Ευρετήριο Συνεργατών

Ανθρώπου Φύσις

  1. Αρχική
  2. »
  3. Ανθρώπου Φύσις
Anthropou_fisi_3
Anthropou_fisi_1
Anthropou_fisi_2
Anthropou_fisi_4
Anthropou_fisi_3Anthropou_fisi_1Anthropou_fisi_2Anthropou_fisi_4
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση:
Δράμα Δράμας, Ελλάδα
Τηλέφωνο: 2521-400138
Κινητό: 6973-039776
Κοινωνικά Δίκτυα
Περιγραφή:

Για την Αγάπη της Γης και τη Χαρά της Ζωής

Εδώ και ένα περίπου χρόνο, στη Δράμα ιδρύθηκε μία νέα Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με το όνομα «Ανθρώπου Φύσις». Γεννήθηκε ουσιαστικά από δύο γυναίκες που ήθελαν να στεγάσουν τα κοινά τους όνειρα κάτω από έναν πιο επίσημο φορέα, προκειμένου να μπορέσουν ευκολότερα να τα μοιραστούν με το ευρύτερο κοινό.

Η Ελενα Γκώγκου και η Ζωή Θεοδοσάκη ουσιαστικά γνωρίστηκαν όταν η πρώτη μετακόμισε στη Δράμα  κάνοντας πράξη την πολυπόθητη (για πολλούς Αθηναίους) «αποκέντρωση». Την Ελενα τη γνωρίζαμε ως Εναλλακτική Θεραπεύτρια στην Αθήνα, αλλά και ως ακτιβίστρια του κινήματος για τους ντόπιους σπόρους, την Περμακουλτούρα και την Αστική Καλλιέργεια μέσα από τον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου. Η Ζωή εργάζεται σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, και έχει  στο ενεργητικό της πάνω από μία δεκαετία εμπειρίας στη βιωματική, μη-τυπική μάθηση, μεγάλη αγάπη για τη βοτανική και πάθος για την υπαίθρια διαβίωση. Η Ζωή είχε ήδη «γνωρίσει» την Ελενα μέσα από το blog της για την Ανθοθεραπεία, και αυτό ήταν το πρώτο τους κοινό πεδίο.

«Όταν η Ζωή μου είπε για το πώς είχε ξεκινήσει να φτιάχνει ανθοϊάματα, και ένιωθε βαθειά την αίσθηση της ευτυχίας κατά τη διαδικασία, σκέφτηκα ότι έχω βρεί τον συνεργάτη μου. Αυτή η αίσθηση της ευτυχίας, για μένα, είναι εχέγγυο ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται στο δρόμο που του χαράσσει η Ψυχή του. Περάσαμε πολλές ώρες και μέρες με βόλτες στα άγρια μέρη μιλώντας για δέντρα, άνθη, νερά, ζουζούνια και ανθρώπους. Χάρη στη Ζωή ανακάλυψα και αγάπησα το νομό Δράμας. Ανακαλύψαμε ότι έχουμε κοινό όνειρο όχι μόνο την Ανθοθεραπεία (και τις εναλλακτικές θεραπείες εν γένει), αλλά και την ελεύθερη βιωματική εκπαίδευση, τα βότανα, τα «ζιζάνια», την επανασύνδεση με τη φύση, την άγρια διαβίωση, τελικά έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι να αισθάνονται μέρος της φύσης, έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι να είναι ερωτευμένοι με τη Γη! Μετά και το δεύτερο σεμινάριο άγριας διαβίωσης στα βουνά της Ροδόπης, με τον Κάσπερ Μπράουν (έναν άνθρωπο που τριγυρνάει τον πλανήτη διδάσκοντας τεχνικές άγριας διαβίωσης αλλά και τη σχετική φιλοσοφία του ζην σε συνεργατική σχέση με τη φύση) αποφασίσαμε ότι αυτό θέλουμε να το ανοίξουμε και σε άλλο κόσμο.

Μετά από περιπέτειες και πολλή βοήθεια από φίλους και μέντορες, μαζευτήκαμε έξι φίλοι με συναφή όνειρα και ενδιαφέροντα και φτιάξαμε την Κοιν.Σ.Επ.: μαζί με εμάς είναι η Κατερίνα Δούκα (μουσικός και δασκάλα παραδοσιακών χορών), ο Γιώργος Σίσκος (ομοιοπαθητικός και ολιστικός γιατρός), ο Ντίνος Αναγνωστόπουλος (συνταξιούχος γιατρός και δάσκαλος εσωτερικής φιλοσοφίας), και η Κατερίνα Τσάκαλου (νοσηλεύτρια, εκπαιδευόμενη στην ολιστική θεραπευτική).

Πέρυσι (το 2018 – ουσιαστικά ο πρώτος χρόνος λειτουργίας μας) πέρασε κυρίως με δραστηριότητες «επανασύνδεσης» με τη φύση, στα γύρω βουνά και τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους και οικολογικού ενδιαφέροντος. Κάναμε «εκδρομές» όπου οι συμμετέχοντες μάθαιναν για τα οικοσυστήματα στα οποία βρισκόμαστε, για τα βότανα και τις ιδιότητές τους, μάθαιναν να ανάβουν φωτιά χωρίς κίνδυνο για το περιβάλλον, μάθαιναν το πώς αξιοποιούμε αυτό που μας προσφέρει η φύση ως τροφή, φάρμακο, έναυσμα για στοχασμό, κτλ, μάθαιναν το πώς δεν αφήνουμε παρά τα ελάχιστα δυνατά ίχνη σε έναν άγριο τόπο – μέσα από παιχνίδια, πράξη, το βίωμα της ομάδας, με απλούς και στοχευμένους τρόπους.

Ο σκοπός δεν ήταν «να κάνουμε πεζοπορία στο βουνό», αυτό το κάνουν οι ορειβατικοί σύλλογοι! Ούτε «τουρισμό» κάνουμε, κι ας πηγαίνουμε σε υπέροχες τοποθεσίες.

Στόχος μας ήταν (και πάντα θα είναι) να έρθει ξανά ο σημερινός άνθρωπος σε βαθειά επαφή με τη φύση, να αρχίσει να συνειδητοποιεί πώς λειτουργεί ένα οικοσύστημα, να συνδέσει το «εκτός» με το «εντός», και τελικά να θαυμάσει, να αγαπήσει - γιατί μόνο εάν κάτι το γνωρίσεις το αγαπάς, και αν το αγαπήσεις θέλεις να το προστατέψεις!

Εξάλλου βιώνουμε καθημερινά το πόσο η αγάπη της Γης μας δίνει απλόχερα τη χαρά της ζωής. Είμαστε και τυχερές γιατί η Δράμα προσφέρει υπέροχα φυσικά τοπία, παραμυθένια δάση και ποτάμια, και μια μεγάλη γκάμα οικοσυστημάτων. Δύσκολο να βαρεθείς εδώ, με τόσο φυσικό πλούτο!

Παράλληλα, εκπαιδεύουμε και εκπαιδευόμαστε – η Ζωή παρακολουθεί Σχολή Εμψυχωτών, και μαζί παρακολουθήσαμε σεμινάρια για συλλογική διαχείριση πρότζεκτ “Dragon Dreaming”. Μας ενδιαφέρει να μη χάνεται η χαρά και το παιχνίδι ακόμα και όταν προσπαθούμε να κάνουμε business plan! To Dragon Dreaming μας έρχεται από την Αυστραλία, όπως και η Περμακουλτούρα, και είναι εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία των Αβορίγινων, που μιλάει για μη-γραμμικότητα, για πραγματοποίηση ονείρων, με έναν πιο «παραμυθένιο» πιο παιγνιώδη τρόπο, προσπαθώντας να γεφυρώσει το παιχνίδι με τη δουλειά, το σώμα με το νου, την διαίσθηση και τη λογική. Σε λίγο καιρό ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες εμψύχωσης και καθοδήγησης ομάδων με τη μεθοδολογία αυτή.

Αυτή τη στιγμή η Κοιν.Σ.Επ. προσφέρει επίσης συνεδρίες συμβουλευτικής ανθοθεραπείας, ομοιοπαθητικής πρακτικής, νοσηλευτικής, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, και μικρά σεμινάρια σχετικά με αυτογνωσία μέσω της Τέχνης (mandala), ανθοθεραπεία, upcycling, κομποστοποίηση, permaculture… όλα αυτά που αγαπάμε και κάνουμε με χαρά μέσα στην καθημερινότητά μας!

Φέτος, μαζί με τις εξορμήσεις επανασύνδεσης στη φύση, έχουμε σαν στόχο να αναπτύξουμε τον τομέα ανθοϊάματα. Ηδη έχουμε παρασκευάσει πάνω από πενήντα ιάματα από λουλούδια που φύονται στην περιοχή και υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, και θέλουμε να ξεκινήσουμε να τα διαθέτουμε στο εμπόριο, μαζί με σχετικό επεξηγηματικό φυλλάδιο. Θεωρούμε ότι η Ελληνική φύση έχει να προσφέρει πολλά και σε αυτόν τον τομέα, και είναι κρίμα να φεύγει πολύτιμο συνάλλαγμα εκτός Ελλάδας για κάτι που μπορεί θαυμάσια να παραχθεί εδώ με αντίστοιχη ποιότητα και ήθος.»

Κατηγορίες:

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Στείλτε μήνυμα στον ιδιοκτήτη καταχώρησης

Send message to moderator