Ευρετήριο Συνεργατών

Ανθρωποσοφική Ιατρική

  1. Αρχική
  2. »
  3. Ανθρωποσοφική Ιατρική
Στοιχεία Επικοινωνίας
Επώνυμο: Κατραμάδος
Όνομα: Γεράσιμος
Διεύθυνση:
Ευεργετών 7, Παλαιό Φάληρο, 175 63 Αττικής, Ελλάδα
Τηλέφωνο: 2109811753
Κοινωνικά Δίκτυα
Περιγραφή:

Τα θεμέλια της ανθρωποσοφικής ιατρικής τέθηκαν από τον Αυστριακό φιλόσοφο και επιστήμονα Rudolf Steiner (1861 -1925) μαζί με Ολλανδή ιατρό Ita Wegman (1876 -1943). Το πρώτο ανθρωποσοφικό νοσοκομείο ιδρύθηκε στην πόλη Arlesheim της Ελβετίας το 1921. Μια νέα ανθρωποσοφική φαρμακευτική προσέγγιση αναπτύχθηκε από τον Rudolf Steiner και τον Αυστριακό χημικό Oskar Schmiedel (1887 -1959), σε συνεργασία με μια σειρά από άλλους γιατρούς.

Στόχος τους ήταν να συμπληρώσουν τα αποτελέσματα των φαρμακευτικών και ιατρικών ερευνών με τα ευρήματα της ανθρωποσοφικής έρευνας στον άνθρωπο και τη φύση. Ως απάντηση σε αιτήματα ιατρών για τα σωστά φάρμακα για τη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία των ασθενών τους, στην ανθρωποσοφική κλινική στο Arlesheim της Ελβετίας προστέθηκε ένα φαρμακευτικό εργαστήριο επαγγελματικής παρασκευής ανθρωποσοφικών προϊόντων.

Τι είναι η ανθρωποσοφική ιατρική; Για πολλούς ανθρώπους, η ανθρωποσοφική ιατρική είναι μια δύσκολη έννοια. Όμως στην πραγματικότητα, είναι αρκετά εύκολο να εξηγηθεί. Είναι μια ενοποιητική μορφή ιατρικής, προερχόμενη από δύο πηγές: από τη μία πλευρά, "υλική επιστημονική ιατρική" με τις μεθόδους και τα αποτελέσματά της, και από την άλλη "πνευματικά επιστημονικά" ευρήματα. Καμία από αυτές τις πηγές δεν μπορεί να ληφθεί μεμονωμένα.

Ένα άτομο δεν είναι απλά ένα σώμα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και η ψυχή καθώς και η προσωπικότητα. Οι ανθρωποσοφικοί γιατροί θεωρούν τη σωματική και ψυχική ύπαρξη μαζί με την προσωπικότητα ως μια μονάδα, όπου κάθε στοιχείο έχει την ικανότητα να επηρεάζει τα άλλα. Μία από τις θεμελιώδεις πτυχές της ανθρωποσοφικής ιατρικής είναι ότι το λαμβάνουν αυτό υπόψη κατά τη διάρκεια της διάγνωσης και της θεραπείας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μια “εναλλακτική ιατρική” - δεν αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει τη συμβατική ιατρική. Αντίθετα, βασίζεται στην αποδεκτή ιατρική επιστήμη και απλώς προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Η ανθρωποσοφική ιατρική κάνει χρήση όλων όσων έχει αποκαλύψει η επιστημονική έρευνα ότι είναι προς όφελος της ανθρώπινης ύπαρξης. Επιπλέον, συμπληρώνει την "υλική επιστήμη" με πτυχές της πνευματικής επιστήμης, προκειμένου να εκτιμηθεί το άτομο ως μια αδιάσπαστη ενότητα.

Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη γλώσσα του σώματος, το προσωπικό ιστορικό, την αναπνοή και πολλές άλλες πτυχές, οι οποίες καθορίζουν την προσωπικότητα του ατόμου. Η ανθρωποσοφική ιατρική επιχειρεί επομένως να περιλαμβάνει την ατομικότητα του ασθενούς, καθώς και τα αποδεκτά χαρακτηριστικά μιας ασθένειας, κατά τη διαδικασία της θεραπείας. Γιατί όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έτσι και κάθε θεραπεία είναι μοναδική- αν και ορισμένες φαίνεται να μπορούν να εφαρμόζονται σε πολλούς ανθρώπους.

Η ανθρωποσοφική ιατρική δεν είναι προκαθορισμένη. Αποφεύγει την απλή ρουτίνα. Ακόμη και αν, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, συνεχώς επαναλαμβάνονται οι ίδιες νοσολογικές εικόνες, κάθε ασθένεια εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή - μια εκδήλωση αδιαχώριστη από τη μοναδικότητα του ατόμου. Ως εκ τούτου, η ανθρωποσοφική ιατρική έχει ως στόχο να σχηματίσει μια εικόνα για τις υλικές, ψυχολογικές και προσωπικές συνθήκες που οδήγησαν στην εκδήλωση μιας ασθένειας.

Η εκτίμηση αυτών των παραγόντων κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία καθώς και η εφαρμογή εκ νέου της διαδικασίας σε κάθε νέο ασθενή, υπό την καθοδήγηση επιστημονικών ευρημάτων, ιατρικής εμπειρίας, προσωπικής διάκρισης και διαίσθησης, είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανθρωποσοφική ιατρική. Κάθε ιατρική που αγνοεί τη μοναδικότητα κάθε ατόμου δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αληθινή ανθρώπινη ιατρική.

Το περιοδικό Ανθρωποσοφική Ιατρική κυκλοφόρησε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2015. Και ήρθε να καλύψει και στην χώρα μας το κενό που συνέχιζε να υπάρχει επί πολλές δεκαετίες στον τομέα αυτής της πολύ σημαντικής προσέγγισης. Ασχολείται με τη κύρια θεματολογία της Πνευματικής επιστήμης. Λειτουργεί ως συμπληρωματική περιοδική έκδοση των βιβλίων της Ανθρωποσοφικής Ιατρικής που εκδίδονται κι αυτά από τις εκδόσεις Etra. Η πρώτη σειρά αποτελείται από την έκδοση επτά τευχών.

 

Newsletter εγγραφή

 

Στείλτε μήνυμα στον ιδιοκτήτη καταχώρησης

Send message to moderator