Υπάρχουν στιγμές όπου η ενέργεια βράζει γύρω μας. Αισθανόμαστε την ένταση, αλλά δεν καταλήγει να εκδηλώνεται.
Αυτό συμβαίνει γιατί έχει αναμειχθεί με το φόβο.

 

Έτσι, μεταμορφώνεται σε μία μουντή ένταση. Οι άνθρωποι τείνουν να αμφιταλαντεύονται μεταξύ της απάθειας – η οποία δημιουργείται για να εξουδετερώσει την ένταση – και ποικιλόμορφων αντιδράσεων, ανάλογα προς την υφή της κάθε προσωπικότητας. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να είναι βύθισμα σε μία φοβική πεποίθηση, μία υπερβολικά εκρηκτική αντίδραση σε μία κατάσταση ή ακόμα και η απόλυτη άρνηση της πρακτικής πραγματικότητας.

Χρειάζεται να κάνουμε ένα στοπ και να δούμε, όσο μπορούμε πιο καθαρά, τι συμβαίνει, πώς αντιδρούμε και, ακόμα, τι κρύβεται κάτω από την αντίδραση: μόνο έτσι δε θα είμαστε έρμαια της κοινωνικής αμφιθυμίας που μαστίζει αυτή τη στιγμή, όχι μόνο τον τόπο μας, αλλά γενικά τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς αυτά βιώνουν πιο έντονα τις νοσηρές κοινωνικές καταστάσεις.

Θα μου πείτε πως δεν είναι εύκολο, καθώς αυτά έχουν ενσωματωθεί στην προσωπικότητά μας και, φυσικά, αν είχαμε λεκτική επικοινωνία μεταξύ μας, θα σας έλεγα πως αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια. Εξάλλου, γι’ αυτό το λόγο, έχουν και τόσο μεγάλη επιρροή επάνω μας.

Η απόσχιση από τα επιπρόσθετα στοιχεία, αυτά τα οποία μας έχει επιβάλλει η κοινωνία, δεν είναι τόσο ευδιάκριτη υπόθεση στο ψυχικό μας πεδίο και έτσι ξαναγυρίζουμε πάντα στο βασικό ερώτημα: ποιος είμαι; Μην ψάχνετε να αναγνωρίσετε το ξένο στοιχείο. Ξεκινήστε από τα ποια είναι τα δικά σας στοιχεία. Ποια στοιχεία είναι εκείνα που σας χαρακτηρίζουν, όχι επιφανειακά, αλλά εκείνα που χρωματίζουν την ουσία της ύπαρξής σας.

Έτσι, ξεκινάει η διάκριση και αρχίζει να επεκτείνεται, καθαρίζοντας το πεδίο σταδιακά. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για καμία δράση ή αντίδραση. Ο καθένας, σε αυτόν τον κυκεώνα έντασης, φόβου, ματαίωσης, απογοήτευσης, θυμού, μοναξιάς, βρίσκει έναν τρόπο να κρατηθεί, να το επικοινωνήσει. Απλά, παρατηρήστε τον εαυτό σας λίγο περισσότερο την επόμενη φορά και δείτε τι επικοινωνείτε, εν τέλει και πώς εκδηλώνεται η αληθινή σας ανάγκη, μέσα από την πρώτη αντίδραση. Με απλά λόγια, τι μορφή παίρνει εκεί έξω;

Νομίζω πως, όσοι καταφέρετε να μείνετε στην παρατήρηση, θα δείτε πως η αληθινή σας ανάγκη, δεν επικοινωνείται και, έτσι, ξαναμένετε ακάλυπτοι, μετέωροι, με έναν ψυχισμό που ψάχνει απελπισμένα να συνδεθεί μα δε γίνεται, καθώς οι αλήθειες όλων κατακερματίζονται και, τελικά, επικοινωνούμε με ψευδείς ταυτότητες.

Δοκιμάστε να κρίνετε την αλήθεια των σκέψεών σας. Βρείτε την αλήθεια σας και επικοινωνήστε μέσα από αυτήν. Σίγουρα, κάποιοι θα ξαφνιαστούν. Κάποιοι δε θα σας καταλάβουν. Αλλά, αυτοί που θα μείνουν τελικά, θα μπορούν να σας ακούσουν και να συνδεθούν πραγματικά με εσάς. Αυτό είναι ένα μεγάλο βάλσαμο. Γιατί επιτέλους θα έχετε συνδεθεί πραγματικά και ουσιαστικά.

Η οικειοποίηση αυτής της στάσης ζωής μπορεί όχι μόνο να αλλάξει εσάς, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής αντίληψης.

 

Newsletter εγγραφή

 

Shakila Ιωάννα Μπράτη
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Shakila Ιωάννα Μπράτη (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας