Ενας σεβαστός πνευματικός ηγέτης μου είπε ότι είχε χωρίσει με τη σύντροφό του και τα είχαν ξαναβρεί δεκατρείς φορές σε τρία χρόνια. Αυτή ήταν μια καθοριστική στιγμή για εμένα επειδή συνειδητοποίησα πως όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις τους, άσχετα με το πόσο φωτισμένοι είναι. Οι σχέσεις μπορούν να είναι δύσκολες ακόμα κι αν κατανοούμε τις αποχρώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Μέσα από τις εμπειρίες της ζωής μου και την βαθιά εξερεύνηση των αρχαίων παραδόσεων, ανακάλυψα αρχές που μπορούν να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη αίσθηση «ασφάλειας» στις γυναίκες (ή αλλιώς στην θηλυκή πλευρά της σχέσης) και ταυτόχρονα σε μια αρχέγονη ανάγκη «εκτίμησης» στους άνδρες (στην αρσενική πλευρά της σχέσης).

Εννοείται πως αυτές οι αρχές δεν αφορούν μόνο τις σχέσεις ανδρών και γυναικών αλλά και το yin και το yang, τα οποία επικρατούν στις σχέσεις. Η τήρηση αυτών των αρχών με έχει φέρει πιο κοντά στην επιτυχία των σχέσεων όπως την ορίζω εγώ, ενώ η αγνόησή τους μπορεί να κάνει τις σχέσεις να βγουν εκτός ισορροπίας.

Αν και ακόμα προσπαθώ, η επίγνωση αυτών των αρχών σημαίνει πως όταν η σύντροφός μου κι εγώ αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία, δεν είμαι εντελώς ανίδεος. Για να γίνετε αυθεντίες χρειάζεται αφοσίωση και εξάσκηση, ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη να το κάνετε. Με τον καιρό θα είναι πιο εύκολο να βρίσκετε ισορροπία στη σχέση σας.

Η δύναμη για να είμαστε ευτυχισμένοι βρίσκεται μέσα μας.
1.Οι σχέσεις δεν σας κάνουν ευτυχισμένους

Η εσωτερική σας κατάσταση καθορίζει την κυρίαρχη συναισθηματική σας κατάσταση στη σχέση και όχι το αντίθετο. Αν μέσα σας είστε δυστυχισμένοι, δεν θα βρείτε κάποιον να σας κάνει ευτυχισμένους σε μια σχέση, άσχετα με το πόσο θαυμάσιος είναι. Πρέπει εσείς να κάνετε προτεραιότητά σας να είστε ευτυχισμένοι – μέσω της yoga, του διαλογισμού, της κηπουρικής, οτιδήποτε. Μόνο τότε θα μπορέσετε να βρείτε την ευτυχία στη σχέση σας.

2.Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά για εσάς. Πρέπει να το κάνει για τον εαυτό του

Οι άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει για να αλλάξουν μπορεί να πουν πως άλλαξαν για να μη σας χάσουν (ή για να σας φέρουν πίσω). Αυτό απλά σημαίνει πως έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του προβλήματος. Η πραγματική αλλαγή χρειάζεται χρόνο – συνήθως πολύ περισσότερο απ΄ όσο νομίζουν.

3.Όλοι είναι ένα εν εξελίξει έργο

Κανείς δεν είναι τέλειος. Ο άνθρωπος ο οποίος φαντάζεστε πως είναι καλύτερος και με περισσότερη κατανόηση από αυτόν με τον οποίο είστε μαζί, απλά δεν υπάρχει με τον τρόπο που νομίζετε. Κι εκείνος θα αντιμετωπίζει δυσκολίες – που πιθανόν δεν τις φαντάζεστε καν.

4.Η αλήθεια σας δεν είναι απαραίτητα Η αλήθεια

Αυτά που ξέρετε πως είναι αληθινά μοιάζουν με μια σταγόνα σε μια λάμπα λάβας. Μπορεί να είναι αληθινά για εκείνη τη στιγμή και μόνο για το τωρινό επίπεδο κατανόησής σας. Η προσωπική αλήθεια είναι ρευστή, οπότε να αναμένετε να αλλάζει σύμφωνα με τις εμπειρίες σας. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφό σας. Αν ακυρώνετε την αλήθεια του άλλου (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στις σχέσεις), ακυρώνετε τις εμπειρίες του και την κατανόησή του. Τίποτα δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις και άμυνα γρηγορότερα από αυτό που αναιρεί τις εμπειρίες ενός άλλου ατόμου. Αν μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να τιμήσετε την αλήθεια του, όχι μόνο θα τιμήσετε και το ίδιο το άτομο αλλά θα συνειδητοποιήσετε πως ο σύντροφός σας είναι πιο εύκολο να δουλέψει κι αυτός στη σχέση.

5.Πρέπει να κοιτάζετε συνεχώς τον εαυτό σας

Αν θυμώσετε, αν απογοητευτείτε ή αν στενοχωρηθείτε από κάτι που έκανε ή είπε ο σύντροφός σας, αντί να τον κάνετε τον κακό της σχέσης, αρπάξτε την ευκαιρία να αναλάβετε την ευθύνη γι΄ αυτό που νομίζετε εσείς πως έγινε. Ίσως αυτό που πυροδότησε τον θυμό σας βρίσκεται μέσα σας. Μήπως οι προσδοκίες σας ήταν πολύ υψηλές; Ή μπορεί να ψάχνατε για την ευτυχία εκεί που δεν μπορεί να βρεθεί (π.χ. στον άλλον). Αυτά αποτελούν συνήθως τυφλά σημεία στις σχέσεις στα οποία όλοι πέφτουμε θύματα κατά καιρούς. Σπάνια έχουν να κάνουν με τον άλλον και εξακολουθούν να μας μπερδεύουν, εκτός κι αν συνειδητοποιήσουμε τους εσωτερικούς λόγους που προκαλούν αυτά τα συναισθήματα.

6.Η προσοχή σας είναι σαν το λίπασμα. Βάλτε τη μόνο σε ό,τι θέλετε να μεγαλώσει

Είναι εύκολο να είστε αρνητικοί και περιφρονητικοί. Είναι πολύ πιο δύσκολο – αλλά ταυτόχρονα πολύ ανταποδοτικό – να δείχνετε τις ομοιότητες (π.χ. τα θετικά) με τον σύντροφό σας και να του τονίζετε τις υψηλότερες αρετές του. Αν ποτίζετε τους σπόρους της αρνητικότητας, αυτές οι λιγότερο εμπνευστικές ιδιότητες θα μεγαλώσουν γρήγορα και θα ξεπεράσουν την ικανότητά σας να βλέπετε την καλοσύνη στην κατάστασή σας.

7.Ο σωτήρας από τη «δυστυχία» δεν υπάρχει

Δεν έρχεται κανένας σωτήρας να σας ανακουφίσει από την δυστυχία σας. Η δύναμη να είμαστε ευτυχισμένοι βρίσκεται μέσα μας. Είτε θα κάνετε τα βήματα για να επιτύχετε την ευτυχία, ή θα καταλήξετε να έχετε τη μια αποτυχημένη σχέση μετά την άλλη μέχρι να εξαντλήσετε όλες τις πιθανότητες και η μόνη επιλογή σας θα είναι να κοιτάξετε μέσα σας. Όπως και να έχει, είστε υπεύθυνοι για τη δική σας ευτυχία.

8.Η αλλαγή αποτελεί σταθερά, οπότε μην κρατάτε τις αναμνήσεις του παρελθόντος

Όλοι χρειαζόμαστε χώρο για να αλλάξουμε, να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε. Ο άνθρωπος που έχετε γίνει και ο άνθρωπος τον οποίο ερωτευθήκατε ίσως να μην έχουν τις ίδιες προτιμήσεις, αξίες και οπτική για το μέλλον. Είναι άδικο να κρίνετε τους άλλους σύμφωνα με το τι ένιωθαν ή τι είπαν στο παρελθόν. Για να συνεχίσετε να καλλιεργείτε ένα περιβάλλον ευπάθειας, διαφάνειας και υποστήριξης, αφήστε το παρελθόν (όταν δεν ξέρατε καλύτερα) και μάθετε να αγκαλιάζετε και να γιορτάζετε την αλλαγή.

9.Η «ιδανική» σας σχέση θα είναι μοναδική για εσάς

Η αγάπη μπορεί να μην είναι όπως τη φαντάζεστε. Μπορεί να μην έχετε παντρευτεί μέχρι την ηλικία των 30, των 40 ή ακόμα και των 50 ετών. Μπορεί να μην έχετε παιδιά. Μπορεί να ερωτευτείτε κάποιον δέκα χρόνια μικρότερό σας ή πέντε χρόνια μεγαλύτερό σας. Μια χαρά. Μάθετε τα μαθήματά σας, να είστε ανοιχτοί στην καθοδήγηση από την καρδιά σας και αφήστε τις κοινωνικές καταστάσεις που σας λένε τι πρέπει να κάνετε για να είστε ευτυχισμένοι. Αποδεχθείτε πως εκεί που βρίσκεστε τώρα είναι εκεί που πρέπει να είστε – και μείνετε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξή σας.

10.Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε είναι να ψάχνετε την ευτυχία στον άλλον

Οι ταινίες τα δείχνουν λάθος. Δεν υπάρχει κάποιος που θα σας ολοκληρώσει – που θα μπορέσει να σας μεταμορφώσει σε έναν μονίμως ευτυχισμένο άνθρωπο. Οι ιδιότητες του συντρόφου σας μπορεί να συμπληρώνουν τις δικές σας αλλά ποτέ δεν θα σας ολοκληρώσουν επειδή, σε επίπεδο ψυχής, είστε ήδη ολοκληρωμένοι. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι ένας χώρος για να εξερευνήσετε και να εκφράσετε τον εαυτό σας όσο πιο αυθεντικά γίνεται.

11.Η καλύτερη ένδειξη για το μέλλον είναι το παρελθόν

Διαβάστε ξανά τη δεύτερη αρχή και προσαρμόστε κατάλληλα τις προσδοκίες σας.

12.Πρέπει να δίνετε αυτά που θέλετε να λάβετε

Αν θέλετε αγάπη, πρέπει να αγαπάτε περισσότερο. Αν θέλετε κατανόηση, πρέπει να έχετε κατανόηση. Αυτή είναι η διαδικασία – πρώτα δίνουμε κι έπειτα ανοιγόμαστε στη λήψη. Να θυμάστε όμως: πρέπει να δίνετε χωρίς να περιμένετε κάτι ως αντάλλαγμα. Επίσης, επειδή ο λογαριασμός της συναισθηματικής τράπεζας με τον σύντροφό σας μπορεί να είναι άδειος, ίσως να χρειάζεται να δώσετε πολύ περισσότερα απ΄ όσα αρχικά νομίζατε και να αρχίσετε να βιώνετε τη ροή της αμοιβαιότητας.

Συγγραφέας: Light Watkins (δάσκαλος διαλογισμού και συγγραφέας, www.mindbodygreen.com)
Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός
photo credit: graphicstock.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...




Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.