Διακοπές όχι μόνο για το σώμα αλλά και για την ψυχή

1
10923

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποσύρονται από τον καταιγιστικό τρόπο ζωής τους για μια – δυο εβδομάδες προσπαθώντας να αναπαυτούν, να αναζωογονηθούν και να ανασυνταχθούν. Οι αποδράσεις τους μπορεί να είναι οικογενειακές διακοπές ή ταξίδια σε μακρινούς εξωτικούς προορισμούς.

Ωστόσο, μετά από έναν χρόνο σκληρής δουλειάς όταν έρχεται η ώρα να επιλέξει κανείς τις τέλειες διακοπές, οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν για τον αγαπημένο τους προορισμό χωρίς να συνειδητοποιούν ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους θα χρειαστεί να «μανατζάρουν» τις διακοπές τους όλο το 24ωρο.

Όμως οι διακοπές αυτού του είδους υπονομεύουν τον βασικό στόχο των διακοπών – που είναι να χαλαρώσουμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Σε αντίθεση με τις κλασικές διακοπές, που είναι απλώς ένα διάλειμμα από την καθημερινή μας ρουτίνα, ένα retreat είναι μια στοχευμένη απόδραση που προσφέρει θεραπεία.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι εξαντλητικός. Η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη αλλά όχι χωρίς άγχος. Το σώμα μας δεν είναι συνηθισμένο σ’ αυτόν τον ρυθμό και οι περίοδοι ανάπαυσης γίνονται όλο και πιο σημαντικές.

Ένα retreat είναι μια υπέροχη ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα πίσω από την καθημερινότητά μας και να βρούμε μια στιγμή ανάπαυσης, να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και απλώς να νιώσουμε την εσωτερική μας γαλήνη. Είναι ένας τρόπος να πάρουμε χρόνο και να εκτιμήσουμε τις αποφάσεις για τη ζωή μας και να καθαρίσουμε το μυαλό μας εν όψει των δυσκολιών που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Ομαδικά Retreats

Τα ομαδικά retreats προϋποθέτουν τουλάχιστον δύο άτομα μέχρι τον αριθμό που θεωρεί εφικτό κάθε κέντρο ή επικεφαλής retreat. Αυτός ο τύπος retreat προσφέρει συνήθως καθοδηγούμενες δραστηριότητες και εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων. Το να μοιραζόμαστε την εξέλιξη και την αλλαγή που μπορεί να ζήσει κανείς κατά τη διάρκεια ενός retreat με άλλους είναι μια συναρπαστική εμπειρία.

Στα ομαδικά retreats συγκαταλέγονται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα ή εργαστήρια, στα οποία περνάτε λίγες μέρες έντονης εργασίας σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Πλεονεκτήματα των ομαδικών retreats

 • Καθοδηγούμενες δραστηριότητες
 • Μοιραζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με άλλα μέλη της ομάδας
 • Ενέργεια της ομάδας
 • Ανάπτυξη
Ατομικά Retreats

Τα ατομικά retreats είναι αυτά που μας προσφέρουν χώρο για τον εαυτό μας και μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα οργανώσουμε τον χρόνο μας. Συχνά υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για διαλογισμό και καθοδήγηση.

Πλεονεκτήματα των ατομικών retreats

• Μεγαλύτερη ευελιξία σε ημερομηνίες και διάρκεια
• Προσωπικός στοχασμός
• Δυνατότητα ατομικών μαθημάτων

Δες όλες τις Εναλλακτικές Διακοπές που προτείνουμε !

 

Διακοπές όχι μόνο για το σώμα αλλά και για την ψυχή

 1. Τα retreats έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη

Εκτός από το ότι μας προσφέρουν μια απόδραση από μια κουραστική ρουτίνα, τα retreat διαφέρουν από τις απλές διακοπές λόγω της συγκεκριμένης πρόθεσης πίσω τους. Αυτή η πρόθεση μπορεί να είναι ένα ζήτημα στο οποίο θέλετε να επικεντρωθείτε, αλλά δεν βρίσκετε τον χρόνο, μια πρόσφατη εμπειρία που θέλετε να σκεφτείτε ή να μιλήσετε με ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι περνάτε, η αναζήτηση για κάποια απόσταση από την τρέχουσα κατάσταση προκειμένου να σκεφτείτε καθαρά και να δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι ή απλά ποιοτικός χρόνος με τον εαυτό σας και τη φύση ώστε να μπορέσετε να αναζωογονηθείτε.

Όπως έλεγε ο Jiddu Krishnamurti, «κάποιες φορές είναι απαραίτητο να βρεθείτε σε ένα retreat, να σταματήσετε ό,τι κάνατε, να αποστασιοποιηθείτε εντελώς από τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες σας και να τις εξετάσετε εκ νέου, χωρίς να επαναλαμβάνετε μηχανικά αν πιστεύετε ή δεν πιστεύετε. Έτσι ο νους σας θα πάρει καθαρό αέρα».

Επιπλέον, όλα τα στοιχεία ενός retreat –η τοποθεσία, η στέγη, το φαγητό, οι εγκαταστάσεις, οι επαγγελματικές συμβουλές και οι δραστηριότητες / ασκήσεις- είναι όλα σε συμφωνία με αυτό που επιδιώκετε να επιτύχετε. Έτσι, τα οφέλη των retreats είναι πολύ πιο σημαντικά και μακράς διαρκείας από αυτά των διακοπών, όπου είναι πιο εύκολο να πέσετε στην κραιπάλη, στο κουτσομπολιό και ίσως να αφιερώσετε και κάποιο χρόνο για να τελειώσετε τη δουλειά σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry (Nature), οι απλές διακοπές προσφέρουν μόνο βραχυπρόθεσμη βελτίωση στην υγεία. Ωστόσο, ο διαλογισμός για μια εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα yoga retreats παρέχουν ανακούφιση στους ασθενείς από αναπνευστικά προβλήματα, άγχος, οστεοπόρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, ακράτεια και ρευματισμούς και πολλές άλλες ασθένειες.

Διακοπές όχι μόνο για το σώμα αλλά και για την ψυχή

 1. Τα retreats προσφέρουν γαλήνη και σας απομακρύνουν από την καθημερινή σας ρουτίνα

Τα retreats σας παρέχουν τη μοναχικότητα που χρειάζεστε. Αυτό μπορεί να είναι πλήρης μοναξιά, όπως στα ατομικά και σιωπηλά retreats, με τον/τη σύζυγό σας ή τον/τη σύντροφό σας όπως στα γαμήλια retreats ή σε ομάδα όπως με τα retreats της γιόγκα και της Αγιουρβέδα.

Τα retreats ευεξίας βρίσκονται συνήθως σε απομονωμένες και γαλήνιες τοποθεσίες που έχουν το τέλειο περιβάλλον για να ξεχάσετε τη φασαρία της ζωής και να αφήσετε το νευρικό σας σύστημα να χαλαρώσει. Αντίθετα, οι κανονικές διακοπές μπορούν να είναι οπουδήποτε, δεν χρειάζεται απαραίτητα να βρίσκονται σε μια ήσυχη και ήρεμη τοποθεσία. Επιπλέον, τα retreat προσφέρουν επίσης πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων που ικανοποιούν τη δίψα σας για περιπέτεια και εξερεύνηση νέων πολιτισμών.

 1. Χαλαρώστε στη φύση

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ενός retreat είναι η επαφή με τη φύση και τη θεραπευτική της δύναμη, κάτι που δεν συγκρίνεται με τις απλές διακοπές. Η επαφή με τη φύση αποδεδειγμένα μειώνει την παραγωγή κορτιζόλης –της βασικής ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος. Εξάλλου, ο καθαρός αέρας, το ήρεμο περιβάλλον και η βλάστηση μας επιτρέπουν να ηρεμήσουμε και να αναζωογονηθούμε πλήρως, ώστε επιστρέφοντας να κάνουμε μια νέα αρχή στη ζωή μας.

Διακοπές όχι μόνο για το σώμα αλλά και για την ψυχή

 1. Με την καλύτερη συντροφιά

Τα retreats προσελκύουν ανθρώπους με παρόμοιες ανησυχίες ή ενδιαφέροντα, επομένως είναι μια ευκαιρία να περάσετε αξέχαστες στιγμές με άτομα που σκέφτονται όπως εσείς και προσπαθούν να πετύχουν τους ίδιους στόχους με εσάς. Αυτοί οι άνθρωποι λειτουργούν ως υποστηρικτικό σύστημα καθώς εργάζεστε για τον στόχο σας και ως καθρέφτης για να αναγνωρίσετε τυχόν ζητήματα που δεν θα μπορούσατε να εντοπίσετε μόνοι σας. Και κυρίως σας βοηθούν να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε μόνοι.

Τα retreats σας δίνουν επίσης την ευκαιρία να κάνετε φίλους με τους οποίους μπορείτε να μείνετε σε επαφή μετά την επιστροφή σας. Αυτή η συγκέντρωση συμβατών ανθρώπων δεν είναι χαρακτηριστικό των απλών διακοπών.

 1. Έχετε πρόσβαση σε επαγγελματική καθοδήγηση

Τα retreats περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, ασκήσεις ή συμβουλευτικές συνεδρίες από εμπειρογνώμονες που σας επιτρέπουν να δείτε τις ελλείψεις σας και σας βοηθούν να βελτιώσετε την πνευματική, ψυχική και σωματική σας υγεία. Αυτές οι συνεδρίες είναι σύμφωνες με τις ανάγκες σας και σας επιτρέπουν όχι μόνο να βελτιώσετε την υγεία αλλά και να οπλιστείτε με πληροφορίες και τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παραμείνετε σε φόρμα ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του retreat.

 1. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον προγραμματισμό

Κάτι που εκτοξεύει την αποτελεσματικότητα των retreats ως προς την ξεκούραση και τη χαλάρωση σε σύγκριση με τις συνήθεις διακοπές είναι ότι δεν χρειάζεται να προγραμματίσετε εσείς. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κρατήσεις, μετακινήσεις, αναμονή στην ουρά, η εύρεση θέσεων κ.λπ. Ακόμα κι αν μπορείτε να  χειριστείτε εύκολα αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες, όλα αυτά μπορούν να είναι πολύ αγχωτικά όταν βρίσκεστε σε μια νέα και άγνωστη τοποθεσία. Τα retreats σας επιτρέπουν να εστιάζετε αποκλειστικά στη δική σας ευεξία και πραγματικά να σας προσφέρουν χρόνο χωρίς άγχος.

 1. Κι όμως, τα retreats μπορούν να είναι πιο οικονομικά

Τα retreats μπορούν να είναι ακριβά αλλά και οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο οικονομικά από τις συνηθισμένες διακοπές. Ο λόγος είναι ότι στις συνηθισμένες διακοπές εσείς αποφασίζετε πόσα θα ξοδέψετε και αυτό μπορεί πολλές φορές να σημαίνει σπατάλη. Τα retreats έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων και περιλαμβάνουν υπηρεσίες όπως η συμβουλευτική και η εκπαίδευση αλλά και όλα όσα περιλαμβάνουν οι διακοπές.

Οπότε, στις επόμενες διακοπές σας, επιλέξτε ένα retreat που θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και να επιλύσετε ό,τι εκκρεμότητες έχετε, ενδυναμώνοντάς σας να ανακτήσετε τον έλεγχο και τη χαρά της ζωής.

Δες όλες τις Εναλλακτικές Διακοπές που προτείνουμε !

 

Επιμέλεια από την ομάδα της Όμορφης Ζωής

Πηγές:

Χώροι που μας αρέσουν

Abeliona Retreat Κτήμα Γερανία

retreat, διακοπές

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

 1. […] Μάθετε γιατί να επιλέξετε ένα retreat αντί για τις συνηθισμένες διακοπές στο άρθρο μας: Διακοπές όχι μόνο για το σώμα αλλά και για την ψυχή. […]

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας