Διαχείριση πόνου και άλλων συνδρόμων από τη χρήση smartphone

0
1116

Της Ελευθερίας Μαντζώρου

Θέλω να σε κοιτάζω συνέχεια. Όταν δεν είσαι κοντά μου, αισθάνομαι ανήσυχη και όταν είσαι δίπλα μου, είσαι το μόνο πράγμα στον κόσμο που σκέφτομαι.

Μήπως μιλάω για τον έρωτα της ζωής μου; Όχι! Αναφέρομαι στα smartphones, που προφανώς έχουν δημιουργήσει μια πλειάδα ψυχολογικών και όχι μόνο συνδρόμων. Ο εθισμός στη χρήση τους συνεπάγεται και νέα μυοσκελετικά σύνδρομα. Με δεδομένο ότι 1 στα 5 άτομα σήμερα κατέχει smartphone, έχουν προκύψει νέοι όροι και νέα πρωτόκολλα αντιμετώπισης. Πάμε να τα δούμε:

  • Text Claw (σύνδρομο άκαμπτου χεριού)

Μπορεί να φαίνεται ότι κινούνται μόνο οι αντίχειρες κατά την αποστολή sms. Ωστόσο, επειδή όλες οι ανατομικές δομές του χεριού είναι αλληλένδετες, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις προκαλούν πόνο. Αν επιμείνετε στην αποστολή μηνυμάτων παρά τον πόνο, προκαλούνται συμφύσεις και τα δάχτυλα στρέφονται προς τα μέσα (ως εκ τούτου και ο όρος claw = δαγκάνα)! Ασφαλώς, αυτή η διαταραχή μπορεί να επιδεινώσει ήδη υπάρχουσες παθήσεις, όπως η τενοντίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

  • Αγκώνας του smartphone (smartphone elbow).

Δεν είναι πλάκα. Παλιά ξέραμε τον αγκώνα του τενίστα (Tennis elbow, γνωστό και ως επικονδυλίτιδα). Σε αυτή την όχι ακριβώς οφειλόμενη στην άθληση πάθηση, το άτομο αισθάνεται μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στον παράμεσο και στο μικρό δάχτυλο μετά την κάμψη του αγκώνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης, συνυπάρχει και πόνος γύρω από την άρθρωση του αγκώνα. Α, κάποιοι το αποκαλούν και Angry Birds Elbow!

Είναι σημαντικό βέβαια να γίνει σωστή διαφορική διάγνωση από φυσιοθεραπευτή και / ή ορθοπεδικό, μιας και αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να μοιάζει με εκείνον που προέρχεται από συμπίεση νεύρων της αυχενικής μοίρας.

Εάν αισθανθείτε πόνο για περισσότερο από μία εβδομάδα, δοκιμάστε την εφαρμογή θερμότητας.

  •  i-Posture και Text Neck

Το καμπούριασμα πάνω από το τηλέφωνο αποδιοργανώνει τις ανατομικές δομές του αυχένα, αλλά και τους ραχιαίους μυς. Ναι, αυτά τα σύνδρομα περιγράφουν την υπερβολική πίεση στους μυες του τραχήλου.

Ο περιορισμός της χρήσης του τηλεφώνου μπορεί να ανακουφίσει την καταπόνηση του αυχένα. Προσπαθήστε να κρατάτε το τηλέφωνό σας μακριά και μπροστά από το πρόσωπό σας.

smartphoneH διαταραχή Text Claw μπορεί να επιδεινώσει ήδη υπάρχουσες παθήσεις, όπως η τενοντίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Σύνδρομο έκθεσης σε οθόνη (Computer vision syndrome)

H παρακολούθηση μικροσκοπικών γραμματοσειρών και η κύλιση μέσα από δεκάδες tweets και αναρτήσεις του Facebook μπορεί να οδηγήσει σε οπτική κόπωση, θολή όραση, ζάλη, ξηρότητα οφθαλμών.
Εάν αντιμετωπίζετε δυσφορία στα μάτια, αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς του τηλεφώνου σας.

Η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί επίσης να προκαλέσει και ψυχολογικά σύνδρομα όπως:

  • Nomophobia, δηλ. φοβία για έλλειψη κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξάχθηκε στην Αγγλία, το 66% του πληθυσμού φοβάται ότι θα χάσει το κινητό του και / ανησυχεί ότι μπορεί να μην έχει πάντα πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο. Μερικά από τα συμπτώματα της Nomophobia περιλαμβάνουν άγχος σε περίπτωση απώλειας του κινητού τηλεφώνου ή αδυναμία χρήσης του, μανιώδη έλεγχο προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι το κινητό είναι πάντα μαζί μας, και μόνιμο άγχος για την απώλειά του. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υποφέρουν από αυτό περισσότερο από τους άνδρες.

  • Σύνδρομο φανταστικής δόνησης

Προκύπτει όταν το άτομο θεωρεί ότι το κινητό του τηλέφωνο δονείται ή χτυπάει, ενώ δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο. Σαφώς, πρόκειται για μια απτική παραίσθηση, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται μια αίσθηση που δεν υφίσταται.

Μια επιπλέον ανεπιθύμητη επίδραση στην υγεία που αποδίδεται στη χρήση κινητού και ταμπλετών, είναι η μειωμένη ποσότητα και ποιότητα του ύπνου λόγω της αναστολής έκκρισης της μελατονίνης.

thai_massageΟι τεχνικές του Thai Massage που αφορούν εργασία στις γραμμές Sen είναι ωφέλιμες, μιας και αυτά τα «κανάλια» συμπίπτουν με περιτονίες

Διαχείριση

Τα social media και τα έξυπνα κινητά είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία, εφόσον γίνεται εύλογη χρήση τους. Το κλειδί κατ’ αρχήν είναι να μην το παρακάνουμε. Αν προκύψει πόνος από υπέρμετρη χρήση κινητού, ταμπλέτας κτλ., θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα εξής:

Οι τεχνικές του Thai Massage που αφορούν εργασία στις γραμμές Sen είναι ωφέλιμες, μιας και αυτά τα «κανάλια» συμπίπτουν με περιτονίες. Εξίσου ωφέλιμες είναι και οι θερμοθεραπείες με καταπλάσματα που περιέχουν αντιφλεγμονώδη βότανα, καθώς και οι διατάσεις στα άνω άκρα και στον αυχένα. Οι τεχνικές της καθιστής θέσης του Ταϊλανδέζικου μασάζ είναι επιβεβλημένες.

Εξίσου ωφέλιμο μπορεί να αποδειχθεί και το έντονο guasha στο χέρι και στον αυχένα, όπως και η μοξαθεραπεία (moxibustion) σε τοπικά σημεία.

Η hatha yoga μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική ηρεμία και τον περιορισμό των ήπιων εθισμών, όπως άλλωστε και οποιαδήποτε μορφή χαλάρωσης.

hatha_yoga

Η hatha yoga μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική ηρεμία και τον περιορισμό των ήπιων εθισμών.

Αν τα συμπτώματα επιμείνουν μετά την εφαρμογή των εναλλακτικών θεραπειών ή αν είναι πολύ θορυβώδη εξαρχής, συμβουλευτείτε έναν ιατρό (ορθοπεδικό ή νευρολόγο) ή έναν φυσιοθεραπευτή (κατά προτίμηση καταρτισμένο στο manual therapy). Η οστεοπαθητική και η χειροπρακτική μπορούν επίσης να εξισορροπήσουν το σκελετό, αν υπάρχουν «κλειδώματα» στη θωρακική μοίρα της ΣΣ από το σκύψιμο και την κακή στάση.

Συμπέρασμα: Αν έχετε i-posture, πείτε i-σιχτίρ για λίγο στο κινητό…

Πηγή: jointheflow.weebly.com

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας