση τους μαζί μας, τότε μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας.

Επίσης οι μαθητές στην σχολή μαθαίνουν πράγματα που έχουν σχέση με το σώμα. Όπως η στάση της σπονδυλικής στήλης, πως τοποθετούμε το σώμα μας, που είναι το κέντρο βάρους του…. Αν έχει κάποιος την στάση του σώματος του ενήλικα ή αν έχει την στάση του παιδιού ή του φοβισμένου. Το σώμα δίνει πάρα πολλές πληροφορίες και οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να τις χρησιμοποιούν.

Ποιό πιστεύεις ότι είναι το κλειδί για να θεραπευτεί κάποιος;

Γενικά θεραπεύεται ότι εκφράζεται. Αυτή είναι μια φράση αγαπημένη, που την κρατώ από όλη την διαδρομή. Μπορεί να έχουμε στο κεφάλι μας κάτι, αν δεν πάρει το σύμπαν την πληροφορία, αν αυτό δεν ειπωθεί, δεν θα θεραπευτεί. Αν δεν ουρλιάξουμε, αν δεν κλάψουμε για να σπάσουμε τον πάγο και τα τσιμεντώματα που ο οργανωμένος εγκέφαλος έχει βάλει στην καρδιά μας, θα είναι απλά μια διαδικασία στην οποία, σίγουρα έχουμε επιθυμία να σπάσουμε τα εσωτερικά οδοφράγματα, αλλά ουσιαστικά δεν εμβαθύνουμε. Παραμένουμε στην επιφάνεια και  ξύνουμε τις πληγές τόσο όσο…. Δεν τολμάμε την ουσιαστική, την βαθιά αλλαγή γι’ αυτό και κρατάμε κοντές τις ανάσες μας. ‘Ολοι θέλουν να αλλάξουν, να θεραπευτούν και όλοι έχουν κοντή αναπνοή. Πρώτα θα αλλάξει η αναπνοή και μετά όλα τα άλλα.

Σεμινάριο Ηχοθεραπείας: Ο εσωτερικός Κριτής
Επιμένεις πολύ στην αναπνοή;

Ναι, επιμένω πάρα πολύ. Η αναπνοή είναι μια γέφυρα που ενώνει το σώμα μας με το σύμπαν. Αν σπάσει αυτή η γέφυρα, αν κοντύνει η αναπνοή, δεν είμαστε γειωμένοι, δεν ρέει η ενέργεια και δεν μπορούμε να συνδεθούμε.

Τι άλλο διδάσκεις στους μαθητές σου;

O κόσμος έχει κουραστεί από τα λόγια, από την γνώση που κουβαλάει ο εγκέφαλος που φυσικά δεν είναι σοφία.  Οι μαθητές μου μαθαίνουν πως να κατεβάζουν την ενέργεια από το κεφάλι στην καρδιά και από εκεί στην κοιλιά, που είναι ο δεύτερός μας εγκέφαλος, η σύνδεσή μας με την βιβλιοθήκη του σύμπαντος. Όλη η αλήθεια είναι εκεί μέσα στην βαθύτητα της κοιλιάς μας.

Επίσης μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα πέντε στοιχεία, την γη, τον αέρα το νερό την φωτιά και τον αιθέρα, για να μπορούν να έχουν μια πλήρη εικόνα των ανθρώπων. Όλοι έχουμε όλα τα στοιχεία μέσα μας, όμως κάποιοι συμπεριφέρονται περισσότερο με την ενέργεια του νερού της φωτιάς ή του αέρα. Μπορεί κάποιος να είναι φωτιά αλλά να είναι μια μπλοκαρισμένη φωτιά. Να μην λειτουργεί προς τα έξω δημιουργικά, αλλά προς τα μέσα καταστροφικά. Οι μαθητές λοιπόν εκπαιδεύονται στο πως να διαχειρίζονται τους ανθρώπους και να δίνουν τεχνικές έτσι ώστε να εξομαλύνεται η ενέργεια μέσα τους.

Τι είδος διαλογισμού διδάσκεις;

Στην σχολή κάνουμε βιοενεργειακές ασκήσεις, ενεργητικούς διαλογισμούς και θεραπευτικούς οραματισμούς. Μπορεί πριν από πενήντα χρόνια ένας διαλογισμός που ήταν πιο ακίνητος και σιωπηλός να είχε περισσότερα οφέλη. Σήμερα όμως χρειαζόμαστε πιο χαοτικές διαδικασίες για να πάει στην άκρη το μυαλό και να έρθουμε περισσότερο στην καρδιά και το σώμα. Οι μαθητές μου εκπαιδεύονται στις χαοτικές μεθόδους, τις βιοενεργειακές ασκήσεις και τις ταντρικές τεχνικές ώστε να μπορούν να τα μεταδώσουν και να μεταμορφώσουν.

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που μπορεί να προσφέρει η τάντρα στην σύγχρονη εποχή;

Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει σεξουαλική δυσλειτουργία αλλά και μεγάλη δυσκολία στην  σύλληψη. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην τεκνοποίηση. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε παύσεις που να μας επιτρέπουν να βρούμε τον εαυτό μας, να βρούμε τον σύντροφό μας, να αγκαλιαστούμε και να μείνουμε στην σιωπή. Πως να συλλάβει ένα σώμα όταν δεν είμαστε συνειδητοί και συνδεδεμένοι;

Η Τάντρα μπορεί να μας δείξει πως να συνδεόμαστε με το σώμα μας ξανά και ξανά, ώστε ο έρωτας να γεννάει ζωή. Πως να κάνουμε έρωτα, γεμίζοντας με ενέργεια. Η τάντρα δεν στοχεύει στην εκσπερμάτωση. Στοχεύει στο να βρεθούμε σε μια κοσμική ηδονή συνδεδεμένοι όλοι με όλους. Αυτό μπορεί να είναι από μόνο του θεραπεία.

Τάντρα, τα μυστικά του αγγίγματος
Τι άλλο είναι θεραπεία;

Η θεραπεία είναι στα πάντα και όλοι είμαστε θεραπευτές. Το γέλιο είναι θεραπεία, η χαρά είναι θεραπεία, η κίνηση είναι θεραπεία. Όταν περνάμε καλά θεραπεύουμε τον εαυτό μας, όταν δεν περνάμε καλά τότε νοσούμε. Όλα είναι εργαλεία βιωματικά και γι’ αυτό, αυτό που δίνουμε στον άλλο είναι χειροπιαστό, προκειμένου να μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του. Πιστεύω πάρα πολύ στην αυτοθεραπεία. Ο θεραπευτής είναι ένας συνοδοιπόρος που πορεύεται μαζί με τον θεραπευόμενο στο μονοπάτι που θα συναντήσει την ψυχή του.

Δεν θεραπεύει ο θεραπευτής, αλλά  ο κάθε άνθρωπος που συνειδητοποιεί και αναγνωρίζει την δύναμή του. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται δέσμευση. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη, την ευθύνη του εαυτού του. Να σταματήσει να περιμένει από τον θεραπευτή, από έναν «γονέα» δηλαδή. Χρειάζεται να ωριμάσει σαν άνθρωπος και να βγει προς τα έξω, να αναλάβει πραγματικά την ζωή του.

Πόσο κρατάει η εκπαίδευση στην σχολή;

Η σχολή είναι δύο χρόνια, ένα σαββατοκύριακο το μήνα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Κάνουμε συνολικά γύρω στις 210 ώρες και οι εκπαιδευόμενοι έχουν και την ευκαιρία της πρακτικής άσκησης. Αρχίζουν από τον πρώτο χρόνο της σχολής να εφαρμόζουν τα δικά τους σεμινάρια με την δική μου επίβλεψη.


H Δέσποινα Παλαμάρη και η ομάδα της σχολής «The Alchemy of living» στο way seminar

Κάνεις σχέδια για το μέλλον;

Ζω την στιγμή και δεν σκέφτομαι το παρελθόν ή το μέλλον.  Όμως έχω όραμα και ότι κάνω είναι πάνω σε αυτό. Το όραμα μου είναι όλος κόσμος να καταλάβει την αγνότητα που έχει η τάντρα. Ότι ανεβάζοντας την ερωτική ενέργεια στην καρδιά την εμπλουτίζουμε με την ενέργεια της αγάπης και την μοιράζουμε σε ότι λέμε, σε ότι αγγίζουμε, σε ότι γευόμαστε, σε ότι κάνουμε. Θα ήθελα όλο και περισσότερος κόσμος να αφυπνιστεί μέσα από αυτή την ενέργεια.

Ποιό όνειρό σου θέλεις να γίνει πραγματικότητα;

Θα ήθελα πάρα πολύ να κάνω σεμινάρια για μικρά παιδιά, διαλογισμό μέσα από την Τάντρα και παιχνίδι μέσα από την Τάντρα. Επιθυμώ η τάντρα να διδάσκεται στα σχολεία προκειμένου να γίνουν οι άνθρωποι αυτάρκεις, να μάθουν να μην παραδίδουν την ενέργειά τους σε κάποιον που φαίνεται πιο δυνατός ή πιο έξυπνος. Ονειρεύομαι λοιπόν να είναι όλη η γη ένα ταντρικό σχολείο όχι για να έχουμε περισσότερους ερωτικούς συντρόφους ή περισσότερες απολαύσεις. Αλλά, για να μπορούμε να διατηρούμε την αγνότητα της ζωής σε κάθε τι που εκφράζουμε.

Σ’ ευχαριστώ!

Και εγώ!

Συνέντευξη στην Κυριακή Ματζάνα για την Όμορφη Ζωή

Τι συμβαίνει σε ένα Ταντρικό σεμινάριο!…
Απόσπασμα από την εκπομπή Vice με την despoina palamari

 

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Αναλυτικά στοιχεία: Δέσποινα Παλαμάρη
Ιστοσελίδα: https://pulseoflove.blogspot.com/
Ιστοσελίδα 2: https://tantra-yoga-events.blogspot.com/
E-mail: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/despoina.palamari/

Μπορείς να επικοινωνήσεις απευθείας με τη Despoina Palamari
=

 

Δείτε τις προσεχείς εκδηλώσεις της Δέσποινας Παλαμάρη >>

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας