Με τον Δημήτρη Ροδοβίτη συναντηθήκαμε ιντερνετικά και μιλήσαμε μέσω βιντεοκλήσης. Άλλωστε αυτό συνηθίζεται στις μέρες μας, με τις επιδημιολογικές συνθήκες να μην επιτρέπουν τις πολλές επαφές. Έτσι και αλλιώς αυτό το διάστημα ο Δημήτρης μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και την Νάουσα, που είναι ο τόπος καταγωγής του. Έχει ζήσει και συνεχίζει να ζει και να εργάζεται και στο εξωτερικό.Ταξιδεύει και κάνει σεμινάρια σε χώρες, όπως η Κύπρος, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Όμως το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του αυτή την στιγμή είναι η Αθήνα, όπως μας είπε: “Οι άνθρωποι ευτυχώς στην πρωτεύουσα αρχίζουν και ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για αυτό που λέγεται αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα εδώ όπως έχουν γίνει και στο εξωτερικό”.
Ας ξεκινήσουμε Δημήτρη από τα πρώτα σου νεανικά χρόνια, από τον τόπο καταγωγής σου, την Νάουσα. Θα ήθελα να μας μεταφέρεις τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις που είχες εκείνη την εποχή.

Μεγάλωσα στην Νάουσα στο πλαίσιο μιας αγροτικής οικογένειας. Όπως καταλαβαίνεις, στην ελληνική επαρχία τα πράγματα ήταν αρκετά περιορισμένα. Όμως, εγώ είχα ένα φάγωμα εσωτερικό, ψαχνόμουνα και ήθελα να κάνω πράγματα έξω από τα συνηθισμένα. Έφυγα για την Ιταλία, γιατί μου άρεσε η γλώσσα και η χώρα, και βρέθηκα στην Πάδοβα στο Πανεπιστήμιο Μεταφυσικής και Παραψυχολογίας, το οποίο είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης στο αντικείμενο αυτό.

Τι σε έσπρωξε να κάνεις αυτό το βήμα;

Με ενδιέφερε πολύ η ψυχολογία και το νόημα της ζωής. Αναρωτιόμουν διαρκώς, είχα πολλά γιατί και συγχρόνως προσπαθούσα να ερμηνεύσω τους ανθρώπους. Το περίεργο είναι ότι πολύ συχνά έπεφτα μέσα. Είχα από μικρός ταλέντο στο να καταλαβαίνω τους ανθρώπους, να τους ψυχολογώ. Επίσης, ένιωθα πράγματα, αλλά δεν είχα το θεωρητικό υπόβαθρο. Ήθελα να αποκτήσω γνώσεις, να μπορέσω να τεκμηριώσω αυτά που αισθανόμουν ότι υπάρχουν.

Και πώς σου φάνηκε η εμπειρία αυτή;

Η σχολή είχε πολύ ενδιαφέρον, αλλά για ένα φοιτητή η πρόκληση ήταν μεγάλη. Έπρεπε κάποιος να πάει προετοιμασμένος εκεί. Εγώ δεν ήμουν, έτσι έκανα ένα δύσκολο ξεκίνημα. Ήμουν είκοσι ετών και προερχόμουν από ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Βεβαίως είχα τις ανησυχίες μου, όμως αυτό που έζησα τότε εκεί με τρόμαξε και τα παράτησα.

Τι ήταν αυτό που σε τρόμαξε; Οι συγκεκριμένες σπουδές, οι καθηγητές ή η ατμόσφαιρα που επικρατούσε;

Οι καθηγητές ήταν εξαιρετικοί και το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Οι σπουδές ήταν σοβαρές και θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για μένα. Η Ιταλία ήταν μια αφύπνιση.  Όμως, δυστυχώς εκείνο το διάστημα είχαμε στην σχολή κάποιους φοιτητές που έπασχαν από κατάθλιψη και έκαναν απόπειρες αυτοκτονίες. Επίσης, μόλις είχε ξεκινήσει η μάστιγα του AIDS και υπήρχε ένας έντονος φόβος. Αυτές οι δύο παράμετροι με επηρέασαν και έτσι αποφάσισα να αλλάξω αντικείμενο.

Ποιο ήταν το αντικείμενο αυτό;

Μετακινήθηκα πλήρως και αποφάσισα να ασχοληθώ με κάτι χειροπιαστό και πρακτικό. Ξεκίνησα να σπουδάζω οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων και συγχρόνως δούλευα σε αυτό τον κλάδο. Αργότερα πήρα μεταγραφή και συνέχισα στην Ελλάδα.

Το μετάνιωσες που έκανες αυτή την στροφή;

Όχι καθόλου. Ήμουν ένας πολύ παραγωγικός φοιτητής, τελείωσα γρήγορα, έκανα πολλές δημοσιεύσεις, έρευνες και εργασίες. Δεν έχω μετανιώσει που ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί μου έδωσε μια σημαντική καριέρα εικοσιπέντε ετών.

Εργάστηκα ως στέλεχος και αργότερα ως manager και σύμβουλος επιχειρήσεων. Επίσης, για αρκετό καιρό συνεργάστηκα με την εφημερίδα Επενδυτής, στην οποία κρατούσα την σελίδα «Άνθρωποι και Επιχειρήσεις», αλλά και με άλλες εφημερίδες και οικονομικά περιοδικά. Επίσης, είχα μεγάλη εμπλοκή με την τοπική αυτοδιοίκηση. Για δεκατρία χρόνια είχα προσωπική εμπλοκή με την αναπτυξιακή επιχείρηση του νομού Ημαθίας. Όλα αυτά ήταν σημαντικά, αλλά και αγχωτικά.

Πες μου κάποια άλλη εμπειρία από την ζωή σου, που την συνδέεις με την τωρινή σου εργασία στον τομέα της Ενεργειακής Ψυχολογίας.

Έχει και πάλι σχέση με τα νεανικά χρόνια. Τότε ταξίδευα και οδηγούσα μηχανή. Είχα δύο φορές ατύχημα με την μηχανή μου και αυτές τις δύο φορές σώθηκα από ένα χέρι που ένιωσα να με κρατάει. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τότε δεν μπορούσα να το εξηγήσω, γιατί δεν είχα τις αναλυτικές ικανότητες στην μεταφυσική. Τώρα όμως μπορώ.

Δημήτρη, επέστρεψες αργότερα στην πρώτη σου αγάπη, στις σπουδές μεταφυσικής;

Έκανα τον κύκλο μου στα οικονομικά, σπουδάζοντας Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια απέκτησα master (Master of Business Administration, MBA) από το University of Sheffield στην Αγγλία και αργότερα κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στην Μεταφυσική Παραψυχολογία από το University of Sedona USA. Σήμερα είμαι υποψήφιος διδακτορικού τίτλου Μεταφυσικής Παραψυχολογίας, στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Τι σε έκανε να θέλεις να εργαστείς με αυτό το αντικείμενο;

Η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για τον άνθρωπο. Γενικά πιστεύω ότι πρέπει η κοινωνία μας να γίνει πιο ανθρωποκεντρική. Αυτή την στιγμή δεν είναι και το βλέπουμε και από τις επιχειρήσεις που είναι και ο κλάδος μου. Δεν γίνεται να στοχεύουμε στο κέρδος των επιχειρήσεων και να παραμερίζουμε τον άνθρωπο. Μόνο όταν ο άνθρωπος ευημερεί έχει μέλλον η επιχείρηση. Πρώτα είναι ο άνθρωπος, η κοσμοαντίληψη, μετά η επιχείρηση και μετά το κέρδος. Και αν θέλεις για να το διευρύνουμε κι άλλο, θα πρέπει να πούμε ότι το καρμικό υποσυνείδητο μας περιμένει στην γωνία, γι’ αυτό έχουμε όλες τις κρίσεις που βιώνουμε στην εποχή μας.

Πρέπει πάντα να ξεκινάμε από μέσα προς τα έξω. Αν δεν διαχειριστούμε σωστά το εγώ, δεν μπορούμε να είμαστε σωστοί στην κοινωνία. Η μεγαλύτερη υποχρέωση που έχουμε είναι προς τον εαυτό μας. Έχουμε μάθει από τους γονείς μας ότι πρέπει να υπηρετούμε τους άλλους, όμως δεν μας έχουν μάθει ότι πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Γι’ αυτό και έχουμε τόσες πολλές ψυχοσωματικές ασθένειες.

Άρα, το μέλλον μας σαν κοινωνία διαγράφεται πιο φωτεινό εάν εξελιχθούμε εμείς οι ίδιοι;

Ό,τι κάνουμε σαν άτομα γράφεται στον δίσκο που λέγεται συλλογικό υποσυνείδητο. Ό,τι καλό ή κακό κάνουμε επιστρέφει με την ίδια μορφή. Πρέπει να αλλάξουμε το μοτίβο σκέψης και δράσης, αν θέλουμε να έχουμε καλύτερη εξέλιξη.

Ποια είναι η άποψή σου για το καλό και το κακό;

Υπάρχουμε σαν όντα μέσα σε μια συνθήκη απέραντης καλοσύνης, αυτή είναι η φύση και το σύμπαν. Αυτή την καλοσύνη την καταχραζόμαστε δυστυχώς, γι αυτό βιώνουμε γεγονότα που προκύπτουν από την καρμική νομοτέλεια. Έχουν την μορφή του κακού ή του αρνητικού, όμως υπάρχουν για να προστατευθεί η συμπαντική ισορροπία.

Πιστεύεις ότι ο κόσμος είναι ανοιχτός σε τέτοιου είδους ερμηνείες και εναλλακτικές προσεγγίσεις;

Οι άνθρωποι αυτή την στιγμή είναι σε σύγχυση. Αντιλαμβάνονται κάποια γεγονότα, κάποιες κινήσεις και κάποιους περιορισμούς που όμως δεν μπορούν να τις ερμηνεύσουν. Ζούνε μια περιοριστική ζωή, που όμως έχει απεριόριστες δυνατότητες. Δεν μπορούν να δουν την αιτία ορισμένων πραγμάτων που τους απασχολούν, παρόλο που έχουν μεγάλη αντιληπτική ικανότητα. Με την βιοενεργειακή ανάλυση, την ενεργειακή ψυχολογία και την μεταφυσική, μπορούμε πλέον να δούμε την αιτία και να κάνουμε την αλλαγή.

Είναι εύκολη η αλλαγή για τους ανθρώπους;

Όχι, την αλλαγή δεν την αντέχουν όλοι, γιατί χρειάζεται διαρκή αφύπνιση. Όμως βλέπω όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφέρονται, κυρίως γυναίκες οι οποίες έτσι και αλλιώς είναι πιο αφυπνισμένες. Γι αυτό και το σύμπαν ανοίγεται περισσότερο προς το θηλυκό. Οι άντρες οδήγησαν την κατάσταση ως εδώ, όμως τώρα πιστεύω ότι θα περάσουμε σε θηλυκές ηγεσίες.

Νομίζεις ότι οι άνθρωποι στο μέλλον θα μιλούν περισσότερο για ενέργεια, ενεργειακά κέντρα και ενεργειακές θεραπείες;

Σίγουρα ναι. Με την βοήθεια του σύμπαντος και του Θεού, θα γίνουν πράγματα βήμα βήμα και θα είναι για καλό. Υπάρχουν μεταφυσικές έρευνες που λένε ότι σήμερα έχουμε 1,5% του πληθυσμού που είναι αφυπνισμένο. Αυτό δεν μπορεί να φτάσει για λόγους ισορροπίας πάνω από 13%. Άρα, έχουμε αρκετό δρόμο εξέλιξης, όμως δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κάποια όρια. Πάντα ένα μεγάλο ποσοστό στην κοινωνία θα είναι άνθρωποι κοσμικοί. Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι μύστες ή θεϊκά πλάσματα και να χάσουμε την ανθρώπινη μας διάσταση, γιατί τότε δεν θα ζούσαμε στην γη.

Πιστεύεις στον Θεό;

Ναι φυσικά. Όχι όμως σαν θρησκεία ή δόγμα. Ο Θεός είναι ένα ολόγραμμα από όπου προκύπτει μια διαδικασία εξέλιξης. Το ίδιο ολόγραμμα υπάρχει και μέσα μας, στο ίδιο το κύτταρό μας.

Aura Bioenergy System

Ας πάμε αφήσουμε τις μεγάλες έννοιες και ας έρθουμε στα δικά μας ή μάλλον στα δικά σου. Τι είναι το Aura Bioenergy System;

Το ABS είναι ένα εργαλείο αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης και ευεξίας που βοηθά τον άνθρωπο να αφυπνιστεί και να υιοθετήσει μια νέα κοσμοαντίληψη. Ουσιαστικά μας βοηθά να επαναπροσδιορίσουμε την ζωή μας. Το μοντέλο βασίζεται στη μέτρηση και την ανάλυση της αύρας και των ενεργειακών κέντρων (tsakra) του ανθρώπου.

Γίνεται διάγνωση του ψυχοπνευματικού προφίλ με έμφαση στον χαρακτήρα, τα προσόντα, τις προτεραιότητες και τους στόχους ζωής και στην συνέχεια εντοπίζεται η αιτία πρόκλησης ψυχοσωματικών προβλημάτων και προβληματικής συμπεριφοράς. Το αποτέλεσμα που έχουμε είναι αποτελεσματικότερη διαχείριση ψυχολογικών καταστάσεων και συμπεριφοράς σε όλα τα επίπεδα (επαγγελματικό, προσωπικό, κοινωνικό κ.α.) και καλύτερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα ζωής του ατόμου.

Πώς μπορεί το ABS να βοηθήσει μια επιχείρηση;

Συχνά οι επιχειρήσεις αναρωτιόνται τι συμβαίνει και η επιτυχία δεν έρχεται σε μας, γιατί δεν έχουμε τα αποτελέσματα που έχουν οι άλλοι; Ή γιατί ενώ είχαμε επιτυχία τώρα δεν έχουμε; Με το Aura Bioenergy System μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις τόσο σε επίπεδο επιχείρησης όσο και σε επίπεδο επιχειρηματία, βάσει του ψυχολογικού και ενεργειακού προφίλ του ίδιου και των εργαζομένων.

Τα αποτελέσματα θα δείξουν πού έχουμε πλεονεκτήματα και πού μειονεκτήματα, πού έχουμε πρόβλημα και πού ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ποια είναι η εμπειρία σου από το εξωτερικό;

Οι άνθρωποι στο εξωτερικό είναι πιο ανοιχτοί και σέβονται πολύ περισσότερο. Οι Έλληνες έχουν ιδιαίτερα αυξημένο εγώ που τους σταματάει από πολλά πράγματα. Περιμένουν έτοιμες λύσεις και δεν θέλουν να κάνουν προσωπική δουλειά. Οι ξένοι είναι πιο ανοιχτοί στο να κάνουν δουλειά με τον εαυτό τους και προσπαθούν. Είναι πιο ταπεινοί και δεκτικοί. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι τα προβλήματα έξω είναι εντονότερα στο ψυχολογικό κομμάτι. Οι άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη και έχουν πολλές καταχρήσεις. Όμως τώρα πια είναι ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις.

Tι θα έλεγες στους Έλληνες που έχουν και αυτοί τις καθημερινές πιέσεις τους;

Θα τους συμβούλευα να βάλουν το γιατί στην ζωή τους. Να αναρωτιούνται και να ψάχνουν. Όταν ψάχνουμε την αιτία τότε πάμε προς την δράση. Μέσα από την δράση έρχεται η λύση. Για όλα γύρω μας υπάρχουν απαντήσεις και για κάθε πρόβλημα η λύση είναι μέσα μας. Αν κοιτάξουμε προς τα μέσα θα εναρμονιστούμε με το σύμπαν και με την γαλήνη. Θα μάθουμε την αποδοχή, θα είμαστε περισσότερο στο εμείς και όχι στο εγώ.

Ποιο είναι το όνειρό σου για το μέλλον;

Να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας εδώ και τώρα.

Δημήτρη σε ευχαριστώ!

Και εγώ!

Συνέντευξη της Λίλιαν Μετάξη
για την Όμορφη Ζωή

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Αναλυτικά στοιχεία: Δημήτρης Ροδοβίτης
E-mail: [email protected]
Website: https://www.rodovitis.com/

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας