Φέτος τον Ιούλιο βρέθηκα στην Ανάφη σε ένα yoga retreat. Παρέα με άλλους είκοσι κάναμε γιόγκα, δύο φορές την μέρα και συγχρόνως διακοπές. Ήταν μια αναζωογονητική εμπειρία που μου θύμισε άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η αίσθηση του ανήκειν.

 

γεννιόμαστε σε μια οικογένεια και αυτή είναι η πρωταρχική μας ομάδα. Αυτή μας παρέχει το αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας. Μεγαλώνοντας εντασσόμαστε στην σχολική κοινότητα, κάνουμε φίλους και παρέες. Σιγά-σιγά όμως καθώς ενηλικιωνόμαστε οι ανάγκες αλλάζουν όπως φυσικά και οι συνθήκες.

Μπαίνουμε στους ρυθμούς της ενήλικης ζωής, αποκτούμε υποχρεώσεις και βάσανα. Βάζουμε πολλή από την ενέργειά μας στο κυνήγι της καθημερινότητας και της επιβίωσης. Βρισκόμαστε δυσκολότερα με τους φίλους, ξεχνάμε τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα και ο ελεύθερος μας χρόνος είναι όλο και λιγότερος.

Οι διακοπές έρχονται συχνά να καλύψουν τα κενά. Αναζητούμε την ξεκούραση, την ανανέωση, τις καινούργιες εντυπώσεις.

Η γιόγκα είναι για μένα ανατροφοδότηση και πηγή έμπνευσης. Φέτος είχα την ευκαιρία να μοιραστώ στις διακοπές αυτό που χαίρομαι στην καθημερινότητα μου, με ανθρώπους που επίσης το αγαπούν. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να μοιραστώ την καθημερινή μου πρακτική, αυτό που στην γιόγκα λέμε sadhana, με μια ομάδα ανθρώπων που δεν γνώριζα, αλλά κάτι μου έλεγε ότι θα είχαν ενδιαφέρον.

Η παρέα συναντήθηκε στην Ανάφη. Οικοδεσπότες του event, η Χριστίνα Κεχαγιά και ο Σπύρος Ταρίφας, διακεκριμμένοι δάσκαλοι που οργανώνουν yoga retreats σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το χαμόγελο και η απλότητα των διοργανωτών έδεσε με την άγρια ομορφιά της Ανάφης. Το ακριτικό νησί των Κυκλάδων με τους διακόσιους μόνιμους κατοίκους υποδέχτηκε την παρέα μας, ένα χαρούμενο σύνολο κοινωνικών ανθρώπων.

Η Ανάφη δεν είναι άλλο παρά ένα μικρό κόσμημα στο Αιγαίο. Μας φιλοξένησε με τον πιο ζεστό τρόπο. Παραλίες δίχως ταίρι, μαγειρέματα να γλύφεις τα δάχτυλα σου, άσπρα σπιτάκια σαν ψεύτικα.

Στην άκρη του νησιού δεσπόζει ο μονόλιθος. Ένας βράχος που μόνο το Γιβραλτάρ μπορεί να τον συναγωνιστεί. Ο μονόλιθος κουβαλάει τον μύθο του Απόλλωνα που λένε ότι τον έστησε εκεί για να προστατέψει τους Αγροναύτες. Τον κοιτάς και νιώθεις δέος, συγχρόνως όμως σκέφτεσαι πως είναι χαριτωμένος έτσι όπως μονίμως στέφεται από ένα συννεφάκι.

Αυτό το συννεφάκι και την εκκλησία της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, που είναι χτισμένη στην κορυφή του μονόλιθου, θέλησε να δει από κοντά η παρέα μου. Δεν δίστασε να αναριχηθεί στο μονοπάτι του βράχου και να περάσει την νύχτα εκεί κάτω από τον έναστρο ουρανό, προκειμένου να παρατηρήσει από κοντά το περίεργο φυσικό φαινόμενο του σύννεφου. Η αυγή τους βρήκε εκεί μαζί με όλα τα ροζ και τα πορτοκαλί που ο ήλιος απλώνει το πρωί.

Θα σας πω δυο λόγια για την φυλή μου και αυτά που την χαρακτηρίζουν:
 • Είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας
 • Αγαπούν την γιόγκα, τον διαλογισμό, την πνευματική ανάπτυξη
 • Είναι ανεπιτήδευτοι, τους αρέσει η απλότητα
 • Προσέχουν το σώμα τους και τα λόγια τους
 • Φροντίζουν την τροφή τους, υλική και πνευματική
 • Αγαπούν την φύση, ξέρουν να απολαμβάνουν ένα ξημέρωμα
 • Χαμογελούν και είναι θετικοί
 • Είναι ανοιχτοί και αποφεύγουν τους δογματισμούς
 • Αγαπούν την ζωή και ξέρους να την χαίρονται

Είναι υπέροχο να έχεις βρει την φυλή σου και να απολαμβάνεις την υποστήριξη, την φιλία, τις κοινές εμπειρίες. Είναι μια ανάγκη που όλοι οι άνθρωποι έχουν σε όλες τις ηλικίες. Μας γειώνει, μας παρέχει το ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να αναπτυχθούμε και να δημιουργήσουμε.

‘Μόνος μου ούτε στον Παράδεισο’ λέει ο σοφός λαός.

Μοιράζομαι σημαίνει δίνω και παίρνω. Μεγάλο μάθημα και μεγάλη απόλαυση. Πράγματι, τίποτε δεν είναι πιο αισιόδοξο και παραγωγικό από τις ανθρώπινες ομάδες που μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον.

Η ομάδα, μας δίνει πλαίσιο, κίνητρο, ενθουσιασμό. Αν ρωτήσετε όλους εμάς που βρεθήκαμε στην Ανάφη για να ενώσουμε την τρέλα μας, θα σας πούμε ότι ήταν η καλύτερη ευκαιρία, για να κάνουμε φίλους, να νιώσουμε ασφάλεια και ξενοιασιά και κυρίως ευτυχία. Απέραντη ευτυχία και ευγνωμωσύνη.

Υπάρχουν πολλές φυλές, ο καθένας από εμάς μπορεί να ανήκει σε μια ή και σε περισσότερες.

Ανάλογα με την φάση ζωής που είμαστε η φυλή μας μπορεί να αλλάξει. Ανάλογα με την οικογενειακή μας κατάσταση, τα ενδιαφέροντα μας ή το περιβάλλον στο οποίο ζούμε μπορούμε να επιλέξουμε την ομάδα των ανθρώπων που θα μοιραστούμε μαζί της αυτά που μας απασχολούν ή μας ενδιαφέρουν.

Η φυλή έχει οργανωμένο πλαίσιο αλλά όχι καταπιεστικό. Οι άνθρωποι συναντιούνται σε σταθερή βάση, είναι πιστοί σε αυτό που κάνουν, έχουν πάθος. Αυτό είναι που προσθέτει και το αλατοπίπερο, υπάρχει έρωτας για το αντικείμενο, ενθουσιασμός.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι κλειστά, οι ομάδες υπάρχουν για να αναπτύσσονται.

Μερικά παραδείγματα φυλών:
 • Αυτοί που αγαπούν τα σπορ και συναντιούνται στα γήπεδα του μπάσκετ, του τένις, στους ημιμαραθώνιους, στις ποδηλασίες
 • Αυτοί που τα παιδιά τους πάνε σχολείο και είναι ενεργοί στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων
 • Αυτοί που αγαπούν την ανάγνωση και συναντιούνται σε λέσχες ανάγνωσης στα βιβλιοπωλεία
 • Αυτοί που αγαπούν τη φύση και είναι μέλη πεζοπορικών συλλόγων
 • Αυτοί που αγαπούν τα ζώα και είναι μέλη φιλοζωικών σωματείων
 • Αυτοί που αγαπούν τους ανθρώπους και δρουν μέσα σε κοινωφελείς οργανώσεις
 • Αυτοί που αγαπούν το θέατρο και είναι μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων
 • Ακόμα τα φίλαθλα μέλη ομάδων που συναντιούνται στα γήπεδα, τα κομματικά οργανωμένα στελέχη, οι συνταξιούχοι που βγαίνουν με τους συναδέλφους τους κάθε βδομάδα, τα μέλη επαγγελματικών σωματείων, οι νοικοκυρές που πίνουν καφέ κάθε πρωί όσο το φαί είναι στην κατσαρόλα…

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και αγγίζει κάθε τομέα δράσης που μπορεί να έχει ένας ενήλικας. Δράσεις και ενδιαφέροντα που του δίνουν νόημα και λόγο, ευκαιρία για να βγει από το σπίτι του, ευκαιρία για να συναντήσει ανθρώπους και να μοιραστεί.

Τα εργαλεία της συνύπαρξης σε μία ομάδα είναι απαραίτητα και μας καθοδηγούν:
 • Λέμε ναι σε ευκαιρίες που μας δίνονται προκειμένου να περνάμε χρόνο και να μοιραζόμαστε με άλλους
 • Αφήνουμε στην άκρη την επίκριση
 • Εστιάζουμε στους ανθρώπους
 • Προωθούμε την ομαδικότητα
 • Δεν βάζουμε μπροστά τον εγωισμό
 • Είμαστε διακριτικοί
 • Χαμογελάμε

Η φυλή σου δεν είναι ανάγκη να μετράει πολλούς, αρκεί η παρέα της να σου γεμίζει την καρδιά. Αν την βρεις ακολούθησέ την, κάνε παρέα μαζί της, δώσ’ της χώρο και χρόνο, θα σου αλλάξει την ζωή.

Της Κυριακής Ματζάνα

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να μοιραστείς τις εμπειρίες και τις ιδέες σου με τον υπόλοιπο κόσμο;
Μέσω της στήλης Το δικό σου Βίωμα, έχεις κι εσύ την δυνατότητα να μοιρασθείς τις εμπειρίες σου μαζί μας.
Διάβασε εδώ όλες τις αναλυτικές πληροφορίες !

Κυριακή Ματζάνα
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Κυριακή Ματζάνα (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας