Φτιάξτε σαπούνι από αγγούρι και κρέμα καρύδας

0
409

Επιτέλους γράφω αυτό το step by step άρθρο για τη δημιουργία φυσικού σαπουνιού με την διαδικασία της ψυχρής μεθόδου και αφορά στο τελευταίο μου σαπουνοπείραμα όπου αντικατέστησα όλο το υγρό της συνταγής με χυμό φρεσκοστυμένου βιολογικού αγγουριού!

Η συνταγή μου περιέχει ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, λάδι καρύδας, λάδι κοκοφοίνικα, βούτυρο καριτέ και βούτυρο κακάο σαν βάση ελαίων με υπερλίπανση 8% ώστε να βγει μαλακτικό και ενυδατικό το σαπούνι μου, για χρήση στο πρόσωπο. Προσέθεσα σκόνη κρέμας καρύδας για έξτρα απαλή και θρεπτική δράση.

Πάμε να δούμε τη διαδικασία βήμα βήμα.

291

292

Αρχικά έστυψα το αγγούρι και στράγγισα προσεκτικά το χυμό ώστε να μην μείνουν κομματάκια που θα δημιουργούσαν υγρασία στο τελικό μου σαπούνι.

Μετέφερα ζυγίζοντας το υγρό της συνταγής σε άλλο δοχείο. Αν είστε στα πρώτα σας πειράματα χρησιμοποιήστε απλώς απιονισμένο νερό, στο 38% της ποσότητας των ελαίων.

Μετά τη ζύγιση, έβαλα το υγρό στην κατάψυξη έτσι ώστε, κατά τη διάλυση με το καυστικό νάτριο, να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία του και χαθούν τα ευεργετικά συστατικά του αγγουριού.

293

Κατόπιν, ζύγισα το καυστικό νάτριο.

Στη συνέχεια ζυγίζω τα λάδια και τα βούτυρα της συνταγής και βάζω το δοχείο σε μπεν μαρί ώστε να λιώσουν τα βούτυρα και να ενσωματωθούν στην λιπαρή φάση.

295

Αφότου παγώσει αρκετά ο χυμός μου, αρχίζω να προσθέτω κουταλιά κουταλιά το καυστικό νάτριο, και στα μεσοδιαστήματα το τοποθετώ σε ψυχρό υδατόλουτρο για να κρατάω τη θερμοκρασία κάτω των 40 βαθμών κελσίου. Το χρώμα θα σκουρύνει λίγο, αλλά με προσοχή, συνεχίζω τη διαδικασία. Αυτό μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο.
Ρίχνω πάντα το καυστικό νάτριο σιγά σιγά στο υγρό της συνταγής και ποτέ το αντίθετο.

299

Ζυγίζω το άρωμα της συνταγής.

301

Ρίχνω τη σκόνη της κρέμας καρύδας στα λάδια μου εφόσον έχουν λιώσει σωστά όλα, και χτυπάω λίγο με το stick blender για να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Διατηρώ σε χαμηλή θερμοκρασία τα ευαίσθητα συστατικά μου.

302

304

Κανονικά στην ψυχρή μέθοδο η ένωση της υγρής φάσης με τη λιπαρή γίνεται σε θερμοκρασίες ανάμεσα 35 και 45 βαθμών κελσίου. Επειδή όμως πρόκειται για ιδιαίτερη συνταγή, θα προχωρήσω στην ένωση των φάσεων σε θερμοκρασία δωματίου, γύρω στους 20 βαθμούς. Δεν θέλω το μείγμα μου να ζεσταθεί πολύ και να χάσω τις ιδιότητες του χυμού μου. Το μείγμα καθώς ενώνεται ανεβάζει θερμοκρασία, καθώς η σαπωνοποίηση είναι μια χημική αντίδραση. Φροντίζετε πάντα να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας καθ όλη τη διαδικασία. (Γάντια, γυαλιά κτλ)

Ρίχνω πάντα την υδατική φάση στη λιπαρή, η οποία φροντίζω να είναι σε αρκετά μεγάλο δοχείο για να μπορέσω να αναδεύσω με το μπλέντερ χειρός.

305

Χτυπάω με το μπλέντερ μου και ανά διαστήματα ανακατεύω χειροκίνητα ώσπου να δω το μείγμα να παχαίνει και να αφήνει ευδιάκριτες γραμμές στην επιφάνεια. Αυτό ονομάζεται “Trace” και εκεί προσθέτουμε ευαίσθητα συστατικά όπως άρωμα, υφές, αιθέρια έλαια και έξτρα πολυτελή λάδια ή βούτυρα για καλλυντική χροιά στο τελικό προϊόν.

306

Σε αυτό το σημείο ενεργούμε ταχύτατα, γιατί δεν θέλουμε το μίγμα μας να πήξει πολύ και να δυσκολευτούμε στο καλούπωμα. Εγώ χύτευσα το μείγμα μου σε σωλήνες ώστε να βγάλω πανέμορφα στρογγυλά σαπούνια, με μέσο χρόνο ωρίμανσης τις 6 εβδομάδες σε σκοτεινό και αεριζόμενο μέρος.

307

Αν έχετε απορίες ή θέλετε να πειραματιστείτε και αναζητάτε συνταγές και tips μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί μου μέσω email στο [email protected]

H αναπαραγωγή του περιεχομένου αναπαράγεται μόνο εφόσον κοινοποιηθεί η πηγή προέλευσης του υλικού.

Θα επιστρέψω με review όταν ξεκαλουπώσω και κόψω το σαπουνάκι μου!

Πηγή: tree-h0use.blogspot.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας